RAKTÁR

Illatosítsa szemetesét vagy WC-jét természetesen!

ST 2014. augusztus 28., csütörtök 18:54

Egy szép tiszta lakáshoz sokaknak hozzátartoznak az illatok is. Ennek eléréséhez gyakran a drogériák kínálatához fordulnak, ahol olyan széles választékkal találkozhatnak, hogy a bőség zavarában az összetevőket már nem is böngészik át. Pedig ezek a szerek sok esetben szinte kizárólag mesterséges anyagokat tartalmaznak, pedig elkészítheti őket maga is!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hófehér Lego-készlet építészet- és design rajongóknak

bb 2014. augusztus 28., csütörtök 11:54

Építészetre és dizájnra fogékony célközönségének kedvez a dán játékgyártó cég a legújabb, Lego Architecture Studio névre keresztelt kollekciójával. A több mint 1200 darabos készletben 76 darab egyedi alkatrész is található, ami az egyszerű téglaformáknak és más jól bevált miniatűr építészeti elemeknek köszönhetően annyi szabadságot és kreativitást biztosít tulajdonosának, amennyi csak lehetséges.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez nem az, amit egy hüttétől megszokott

aa 2014. augusztus 27., szerda 19:53

Páratlan kilátással nyílt egy új, 420 négyzetméteres étterem az egykori „Alpine View” spa hotel székhelyén, a svájci Uetendorfban, ahonnan az odalátogatók egyszerre gyönyörködhetnek az Eiger,a Mönch valamint a Jungfrau helyeiben és közeli csúcsaiban. – számol be az archdaily.com a kilencven évvel ezelőtt még siketnémák és mozgáskorlátozottak intézeteként funkcionáló létesítményről. Az egykori intézmény további épületekkel bővült az elmúlt években, így a halláskárosultaknak kialakított részen és a régi fürdő épületén kívül újabb lakóépületek, műhelyek, istálló és pajta is helyet kapott a svájci síparadicsom környékén.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Újrahasznosított ötlet volt a szuper újrahasznosítható boríték

aa 2014. augusztus 27., szerda 09:32

Nemrég számoltunk be az újrahasznosítás terén innovatív ötlettel előrukkoló egyetemistáról, Yu-Chang Chouról, aki egy poron néven futó anyagból készült újrahasznosítható és visszaküldhető borítékot álmodott meg. A weurbanist.com oldalán azonban a napokban megjelent egy cikk arról, hogy a Royal College of Art diákja kötelezettségszegést követett el, mivel nemcsak szinte egy az egyben koppintotta le a 2011-ben alapított finn startup cég, a RePack vitathatatlanul forradalmi újítását, de még annak nevét is lenyúlta.

A diák találmánya
A diák találmánya
Fotó: yuchangchou.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Elkészült a többfunkciós evőeszköz

bb 2014. augusztus 26., kedd 16:07

Az indiai származású dizájner, Rahul Agarwal sokszögű mérőkanalának tervei meglehetősen emlékeztetnek minket Joseph Joseph összecsukható vágódeszkájára, de nincs is abban semmi rossz,ha egy ilyen innovatív fejlesztésből merít valaki inspirációt. A National Institute of Design hallgatója a Simple Product Design nevű tanórára készítette el a négy különböző mennyiséget is kimérő origami-szerű kanalat, aminek a dizájnmániások azóta is csodájára járnak az interneten.

Evő- és teáskanállá egyaránt hajtogatható evőeszköz
Evő- és teáskanállá egyaránt hajtogatható evőeszköz
Fotó: coroflot.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Luxus barlanglakás szeméttelepből

Becca 2014. augusztus 26., kedd 14:24

Egy fiatal pár a franciaországi Loire-völgyben találta meg álmai otthonát, egy barlanglakot. Egy baj volt csak: 25 éve senki nem nyúlt a lakáshoz, nem volt benne sem áram, sem víz, rengeteg szemét viszont igen. Három év és egy rakás pénz kellett hozzá, hogy ebből az elhagyatott lukból kellemes luxusapartmant varázsoljanak a fiatalok. Nézze meg a fotókat, és ha tetszik, akár meg is szállhat náluk!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mire volt szüksége a világnak? Dizájnseprűre!

ST 2014. augusztus 25., hétfő 12:38

A hagyományos, eleinte akár hajból készült kefék, vagy szimpla sörtés seprűk ideje lejárt, ha szeretné, ma már a takarításnak is megadhatja a módját. Hiszen miért sepregetne egy egyszerű cirokseprűvel, ha már létezik a legkülönfélébb színekben és formákban gyártott, egyetlen darabból álló designer seprű is?

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 csábítóan penetráns szuvenír a balatoni bazársorról

Steiner Kristóf 2014. augusztus 24., vasárnap 13:32

Lassan vége a balatoni nyaralásnak, és közeledik a hazaindulás előtti legkomolyabb kihívás: beszerezni az ajándékokat a családnak, barátoknak, kollégáknak, esetleg magunknak. Milyen a jó szuvenír? Ízléses, egyedi, és utánozhatatlanul visszaadja az adott hely hangulatát. Ugye ön is ezt érzi, amikor a balatoni út mellett kocsikázva megpillantja a Barbie-s labdák, pucérnős törülközők és ultraviola színben pompázó jégkásák kavalkádját? Ha a pénztárcájában már nagyon ficeregnek a forintok, hogy mindent, igen, mindent megvásároljon, ne hamarkodja el: előbb tekintse át körképünkben a delux kínálatot, hogy bölcs, felelősségteljes döntéseket hozhasson.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Utazzon dizájner bőrönddel!

Becca 2014. augusztus 24., vasárnap 09:09

Karim Rashid , kanadai dizájner alkotta meg a „Supernova Spinners” elnevezésű, limitált kiadású bőröndcsaládot.

Fotó: Heys
Fotó: Heys
Fotó: Heys

Rashid 300 formatervezési díjat zsebelt be eddig, és ezzel ő az egyik legtermékenyebb kortárs tervező. A Supernova Spinnersnek játékos stílusa van, geometriai formákat és árnyalatokat menő vibráló színekkel fest meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vehet bútort ezeréves garanciával

bb 2014. augusztus 23., szombat 15:01

Pár hónappal ezelőtt még a világ legkényelmesebb cipőjére ígért 1000 év garanciát a több, mint 25 éves múlttal rendelkező márka, a House of Borgezie tervezője, Chris Shellis, aki ezúttal a lábbelikhez hasonló fogással kívánja megnyerni a székek és asztalok iránt érdeklő vásárlóit is –írja a birminghammail.co.uk a 26 millió forintos platinából és fehéraranyból készült tűsarkúkat gyártó dizájnerről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Floyd Leg: négy lábból akármennyi asztal

ST 2014. augusztus 23., szombat 10:12

Szeretne egy olyan asztalt, ami könnyen szállítható, és az éppen aktuális hangulatának megfelelően változtatható a kinézete? Már erre is van lehetőség, és bár nem ez a legolcsóbb megoldás, cserébe viszont tényleg széles skálán variálható!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csináljon fesztivált a kertjéből!

Edicsek 2014. augusztus 22., péntek 13:20

Bár az idei nyár eddig nem a kerti bulikról szólt, azért mi még nem adjuk fel és ajánlunk néhány egyszerűen elkészíthető kerti dekorációt. Az érdekességük, hogy az összes ötletet a Szigetről lestük el, de mind olyan, ami otthon is könnyedén megvalósítható, csak egy kis kézügyesség kell hozzájuk. A fesztiválon nagyon jól mutattak, ezért ha a környék legbulisabb kertjét szeretné magáénak tudni, akkor érdemes közülük válogatni. Sőt, akár kert se kell hozzá: az erkélyt vagy az otthoni hangulatvilágítást is feldobhatja velük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csernus borteraszára izgul a nemzetközi építészeti szaklap

aa 2014. augusztus 21., csütörtök 16:15

Csernus Imre egy ideje borászkodással is foglalkozik, aki úgy véli, az öregség akkor kezdődik, amikor az ember rutinszerű életet él, és nincs bátorsága megújulni. Hát, neki volt, ezért ismerőseivel szőlőbirtokot alapított.

A pszichiáter 2009-ben költözött el Budapestről, majd nem sokkal később két barátjával, Csutorás Ferenc borásszal és Mészáros Péter grafikussal elhatározták, hogy megmentik a régi, kivágásra ítélt szőlőt az Érseki-dűlőn. Kétszer is szüreteltek belőle annak ellenére, hogy fogalmuk sem volt róla, milyen fajtájú (és ezt máig sem tudják, még az önológusok sem). A tőkéket végül kivágták, ám a vesszők elkerültek Nagykanizsára, ahol 980 oltvány készült belőlük. Ezek később a földbe kerültek, de még így is évek kérdése, mire kiderül, használható-e a szőlő.

Létre is hozták az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot, ahol neutrális borok készülnek, hordós érleléssel, ami Csutorás szerint az egyetlen út Magyarország számára a kitörésre. „Nem engedtem a kereskedőknek, adalékanyag mentesen dolgozom. Nálunk fából készült erjesztőkádat, kácit használunk, egyedi stílust igyekszünk kialakítani, ha már a tufapincénk mikroklímája is egyedi" – mondta el a borász egy idén februárban tartott borkóstolón.

Az Eger melletti Nagy Eged-hegy lábánál elterülő Almagyar-domb Érseki dűlőjében fekvő birtok épületeit a budapesti Gereben / Marián építész stúdió tervezte. Erről a látványos panorámával rendelkező hazai birtokközpontról és a hozzá épült borteraszról számol be a Dezeen.com nemzetközi építészeti témájú portál oldala.

„A borkóstolókhoz készülő teraszt négy kisebb kunyhó és a terület sarkában egy kilátó építmény egészíti ki. A kunyhók a szőlővidék archaikus építményeinek viselkedését, arányait és anyaghasználatát követik, a terasz hajtogatott lemezei pihenésre és kóstolásra biztosítanak teret a festői környezetben.” – olvasható az építésziroda oldalán a projektről, melyben a borospince és terasz mellet pihenésre és alvásra alkalmas kabinok, egy kilátó, medence és kemping is helyet kapott.

A kunyhókban 15000 ft egy éjszaka két főnek, háromnak már 18000. Sátrazni jóval olcsóbb, kétezerért lehet nézni, ahogy Csernus kávét főz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem csak a kertben lehet saját tava

ST 2014. augusztus 20., szerda 13:48

Amikor kialakítja a kertben a tavat, akkor ne csak azt tartsa szem előtt, hogy megfelelően sík, és jól látható helyre kerüljön. Hiszen a vízben is lesznek növények is, amiknél nem mindegy, hogy mennyire lát rájuk, hiszen kisebbek és nagyobbak is vannak közöttük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tolltartó szörnyecske saját kezűleg

ST 2014. augusztus 20., szerda 12:05

A legkisebbek iskolakezdése nem mindig örömteli. Hiába várják már nagyon a sulit, amikor elkezdődik, szembesülnek azzal, hogy itt mégiscsak figyelni kell, és még házi feladat is van. Hogy egy kicsit javítani tudjon a hangulatukon, íme, egy ceruzatartó szörnyecske, ami nemcsak vidám, de segít rendben tartani a lurkók tollait, ráadásul néhány perc alatt elkészül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ökoházat építeni nők is tudnak ám!

aa 2014. augusztus 19., kedd 18:19

Egyre többen gondolják úgy szerte a világon, hogy drasztikus lépésekre és szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy megakadályozzuk vagy legalábbis lelassítsuk a globális klímaváltozást. A több százezer követővel rendelkező Natural Homes weboldal évek óta számol be a klímaváltozás károsabbnál károsabb változásairól és arról, hogy milyen környezetbarát és fenntartható ökoházak épülnek az Egyesült Államokban,  Finnországonban vagy éppen Romániában.

Az oldal szerkesztői ezúttal kilenc lelkes nőt gyűjtöttek össze, akik saját maguk húzták fel ökoházaikat. Ilyen például a lengyel származású Paulina Wojciechowska, aki praktizáló építészként valószínűleg tisztában volt az építkezés során azzal, hogy melyek lesznek az előnyei és a buktatói egy faváz-szerkezetes, szalmabálákkal megépített családi háznak.

Kattintson a képre, ha érdekli, milyen ökoházakban gondolkodnak a nők a 21.században!
Kattintson a képre, ha érdekli, milyen ökoházakban gondolkodnak a nők a 21.században!
Fotó: facebook.com/naturalhomes
Távolról sincs vége, olvasson még »

DIY: szakadt komódból menő komód, házilag

Koncz Andrea 2014. augusztus 18., hétfő 14:34

Volt nekünk egy jó kis fenyő komódunk, gondolom Ikea, de már azelőtt a férjemé volt, hogy megismertem volna, szóval biztosat nem tudok. Még a klasszikus, masszív fajta, aminek a fiókjai is tömörfából készültek, nem bútorlapból. Jól is szolgált, egy jó darabig minket, aztán átvándorolt a gyerekekhez. A sok-sok év alatt a teteje lassan kezdte megadni magát: először a lakkozás kopott meg, aztán a fa is kezdett igen csúnyán kinézni, amin biztosan nem segített, hogy nem csak az esti pohár víz ácsorgott rajta állandóan, hanem az ilyen-olyan festékes löttyök is.

A komód végül vállalhatatlan állapotba került, én meg dilemma elé: kidobni nem akartam, mert a tetejét leszámítva egyben volt, még mindig masszív, stabil, jól működik. Úgyhogy kihasználtam, amikor a gyerekeim táborba mentek, és az estéimet egy héten keresztül csiszolással, alapozással, festéssel, díszítéssel és lakkozással töltöttem, amíg meg nem született a komód új, megszépült verziója.

Mivel balek vagyok, nem csináltam előtte képeket, ezért az előtte állapotot egy OLX-es fotóval mutatom meg, kb így nézett ki az is, ami nálunk volt, csak szakadtabb állapotban.

Elfelejtettem lefotózni, miből indultunk, de elég hasonlóan nézett ki, csak a mienk jóval megviseltebb volt.
Elfelejtettem lefotózni, miből indultunk, de elég hasonlóan nézett ki, csak a mienk jóval megviseltebb volt.
Fotó: OLX

Azt, hogy mit kell vele csinálni, különböző blogokról vadásztam össze. Annyit tudtam, hogy fehérre fogom festeni, de szerettem volna valami extrát is, végül az ötletadó fotóra itt találtam rá. Abban, hogy mit és hogyan csináljak, segítettek Nikoletti Petra lakberendező barátnőm jótanácsai, a talán leghíresebb magyar DIY blogger, Szentgyörgyi Kata bútorfestős tutorialja, emellett évek óta böngészek két amerikai diy blogot is, az egyik a Centsational Girl, a másik pedig az All Things Thrifty, mindkét blogon számos tutorial van.

Egy hétig dolgoztam rajta, minden délután/este néhány órát
Egy hétig dolgoztam rajta, minden délután/este néhány órát
Fotó: Koncz Andrea
Távolról sincs vége, olvasson még »

Az Ikeától kellett megtudnunk, hogy hajnalban kel, és reggel ritkán szexel a magyar

etelka 2014. augusztus 16., szombat 19:59

Magyarországra is megérkezett az új Ikea katalógus. Mostantól lehet nézegetni, cikizni, vagy épp álmodozni az új bútorokról és kiegészítőkről. A svéd vállalat szokás szerint mindenféle statisztikákkal felturbózva mutatta be, mik lesznek a 2014-2015-ös trendek, a sajtótájékoztató pedig a megszokott székeken ülünk helyett egy ágyban zajlott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vigye magával dolgozni a kutyáját!

LS 2014. augusztus 14., csütörtök 22:33

Az Index jelenlegi szerkesztőségébe nem lehet behozni kutyát, így a kollégák csak nosztalgiázva emlegethetik Szily kolléga Kiflijét (akinek még blogja is volt), de számos egyéb kutya is megfordult az évek alatt a szerkesztőség korábbi irodáiban. Itt, a Flórián tériben már csak hörcsögök vannak, illetve Winkler kolléga madárpókja sokkolja időnként a látogatókat, ami azért nem tud felérni azzal az élménnyel, amikor egy édesen alvó kutya fingja tele a szerkesztőséget, vagy éber állapotában elkunyerálja mindenkitől az ebédet.

A Zöld Zebra állatvédő egyesület mindenesetre augusztus 15-ére meghirdette  a Vidd Magaddal a Kedvencedet Dolgozni Napot (VMKD Nap). Azért ekkorra, mert 16-án van a Hontalan Állatok Világnapja (International Homless Animals Day), ez a nap viszont szombatra esik. 

A napnak nagy hagyománya van, az Egyesült Államokban 1999 óta minden évben tartanak VMKD - napot, és nem is a Virginia Commonwealth University tanulmánya az egyetlen, ami ennek a létjogosultságát bizonyítja. 2007-ben például a British Journal of Health Psychologyban tettek közzé egy cikket arról, hogy a kutyatulajdonosoknak bizony alacsonyabb a vérnyomásuk, alacsonyabb a koleszterinszintjük, és – mily meglepő – kisebb a valószínűsége annak, hogy enyhe vagy komolyabb egészségügyi problémák jelentkeznek náluk. Oké, ez azért lehet amiatt is, mert lelkiismeretes kutyatartó rendszeresen és kiadósan sétáltatja azt a kutyát, ami azért mégiscsak testmozgás.

shutterstock 99177881

A szerkesztőségi listán végtelen nosztalgiázós levélfolyam kerekedett abból, jó-e, ha a kutyák bejárnak dolgozni a gazdákkal: egyesek persze annak örülnének, ha az eb egész nap a lábuk mellett heverne, mások viszont nem olyan lelkesek. 

 
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ültesse növényeit nap felé forduló cserépbe!

aa 2014. augusztus 14., csütörtök 21:00

Idén is izgalmas látványoságokkal dobták fel az 59. gironai virágkiállítást a szervezők, akik a barcelonai Studio Bag Disseny legújabb találmányában, a nap felé forduló virágcserépben láttak fantáziát. A 2002-ben alakult márka a We Are Livingthings megbízásából készítette el a La Bisbal d'Emporda-i vízálló terrakottából készült termékét – írja a designboom.com a kézzel készített, kúpos aljú edényről.

bag-disseny-livingthings-rolling-flower-pots-designboom-06
Fotó: wearelivingthings.com

Magyar versenyző PET-palack pólója a dizájnverseny elődöntőjében

Edicsek 2014. augusztus 13., szerda 21:01

Már írtunk az Electrolux Design Lab versenyéről és arról, hogy milyen jól állnak a magyar formatervezők a nemzetközi megmérettetésen. Ma pedig kihirdették, hogy a 74 ország 1700 nevezésből ki az a 35 versenyző, akik bekerültek az elődöntőbe. Magyar versenyző, Kovács Apor ötlete is továbbjutott, amire augusztus 12-től újra lehet szavazni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Látott már vicces multi irodát? Mutatjuk!

etelka 2014. augusztus 13., szerda 20:29

A multik irodái legtöbbször unalmasak, bár a célnak pontosan megfelelnek: van bennük asztal, szék, világítás. Mostanság pár cég felismerte, hogy ha az alkalmazottak jól érzik magukat a munkahelyükön, akkor jobban dolgoznak, ezért megpróbálják minél kényelmesebbé tenni az irodai létet. Főleg a technológiai cégek járnak ebben az élen, mi a Prezi irodáját szeretjük nagyon, de a Ustream alkalmazottainak sincs rossz dolguk.

A Mars és a Wrigley azért nem volt ilyen bátor, és bár 2008-ban egyesült a két cég, 2012-ben döntöttek a felújítás mellett. A a Dorottya udvar egyik emeletén kapott helyett a közös cég, melynek a Geppetto Belsőépítész iroda tervezte meg az új tereket.

A tervezés során, a cég elvárásai között az emberközpontú, emberléptékű, környezettudatos, energiatakarékos, ergonómikus hívószavak is szerepeltek, ilyen irodát szerettek volna maguknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő Pinterest oldalak a lakberendezés világából

etelka 2014. augusztus 12., kedd 20:07

Ciki nem ciki, a Pinterest még mindig számos jó ötlet lelőhelye, bár a legtöbbször csak végigfut rajta az ember, kicsit sírdogál, hogy sosem lesz olyan csillivilli lakása mint amiket néha ott lát, aztán befekszik az IKEA-ágyába és egy nagy amerikai házról ábrándozik.

Persze a helyzet korántsem ilyen rossz, ha szereti a Pinterestet, megmutatjuk azokat a belsőépítészeket és bloggereket, akiket érdemes követnie, mert a vágyálmok helyett hasznos ötleteket is találhat náluk.

 
 
Távolról sincs vége, olvasson még »

Gördeszkás gésákkal újít a kétszáz éves japán porcelánmanufaktúra

bb 2014. augusztus 12., kedd 10:43

Vagány és újszerű megoldásokkal próbálja feldobni kínálatát a történelmi múltú japán Kutani Choemon néven futó manufaktúra. A Zsolnayhoz és a Herendihez hasonlóan porcelán étkészletekben nyomuló márka vezetősége szeretné a fiatalabb generációt is a célközönségében között tudni, ezért ügyesen bolondította meg a hagyománkövető mintáit pár modern és fiatalos elemmel. Így kerültek a klasszikus formájú edényeikre a szintén klasszikus, kék-fehér színösszeállításban gördeszkások, szörfösök, zenészek és ghettoblastert hallgató szerzetesek.

tea-3
Fotó: choemon.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Legyen a terasz kerti nappali!

Dívány 2014. augusztus 11., hétfő 20:45

Ha Ön is rajong a kertért, de szeretné élvezni a nappali nyújtotta kényelmet, akkor most itt a lehetőség, hogy a teraszát egy második, kültéri szobává alakítsa. Ehhez természetesen nem jók a klasszikusnak mondott kinti bútorok, sőt, az sem árt, ha a kiegészítőkkel, és néhány ügyes trükkel is azt hangsúlyozza, hogy a terasz a lakás folytatása, és nem attól különálló terület.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ A 30-as évek fotókon

Graffitik, autók, emberek, hatalom, Amerika - John Gutmann a kamera segítségével megtanulta máshogyan látni a világot.

SZUBKULTÚR Utcai divat, de konkrétan, szó szerint

Ki hitte volna, hogy egy csatornafedél vagy irányítótábla ilyen tökéletes mintát ad a textilen. Utcai divat - szó szerint

FILMVILÁG Forog az új krimi Kulkával

Az X egy fordulatokban gazdag, skandináv típusú krimi. Kulka János a forgatás minden percét élvezte, tetszik neki a sztori is, és az általa játszott szereplő is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés