RAKTÁR

Vigye magával dolgozni a kutyáját!

LS 2014. augusztus 14., csütörtök 22:33

Az Index jelenlegi szerkesztőségébe nem lehet behozni kutyát, így a kollégák csak nosztalgiázva emlegethetik Szily kolléga Kiflijét (akinek még blogja is volt), de számos egyéb kutya is megfordult az évek alatt a szerkesztőség korábbi irodáiban. Itt, a Flórián tériben már csak hörcsögök vannak, illetve Winkler kolléga madárpókja sokkolja időnként a látogatókat, ami azért nem tud felérni azzal az élménnyel, amikor egy édesen alvó kutya fingja tele a szerkesztőséget, vagy éber állapotában elkunyerálja mindenkitől az ebédet.

A Zöld Zebra állatvédő egyesület mindenesetre augusztus 15-ére meghirdette  a Vidd Magaddal a Kedvencedet Dolgozni Napot (VMKD Nap). Azért ekkorra, mert 16-án van a Hontalan Állatok Világnapja (International Homless Animals Day), ez a nap viszont szombatra esik. 

A napnak nagy hagyománya van, az Egyesült Államokban 1999 óta minden évben tartanak VMKD - napot, és nem is a Virginia Commonwealth University tanulmánya az egyetlen, ami ennek a létjogosultságát bizonyítja. 2007-ben például a British Journal of Health Psychologyban tettek közzé egy cikket arról, hogy a kutyatulajdonosoknak bizony alacsonyabb a vérnyomásuk, alacsonyabb a koleszterinszintjük, és – mily meglepő – kisebb a valószínűsége annak, hogy enyhe vagy komolyabb egészségügyi problémák jelentkeznek náluk. Oké, ez azért lehet amiatt is, mert lelkiismeretes kutyatartó rendszeresen és kiadósan sétáltatja azt a kutyát, ami azért mégiscsak testmozgás.

shutterstock 99177881

A szerkesztőségi listán végtelen nosztalgiázós levélfolyam kerekedett abból, jó-e, ha a kutyák bejárnak dolgozni a gazdákkal: egyesek persze annak örülnének, ha az eb egész nap a lábuk mellett heverne, mások viszont nem olyan lelkesek. 

 
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ültesse növényeit nap felé forduló cserépbe!

aa 2014. augusztus 14., csütörtök 21:00

Idén is izgalmas látványoságokkal dobták fel az 59. gironai virágkiállítást a szervezők, akik a barcelonai Studio Bag Disseny legújabb találmányában, a nap felé forduló virágcserépben láttak fantáziát. A 2002-ben alakult márka a We Are Livingthings megbízásából készítette el a La Bisbal d'Emporda-i vízálló terrakottából készült termékét – írja a designboom.com a kézzel készített, kúpos aljú edényről.

bag-disseny-livingthings-rolling-flower-pots-designboom-06
Fotó: wearelivingthings.com

Magyar versenyző PET-palack pólója a dizájnverseny elődöntőjében

Edicsek 2014. augusztus 13., szerda 21:01

Már írtunk az Electrolux Design Lab versenyéről és arról, hogy milyen jól állnak a magyar formatervezők a nemzetközi megmérettetésen. Ma pedig kihirdették, hogy a 74 ország 1700 nevezésből ki az a 35 versenyző, akik bekerültek az elődöntőbe. Magyar versenyző, Kovács Apor ötlete is továbbjutott, amire augusztus 12-től újra lehet szavazni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Látott már vicces multi irodát? Mutatjuk!

etelka 2014. augusztus 13., szerda 20:29

A multik irodái legtöbbször unalmasak, bár a célnak pontosan megfelelnek: van bennük asztal, szék, világítás. Mostanság pár cég felismerte, hogy ha az alkalmazottak jól érzik magukat a munkahelyükön, akkor jobban dolgoznak, ezért megpróbálják minél kényelmesebbé tenni az irodai létet. Főleg a technológiai cégek járnak ebben az élen, mi a Prezi irodáját szeretjük nagyon, de a Ustream alkalmazottainak sincs rossz dolguk.

A Mars és a Wrigley azért nem volt ilyen bátor, és bár 2008-ban egyesült a két cég, 2012-ben döntöttek a felújítás mellett. A a Dorottya udvar egyik emeletén kapott helyett a közös cég, melynek a Geppetto Belsőépítész iroda tervezte meg az új tereket.

A tervezés során, a cég elvárásai között az emberközpontú, emberléptékű, környezettudatos, energiatakarékos, ergonómikus hívószavak is szerepeltek, ilyen irodát szerettek volna maguknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő Pinterest oldalak a lakberendezés világából

etelka 2014. augusztus 12., kedd 20:07

Ciki nem ciki, a Pinterest még mindig számos jó ötlet lelőhelye, bár a legtöbbször csak végigfut rajta az ember, kicsit sírdogál, hogy sosem lesz olyan csillivilli lakása mint amiket néha ott lát, aztán befekszik az IKEA-ágyába és egy nagy amerikai házról ábrándozik.

Persze a helyzet korántsem ilyen rossz, ha szereti a Pinterestet, megmutatjuk azokat a belsőépítészeket és bloggereket, akiket érdemes követnie, mert a vágyálmok helyett hasznos ötleteket is találhat náluk.

 
 
Távolról sincs vége, olvasson még »

Gördeszkás gésákkal újít a kétszáz éves japán porcelánmanufaktúra

bb 2014. augusztus 12., kedd 10:43

Vagány és újszerű megoldásokkal próbálja feldobni kínálatát a történelmi múltú japán Kutani Choemon néven futó manufaktúra. A Zsolnayhoz és a Herendihez hasonlóan porcelán étkészletekben nyomuló márka vezetősége szeretné a fiatalabb generációt is a célközönségében között tudni, ezért ügyesen bolondította meg a hagyománkövető mintáit pár modern és fiatalos elemmel. Így kerültek a klasszikus formájú edényeikre a szintén klasszikus, kék-fehér színösszeállításban gördeszkások, szörfösök, zenészek és ghettoblastert hallgató szerzetesek.

tea-3
Fotó: choemon.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Legyen a terasz kerti nappali!

Dívány 2014. augusztus 11., hétfő 20:45

Ha Ön is rajong a kertért, de szeretné élvezni a nappali nyújtotta kényelmet, akkor most itt a lehetőség, hogy a teraszát egy második, kültéri szobává alakítsa. Ehhez természetesen nem jók a klasszikusnak mondott kinti bútorok, sőt, az sem árt, ha a kiegészítőkkel, és néhány ügyes trükkel is azt hangsúlyozza, hogy a terasz a lakás folytatása, és nem attól különálló terület.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ennyi minden lehet elhagyatott templomokból

aa 2014. augusztus 10., vasárnap 20:36

Míg van, aki modern, Batman forma útszéli kápolnában lát fantáziát, addig egyre többen gondolkodnak abban, hogy hogyan lehetne megmenteni vagy újragondolni a funkciójukat vesztett, több száz éves templomokat. Az inhabitat.com szerkesztői összegyűjtötték azt a hat ötletes megoldást, melyeknél a tervezők figyelembe vették ezeknek az alkotásoknak a kulturális örökségben betöltött elengedhetetlen szerepét is. Íme néhány példa, hogyan használhatjuk ki praktikusan az elfeledett templomok adottságait!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy erkély is elég a profi konyhakerthez

Dívány 2014. augusztus 9., szombat 16:34

A saját zöldség és fűszernövény bizony olyan kiváltságok, amiről sokan úgy gondolják, csak a kertes házban élőknek adatik meg. Pedig ez nem igaz: már egy erkély is alkalmas arra, hogy hasznos és szép konyhakertet tartson fenn, csupán be kell tartania néhány alapszabályt.

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lenne szíve kidurrantani egy aranyhalat?

Menő/Ciki

Edicsek 2014. augusztus 8., péntek 19:40

A legtöbben, ha buborékos csomagolóanyaggal találkoznak, ellenállhatatlan késztetést éreznek, hogy nekiessenek kipukkasztgatni a kis buborékokat. Sokan már-már kényszeredetten nyomogatják végig a kis levegővel telt buborékokat, mintha az lenne a küldetésük, hogy egy se maradjon épségben. Ha ön is ilyen késztetéseket érez, nézze meg Daisuke Akiyama aranyhalas újragondolását, lehet, hogy változni fog a véleménye.

228408 141867502550988 7279247 n
Távolról sincs vége, olvasson még »
926 szavazat 926 szavazat

Tessék, a lakás, ami gombnyomásra átalakul

bb 2014. augusztus 7., csütörtök 18:57

A jövőben akár egy egyszerű gombnyomással is változtathatunk lakásunk felosztásán, ha akarunk. Legalábbis a teheráni építésziroda, a nextoffice tervezői szerint, akik félig mobil szobákban gondolkodtak a tervezés során, hogy ezzel extra helyet és optimális mennyiségű napfényt biztosítsanak legújabb házuk lakóinak – írja az inhabitat.com a látványos projektről.

Időjárástól és hangulattól függően változtathatunk a tereken
Időjárástól és hangulattól függően változtathatunk a tereken
Fotó: nextoffice.ir
Távolról sincs vége, olvasson még »

Világítson mini üvegházzal!

aa 2014. augusztus 7., csütörtök 14:45

„Emberek, akik szeretik a fényt” olvasható a több évtizede sikeresen működő lengyel világítástechnikai stúdió, a Lightovo frappánsan hangzó mottója, melyhez tökéletesen illeszkedik a márka legújabb, Milo néven futó terméke is.Az újonnan piacra dobott lámpa érdekessége mégis az, hogy közepes méretű, két oldalt kivágott vázának köszönhetően kisebb méretű cserepes növények tárolására is alkalmas, tehát egyfajta mini üvegházként is funkcionál.

A Kis herceg rózsája adta az ihletet a búrához
A Kis herceg rózsája adta az ihletet a búrához
Fotó: lightovo.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így alakítsa ki a kertje világítását

Dívány 2014. augusztus 6., szerda 19:37

A kert kialakításának vannak olyan sarkalatos pontjai, melyek később nagyon meghatározó elemeivé válhatnak a pihenése színhelyének. Ilyen a világítás is, hiszen a segítségével olyan nyugodt, kellemes környezetet teremthet, ahol nem csak kikapcsolódni tud, de látványnak sem éppen utolsó

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tervrajz egy filmből? Lehetséges.

bb 2014. augusztus 5., kedd 09:21

Ilyennek látják a Mechanikus narancs belső tervrajzát a készítők
Ilyennek látják a Mechanikus narancs belső tervrajzát a készítők
Fotó: archdaily.com

Pár hónappal ezelőtt az egyik legmeghatározóbb lakberendezési szaklap, az Apartamento nyári kiadása készített egy átfogó anyagot Wes Anderson sajátos képi világáról. Az olasz lap mellett egy másik nívós online magazin, az elsősorban építészetre fókuszáló archdaily.com is elindított egy sorozatot, melyet az Interiors Journal két szerkesztője, Mehruss Jon Ahi és Armen Karaoghlanian ír.

A rovat készítői leginkább a kultikussá vált filmekre koncentrálnak, és azoknak készítik el a tervrajzát. Ilyen exkluzív anyag készült a közelmúltban többek között Stanley Kubrick klasszikusaiból, a Ragyogásból, az 1968-ban forgatott 2001: Űrodüsszeiából vagy a Mechanikus narancsból is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tegyen egy cserép füvet az íróasztalra!

bb 2014. augusztus 4., hétfő 09:21

Pooleaf-pens-1
Fotó: zeup.co.kr

Bár egyre kevesebben írnak tollal, azért néha előfordul, hogy hasznát vennénk egy íróeszköznek a napi munka során. A régi tollakkal, reklámceruzákkal, kiszáradt filctollakkal és egyéb megmagyarázhatatlan kacattal telezsúfolt írószertartó azonban már a múlté. A vékony piaci rést kívánta megcélozni a koreai székhelyű Zeup Design Studio, akik fűszálaknak álcázták az íróeszközöket a tervezés során és stílusosan egy elegáns cserépbe helyezték el őket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tegyen űrvadászgépet a konyhapultra!

Becca 2014. augusztus 3., vasárnap 18:40

Jövőre megérkezik a Star Wars legújabb epizódja, de addig is – hogy ne hiányozzon a Csillagok Háborúja-feeling – szerezzen be a többi konyhai kütyü mellé egy X-wing űrvadászgép-kinézetű késtartót is. Természetesen a tartóhoz kiválóan passzoló rozsdamentes acélkések is tartoznak, összesen öt darab: kenyérvágó-, filéző-, hámozó-, szeletelő- és séfkés. A szett ára mindössze 70 angol font, azaz 27.500 forint, amit a thefowndry.com internetes oldalról szerezhet be.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szociális lakásokat brazil stadionokból?

aa 2014. augusztus 2., szombat 16:09

Így kívánják beépíteni a stadionokat az építészek
Így kívánják beépíteni a stadionokat az építészek
Fotó: 1week1project.org

Pár héttel ezelőtt ért véget minden idők egyik legdrágább labdarúgó-világbajnoksága Brazíliában, aminek apropóján 12 stadiont húztak fel vagy alakítottak át a játékok miatt a 198 millió főt számláló országban. Két francia származású építész, Axel de Stampa és Sylvain Macaux pedig már a sportesemény alatt azon törte a fejét, hogy mi az, amire a számtalan szegénynegyeddel megáldott braziloknak feltétlenül szükségük lehet – és arra jutottak nem stadionokra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ettől lesz szép az erkély

etelka 2014. augusztus 1., péntek 09:56

Nyáron mindenki a szabadba vágyik, még az is elkezd azon töprengeni, hogyan lehetne feldobni a teraszt, akinek csak néhány négyzetméteres erkély jutott, mint szabadságfaktor. Ha az embernek sok pénze van, számos lehetőség kínálkozik, de úgy könnyű – mondhatnánk. Ha kisebb a büdzsé, akkor azt ajánlott végiggondolni, mi az, ami látványos javulást hoz, növeli a térérzetet, vagy épp megváltoztatja a hangulatot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Zseniális lett a Móricz Zsigmond körtéri Gomba

aa 2014. július 31., csütörtök 18:38

Május közepén hivatalosan is átadták Móricz Zsigmond körtéri Gombát, melyre 2009 nyarán írt ki ötletpályázatot Újbuda Önkormányzata. A Móricz Zsigmond körtéri műemléki védettségű Gomba tervpályázatát a Hetedik Műterem nyerte el, akiknek munkáját részletesen bemutatta a napokban az archdaily.com szerkesztősége is.

A 430 millió forintból felújított, 450 négyzetméteres alapterületű épületnél az építészcsapat a műemlékvédelmi szempontokat figyelembe véve értelmezte újra a Gombát, melynél az egyik legalapvetőbb tervezési szempont az volt, hogy megtartsák annak tökéletes körkörös szimmetriáját. Miután az eredeti épület kontúrjait, a pilléreket, gerendákat, valamint a konzolos födémet rekonstruálták, azután keret nélküli, hajlított termoüveggel és finom betonpanelekkel adtak kortárs jelleget az épületnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Twin Peaks múzeum lehet a Palmer-házból

Edicsek 2014. július 30., szerda 15:35

A Twin Peaks az egyik legkultikusabb sorozat, ami az elmúlt 25 évben adásba került. Sokan rajonganak David Lynch (aki mostanában virágmintás ruhákat is tervez) könnyen emészthetőnek egyáltalán nem mondható szériájáért és a kemény mag mindent meg is tenne azért, hogy megőrizze azt az utókornak. Most épp egy Twin Peaks-központot és múzeumot szeretnének létrehozni Laura Palmer házában, ehhez pedig a Kickstarteren gyűjtenek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Receptkönyv, amit meg kell sütnie, hogy elolvashassa

aa 2014. július 29., kedd 18:49

Néhány hónappal ezelőtt a gyógynövényekben és fűszerekben utazó Schwartz látott fantáziát abban, hogy hangokat adó fűszerekkel reklámozza termékeit. A hagyományostól eltérő promócióban gondolkodott ezúttal egy másik fűszeres nagyvállalat, a horvát Podravka is. A cég Well done címmel adta ki éves receptgyűjteményét, ám a könyv tartalmához melózni kell: ahhoz ugyanis, hogy a recepteket el tudjuk olvasni, be kell tenni a sütőbe, hogy hő hatására láthatóvá váljon a szöveg – olvasható a külföldi grafikus, Karen Hurley oldalán.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Függőágy a lábnak, hogy kényelmesen dolgozhasson

Becca 2014. július 28., hétfő 09:06

Kényelmesen ülni több órán keresztül ugyanabban a székben a számítógép előtt? Nagyjából lehetetlen, és tisztában van ezzel a  Connect Design koreai dizájnstúdió is. A cég ennek kiküszöbölésére találta ki a Fuut mini függőágyat, ami az asztallap alatt függeszkedik lábtartóként, így a lábunkkal nem nehezedünk a földre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Papírzacskóból készül a környezetbarát lámpabúra

bb 2014. július 27., vasárnap 19:31

Szokatlan módon lehelnek új életet az átlagos papírzacskóba a 2007-ben alapított brit bútor és lakberendezési márka, a Liqui Studio dizájnerei – a tervezők a zacskókat a high-end design egyes elemeivel kapcsolták össze úgy, hogy közben az eddig piacra dobott világítótestekről sem feledkeznek meg.

Így kapcsolta össze a régit és az újat a márka
Így kapcsolta össze a régit és az újat a márka
Fotó: liquidesign.co.uk
Távolról sincs vége, olvasson még »

Negyvenféle gyümölcsöt terem a különleges fa

aa 2014. július 26., szombat 17:39

Nem mindennapi tervet hajtott végre az amerikai Syracuse Egyetem szobrásztanára, Sam Van Aken, amikor egy olyan fát hozott létre, amin negyvenféle gyümölcs terem meg. A projekt még 2008-ban vette kezdetét, mikor a művész megtudta, hogy finanszírozás hiányában bezárnak egy New York államban található mezőgazdaságot, és ezzel párhuzamosan leállítják az ott található gyümölcsös további gondozását is, ezzel halálra ítélve az ott találhatót több, 150-200 éves őshonos, ritka csonthéhjasokat termő fát.

Lélegzetelállító színekben pompázik a fa
Lélegzetelállító színekben pompázik a fa
Fotó: treeof40fruit.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyártson magának légkondit pár ezer forintból!

Edicsek 2014. július 26., szombat 10:21

Bár enyhült kicsit az időjárás, attól nem kell tartani, hogy ez tartós állapot lesz – újra jön a kánikula, amire érdemes felkészülni. Ha már elege van abból, hogy egész nap a saját izzadtságában ül, de eddig az anyagiak nem nem tették lehetővé, hogy beszereltessen egy légkondit, akkor jó hírünk van: a Lifehacken találtunk egy egyszerű, néhány ezer forintból kivitelezhető megoldást mobilklímára. Jó, nem pont szép, de jobb mint, a melegben kínlódni.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

HATÁRÁTKELŐ A finn csoda testközelből is csoda?

Tényleg a finn a legjobb iskolarendszer? Mesés ott anyának lenni? Mindenki jól él? Tapasztalatok első kézből, hat év után.

TÉKOZLÓ HOMÁR Tényleg bármit kicserélhetünk 3 napon belül?

Három munkanapon belül visszavihetjük a terméket a kereskedőhöz, aki köteles azt kicserélni vagy visszafizetni az árát? Van ilyesmi, de jó tudni, mikor élhetünk a lehetőséggel!

KISZÁMOLÓ Mennyire koszos a pénz?

Nem biztos, hogy megnyugtató ötlet azt vizsgálgatni, mi minden van a bankjegyeken. De azért megvizsgálták.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés