RAKTÁR

Elhunyt a buborékházak magyar származású tervezője

bb 2014. október 2., csütörtök 15:54

A hétvégén 94 éves korában elhunyt a magyar származású, de Franciaországban élő építész, Antti Lovag, aki magát elsősorban habitológusként tartotta számon. Lovag annak ellenére, hogy az anyja finn, az apja pedig orosz volt, magyarnak vallotta magát – írja a buborékházairól ismert tehetséges építészről a wikipédia.org.

Antti Lovag munkásságát a buborékház tervezőket nyilvántartó szervezet, a Homme et Habitat elnöke, Christian Roux is elismerte, sőt szerinte Lovagnak olyannyira forradalmi szerepe volt az építészet, valamint a technológiai vívmányok fejlődésében, hogy például a napjainkban egyre felkapottabb 3D-s nyomtatás is az ő elképzeléseire vezethető vissza.

Antti-Lovag 06
Fotó: anttilovag.org
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tom Dixon lett az év angol tervezője

aa 2014. október 1., szerda 19:20

Nem okozott túl nagy meglepetést a szakmában, hogy a napokban megrendezett Maison & Objet díjátadón Tom Dixonnakítélték oda a neves „Designer of the Year” díjat – számol be a Designboom.com. A félig londoni, félig párizsi tervező idén is termékeny és sikeres évet tudhat maga mögött: év elején együtt dolgozott az Adidassal, majd „Eclectic” néven megtervezte első párizsi éttermét Fabienne és Philippe Amzalak illetve Jean-Louis Costes megbízásából, a díjátadón pedig bemutatta legújabb, októberben piacra kerülő, limitált szériás üveg és réz kollekcióját, mely poharakat, üvegeket és gyertyatartót is tartalmaz majd.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kisokos: hogyan fogja túlélni az orchideája

ST 2014. október 1., szerda 11:23

Az utóbbi években a kertészetektől a barkácsáruházak kertosztályáig egyre több helyen kapható az orchidea. Népszerűsége annak ellenére növekszik, hogy sokaknál csak addig van életben, amíg az ajándékozáskor még meglévő virágait el nem dobja, ezután rendszerint tönkremegy. Bár a neten százszámra találhat leírásokat arról, hogy mit tegyen vagy ne tegyen, hogy ez a szép virág életben maradjon, mi most a szakértőt kérdeztük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Készítsen egyedi színes fényfüzért cérnagömbökből!

ST 2014. szeptember 30., kedd 16:57

Nagyon szeretem az olyan díszeket, amiket én magam készíthetek el otthon. Ennek megfelelően nem is egy érdekes ötletet megvalósítottam már, amiket a világhálóról gyűjtöttem össze. Voltak köztük olyanok, amik nagyon jól sikerültek, és voltak olyanok is, amik olyanok lettek, mintha a mintául használt fotón látható darabok csúnya, girbegurba, elátkozott testvérei lennének, amit nem hagyhattam annyiban. Ilyen volt többek között a cérnagömböcök készítése, míg meg nem tanultam, hogyan lehet valóban szépen elkészíteni őket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szerzői jogok miatt verik az asztalt a brit tervezők

aa 2014. szeptember 29., hétfő 20:00

Összefogtak a dizájner márkák az Egyesült Királyságban, mellyel céljuk, hogy közös erővel bírják rá a kormányt arra, hogy minél előbb léptesse hatályba azt a szerzői jogra vonatkozó törvényt, amely az általuk készített bútorokat és egyéb világítástechnikai termékeket védi a hamisítóktól. A törvényt egyébként már tavaly elfogadták, de sajnos csak 2018-ban lép hatályba. – számol be a lobbiról a dezeen.com

„Az Egyesült Királyságban sosem kezelték úgy a szellemi tulajdon védelmét, mint a többi európai országban. A legtöbb európai országban a termék a tervező halála után még hetven évig védve van, míg ez az élettartam Angliában a jelenlegi törvények szerint mindössze 25 év.Tehát még mindig hátrányban vagyunk.Mára a szigetország lett az Európába áramló hamisítványok trójai falova. Emiatt elveszíthetjük az üzletet, a tervezők pedig a jogdíjakat” – mondta az ügyről a Vitra ügyvezetője, Tony Ash,akinek Egyesült Királyságon kívül az Egyesült Államokban, Indiában, a Közel-Keleten és a Távol Keleten is vannak üzletei.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Készítse fel kertjét a télre

ST 2014. szeptember 28., vasárnap 15:34

A tél közeledtével gondolnia kell a kint lévő virágaira is, és nem csak azokra, melyek cserépben vannak! A víz hiánya,de főleg a fagy ugyanis kikezdheti azokat is, amelyeket nem kellett lakásban tartani. Eddig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyerekszoba, ami tanuláshoz és lazításhoz egyaránt jó

ST 2014. szeptember 27., szombat 15:24

Elkezdődött az iskola, és sok szülő ilyenkor döbben rá, hogy a gyerekszoba nem éppen a legmegfelelőbb hely arra, hogy a játék mellett tanulni is lehessen benne. De megijedni nem kell, még most sincs késő, és néhány apró változtatással a tanulás és a kikapcsolódás is elfér majd egy helyen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Wifi-jelen élő hal: menő vagy ciki?

Menő/Ciki

aa 2014. szeptember 27., szombat 11:51

A Sphere Corporation és a The Capsule kollaborációjának köszönhetően elkészült a világ első vezeték nélküli, indukciós meghajtású robotállata, a LumiPUFF. A felmérések szerint több ezer otthon tartott hal pusztul el hanyagság vagy tudatlanság miatt a háztartásokban. A 2012-ben alapított cég munkatársai úgy gondolják, mindenkinek jobb lesz, ha az arra alkalmatlanok inkább egy ilyen sötétben világító, kapszulában úszkáló robot életben tartásával próbálkoznak, ahelyett, hogy igazi halon kísérleteznének.

Íme a jövő akváriuma!
Íme a jövő akváriuma!
Fotó: Picasa / sphere.technology
Távolról sincs vége, olvasson még »
765 szavazat 946 szavazat

A síparadicsom, ahol a múzeum is turisztikai látványosság

bb 2014. szeptember 26., péntek 20:16

Az idei „építészeti Nobel-díj” nyertese, a papírépítészet feltalálójaként számon tartott japán származású Shigeru Ban elkészült legújabb munkájával, az aspeni Művészeti Múzeummal, melyet az egyik első múzeumi épületként tartanak számon Amerikában. – írja az intézmény 35. évfordulóján átadott új, 3000 négyzetméretes belvárosi épületszárnyról a dezeen.com.

Kortárs építészet Aspenben
Kortárs építészet Aspenben
Fotó: Derek Skalko
Távolról sincs vége, olvasson még »

Régen még az íróasztal is jobb volt

Edicsek 2014. szeptember 26., péntek 11:48

Ha eddig azt hitte, hogy az íróasztal vagy a kredenc a világ legunalmasabb bútorai, akkor most olyat mutatunk, amitől megdől az elmélete. A modern, letisztult formáknak is megvan a maguk szépsége, de mindenképpen hiányoznak belőlük az ilyen fantáziadús részletek. Nem feltétlen a díszítettség miatt, hanem amiért újra és újra meg fogja nézni ezt a videót és soha többé nem fog a mostani íróasztalára, de még a komódjára sem úgy nézni mint eddig. Régen, amikor az okostelefon helyett még az "okos" bútor volt a státuszszimbólum, úgy tűnik, valóban minden jobb volt. Kit érdekel az ergonomikus kialakítás, meg a beépített lámpa és az állítható dőlésszögek, ha lehet helyette egy ilyenje? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön akarna egy Tesco felett lakni?

ST 2014. szeptember 24., szerda 20:41

Kelet Londonban építettek egy érdekes elgondolású, vegyes felhasználású ingatlant: lakások, parkolóház és egy Tesco is található benne. A projekt díjat is nyert, bár erről a kivitelező, a tervező, de még az engedélyező bizottság is szívesebben lemondott volna. Ugye tudja, filmes körökben mit jelent az Arany Málna díj? Na, hát az építészeknek is van ilyenjük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Állatos párnákkal képzelik el a fast fashion boltok az őszt

etelka 2014. szeptember 24., szerda 09:12

A Zara Home még nem tette be a lábát az országba - bár, gondolom ha van egy kis eszük, akkor még a karácsonyi szezon előtt debütálnak -, a H&M és a Tesco FF-je viszont már bemutatta az őszi-téli kollekcióját. Nem meglepő módon sok arany és ezüst, meleg plédek, takarók és sok-sok gyertya lesz ez előttünk álló pár hónap meghatározó tárgya.

Az FF-ben a country stílus mellett jelenik meg az állatminta, a fényes anyagok, a strasszok, de a Hong Kong-i kerteket idéző színes, ázsiai minták is megtalálhatóak a kollekcióban. A biztosra menők válasszanak a piros, kockás és hópelyhes vonalból, hihetetlenül olcsón találtunk egy-két ütős darabot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így élnek a punkok Berlinben

LS 2014. szeptember 23., kedd 12:15

Berlinben volt egy kis időm, hogy megnézzek egy híres foglaltházat, vagy más néven squatot. De kik is élnek itt pontosan, és mi ez az egész foglalósdi?

A mozgalom világszerte 1968-tól kezdett terjedni, ez volt a diáklázadások időszaka. Nem meglepő módon főleg baloldali anarchisták gründoltak így maguknak otthont, majd ha már nagyon vegzálta őket a hatóság, továbbálltak. Eközben persze kidekorálták a házat, és közösséggé formálták az ott élőket. Nyugat-Európai nagyvárosokban szinte mindenhol találni fogaltházakat - vagy más néven squatokat - Barcelonától a világhírű Christianiáig, amely talán a legnagyobb közösségnek ad otthont.

Berlin egyik nevezetessége a Köpi, a Köpenicker utcában elhelyezkedő foglaltház, melynek a jogi státusza folyamatosan változik, a lakók számával együtt. A hatalmas terület kilóg az egyenutca egyenházai közül, a szépen tatarozott épületek között rögtön feltűnik a hatalmas épület.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő vagy ciki a baktériumszkenner kézmosócsap?

Menő/Ciki

ST 2014. szeptember 22., hétfő 12:58

A bakteriális fertőzések egyik melegágya a keze. Ez nem is csoda, hiszen annyi mindent fog meg, és annyi mindenhez ér hozzá egy nap, hogy a baktériumok töménytelen mennyiségben tenyésznek rajta.

Távolról sincs vége, olvasson még »
554 szavazat 642 szavazat

Mire figyeljen, ha növényeket vásárolna?

ST 2014. szeptember 21., vasárnap 16:06

Növényeket tartani sőt, jól tartani) nem is olyan egyszerű, nem véletlenül érzik sokan úgy, hogy a kisállat- és gyerekvállalás előtt ez lenne az első lépcsőfok. Még a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhat azonban egy-egy hiba. Megpróbáltuk összeszedni, mik ezek, hogyan lehet őket elkerülni, illetve hogy mi alapján válasszon bio lakótársat magának.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így lesz olcsón új ablaka és hűtője

LS 2014. szeptember 21., vasárnap 10:01

Szelel az ablak? Elfáradt a mosógép? Romos a hűtő? Nem baj, állam bácsi segít. 

Szeptemberben ír ki új pályázatokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fűtéskorszerűsítésre, nyílászáró cserére és háztartási nagygépek cseréjére. A három pályázatra összesen 2,72 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre.

A pályázat első szakasza szeptember 22-én nyílik meg, ekkor az elavult kazánok, tüzelőberendezések helyett lehet újakra pályázni, erre maximum bruttó 650 ezer forintot lehet elnyerni, amely 40 százalékos támogatást jelent.

A kazáncsere-pályázaton 40 százalékos támogatást, pályázatonként és lakásonként maximálisan bruttó 650 ezer forintot lehet elnyerni. A külső homlokzati nyílászárócsere-programmal megítélhető legmagasabb támogatás bruttó 520 ezer forint.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Luxus lakópark lesz a Pink Floyd borítóról ismert hőerőműből

aa 2014. szeptember 20., szombat 17:11

Két éven belül újjáépülhet London egyik legmenőbb szimbóluma, a 103 méteres fehér kéményeiről könnyen beazonosítható Battersea Power Station, ami több filmben és videóklipben is feltűnt az elmúlt évtizedekben. Látható volt többek között Alfred Hitchcock 1936-os Szabotázs című alkotásában, a Pink Floyd 1977-es Animals című albumának borítóján, valamint a Batman A sötét lovag című filmben is 2008-ban – írja az izgalmasnak ígérkező projektről a Daily Mail.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mászófal lakásból: menő vagy ciki?

ST 2014. szeptember 20., szombat 11:39

Az IKEA-ról sok minden el lehet mondani, de azt, hogy az ötleteik maradiak, és elcsépeltek lennének, azt nem. Legalábbis ha marketingről van szó, akkor biztosan nem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Függőágy és kád egyben: menő vagy ciki?

Menő/Ciki

aa 2014. szeptember 19., péntek 12:44

A pihenés, a kikapcsolódás és a kényelem két jelképét, a fürdőkádat és a függőágyat hozta össze legújabb tárgyában a 2009-ben alapított brit márka, a Splinter Works két tervezője, Miles Hartwell és Matt Withington. A tervezőpáros ugyanis szénszálas műkerámiából készült, föld felett lebegő fürdőkádat dobott piacra, melyet a nagy érdeklődésre való tekintettel már sorozatgyártásban készítenek – írja a két fal közé ékelhető, Vessel márkanevű szaniter termékről a designboom.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »
894 szavazat 967 szavazat

Városi zöldségtermesztés az alapoktól, élőben

ST 2014. szeptember 19., péntek 09:30

A saját maguk által termelt zöldségeket nem véletlenül értékelik ennyire sokra. Hiszen azon túl, hogy az ízükben benne van a rengeteg törődés és a folyamatos táplálás, nem utolsó sorban azt is tudni lehet, hogy a termesztés során milyen vegyszereket használtunk, vagyis pontosan mit is eszünk meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csináljon buja őserdőt a fürdőszobából!

ST 2014. szeptember 18., csütörtök 10:52

Elsőre talán azt gondolná, hogy a fürdőszoba a legideálisabb hely a lakásban arra, hogy oda növényeket tegyen. De ez nem teljesen van így, mert bár tény, hogy itt a legmagasabb a páratartalom a lakásban, ezt azonban nem minden növény viseli olyan jól.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amikor a bicikli maga a zár is

ST 2014. szeptember 17., szerda 21:26

Önnek is eszébe jutott már, hogy mennyivel egyszerűbb lenne az élete, ha a biciklijén beépített zár lenne, és nem kellene magával hurcolnia a különböző kilós vasláncokat, nehéz U-lakatokat, hogy biztonságban tudja a kerékpárt? Szerencsére ez a probléma másokat is foglalkoztatott, és olyan érdekes megoldások születtek belőle, mint a Danny, vagy a C alakban összehajtható bicikli. Ha ezt elképzelni se tudja, hajtás után megmutatjuk!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő vagy ciki a laptopba dugható rántott csirkecomb?

Menő/Ciki

bb 2014. szeptember 17., szerda 08:52

Nem tudjuk elképzelni, mennyire lehet kényelmes a görgetés egy csirkecomb formájú egérrel, de a japán KFC kreatív ügynöksége el tudta, sőt ennél többet is: a különös formájú egér mellett billentyűzet, óriási pen drive és fülbevaló piacra dobásában is nagy fantáziát láttak. Ezeket a 3D nyomtatással készült szülinapi emléktárgyakat szeptember végétől fogják promóciós ajándékként szétosztogatni a különleges panírjáról ismert étteremlánc leglelkesebb Twitter követői között – számol be róla a Kotaku.com.

screen-shot-2014-09-04-at-7-30-36-pm1.png
Fotó: kfc.co.jp
Távolról sincs vége, olvasson még »
605 szavazat 503 szavazat

Saját kalandjaikból rajzolt ábécéskönyvet minden kisgyereknek!

aa 2014. szeptember 16., kedd 09:41

Rég nem láttunk olyan menő stílusban kivitelezett ábécéskönyvet, mint a magyar származású, de Cipruson élő illusztrátor, Kövecses Anna munkája. A minimalista formákkal és élénk színekkel bátran kísérletező művész legújabb műve egyébként négyéves kislányának, Rebekának a Földközi tengeren töltött nyári kalandjait dokumentálja napló formájában, úgy, hogy közben a magyar ábécé 44 betűjével is megismerteti olvasóit – írja a 130 oldalas, 88 illusztrációt tartalmazó könyvről a thejealouscurator.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tökéletes lakberendezési magazin nyomában

etelka 2014. szeptember 16., kedd 08:11

A lakberendezési magazinok aranykora már rég véget ért, ehhez képest még mindig meglehetősen sok versenyző próbálja elnyerni az olvasók bizalmát. Megnéztünk 6 hazai kiadványt és a francia Art & Décorationt, melyiket kinek érdemes vennie, és melyik az, amelyiket senkinek, mert csak lakberendezésnek álcázott reklámprospektus.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés