RAKTÁR

Hat méteres, rizzsel töltött laprágó: menő vagy ciki?

Menő/Ciki

aa 2014. november 19., szerda 08:03

Óriási, laprágóra emlékeztető bútorral rukkolt elő a Royal College of Art egykori hallgatója, Kirsi Enkovaara, aki rizzsel töltötte meg hat méter hosszú, bordás anyaggal bevont székét. A Helsinkiben született dizájner úgy tervezte meg a rugalmas szerkezetű, számtalan variációban csavarható és hajtható ülő- és fekvőalkalmatosságot, hogy használóit az arra ösztönözze, hogy átértékeljék, hogyan és milyen pózban ülnek általában – írja a „The Body” (A Test) című tárgyról az anothermag.com. A lap lelkes szerkesztője pár kérdést is feltett a 31 éves,  jelenleg Londonban élő művésznek. Olvassa el és szavazzon: menő a rágógumi szék, vagy cikinek találja, és attól tart, hogy véletlenül beleragad?

Távolról sincs vége, olvasson még »
562 szavazat 646 szavazat

Horrorház olvad szét London utcáin

ST 2014. november 18., kedd 16:59

Londonban egyre szaporodnak a szürreális épületek, amit többek között Alex Chinncek-nek, a fiatal művésznek is köszönhető. Az építészeti illúziók létrehozásának mestere ezúttal a Merge Fesztiválra alkotta meg viaszházát, ahogyan az a Fastcodesign.com oldalról kiderült.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szép, de drága a Zara első lakberendezési üzlete

etelka 2014. november 17., hétfő 16:32

Mi izgatottan vártuk, de a népek úgy tűnik, a konkurenciánál hagyták a pénzüket, ezért nem volt se tolongás, se hisztérikusan várakozó tömeg az első budapesti önálló Zara Home lakberendezési üzlet megnyitáskor. A Zara mindig is magasabbra pozicionálta az árait, mint a H&M és a Mango, ezért nem is lepődtünk meg, hogy első magyarországi lakberendezési üzletüket a Fashion Streeten nyitották meg. Ezt minden valószínűség szerint több is követi majd, ha beválik a koncepció. Évente két kollekciót fognak bemutatni, melynek darabjai folyamatosan érkeznek az üzletbe, akárcsak a ruhák esetében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tuskólámpával kandallóhangulatért

Menő/Ciki

ST 2014. november 17., hétfő 15:03

A természet szerelmesei lehetnek a célcsoportja ennek a lámpának, melynek megvalósítása azonban számunkra kicsit ambivalens. A coolthing.com cikke szerint a a farönk utánzatú Glowing Log Lamp a parázsló fa látványával és kellemes fénnyel örvendezteti meg szemlélőjét, szerintünk viszont egy parázsló farönk nem így néz ki. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
530 szavazat 532 szavazat

Menő vagy ciki a vécécsésze-világítás?

Menő/Ciki

ST 2014. november 16., vasárnap 10:01

Az éjszaka közepén felkelni csak azért, hogy az ember könnyítsen magán, eleve szívás. Hát még akkor, ha ez az ember történetesen férfi: hiszen a nők csak helyet foglalnak, ehhez pedig nem kell a vakító fény, míg a férfiak számára a célzáshoz ez elengedhetetlen.

Távolról sincs vége, olvasson még »
594 szavazat 686 szavazat

Sztárépítészek és botrányok az új World Trade Center körül

bb 2014. november 15., szombat 12:00

A napokban újranyitott a több mint 13 évvel ezelőtt lerombolt New York-i Világkereskedelmi Központ, melyet 3.8 milliárd dollárból építettek újjá az elmúlt nyolc évben. Az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat évére utalva 1176 láb magas (540 méter) épületet a Világkereskedelmi Központ-együttest birtokló kikötői hatóság vezérigazgatója, Patrick Foye nem csak Amerika, hanem a világ legbiztonságosabb irodaépületének nevezte egy BBC-nek adott interjúban, melyben annak is hangot adott, hogy a toronnyal New York látképe is újra teljessé vált. A 104 szintes One World Trade Center toronyhoz tartozik még két négyzetes emlékhely is az összedőlt ikertornyok helyén, de helyet kapott egy múzeum és a közeljövőben megnyitja kapuit a kilátóterasz is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az okostelefon kreatívvá tesz

Edicsek 2014. november 15., szombat 09:24

A Samsung bemutatta a legújabb csúcstelefonját, a Samsung Galaxy Note 4-et, ami már nem is igazán telefon, hanem inkább valami olyan készülék, ami a telefonálás mellett minitabletként és okosnoteszként is funkcionál. Hogy ez miért is olyan jó, és hogyan tud többet adni a mindennapi életben, legyen szó egy egyszerű fényképszerkesztésről, vagy bármilyen kreatív projekt megtervezéséről, arról ismert emberek beszéltek, akik szerint a kreativitás mindenkiben megtalálható, az alkotáshoz pedig nem kell más, mint ihlet és közlési vágy.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Londoni diák nyerte a nemzetközi designversenyt

km 2014. november 14., péntek 19:47

Az Electrolux Design Lab nemzetközi ipari-formatervező pályázat döntőjét Párizsban követhettük végig, a helyszínen szurkolhattunk a magyar versenyzőnek, Kovács Apornak, aki ugyan végül nem ért el helyezést a használt PET palackokból ruhát nyomtató eszköz tervével, de így is rengeteg tapasztalattal gazdagodott.

Természetesen az is kivételes eredmény, hogy 74 ország 1700 pályázója közül Kovács Apor bekerült a hatfős párizsi döntőbe, ahol bemutathatta elképzelését a zsűrinek. A MOME hallgatója a textilápolás kategóriában indult, terve egy olyan háztartási gép, amely PET palackokból készít ruhákat. PET palackokat már régóta hasznosítanak ruhaként, ehhez viszont először Kínába viszik a feldolgozandó palackokat, majd azokat visszahozzák Európába kész ruhaként. Ha egyszer megvalósulna a műanyag háztartási felhasználási lehetősége, az sok lehetőséget rejtene magában és túlzás nélkül forradalmasítaná a ruhaipart is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha színesre festik a nyomort, az reményt ad?

ST 2014. november 14., péntek 17:13

A gazdagság és a nyomor egyszerre, egyazon helyen is létezhet, erre tökéletes példa mondjuk Rio de Janeiro. Nagy utat kell bejárni ahhoz az ilyen helyeken élőknek, hogy kijussanak a kilátástalanságból – Jeroen Koolhaas és Dre Urhahn holland művészek abban igyekeznek segíteni nekik, hogy legalább a környezetük ne legyen annyira nyomasztó. És ez máris több mindenben segít.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nincs cukibb a bébi robotpingvinnél

aa 2014. november 13., csütörtök 21:17

Nature Methods néven futó folyóirat a napokban hozta le a Strasbourgi Egyetem munkatársa, Yvon Le Maho legfrissebb kutatási eredményeit, melyet az általa vezetett csoporttal közösen készített a király- és császárpingvinek valamint az elefántfókák viselkedéséről illetve szívműködéseiről – írja az Antarktisz Adélie Land nevű területén végzett kísérletről a Huffingtonpost.com. Ezen a francia tulajdonban lévő birtokon található egyébként a Dumont d'Urville kutatóállomás is, és itt forgatták a Pingvinek vándorlása című természetfilmet is 2005-ben. A kattintás után videón is megnézheti, hogyan reagáltak a félénk császárpingvinek a közéjük férkőző robot-pingvingyerekre!

Az év egyik legszerethetőbb képe
Az év egyik legszerethetőbb képe
Fotó: Nature.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

A beton kirakós lehet az új Rubik-kocka

aa 2014. november 13., csütörtök 12:15

A Rubik-kocka utódjaként emlegetik a magyar tervezőpáros betonból kiöntött egyenlő háromszögeit, melyre alig pár hét alatt kalapozták össze az elinduláshoz szükséges 15 ezer dollárt (3.7 millió forint) a Kickstarterhez hasonlóan működő Indiegogo.com oldalon. A Logiface névre keresztelt logikai játékot a készítők, Benedek Zsanett és Lakos Dániel szerint a 3D-s grafikai tervezőprogramok ihlették, a lényege pedig az, hogy az elemeket úgy illesszük egymás mellé, hogy azok egy folytonos felületet hozzanak létre.

20141027090327-magyarazos stopmotion01.gif
Fotó: indiegogo.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

8 tennivaló a kertben a fagyok előtt

ST 2014. november 12., szerda 17:04

Elérkezett az az időszak, amikor az ember már nem sétál ki okvetlenül a teraszra, ha egy kicsit gyönyörködni akar a kertben, hanem inkább bentről, az ablakból teszi ezt. Ez pedig azt is jelenti, hogy ha még nem végzett el minden őszi kerti munkát, akkor itt az utolsó alkalom, hogy pótolja az elmaradásait, mert az első fagyokat nem minden éli túl.

Távolról sincs vége, olvasson még »

11 épületnyi bevezetés a brutalizmusba

aa 2014. november 12., szerda 14:30

Hallott már a brutalista művészetről? És hogy ez hogyan jelent meg az építészetben? Ha nem, a Dezeen.com vendégszerkesztője, az egyik legmenőbb építészeti blog, a F*ck Yeah Brutalism alapítója, Michael Abrahamson bemutatja önnek.

Abrahamson 11 kedvenc, de kevésbé ismert brutalista épületen keresztül segít meghatározni az ötvenes évek elején kialakult mozgalom lényegét. Szerinte a brutalizmus meglepően sokoldalú és maradandó értékű, de mivel nehéz szavakkal körülírni a szó valós jelentését, ezért jobbnak látta, ha Tumblr oldalán inkább vizuálisan érzékelteti a robusztus formákat átlátható funkciókkal egyesítő irányzatot. Íme a szerző favoritjai, a célszerűség kedvéért időrendi sorrendben!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mediterránból modernül élhető

LS 2014. november 11., kedd 15:46

Egy fiatal házaspár megvett egy Pest megyei házat, ám úgy gondolták, hogy a mediterrán hangulat helyett szeretnének egy élhetőbb, modernebb, tágas házat. A ház felső szintje nem volt kialakítva, így ott szabadabban "garázdálkodhattak" az építészek mint alul, pláne úgy, hogy a büdzsé korlátozva volt. Kovács Danica tervei alapján döntöttek úgy a leendő lakók, hogy a sárga-cseresznye kombó helyett a belső térnek legyen inkább a szürke egy nem annyira domináns árnyalata a fő motívuma.

A tér maga jól meg volt tervezve, ezért Kovács azt kapta feladatul, hogy próbáljon meg olyan tárolókat kialakítani, melyek nem, vagy csak alig láthatóak. A "praktikus", "vidám", "otthonos" voltak a hívószavak, melyeknek meg kellett felelni. Ez például a lépcsőn érhető tetten, ami látszólag csak egy sima lépcső, ám az aljára LED világítás került, hogy éjszaka is nyugodtan lehessen anélkül közlekedni, hogy felkapcsolnák a fényeket.

Az alsó szintre került a nappali, a konyha és az étkező, felül pedig a hálószobák vannak. Az alsó szint a közösségé, a felső pedig a családé. Annak ellenére, hogy viszonylag behatárolt volt a büdzsé, jól sikerült a felújítás, főleg a gyerekek imádják az új tereket.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Távolról sincs vége, olvasson még »

Színpompás őszi erkély káposztával?

ST 2014. november 11., kedd 09:16

Szeretne valami igazán különleges díszt a kertbe, vagy a balkonra, de mivel itt az ősz, lecsökkentek a lehetőségek? Nem gond, csak egy kicsit keresgéljen, és még idén ültethet díszkáposztát!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lelépő albérlő és nyomozó főbérlő - mindent a bérleti jogviszonyról

LS 2014. november 10., hétfő 19:17

Felmondott a főbérlője és csak egy hete maradt kiköltözni? Leszakadt a redőny, de senki nem akarja megjavítani? Lelépett a bérlője és vitte a fél lakást? Mindegyik előfordult már ismerőseim körében, a végeredmény vagy anyázás volt, vagy több hónapos jogi procedúra. Egyik sem jó megoldás, ezért sem árt végiggondolni, mit írunk alá, egyáltalán aláírunk-e valamit.

A lakáskiadást a 1993. évi LXXVIII. törvény szabályozza, ám sajnos nem teljeskörűen. A cikkben az önkormányzati bérlakással és a műteremlakás bérlésével nem foglalkozunk, de ezek szabályozása is megtalálható a rendeletben.

Nézzük a tényeket. Ha valaki kivesz egy ingatlant, akkor a lakást és a hozzá kapcsolódó helyiségeket bérli ki. Ahhoz, hogy a bérbeadás érvényes legyen, a szerződést írásba kell foglalni, amibe jó, ha minél több dolog kerül bele. Dr. Koncz Tibor ügyvéd segített eligazodni számunkra a lakásbérlés és -kiadás jogi aspektusaiban.

shutterstock 126811502
Távolról sincs vége, olvasson még »

Eladó Al Capone családi háza

aa 2014. november 10., hétfő 09:18

Eladó az egykori maffiavezér, Al Capone, avagy a Sebhelyesarcú chicagói háza, melyet a világ egyik legismertebb bűnözője még 1923-ban vásárolt 5500 dollárért (1.3 millió forint) – írja a Daily Mail. Capone egyszerű családból származott, és bár anyagi lehetőségei nyilván mást is megengedtek volna neki, talán mégsem meglepő, hogy a ház egy tipikusan a munkásosztály által lakott környéken található. Vélhetően épp ezért nem kelt el 2009-ben, amikor egyszer már piacra dobták 450 ezer dollárért (109 millió forint), mivel a nem túl csalogató környéken hasonló adottságokkal rendelkező házakat már 180-230 ezer dollár között is lehet találni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Utál virágot locsolni? Csináljon magának öntözőrendszert a szobában!

ST 2014. november 9., vasárnap 16:29

Az öntözés nem a legkellemesebb része a kerttulajdonlásnak. Persze, néha jólesik meg-megállva, a kert szépségét elnézegetve fél-egy órát öntözni, de az esetek többségében az ember inkább gyűjtöget, és beszerez egy automata rendszert. Igen, a kertben ez megoldható, és a választék is széles, de mi a helyzet, ha a szobában szeretnénk megszabadulni a napi locsolás kényszerétől?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megint egy magyar borászatért lelkesednek külföldön

aa 2014. november 9., vasárnap 10:52

Nemrég mutattuk be azt a nyolc, kortárs építész által tervezett hazai borászatot, melyek nemcsak a borai, hanem építészeti megoldásaik miatt is izgalmasak lehetnek. A válogatásból akkor kimaradt a Sagra Építész Kft. nemrég átadott munkája, a Szent György-hegyi borászat, ami egykor Esterházy-présházként és vincellérházként működött. A műemlék épület felújítására az archdaily.com szerkesztősége hívta fel a figyelmünket, akiknek szintén elnyerte tetszését a hagyományos építészeti formákat, eredeti arányokat és színeket a mai kortárs elemekkel stílusosan kombináló építészek munkája.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lakna ön Hello Kitty-vécépapírral tapétázott Hello Kitty-lakosztályban?

Menő/Ciki

Edicsek 2014. november 8., szombat 19:05

Los Angeles adott otthont az első Hello Kitty kiállításnak. A vízfejű macska, aki tulajdonképpen nem is macska, és még csak nem ez a neve idén lett 40 éves, ennek örömére is tartották meg ezt a kiállítást és vásárt, amire a világ minden pontjáról várták a rajongókat. A tökéletes kiruccanáshoz pedig nem hiányozhat más, mint egy tökéletes szállás. természetesen Hello Kitty stílusban. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
649 szavazat 541 szavazat

Így lesz új fürdője két nap alatt

etelka 2014. november 8., szombat 10:22

Utálom a fürdőszoba csempéjét. Nincs mese, hiába volt drága, hiába éreztem annak idején, hogy ez az én stílusom, ez mára elmúlt. Persze újracsempéztetni se pénzem, se energiám, de főleg a felfordulás miatt mondtam nemet.

Adott tehát egy 4 m2-es fürdőszoba, igen randa kék fallal, amit én festettem ki egy elborult pillanatomban, amikor már nem bírtam tovább nézni a virágos tapétát. A padló ugyebár barna, rücskös, takaríthatatlan. A terv pedig a falak fehérre kenése, majd a csempék átfestése világos szürkére, mivel a fehér padló szintúgy pillanatok alatt koszos lesz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekből a tálalóedényekből még enni is művészet

Edicsek 2014. november 7., péntek 14:00

Lenneke Wispelwey holland designer olyan újfajta talalóedényekkel rukkolt elő, amivel többé már sosem lesz ugyanolyan az ünnepi vacsora. A munkáit úgy képzelje el, hogy többé nem a tálba teszi a vacsorát, a húsokat vagy éppen a gyümölcsöket, hanem például felszúrja rájuk. A Studio Apetit legújabb kollekciója, a Luscious Food Carvings olyan edényekkel állt elő, amik mindennek kinéznek, csak tálalásra alkalmas eszköznek nem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden igényt kiszolgáló bicikli városlakóknak

aa 2014. november 6., csütörtök 19:22

Tapasztalt városi bringásokkal állt össze az idei Oregon Manifest kerékpár-tervpályázat erejéig a dizájner termékekkel foglalkozó San Francisco-i Huge Design. Az eredmény egy moduláris tartozékokkal ellátott hibrid kerékpár, az EVO Urban Utility Bike lett, melynek elsődleges célja, hogy minél jobban alkalmazkodjon a felhasználók igényeihez – írja a mutatós közlekedési eszközről a design-milk.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így tápozd a fikuszod

ST 2014. november 6., csütörtök 10:45

Növényeket tartani nem csak azt jelenti, hogy az ember biztosít számukra egy cserepet, meg egy olyan helyet, ahonnan lehetőleg csak ritkán mozdítja el őket. Ennél valamivel több törődést igényelnek ahhoz, hogy szépek és egészségesek legyenek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így trollkodjon a telefonfüggőkkel!

Menő/Ciki

bb 2014. november 5., szerda 17:27

Ahogy a telefonok egyre inkább az életünk és az alapvető napi feladataink részévé váltak, úgy férkőzött be a köztudatba és a tudományokba egy újabb típusú félelem, a Nomophobia, ami elsősorban azokat az okostelefonjuktól teljes mértékben függő embereket érinti, akik pánikba esnek, ha egy másodperce el kell szakadniuk a technológia egyik legmenőbb vívmányától.

Állítása szerint erre a 21.századi "betegségre” keres megoldást a Nophone.eu kiváló humorérzékkel megáldott tervezője, aki egy olyan kamu-okostelefont dobna piacra, ami az eredetivel sok szempontból megegyezik. A készülék törhetetlen és vízálló, de töltést nem igényel, előfizetés sem szükséges hozzá, és minden felesleges tartozékot nélkülöz – mivel gyakorlatilag csak egy műanyag tömb, ami mindössze annyit tud, hogy a szeretett mobilkészülékkel azonos méretű és súlyú – írja a gajitz.com a találmányról. Az egészben az a legjobb, hogy feltalálója már a Kickstarteren is viszonylag sikeresen nyomult: a kitűzött 30 ezer dollárból sikerült 10 ezret összekalapozniuk rá.

Okostelefon funkciók nélkül
Okostelefon funkciók nélkül
Fotó: nophone.eu
Távolról sincs vége, olvasson még »
763 szavazat 807 szavazat
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 17 díjnyertes fotó 2016-ból

Lakótelepen, slaggal mosdatott elefánt, gyönyörű portrék, sportolói örömkönnyek.

OTTHONTÉRKÉP Szupertuti eladó nyaralók

A legnépszerűbb a Balaton és Pest megye, de az egész országban lehet gyöngyszemekre bukkanni. Nyaralókörkép a hirdetések alapján.

ÉDES POFA Ne dobd ki a zöldjét!

Három tuti recept, és garantáltan más szemmel nézünk a tavaszi zöldségekre, mint eddig. Bónusz: még a gyerek is megeszi.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés