RAKTÁR

Magyarország a nemzetközi dizájn középmezőnyében

ST 2015. január 11., vasárnap 09:38

Akit érdekel a dizájn, a tervezők, művészek munkái, többnyire kisebb-nagyobb rendszerességgel követi is a szakmai eseményeket, a díjátadókat és a sikereket. Ám ezeket összefoglalva még nem láthatta - eddig. Most azonban a DesignerRankings.com oldalon már bárki hozzájuthat az eredményeik alapján összeállított rangsorhoz, mely megmutatja, hogy 2010 és 2014 között a begyűjtött dizájndíjak alapján melyik nemzet a legtermékenyebb kiemelkedő ötletek területén  – számolt be róla a design milk

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vintage bútorok és kortárs művészet találkozása a londoni luxusszállóban

aa 2015. január 10., szombat 23:45

London feltehetően legfiatalabb szállodatulajdonosai, a 28 éves Charlotte Newey és a 27 éves Justin Salisbury a napokban nyitották meg harmadik szállodájukat a brit fővárosban. Ez ráadásul nem is az első ilyen vállalkozásuk: egy brightoni és egy cornwalli hotel után már a harmadik a sorban. A Victoria pályaudvartól öt perc sétára található New Artist Residence nevű szálló a város Pimlico negyedének egy 19. századi műemléképületében található, amit „eklektikus luxus” stílusban újított fel a leleményes testvérpár- írja a kortárs művészeti alkotásokkal és vintage tárgyakkal telepakolt szállodáról a yatzer.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Futurisztikus vitaminbolt az amszterdami bulinegyedben

bb 2015. január 9., péntek 09:51

Egy meglepően steril üzlethelyiséggel bővült nemrég Amszterdam egyre sokszínűbb és egyre biztonságosabb belvárosának piros lámpás negyede, ami legalább akkora turistalátványosságnak számít az ide látogatók körében, mint a Vincent van Gogh és Rembrandt festményeket őrző Rijksmuseum vagy a Heineken múzeum. A más városokban illegális szórakozási lehetőségeket nyújtó vigalmi és buliegyedben ugyanis egy futurisztikus kialakítású víz- és vitaminbolt nyílt, melyet a nyüzsgő éjszakai élet miatt éjjel-nappal nyitva tartanak a Whitestore tulajdonosai.

Igen, ez egy vízbár a bulinegyedben.
Igen, ez egy vízbár a bulinegyedben.
Fotó: x-m-l.org
Távolról sincs vége, olvasson még »

A kétlábú szék hülyén néz ki, viszont egészséges

Menő/Ciki

ST 2015. január 8., csütörtök 18:35

Biztosan Ön is nagyon sokszor hallotta már, hogy az ülőmunka mennyire rosszat tesz az egészségének: a nem megfelelő tartás izom-, és közvetve ízületi problémákat is okozhat, fejfájás, dekoncentráció és a produktivitás csökkenése kísérheti. Éppen ezért kell egyenes háttal ülni, de még akkor is a lehető legkevesebbet. Na, ezen a széken próbáljon csak nem másképp ülni.

Távolról sincs vége, olvasson még »
704 szavazat 937 szavazat

Tartson erdőt a szobában!

ST 2015. január 7., szerda 21:05

Ön is szeretné, ha a nappalijában bólogató koronájú, zöld lomberdő fogadná? Hogy ezek akár cserépben is megmaradnának és erdőszerűvé tennék a kiválasztott sarkokat? Erre megvan a lehetőség, de a kis fácskák odafigyelést, és gondoskodást igényelnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öntözze saját felhőből a szobanövényt!

bb 2015. január 7., szerda 12:38

A tavalyi Spark Awardson mutatták be a dailylifelab.com egyik tervezőjének, Seungbin Jeongnak a legújabb darabját, a 'Rainy Potot', azaz a saját kis felhővel ellátott vízadagolós kaspót. A mutatós, felhő formájú locsolórendszernek nem egyszerűen a jópofa külső a lényege, hanem hogy a szobanövény természetesebb úton jusson vízhez. Ennek köszönhetően ugyanis állítólag csökken a túlöntözés veszélye.

Egyenletesen adagolja a felhő a vizet a növényre.
Egyenletesen adagolja a felhő a vizet a növényre.
Fotó: dailylifelab.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

"Az a jó ügyfél, aki határozottan tudja, hogy nem ért hozzá"

etelka 2015. január 6., kedd 19:21

Mit tud a lakberendező és mit a belsőépítész? Milyen együtt dolgozni a gazdagokkal? Elérhető ez az átlagember számára is? Erről beszélgettünk  Tátrai Erika és Eőry Szilvia lakberendezővel, a La Tenda Home tulajdonosaival.

Kezdjük azzal, hogy ti rögtön azt mondtátok, lakberendezők vagytok. Mi a különbség a munkátokban a belsőépítészhez képest?

Ma már elég kevés, mert összefolynak a munkák, és sok területen át is vették a lakberendezők a belsőépítészek munkáját. Nem lehet teljesen különválasztani a két szakmát, a belsőépítész enteriőröket, épületen belüli beépített bútorokat válaszfalakat tervezhet, de ezt csinálhatja egy lakberendező is. Tehát minden olyan munkát, amely nem engedélyköteles, megcsinálhat a lakberendező is. Ha valami különbség van, az talán az, hogy a belsőépítészek több mérnöki tudással rendelkeznek, mi viszont (általában) jobb ízléssel, finomabb részletkidolgozással. Amit ők esetleg nem vesznek figyelembe, az utolsó részleteket, mi azt is megtervezzük, mindent, ami egy enteriőrben előfordulhat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minimalista lámpa, aminél nem kell döntéseket hoznia

ST 2015. január 6., kedd 14:01

Amikor lámpát vásárol, egyvalamit mindenképpen előre el kell döntenie: a plafonról akarja lelógatni, a falra szerelni, vagy az éjjeliszekrényre állítani? És ha meghozta a döntést és megvette a csillárját, állólámpáját, falikarját vagy éjjeli lámpáját, már nem tudja másképp használni, mint aminek rendeltetett. Kivéve, ha Shane Goldberg G/01 lámpája mellett döntött.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így cseréljen otthon padlót

etelka 2015. január 5., hétfő 20:13

Mit lehet tenni, ha kevés a pénzünk vagy egyszerűen csak nincs kedvünk a parkettalakkot szagolgatni hetekig? Igen, ebben az esetben jelent megoldást a laminált parketta, amire sokan - többek közt én is - fanyalognak. Az én véleményem megváltozott, de persze jöttek a pofonok, mint minden lakásfelújítás során.

Személy szerint azért döntöttem a laminált mellett, mert ezt tudtam megfizetni. És naná, hogy kiderült, az annyi még sem annyi, akárhogy próbálkozom is a dologgal. A laminált padló sok esetben kompromisszumot jelent, hiszen nem fa - igen, látott már fát, de ne legyenek illúziói, nem fog úgy kinézni, mint egy fapadló - és van azért néhány hátránya is a sok előny mellett.

20141203 090310
Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő vagy ciki egy rizsgolyó formájú babzsákfotel közel 80 ezerért?

Menő/Ciki

ST 2015. január 5., hétfő 09:37

Ha ön is szereti a különleges bútorokat, akkor biztosan ismeri már a babzsák foteleket, amikből mára nem csak az egyszemélyes kivitelek léteznek, hanem akár kanapék, vagy csak kis puffok formájában is beszerezhetőek. Alessandro Di Stefano tervező mégis úgy érezte, nem elég az egyszerű babzsák, valamivel még egyedibbé kell azt tenni. Ehhez inspirációt a japán konyha egyik fogása adta, ami nem más, mint a rizsgolyó – így született meg az Onigiri.

Kép: formabilio.com
Kép: formabilio.com
Távolról sincs vége, olvasson még »
833 szavazat 790 szavazat

A polc, ami kicsi is, lukas is, mégis polc

ST 2015. január 4., vasárnap 16:28

Az igazán jó designer cuccok nem azok, amik milliókért cserélnek gazdát, vagy amiket igazából semmire nem lehet használni. A talpraesett tervező olyan hétköznapi tárgyakat tud érdekesen és használhatóan újragondolni, mint például egy polc.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Télen is virágozhatnak növények a lakásban

ST 2015. január 4., vasárnap 12:35

Bár a tél a természet pihenőidőszaka, ez nem jelenti azt, hogy ilyenkor ne lehetne virágzó növényeket találni. Kiváltképp akkor, ha szobanövényekről van szó, hiszen ezek között szép számmal vannak olyanok is, melyek kifejezetten a zimankós időt választják ahhoz, hogy virágzással dobják fel a lakását.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézze meg, vetítse ki, ossza meg – mindezt egyetlen nagyítóval

ST 2015. január 3., szombat 11:14

Az idősebbek, vagy azok számára, akiknek a szeme nem tökéletes sokszor megterhelő az olvasás, hiszen nem látják olyan jól a betűket. A szemüveg ugyan megoldást jelent a problémákra, de ha ennél egy kicsivel többre vágyik, akkor ezt az eszközt önnek találták ki.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézze meg a világ legkisebb házait!

bb 2015. január 3., szombat 09:36

Nemrég beszámoltunk a világ egyik legkisebb házáról, amit az ősszel ráadásul meg is lehetett vásárolni potom 108 millió forintért. Természetesen nemcsak Észak-Londonban vannak szokatlanul kicsi házak, a világ többi pontján is láttak már fantáziát az ökológiailag kétségkívül minimálisra csökkentett, fényűzést mellőző otthonokban. Nézze meg, hogy milyen megoldásokban gondolkodtak a leleményes tulajdonosok Kínától Texasig!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így védekezzen a jég ellen a kertben

ST 2015. január 2., péntek 14:55

A jég igencsak nagy károkat tehet a kerti növényekben, főleg, ha nem készül fel rá előre. Természetesen a hideg és a fagy hozzátartozik a téli időhöz, és ennek megfelelően a növények életritmusához is. nélküle nem lenne nyugalmi időszakuk, és nem lenne tavaszi megújulás, így nem kell átkozni a hideget. Ugyanakkor, hogy növényei túlélését biztosítsa, tehet néhány dolgot, hiszen a nagy gonddal való nevelést és gondoskodást nem tudja meghálálni, ha elfagy.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így néz ki egy modern tűzoltóság és rendőrség napjainkban

bb 2015. január 1., csütörtök 10:26

Bilbaót az építészet rajongói elsősorban a Guggenheim Múzeummal hozzák összefüggésbe, a modern és kortárs művészetek múzeumát Frank Gehry építette a baszk nép fővárosába még 1997-ben. Hasonlóképpen turistacsalogató látványosságnak tekintik a helyiek a Mies van der Rohe díjjal kitüntetett építésziroda, a Coll-Barreu Arquitectos legújabb középületeit, mint például a 2012-ben átadott rendőrséget és tűzoltóságot, melyet közel 19 millió euróból húztak fel a keskeny Nervión folyó partjára.

Íme a tűzoltóság.
Íme a tűzoltóság.
Fotó: coll-barreu-arquitectos.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

3 alternatív mobiltöltő a jövőből

ST 2015. január 1., csütörtök 09:34

A mobiltelefon gonosz kis találmány tud lenni, legalábbis amikor mindig akkor merül le, amikor a legnagyobb szükség lenne rá. Persze vannak előrelátóbbak, akik feltöltött pótakksival mászkálnak, de ők vannak kevesebben. A többiek kénytelenek ilyenkor lemondani a telefonálás és a netezés luxusáról (sürgős esetben kikuncsorogni egy hívást vadidegenektől, akik legtöbb esetben még azelőtt elhajtják, hogy elmondhatná, mit is szeretne). Szerencsére azonban ezt a problémát több tervező is felismerte, és lehetőségeket is felcsillantottak az érdeklődők – illetve egyelőre még csak a szakmai zsűrik – előtt, számolt be róla a YankoDesign.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyors DIY szilveszteri dekorációtippek

ST 2014. december 30., kedd 20:19

A dekorációnak fontos szerepe van az ünnep hangulat megteremtésében, és ez nincs másképpen szilveszterkor sem. Bár a legtöbben ilyenkor bulizni mennek, ha ön úgy dönt, a saját lakását áldozza fel – és a buli előtt még ennének egy jót –, akkor íme, két tipp, amit könnyen és gyorsan el tud készíteni. Az óra a lakásdekoráció része, a bőségszaruval az asztalt tudja díszíteni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért is nem lógatjuk a söröket a hűtő plafonjáról?

ST 2014. december 30., kedd 12:52

Nincs is annál frusztrálóbb érzés, mint amikor az ember vesz egy hatos csomag sört, és rájön, már képtelen beszuszakolni a hűtőbe. Ez különösen ilyenkor, év végén, a nagy zabálásokkal egybekötött ünnepek során fordulhat elő nagy valószínűséggel, de olyan megoldást mutatunk, amivel már nyugodtan készülhet a szilveszterre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dupla bögre kávéínyenceknek

ST 2014. december 29., hétfő 14:56

A kávézás egy olyan rituálé, ami sokak számára nélkülözhetetlen ahhoz, hogy reggelente magukhoz tudjanak térni. Csakhogy van, aki ehhez a kicsi, erős feketére esküszik, más inkább a hosszú, esetleg valamilyen tejes verzióra, és ha ez egy családon belül fordul elő, az máris azt jelenti, hogy a bögrék mellett a mokkáscsészéknek is kell a hely a szekrényben. Vagy választhatják a kettő az egyben megoldást, mutatjuk, milyen is az. 

Kép: shop.coolmaterial.com
Kép: shop.coolmaterial.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézze meg 2014 legjobb konyhai cuccait!

aa 2014. december 29., hétfő 13:26

Minden iparágnak megvannak a maga szezonális slágertermékei, nem kivétel ez alól a gasztronómia sem, amin belül meglepően sok innováció került piacra az elmúlt időszakban. Íme a fastcodesign.com listája, melyben a 2014-es év legszuperebb konyhai felszereléseit szedték össze a helytakarékos szettektől a praktikus használati tárgyakon át a mutatós, de kevésbé használható dizájner kiegészítőkig. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hangulatvilágítás asztallal? Mi van?

ST 2014. december 28., vasárnap 15:28

Az ember a hangulatot szinte minden esetben fényekkel tudja a legjobban megteremteni. Ám ahhoz, hogy szinte minden érzéshez megfelelő erősségű fényt biztosítson, ráadásul még szép és helytakarékos is legyen, nem sok lámpát fog találni. Így aztán nem is érdemes lámpát keresgélni, inkább válasszon étkezőasztalt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tartson földönkívülit a lakásban!

bb 2014. december 27., szombat 11:00

Míg japánban Micimackó ihlette bútorkollekcióban gondolkodnak a tervezők, addig a nemrég alakult dán dizájner cég műalkotásnak is beillő ülőalkamatosságot dobott piacra. A Rhode Island-i egyetem bútortervező szakára, valamint a bremeni művészeti egyetemre járt szobrász, Phillip Grass tervezési filozófiája az, hogy finoman elmossa a határvonalat a művészet és hétköznapi tárgyak között, úgy hogy lehetővé tegye a tárgyaknak, hogy a saját életüket éljék.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Alvar Aalto könyvtára lett az év modernista épülete

aa 2014. december 26., péntek 16:19

A New York-i MoMA és a World Monuments Fund / Knoll 2008 óta, két évente választja ki és díjazza azokat az építészeti vagy tervezési megoldásokat, melyek a modernizmust hivatottak megőrizni és népszerűsíteni. Így decemberben is átadták a 2014-es év legjobb modernista épületének járó díjat, mely a szakmai zsűri döntése alapján a finn építész, formatervező és várostervező, Alvar Aalto nemrég rekonstruált viipuri könyvtára lett – számol be a dezeen.com az elismerésről, amit 10.000 dollárral (kb.2.5 millió forint) is jutalmaztak a döntéshozók, a WMF elnöke, Bonnie Burnham, a Knoll bútor márka vezérigazgatója, Andrew B. Cogan valamint a MoMA kurátora és a modernista díj egyik zsűrije, Barry Bergdoll.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mosdó és fürdőszobaszekrény 5 gyűrűből

ST 2014. december 25., csütörtök 10:20

Szokás kifinomult eleganciát keresni a bútorokban, és egy kanapéban, asztalban vagy egy szekrényben nem is nehéz megtalálni. De elvárná ezt egy fürdőszobai kisszekrénytől?

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

HATÁRÁTKELŐ A finn csoda testközelből is csoda?

Tényleg a finn a legjobb iskolarendszer? Mesés ott anyának lenni? Mindenki jól él? Tapasztalatok első kézből, hat év után.

TÉKOZLÓ HOMÁR Tényleg bármit kicserélhetünk 3 napon belül?

Három munkanapon belül visszavihetjük a terméket a kereskedőhöz, aki köteles azt kicserélni vagy visszafizetni az árát? Van ilyesmi, de jó tudni, mikor élhetünk a lehetőséggel!

KISZÁMOLÓ Mennyire koszos a pénz?

Nem biztos, hogy megnyugtató ötlet azt vizsgálgatni, mi minden van a bankjegyeken. De azért megvizsgálták.
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

Hirdetés