RAKTÁR

Így jelenik meg a tégla a kortárs építészetben

aa 2016. december 13., kedd 18:20

Nemcsak a beton kínál számos innovatív és látványos lehetőséget a kortárs építészeknek, hanem a vörös színű tégla is, amiből napjainkban már nem csak kemence készülhet. A hajtás után mutatunk pár remek példát arra, hogy ez az anyag mennyire sokoldalú, időtálló és szerethető!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szinte teljesen önfenntartó lesz a soroksári IKEA

Edicsek 2016. december 12., hétfő 18:59

2017 első felében nyílik Magyarország legújabb és legnagyobb IKEÁ-ja Soroksáron. Az építkezés javában zajlik, a szerkezeti munkák már elkészültek, most a belső gépészeti munkák folynak, de már meg tudjuk mutatni hova ülhet majd le húsgolyókat enni, milyen lesz a Piactér, vagy hogy üresen is labirintushoz hasonlít az önkiszolgáló raktár. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hóban-fagyban is lehet jó hely a balkon!

ST 2016. december 11., vasárnap 08:35

A tél mindenkit beszorít a négy fal közé, és ez nem is lenne nagy gond, de azért friss levegőre még szükség volna. Ezt ugyan szellőztetéssel többé-kevésbé meg lehet oldani, illetve néha azért mégiscsak elhagyjuk a lakást, de ez azért nem ugyanaz, mint amikor nyáron hosszan relaxálhattunk egyet a kertben vagy az erkélyen. Ez utóbbi ráadásul télen rendszerint kopár és lehangoló, míg a kertben azért ilyenkor is van élet. Persze ennek nem kell így lennie: az erkély is lehet életteli hely, még télen is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

43 millióba került Breuer Marcell tárgyalóasztala

aa 2016. december 10., szombat 11:15

Csütörtöktől tekinthető meg az Iparművészeti Múzeumban az a tárlat, ahol az 1930-1950-es évek legmeghatározóbb magyar építészeinek- iparművészeinek, Molnár Farkasnak, Fischer Józsefnek, Kozma Lajosnak, Bierbauer Lászlónak, Kovács Zsuzsának, Kaesz Gyulának és Wágner Lászlónak az irodaberendezései és kiegészítői láthatóak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha már eléggé feszült az év végétől, nézzen látványos robbanásokat!

bb 2016. december 9., péntek 09:40

Közeledik az év vége, a szeretet ünnepe jegyében mindenki egymást tapossa az üzletekben, a munkahelyén pedig ezer százalékra pörgették fel a hajtást az év végi zárás miatt? – nem csoda, ha feszült! Mi is. Kész szerencse, hogy az Architizer.com szerkesztői összegyűjtötték a történelem leglátványosabb épület robbantásait. Nézze meg a hajtás után, hogyan omlik össze egy Las Vegas-i kaszinó vagy egy baltimore-i toronyház, és gondoljon arra, hogy nemsokára tényleg véget ér ez az év! Mondjuk aztán rögtön jön a következő...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő vagy ciki az előregyártott DIY bútor?

Menő/Ciki

aa 2016. december 8., csütörtök 19:53

A végtelen variációt kínáló moduláris székekben, ágyakban, padokban, asztalokban és gyerekjátékokban utazóSpyntex Kickstarter kampánya annyira sikeres, hogy jóval a lejárat előtt összekalapozták a végcélként kitűzött 30 ezer fontot (kb.10.9 millió forintot), sőt 11 ezer fonttal meg át is lépték azt – írja a felnőtt Legóra emlékeztető, vízálló kül- és beltéri elemekről a trendhunter.com.

Állítólag kényelmes is.
Állítólag kényelmes is.
Fotó: kickstarter.com
Távolról sincs vége, olvasson még »
215 szavazat 277 szavazat

Megjött Budapestre a dánok IKEÁ-ja

ermiz 2016. december 7., szerda 14:47

Első budapesti üzletét nyitotta meg itthon az IDdesign, akik a dán designt hozták el Magyarországra. A Váci úti üzlet a Forgách utcai metrómegállótól kettő percre van, így azoknak is van esélye felmérni, akik nem autóznak. Kíváncsiak voltunk, lehet-e még bármit villantani skandináv stílusban úgy, hogy az IKEA hegemóniája itthon és világszerte egyaránt gyakorlatilag megtörhetetlen, miközben a design üzletek pedig – bár gyönyörű dolgokat árulnak –, árban teljesen más szegmenst képviselnek. Az ID a kettő közé pozicionálja magát, legalábbis gyors felmérésünkből ez derült ki.

A boltban elsősorban kiegészítők kaptak helyet területekre bontva, de néhány beltéri enteriőr is megjelent benne. A megnyitón Szabó Réka, az arculat tervezője elmondta, hogy három stílusban gondolkodtak, és ezt is mutatják meg az üzletben. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Natúr fakorongot minden háztartásba!

ST 2016. december 4., vasárnap 18:48

A natúr dekorációs elemek reneszánszukat élik, így egyre több dekorációs lehetőséget fedeznek fel bennük a szakemberek. Az egyik legegyszerűbb alap ehhez a többé-kevésbé kör alakú fatörzs-szelet, mely bár rendkívül egyszerű, mégis rendkívül sok mindenre lehet használni!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sportbabakocsi lett a legjobb európai formatervezési ötlet

Dívány 2016. december 1., csütörtök 17:37

Milánóban átadták a 2016-os DesignEuropa-díjakat: egyet ipari, egyet kis- és feltörekvő vállalatok kategóriájában, és életműdíj is volt  A nemzetközi megmérettetésen Magyarországot Szőnyi Anna képviselte az IDO pad tervével

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Hello Wood erdőt növesztett a bevásárlóközpontban

ermiz 2016. november 30., szerda 17:43

A Hello Wood munkáit nagyon kedveljük, egyrészt mert nagyon kreatívan nyúlnak a fához, másrészt mert következetesen ragaszkodnak is ehhez az anyaghoz a munkáik során – mondjuk, ha már ez a nevük is, ez nem is olyan meglepő –, harmadrészt meg azért, mert eközben kiveszik a részüket a társadalmi felelősségvállalásból is. Most a MOM Parkba terveztek a Bagatellini pékség számára egy közösségi teret, amely az üzlet meghosszabbított része – és jóval több is annál.

A koncepció alapját természetesen fák alkották, nemcsak az előbb már levezetett okokból, hanem mert az eredeti Villa Bagatelle is egy régi villában és annak udvarában működik. Így nyaranta a vendégeknek lehetőségük van árnyas fák közt üldögélni a kertben; ezt szerették volna bevinni a plázába. A tömör tölgy már önmagában is ellentmond a plázában megszokott laminált bútorlap koncepciónak, és bár ez talán felesleges luxusnak tűnik, de az élő anyagok használata meghálálja a bekerülési értéküket.

Persze ez önmagában még nem lenne annyira izgalmas, de a Hello Woodosok a Meseközpont Alapítvánnyal még a nyáron elindítottak egy workshopot Paloznakon, ahol állami nevelésben élő, 12-16 éves gyerekekkel építettek egy fát (meglepő módon fából).  A következő év nyári táborában már nagyobb létszámú gyerek vett részt, akik több, design- és építészeti témájú workshopba kapcsolódhattak be, ezáltal belekóstolhattak a szakmák rejtelmeibe az elméleti alapozástól a megszerzett tudásuk gyakorlatba való átültetéséig. Ez az együttműködés adta az inspirációt a folytatáshoz, melynek eredménye a mától megtekinthető 5 hatalmas fa.

Albrecht Wirtz emberi és természetközeli teret akart létrehozni, melyet egy korábbi, gyermekvédelmi gondoskodásban élőkkel közös projektjük inspirált. "A tér kialakításakor a természetből kölcsönöztük a hangulatot: a fény olyan módon vetődik rá a fák alatti területre, mintha valódi fák árnyéka lenne. Lombos fák alatt érezhetjük magunkat, a természetből vett emlékeket és jeleneteket előidézve" - mesélte Wirtz.

Ez a projekt ráadásul még csak a kezdete valami még nagyobbnak: a Meseközpont, a Villa Bagatelle és a Hello Wood jövőre szeretne elindítani egy gyakorlati programot, melynek során az arra fogékony gyerekeket bevezetnék az asztalos, ács és vendéglátóipari szakmák rejtelmeibe, hogy használható végzettséget és jövőképet kínáljanak nekik. Ehhez jó tudni, hogy Magyarországon 23000 gyerek van állami gondoskodásban átmenetileg vagy véglegesen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Felfedeztük a Nyugati rejtett zugát, a Királyi várót

Brownie 2016. november 29., kedd 18:41

„Egyesült erővel” – ez volt Ferenc József kedvenc szavajárása, aminek ékes bizonyítéka a Nyugati pályaudvar tizedik vágánya mentén, egy méretes, kopott zöld kapu fölött olvasható VIRIBUS UNITIS felirat. Az ajtó túloldalán rejtőzik az épületegyüttes gyöngyszeme, a Királyi váróterem, ami a nagy nyilvánosság előtt ugyan zárva van, de a MÁV nosztalgiajáratain utazók számára és különleges alkalmakkor azért látogatható. Egy érdekes könyvbemutatón mi is megnézhettük, hol ücsörgött a teáját szürcsölgetve Erzsébet királyné, miközben a gödöllői járatra várt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszteltük a takarítás Uberjét

Divany.hu 2016. november 28., hétfő 08:32

A végeredmény: online rendelhető csomagok, hülyebiztos felület, pontos feltételek, a számla nélkül dolgozó takarítókhoz képest 40-50%-os felár, cserébe tiszta lakás, tartós elkötelezettség nélkül. De kezdjük az elején.

Milyen a jó takarító? Számomra ilyen:

  1. szépen dolgozik,
  2. megbízható,
  3. nem beszél sokat.

Családi takarítónőnk ezeknek megfelelt, évek óta járt a két és fél szobás lakásunkba. 1200 forintot kért óránként, és 4 óra alatt átlagosan végzett. Ebben benne volt az összes helyiség kitakarítása, ötfős családunk egy hét alatt felgyűlt vasalása, és mindig egy kicsit elvégzett a nagytakarítás-jellegű feladatokból is, mint például az ablakpucolás. Ha lejárt épp a mosógép, kiteregetett. Ha úgy adódott, a gyerekeket is rá lehetett bízni fél órára, emellett tényleg nem beszélt sokat. Hogy ez miért olyan fontos számunkra? Mert azért bérelek fel valakit heti fél napra, hogy én közben haladni tudjak a saját, egyéb dolgaimmal, ami nem megy, ha közben társalogni akarnak velem.

shutterstock 182411360

Persze, nekem is alkalmazkodnom kellett hozzá, mert ő mindig ugyanabban az időpontban tudott jönni, ha meg elutazott vagy megbetegedett, akkor koszosak maradtunk. Most is ez történt: a csoda- takarítónéni sajnos kórházba került bizonytalan időre. Mit tegyek? Mivel reméljük, gyógyulás után vissza tud jönni dolgozni, nem szerettem volna mást keresni helyette. Így a Rendi.hu online takarítócégre esett a választásom (ez az, ami korábban Helpy néven indult). A Rendi a közösségi gazdaságra épülő cégek, az Uber és az Airbnb modelljét követi: közvetít a takarítást igénylők és a takarítók között. (A társaságnak külön programja van az Airbnb-vel lakást kiadók számára is.) Mivel az adatbázisukba felvett takarítóikat a cég szigorú előszűrésnek veti alá, és a felhasználók is minden alkalom után értékelik is őket, nagyobb bizalommal fordulok feléjük, mintha egy vadidegent kellene beengednem a lakásomba (amit amúgy is csak ismerős ajánlására tennék meg).

A kezdet bizalomgerjesztő: egy nagyon felhasználóbarát felületen lehet leadni a rendelést, az irányítószám megadása után. A lakás mérete szabja meg az alapcsomag árát: ez 65 és 90 négyzetméter közti lakásnál akciósan 7800 forint, 120 négyzetméteresnél 11 700 forint. Részletes tájékoztatást adnak, hogy az adott csomag mit foglal magában: például ágyhúzást, a sütő és az összes fiók előlapjának tisztítását is. Erre jönnek az extrák újabb díjazásért: lehet kérni teregetést, mosogatást, ablakpucolást, a terasz takarítását, vagy éppen tisztítószer-csomagot, és itt is elmagyarázzák, mit tartalmaz az adott szolgáltatás. A vasalást választom ki, ez 950 forint, és 5 kg ruha kivasalását foglalja magában. Ezután választhatok időpontot, ami nagyon kellemes, hisz nem nekem kell alkalmazkodni. Lehet egyszeri vagy hetente-havonta ismétlődő takarítást kérni, a rendszerességet kisebb kedvezménnyel honorálják. Már csak a címemet kell megadni és választani, hogy a takarítónak fizetek készpénzzel, vagy inkább bankkártyával a weboldalon keresztül. 8750 forint lett a végösszeg, ez közel a duplája annak, mint amit a szokott takarítómnak fizetek, de a közvetítő cég jutalékával, adóval és számlával érthető ez az összeg, még ha nem is akarom hetente kifizetni.

Jobban foglalkoztat a kérdés, mit fog csinálni a takarítójuk öt órán át a lakásomban (ennyit kalkulált nekünk a szoftver), ha se ablakot nem pucol, se nem tereget, se a teraszt nem söpri fel? Elég szépen takarít az ismeretlen személy? Megbízható? Nem akar majd beszélgetni? A Rendi tényleg hülyebiztos, a várakozás napjait azzal dobja fel a rendszer, hogy többször is küld egy-egy emlékeztetőt: ne feledjem, takarítást rendeltem. A nagy napon pedig a megbeszélt időben megérkezik egy kellemes hölgy, Andrea, átöltözik és belecsap a lecsóba.

Rögtön kiderül, hogy mi nem vagyunk elég jók egy igazi színvonalas pucoláshoz, ugyanis nincs otthon vízkőoldó, súrolószer, a gőzölős vasalóból pedig rejtélyes szmötyi folyik. Ezekről a szokásos takarítónénink nem értesített (vagy ha mondta is, elfelejtettem). A szakmai színvonal érdekében azonban a szomszédtól gyorsan kölcsönzünk némi súrolószert és vasalót, majd Andrea bevonul a 2 négyzetméteres fürdőszobába, és egy órán keresztül nem jön ki onnan. Mi a csoda folyhat ott benn? Mikor kijön, minden ragyog, még a fúgák is, a csempéket lemosta, általában olyan tisztaság van, amilyet csak nagytakarításkor láttam. Andrea ezen a színvonalon folytatja a munkát, tényleg nagyon alapos, olyanokat is elvégez, amiket a rendes takarítónk csak többhavonta (például a konyhaszekrény előlapjainak tisztítása). Emiatt viszont a munka jóval tovább is tart a tervezettnél: végül hét órát töltött a lakásunkban, és még az ajtókat is lemossa grátisz, noha ez is és a túlóra is fizetős lenne a rendszer szerint. Beszélgetni viszont kicsit jobban szeret, mint én: érdeklődik a családunkról, a munkámról. Lehet, hogy barátságtalannak tűnök, de ebben a nexusban nem szeretnék belemenni ezekbe a kérdésekbe.

Még el se távozott Andrea, a rendszer már kéri, hogy értékeljem, mennyire szépen takarított, udvarias volt-e, pontos, és viselt-e Rendi pólót. Ez utóbbi mondjuk legkevésbé sem érdekel, de Andrea egyértelműen öt csillagot kap tőlem. 

shutterstock 383657029

Mivel kicsit zavart, hogy 5 óra helyett több mint fél napig keresztül kellett egy idegent kerülgetni a lakásomban, második alkalommal nagy merészen olyan időpontra rendelek takarítást, amikor el kell mennem otthonról. Ezúttal egy másik takarító érkezik, Niki: megmutatom neki, mi merre van, majd magára hagyom a takarítással és a vasalással. Ő a gép által kalkulált öt órával ellentétben már négy és egynegyed óra múlva végez, és bár a tévénk nem tűnt el és a lakás is rendben van, de azért érezhető, hogy nem súrolta át háromszor a konyhakövet, csak egyszer (legalábbis abból sejtve, hogy néhány kisebb historikus maszat láthatóan túlélte az akciót). Bár előzetesen online igényeltem számlát is, Niki ezt nem hozta magával, azt mondja, nem értesítette őt a rendszer, ezek miatt őt csak négy csillagra értékelem. Beszélgetnem viszont nem kellett!

Ha a két tesztet átlagoljuk: a Rendi megbízható emberekkel, elkötelezettség nélkül, egy „okosba” dolgozó mezei takarítónénihez képest 40-50%- kos felárral tényleg rendesen kitakarítja a lakást. 

Rendi.hu

Hol?

Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Győrben.

Mennyiért?

Az alapcsomag a lakás méretétől függően 6-12 ezer forint, ehhez választhatók 1-3 ezer forintért extrák, mint sütő- és hűtőpucolás, ablakmosás, vasalás, teregetés. Rendszeres megrendelésre kedvezményt adnak.

Kinek ajánljuk?

  • aki legálisan szeretne takarítót rendelni
  • aki változó időpontokban ér rá
  • aki nem rendszeresen, csak alkalmilag, például egy buli után szeretne tisztaságot

Kinek nem?

  • aki azt szeretné, hogy 3-4 ezer forintért végigtakarítsák a lakását, inkább felületesen
  • aki „okosba” szeretné ezt megoldani
  • aki nem alaptakarítást, csak valamilyen extrát kérne (vasalás, ablakmosás)

A szürkéskék az új trend a lakberendezésben

bb 2016. november 26., szombat 17:12

A trendelőrejelzések egyik nagy szaktekintélyének tartott francia Nelly Rodi után a vezető festékmárka, a Dulux is előrukkolt a 2017-es év trendszínével: ez szerintük a “Steel Symphony 2” fantázianéven futó szürkéskék árnyalat lesz – írja az Elle.com. A szakemberek által meghatározott új trend az arany okkersárgát és a semleges pasztell színeket váltja majd a sorban.

Búcsút inthetünk a harsány színeknek 2017-ben!
Búcsút inthetünk a harsány színeknek 2017-ben!
Fotó: Dulux
Távolról sincs vége, olvasson még »

A fugázás olyan, mint egy jó utójáték

etelka 2016. november 25., péntek 12:45

Nagy fába vágtuk a fejszénket, amikor bevállaltuk, hogy kicsempézünk egy felújítás alatt lévő konyhát a kolléganőmmel, gyakorlatilag nulla tapasztalattal. A bontás jól sikerült, de persze valamit szétverni, mindig sokkal könnyebb, mint felépíteni, tehát ez nem akkora kihívás. Aztán jött a tényleges burkolás, amivel nem mondom, hogy nem okozott nehéz perceket, de alapvetően simán megugorható volt, csak a dolgok mikéntjére kellett ráérezni. A harmadik rész már a felüdülésé volt, hiszen csak a fugázás maradt hátra, amelyet bárki képes megcsinálni, aki életében egyszer legalább letörölt egy csempét, vagy takarított ablakot. 

Így néz ki a világ legijesztőbb medencéje

etelka 2016. november 23., szerda 15:42

Nem kell nagyon messzire mennie, ha a világ legijesztőbb medencéjében szeretne lazítani, ugyanis Valdorában, Kelet-Tirolban található. A négy csillagos Hotel Hubertust a síelők és a wellnessért rajongók egyaránt értékelik, ráadásul hat medencéje is van, melyek mindegyike fűtött és bizonyára igen kellemes és színvonalas. A legújabbat azonban nem javasolnánk tériszonyosoknak, ugyanis a 25 méteres medence aljának egy része üvegből készült, ami csak azért okozhat izgalmas perceket, mert az ezen kinézelődő úszók így 20 méterrel "lebegnek" a föld felett. De aki nem bánja ezt, annak valóban hatalmas élmény lehet a friss forrásvízben úszni a táj felett, aki meg utálja, az mehet nyugodtan a sós vizes medencébe, vagy mondjuk abba, ahonnan teljes kilátás nyílik a Dolomitokra. A rossz hír viszont, hogy 260.000 forint alatt nem nagyon találtunk szabad szobát. És ez éjszakánként értendő.

Tíz év alatt újítják fel a Buckingham-palotát

Dívány 2016. november 22., kedd 15:40

Szégyen, nem szégyen, az 1950-es évek óta nem igazán foglalkoztak a királynő otthonául szolgáló palota víz-és fűtésrendszerével, sem az elektromos vezetékekkel. 2017-ben ezért komoly korszerűsítés kezdődik, és tíz évbe is telhet, amire a felújítási munkák teljesen befejeződnek. A munkálatok alatt igazából semmi nem változik, a királynő is a helyén marad és a látogatókat is szívesen várják. 

A Daily Mail úgy tudja, összesen 10 mérföldnyi vízvezetéket, 6500 elektromos aljzatot, 500 darab szanitert és 20 mérföldnyi szegőlécet cserélnek ki a fokozott tűzveszély, valamint a vízkárok elkerülése miatt.

A lap szerint a 10 éves projekt 369 millió fontba (kb. 133 milliárd forintba) kerül majd. Igen, az adófizetők pénzéből fedezik a felújítást, de az ezt követő 50 évben majd biztosan megint nem kell hozzányúlni az infrastruktúrához. Az illetékesek pedig azzal igyekeznek megnyugtatni a háborgókat, hogy a korszerűsítésnek köszönhetően nyáron sokkal tovább maradhatnak majd a látogatók, több magántúrát lehet majd engedélyezni, és nyilván a közüzemi számlákon is spórolnak majd. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért szívás az azbesztes palatető

ermiz 2016. november 22., kedd 15:39

Házat néz? És palatetős? Akkor van esélye, hogy azbesztes legyen, ami nemcsak azért rossz hír, mert azt jelenti, hogy a tető már öreg, hanem azért is, mert ha le akarja cserélni, egy csomó pluszköltséggel számolhat. Az azbeszt ugyanis erősen rákkeltő anyag, ezért speciális szabályok vonatkoznak a bontására és elszállítására. Persze ez nem jelenti azt, hogy ön vagy az ott lakók állandó halálos veszélyben vannak, csak a bontás során keletkező por jelenthet veszélyt, alapállapotban a palatető még nem ok a rettegésre (és különben is, akkor már a fél ország kihalt volna). Ha azonban új cserepekben vagy komplett tetőcserében gondolkodott, akkor összeszedtük, miket kell tudnia a dologról - nemcsak gyakorlatilag, de anyagilag is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

100 négyzetméter után már simán fog menni!

Divany.hu 2016. november 21., hétfő 10:37

Burkolni mindenki tud! – kezdtük elég nagy mellénnyel a konyha felújítását, aztán mégiscsak rájöttünk, hogy szakember nélkül nem sokra megyünk. Előző cikkünkből megtudhatja, hogyan kell előkészíteni a falat ahhoz, hogy aztán a csempe ne csússzon le róla, most pedig nekiállunk a munka látványos részének és jól kicsempézzük a falat!

Valószínűleg nem gondolkozott még azon, hogyan kell csempét választani és vásárolni, de videónkból ezt is megtudhatja. Nehézség volt számunkra, hogy nagy méretű csempét vásároltunk, ami ugyan szép, de elég nehéz, így a falra helyezéséhez is kell erő. A legfontosabb a csempekiosztás pontos megtervezése, anélkül ugyanis borítékolható a kínos végeredmény. Ezt nem árt kétszer is végiggondolni, ugyanis egy burkolás nem 3 napig marad velünk, hanem jó esetben 10-20 évig. Éppen ezért a csemperagasztón sem érdemes spórolni, az olcsóbb, gyengébb minőségűek ugyanis nem feltétlenül tartják meg a csempéket (főleg a nagy, nehéz darabokat), és nyilván senki nem akar leeső csempékkel bajlódni.

A csempevágás, ragasztókeverés és falra applikálás után a csempék tisztára vakarása marad, illetve a fugázás, amiről következő videónkban számolunk majd be – mert ismét szüksége van készülő művünknek 3 nap pihenésre, száradásra!

Ha csak egyetlen ágy a szoba...

ST 2016. november 19., szombat 14:13

Ha a hálószoba csak akkora, hogy az ágy is épphogy csak elfér benne, akkor az ágyazgatással nem lesz könnyű dolga. De ettől még maga a szoba lehet kifejezetten meghitt, otthonos és kellemes is, ha kihozza a legjobbat a helyzetből.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó, itt a tél, de attól még tarthat kerti partit!

ST 2016. november 18., péntek 19:05

A kerti szezonnak legtöbben az első csípősebb esték beköszöntével búcsút intenek, ami teljesen logikus, hiszen se beszélgetni, se iszogatni, se táncolni nem nagyon lehet úgy, ha az embernek közben hangosan csattognak a fogai. De hideg ide vagy oda, azért ha szépen süt a nap, sokakban feltámad a késztetés, milyen jó volna még egy kicsit kitolni a kerti partik időszakát! Nem véletlen, hogy erre a megfelelő gyártók boldogan szállítják is a megoldásokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Halál a ronda vezetékekre!

ST 2016. november 18., péntek 13:21

Az otthoni rendrakás többé-kevésbé napi, de minimum heti feladat, amit mindenki próbál a minimálisra csökkenteni. És sajnos hiába dolgozunk vele, mindig lesznek olyan részletek, amik akkor is a rendetlenség látszatát keltik, ha még a szőnyeg rojtjait is elvágólagosra fésülte. Igen, a kábelekről, a belógó, lelógó, össze-vissza csavarodó és indarengetegként az életünket keserítő kötegekről van szó. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szegedi szállodáé a hotel dizájn Oscar-díja!

Dívány 2016. november 17., csütörtök 10:45

Varró Zoltán vehette át New Yorkban a hotel- és étterem design Oscar-díjaként is emlegetett Gold Key Awards díját a „Legjobb Lobbi” kategóriában. A VarroDesign egyike volt azon két jelöltnek, akik több különböző munkával is döntőbe jutottak. A magyar tervező-csapat a Science Hotel Szeged és a budapesti Onyx Étterem miatt izgulhatott a díjátadó gálán; végül a győzelmet a Science Hotellel aratták. A díjátadót a patinás New York-i Waldorf Astoriában rendezték meg.

Idén minden eddiginél többen pályáztak a díjra; 506 beérkezett pályázatból 21 kategóriában hirdettek győztest.

A Gold Key Award for Excellence in Hospitality Design, a vendéglátóipari design kiválóság díja, a szakma legnagyobb presztízzsel rendelkező elismerése, amelyet minden év novemberében a New York-i Waldorf Astoria Grand Ballroomjában adnak át 1000 fős gálavacsora keretén belül. A díj a legnagyobb hatású és leginnovatívabb design munkákat jutalmazza a vendéglátóipar összes szektorában. Megszokott, hogy a New York-i gálára a hotel design legfontosabb városaiból kerülnek be hotelek: New Yorkból, Chicagóból, Los Angeles-ből, Londonból, Amszterdamból, Torontóból, Hong Kongból vagy éppen Pekingből. Mindenkinek nagy meglepetést okozott, hogy idén egy szegedi hotel is nyert, hiszen erről a városról a résztvevők többsége még nem hallott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Növesszen magának bútort gombából!

Dívány 2016. november 16., szerda 15:40

Mit szólna, ha azt mondanánk, hogy szárított gombából szinte minden elkészíthet magának az esküvői ruhától kezdve a lámpaburán át a székig? Igen, van ilyen, az Ecovative cég alapítója és vezérigazgatója, Eben Bayer ugyanis rájött, hogyan lehetne kiváltani az építőiparban használt anyagokat a fenntarthatóság jegyében magunk által növesztett bioanyagokkal. Az ő választása a gombákra, pontosabban a gombafonalakra esett, és most már bárki megrendelheti tőlük a kezdőcsomagot, ami a szárított micéliumot és kukoricaszárat tartalmazza.

A honlapjuk szerint elég egy kis vizet és lisztet adni a keverékhez, és máris "életre kel" az építőanyag, amit természetesen formába kell önteni ahhoz, hogy használati tárgyakat tudjunk alkotni belőle. Egy csomag 10 dollárba (kb. 2900 forintba) kerül, és ha formát is akarunk hozzá, az 6,50 dollárral (kb. 1900 forinttal) fog többe kerülni, és a mellékelt videóban megnézheti, hogyan is működik ez a valóságban: 

Az Ecovative egyébként szeretettel várja az ötleket, és ha valaki tömeggyártásba szeretne kezdeni, szívesen támogatják abban is. Persze ha nincs kedve alkotni, akkor rendelhet tőlük kész bútorokat is, mondjuk ez már húzósabb lesz, mert egy ilyen asztal 340 ezer forintba kerül, de egy kulcstartó tálka csak 1500 forint. Ezekhez a lakberendezési tárgyakhoz természetesen a saját, gombafonalakból készült bútorlapjaikat és egyéb termékeiket használják.

A leírás szerint az előállításhoz helyi farmerektől vásárolnak mezőgazdasági hulladékot, amelyet a megfelelő tisztítási folyamat összekevernek a gombafonalakkal, és miután ezek felzabálva a tápanyagot elég erős szövedéket alkotnak, szétdarabolják azt. Ezután egy olyan szerkezetbe teszik, ahol tényleg egy szilárd és ellenálló anyag lesz a belőlük, és ezután jön a szárítás, hogy ne nőjenek és szaporodjanak tovább. 

Látta már, hogyan készültek régen a földgömbök?

be 2016. november 15., kedd 15:52

Szinte felrobbantotta az internetet az a videó, ami bemutatja, hogyan készítették régen, a nagyüzemi tömeggyártás előtt (?) a kézműves földgömböket. Az alábbi videó 1955-ben készült, és tökéletesen végigkalauzolja a nézőt, hogyan is nyerték el végső formájukat az általános iskolában és a gimnáziumi földrajzórákon annyit bambult földgömbök.

Az alapgömb állagának masszívnak kellett lennie, ezért többféle fából és rétegből készült el, amit egy öntőforma alapján formáztak ki. Következő lépésként több réteg papírmasé vakolatot visznek fel a falabdára, majd félreteszik száradni. Ezt követi a narancsgerezdek külső felszínére emlékeztető formájú világtérkép-csíkok felragasztása következik, ami nagyon pontos munkát igényel, hisz ha az északi féltekén csak fél milliméterrel elcsúszik az illesztés, a déli féltekén eltűnhet fél Ausztrália. Persze a precizitásba így is csúszhatnak apróbb hibák, de ezek azért javíthatóak: azokon a részeken, ahol mégis minimális eltérés vagy hézag maradt, megfelelő színnel átfestik. Végül az utolsó munkafolyamat a fényezés, ami megadja a földgömbnek azt a csillogást, ami még látványosabbá teszi a földrajzórákat.

Lehet egyedi laptop- és telefonmatricája egyszerűen

ST 2016. november 14., hétfő 16:18

A laptopok és telefonok egyedivé tétele nem csak azért hasznos, mert ezzel majd milyen jól kitűnhet velük a szürke tömegből. A leragasztott felületek ugyanis kevésbé sérülnek, ami a folyamatosan magunkkal hurcolt kütyük esetében kifejezetten előnyös. A designsponge.com oldalon ráadásul felvetettek ehhez egy egészen jó ötletet.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés