RAKTÁR

Na, ilyen lett a milánói expóra tervezett sámándob

etelka 2015. május 7., csütörtök 10:54

Szép vagy ronda a magyar pavilon?

 • 532
  Szép, persze, hogy szép!
 • 1293
  Ocsmány, nem is értelmezhető!
 • 477
  Pont olyan, mint a többi!

Már akkor botrányoktól volt hangos a sajtó, amikor még meg sem épült a magyar pavilon a május elsejétől október 31-ig látogatható Milánói Világkiállításra: a tervezők kiléptek a projektből, nem adják hozzá a nevüket , a kifizetések pedig akadoznak. Csakhogy mindennek ellenére a pavilon elkészült, és május elseje óta ott áll, ahol állnia kell. Az Életkert pavilon nehezen értelmezhető alkotás, nem csodálom, hogy nem vállalják be a tervezők. A hivatalos kommunikáció szerint a pavilonban megjelennek az egészséges hagyományok, mely Magyarország minőségi élelmiszereit népszerűsíti.

Ugyanakkor, mivel mi maga vagyunk a víz országa, mondhatni édesvízi nagyhatalom vagyunk, ezért a gyógyvizeket is promózzuk egy kicsit. És önök azt tudták, hogy „Magyarország számára kiemelt fontosságú az agrárkutatás, a biológiai örökség megóvása és továbbadása a tudományos módszerek és innovatív technológia felhasználásával"? Pedig hát ez áll a hivatalos honlapon.

Plusz harcolunk egy kicsit ezzel a pavilonnal a GMO termékek ellen, és még sikerül bemutatni az olasz-magyar történelmi kapcsolatrendszert, amiről nekem csak a szocializmus alatti tarvisiói piaclátogatások, és a magyar lányok nagy arányú olaszországi munkavállalása van meg, de nyilván itt (is) sokkal többről van szó. Mi arra kérjük, döntse el, hogy szép vagy nem igazán sikerült a magyar pavilon! Nézze végig a fotókat, és szavazzon! 

Nincs többé szétszóródó por a hülyebiztos szemeteslapáttal

Homoki R 2015. május 6., szerda 18:26

Aki szívta már meg, hogy a frissen összesöpört kosz egy ajtócsapódás, egy fuvallat, egy rossz mozdulat hatására újra szétterül a padlón, az értékelni fogja a Yanko Design Szemeteslapát Gyagyáknak néven futó termékét. A cucc egyszerű: klasszikus lapát helyett egy lapát szájú porszívózsákba (oké, lehet kistáska is) söpörhetjük a szemetet, így azt semmilyen véletlen, se huncut természeti erő nem távolíthatja el onnan az akaratunk nélkül. Amellett pedig, hogy a szuperbiztos lapát segítségével most már végre teljes biztonsággal uralhatjuk a port, még nem is néz ki rosszul - nem mintha ez elsőrendű szempont lenne egy takarítószettnél, na de nem is utolsó. 

abc7a5 f268c5c4c2e1455db32933a60bb722ae
Fotó: arielanisfeld.com

Dubaj odavolt a magyar bumerángpadért

mzd 2015. május 6., szerda 15:24

Szőnyi Anna a MOME építész szakán szerzett diplomát és jelenleg Dubajban dolgozik. A nevéhez fűződik a Boomerang nevű pad megalkotása is, amellyel elnyerte a Dubai Design District (D3) és a Dubaji Kulturális és Művészeti Minisztérium közös pályázatának Urban Design Initiative kategóriáját – tudtuk meg a Magyart blogról. De vajon hogyan lehet újat mutatni egy paddal? Mutatjuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egylégterű irodában dolgozzon odúban!

Edicsek 2015. május 5., kedd 08:03

Egylégterű irodában létezni sem a legegyszerűbb feladat, főleg olyanoknak nem, akik szeretnek csendben és nyugalomban dolgozni. Most viszont itt van elvileg a megoldás arra, hogy közös légtérben is üljön a kollégákkal, mégis külön, és ne kelljen zenét üvöltetnie a fejhallgatóján egész nap, mert zavarja, ahogy az ön mellett ülő telefonálgat naphosszat. A Brody egy kis kuckó, nem túl otthonos, nem is túl kényelmes, de legalább úgy érezheti, hogy van egy kis privát területe az irodában.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megéri, nem éri? Mindent a napelemekről!

etelka 2015. május 4., hétfő 12:15

Nem lehet eleget beszélni arról, mennyire fontos megújuló energiákat használni, és mennyire jó, hogy a nap erejével lehet melegíteni a vizet, meg termelni az áramot. Ma már a passzívház sem tűnik úri huncutságnak. De hogyan kezdjünk hozzá, ha szeretnénk megújuló energiát, mondjuk napenergiát használni? Kezdjük azzal, hogy a napelem és a napkollektor nem egymás szinonímái. A napkollektor melegvíz előállítására alkalmas, míg a napelemek a napsütésből villamosenergiát állítanak elő.

shutterstock 92639266
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kávéfőző gazdag steampunkoknak: menő vagy ciki?

Menő/Ciki

bb 2015. május 4., hétfő 09:18

Elég borsos árat kell fizetniük egy-egy csésze kávéért azoknak a kávérajongó steampunkoknak, akik rápörögnek a szöuli Dutch Lab márka különleges kávéfőző gépeire. A The Creators Project híre szerint az időigényes, lassan csöpögő kávét készítő szerkezeteket olyan művészeti irányzatok ihlették, mint a gótika, az Art Nouveau, valamint a modernizmus és annak épületei, és gépek olyan híres épületeket idéznek meg, mint például a londoni Big Ben, a párizsi Eiffel-torony vagy a holland szélmalmok.

Távolról sincs vége, olvasson még »
572 szavazat 727 szavazat

Origamira hasonlít a jövő villanykörtéje

Menő/Ciki

bb 2015. május 3., vasárnap 17:00

„Ahol a stílus és a tudomány találkozik” – többek között így jellemzi magát honlapján a torontói székhelyű Nanoleaf, nem teljesen indokolatlanul: a kreatív csapat újragondolt villanykörte formáit első ránézésre dizájnos karácsonyfaégőknek is hihettük volna. Pedig izzóik nemcsak a dekoratív formák miatt érdekesek, hanem az energiahatékonyság és a környezettudatosság miatt is – nem véletlen, hogy épp abban a hónapban dobták piacra a Nanoleaf Gem led izzót, amikor a Föld napját (április 22.) ünnepeltük. A torontói egyetemem tanult tervezők célja az volt, hogy olyan fényforrást alakítsanak ki, ami a lehető legkevesebb energiát igényli. Hát, sikerült is: ez az üvegből készült izzójuk egy 60 wattos hagyományos égő intenzitásával világít, ugyanakkor 8 wattot fogyaszt, viszont akár 23 év is lehet az élettartama. Így már nem is tűnik olyan soknak az a 24,99 dollár (kb. 6700 forint), amit elkérnek érte, ugye?

Nanoleaf Gem lamp off hiRes 54d712dd-6361-44cb-8ad6-f75f6a6cdcc0
Fotó: nanoleaf.me
Távolról sincs vége, olvasson még »
457 szavazat 506 szavazat

Komposztálás kisokos, hogy a szemete hasznos legyen

ST 2015. május 3., vasárnap 16:31

Komposztálni, azaz hulladékok szerves anyagaiból tápanyagokban bőséges humuszt képezni nagyon környezettudatos megoldásnak hangzik, és az is – mégis sokan visszarettennek tőle, mert attól tartanak, hogy drága az előállítása vagy kíméletlen bűzzel jár. Na de tényleg? Mit érdemes és mit nem ajánlott beleaprítani? Egyáltalán, hogyan érdemes nekikezdeni? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menekülteket is fogad ez a dizájnhotel

mzd 2015. május 3., vasárnap 11:22

A bécsi Magdas Hotel elég újkeletűen értelmezi a vendégszeretet fogalmát: az osztrák szálloda célja az volt, hogy a turisták fogadása mellett szálláshelyet biztosítson azoknak, akik arra kényszerültek, hogy elhagyják szülőhazájukat. Az ötletért egyébként a Magdas, a Caritas Austria leányvállalta, a kivitelezésért pedig az AllesWirdGut Architects felelt - írja a Design Milk.

A Bécsbe látogató turistákat 78, a Práterre néző szoba várja, a menekülteket pedig 2, összesen 25 férőhelyes lakóegység várja. Utóbbiaknak munkalehetőséget is biztosítanak, ha szeretnének dolgozni – egyébként a hotel személyzete javarészt belőlük áll. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

9 kreatív ötlet, ha már csak a növényjelölő táblák hiányoznak

bb 2015. május 2., szombat 15:07

A szomszédok irigy pillantásai járhattak a Good Housekeeping szerkesztőjének fejében, mikor összeállította listáját arról, hogy némi kreativitással milyen látványos trükkökkel dobhatjuk fel a legreménytelenebbnek tűnő kertet is. Nézze meg a hajtás után, hogy milyen az élet az egy kaptafára készült kültéri kiegészítőkön túl, és készítse el saját növényjelölő tábláit!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így él egy favágószexuális férfi

aa 2015. május 2., szombat 10:58

Szórakoztató infografikával jött ki a napokban a ForRent.com, akinek rajzolói az őshipszter és metroszexuális trendet követő új divathullámot, a favágószexualizmust figurázták ki legújabb munkájukkal. Ezúttal nem a stílust képviselő férfiak öltözködési szokásait (flanel ing, hátizsák, bakancs és egyéb hegymászó cuccok) mutatják be a vicces illusztrációkon keresztül, hanem a favágószexuálisok lakberendezési szokásait ismerhetjük meg közelebbről.

1
Fotó: forrent.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Íme a New York-i bútorkiállítás legnagyobb dobásai

aa 2015. május 1., péntek 13:44

Mialatt Dubaiban lement a közel-keleti régió legnagyobb eseménye, a Design Days Dubai, és Milánóban is megrendezték a világ egyik legnívósabb bútorkiállítását és dizájnvásárát, a Salone del Mobilét, addig New Yorkban is megtartották az Architectural Digest Home Design Showt. A rendezvényre évről-évre egyre több feltörekvő, független és fiatal tervező, illetve művész érkezik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dizájnnappali fitneszmániásoknak: menő vagy ciki?

Menő/Ciki

Edicsek 2015. május 1., péntek 10:16

Ha ön általában jobban otthon érzi magát az edzőteremben, mint a nappalijában, akkor imádni fogja a Laura Baldassari és Alberto Biagetti tervezőpáros legújabb, Body Bulider nevű kollekcióját. Ezzel a nappalijában dizájnbútorokkal teremthet edzőtermi hangulatot, és bár edzésre nem fogja tudni használni őket, na de az érzés! Az hasonló lesz!. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
486 szavazat 424 szavazat

Inspirálódott-e Panyi Zsuzsi az Alessitől?

Menő/Ciki

Dívány 2015. április 30., csütörtök 15:17

Panyi Zsuzsi üvegművész eddig ékszereiről lehetett ismert, ám időről időre design tárgyakat is készít. Most dobta piacra a Limes névre hallgató tálját, amely négy színben kapható a webshopjában, 45000 forintért. Nem akadtunk fenn az áron, megértjük, hisz kisszériás, kézzel gyártott termékről van szó, ráadásul a Panyi nevet is hozzá lehet kapcsolni. Azon azonban egy kicsit igen, hogy a tál talán túlságosan is emlékeztet az Alessi tervezőjének, Emma Silvestrisnek a Mediterraneo nevű darabjára, ami a közismert olasz dizájncég egyik legsikeresebb terméke már hosszú évek óta.

"Panyi Zsuzsit a természetben előforduló ágas-bogas szerkezetek – korallok, fák és bokrok koronájának – véletlenszerűsége inspirálta, azonban gyümölcsöstál légies kuszasága tudatos és aprólékos tervezői munkát rejt, így alakult ki a forma és a funkció harmonikus egysége" - írják az üvegművész munkájáról a webshopban.

Persze, miért is ne juthatna több tervező eszébe is a korall, mint design elem? Hisz az Alessi ikonikus darabja mellett számos egyéb oldalon is lehet találni hasonló alkotásokat, az Etsy tele van velük. Szóval a problémánk csak annyi, hogy bár Panyi gyümölcsöstálja valóban szép, de újszerűnek, saját és egyedi ötletnek semmiképp nem mondanánk. A kérdéseinket feltettük magának Panyinak is, aki az alábbiakat írta megkeresésünkre.

"A korall egy nagyon érdekes és izgalmas forma. Szépnek találom azt, ahogyan a természet egyszerre szabályosat és szabálytalant alkot. Számomra ez volt az inspiráció. Ugyanakkor a tálakat mégsem nevezném korall tálnak, hiszen a korall, ha egyszer elágazik, akkor annak a szárnak a vége nem nő bele egy másikba, mint a LIMES tálak esetében.  Több újszerű elem van ebben a tálban: sokan azt mondják rólam, hogy én csak egyenes vonalakban és szabályos formákban tudok gondolkodni és ez valóban így van. A LIMES tál egy új irány, kalandozás a szabálytalan felé. Ahogyan a természetben a korall ötvözi a szabályosat a szabálytalannal, ugyanúgy a tálon is megjelenik a panyizsuzsira oly jellemző egyenes vonal és a kuszaság, hiszen a kerek alakot és a gömbszelet formát egyenes "üveg-vonalakból" alkottam meg."

Arra is kiváncsiak voltunk, mi indokolja a relative magas árat."Ezek a tálak nem egy távol-keleti gyárban készülnek több ezres, tízezres darabszámban, embertelen körülmények között, sokszor gyerekeket is alkalmazva.  A panyizsuzsi egy fenntartható, női vállalkozás: reális és legális bért fizet az alkalmazottainak. Aki egy panyizsuzsi LIMES tálat tesz az asztalára, biztos lehet benne, hogy a tál árával többek között Magyarországon dolgozó részmunkaidős anyák bérét fizette ki. Ugyanis a panyizsuzsi LIMES tálak egy szentendrei műhelyben készülnek. A tálakhoz egyesével válogatjuk ki és tisztítjuk meg a megfelelő üveget, minden darabot egyedileg állítunk össze. Minden egyes tálban benne van ezeknek a nőknek a története és egy kis darab a szívükből..." - írta válaszában a cég.

Szóval az alábbi galériában összegyűjtöttük, miket találunk nagyon hasonlónak, ezek alapján döntsék el önök, mi vagyunk-e a túlságosan szőrösszívűek, akik tönkre akarnák tenni a szegény kisvállalkozó ötletét, ami amúgy tök menő, vagy mégsem volna annyira egyedi ez a tárgy, és akkor ez kicsit mégiscsak ciki? 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
603 szavazat 588 szavazat

Citromfát nevelni nem akkora ördöngösség

ST 2015. április 29., szerda 15:35

A citromfa a mediterrán és trópusi növények kedvelőinek körében már igen régóta nagy megbecsülésnek örvend, hiszen amellett, hogy ha megfelelően tartjuk, akkor saját citromot szüretelhetünk, az sem elhanyagolható tény, hogy nagyon mutatós növény. Arról már nem is beszélve, hogy illatos virágaival még jól is néz ki a lakásban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vajon mit tud egy majdnem kétszázezres kőkocka?

Edicsek 2015. április 29., szerda 13:39

Márványkövet nem igazán szokott venni az ember, főleg, ha két kisebb, szögletes darabot kap kétszázezer forintért. Jó, a Milestone-ért  csak 183 ezer forinot kell fizetne, és nem egy szimpla szikla, mert funkciója is van. Igaz ez a funkció tized áron is drága lenne, de egy design biciklitartónak megvan az ára. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dizájnbútor a valós ár töredékéért

LS 2015. április 28., kedd 21:07

Hatalmas és egyben pofonegyszerű ötletet valósított meg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MoME), együttműködésben a Bútorszövetséggel és a Hungexpóval, mi meg jól rácsodálkoztunk a Magyarországon eddig ismeretlen módszerre. De miről is beszélek? Arról, hogy a tervezők által megálmodott bútor vagy kiegészítő terveit (gyártmányrajzokat/kiviteli terveket) le lehet tölteni, és elvinni a helyi asztaloshoz, hogy "ugyan Janikám, üsd már össze ezt nekem!". Szerintünk zseniális a Download design elnevezésű projekt, de igyekszünk nem extra mértékben lelkesedni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

18+ Mutatjuk a világ legbizarrabb urnáját

Edicsek 2015. április 28., kedd 15:01

Mark Sturkenboom olyan tabukat és határokat feszeget a 21 gramm nevű munkájában, amelyeket nem sokan mernek áthágni. Ő azonban olyan emlékdobozt tervezett özvegyeknek, amivel úgy érzi, visszaadhat egy kis intimitást azoknak a nőknek az életébe, akik elvesztették párjukat. A dobozba ugyanis (többek közt) egy olyan dildó is került, amelybe az elhunyt hamvait lehet tenni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez van, ha ötvözzük a modernizmust a babaházakkal

Menő/Ciki

aa 2015. április 27., hétfő 12:10

Polc lett a modernista házakból.
Polc lett a modernista házakból.
Fotó: straightlinedesigns.com

Falra szerelhető babaházakkal rukkolt elő a kanadai származású bútorkészítő mester, Judson Beaumont, melyben semmi meglepő nem lenne, ha a klasszikus értelemben vett játékházak helyett nem a kaliforniai Palm Springs posztmodern építészete inspirálta volna a művészt a tervezés során – írja a Straight Line Design kissé Pán Péter-szindrómás alapítójáról a curbed.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »
451 szavazat 513 szavazat

Nyaraljon úgy, mint egy 007-es!

aa 2015. április 26., vasárnap 19:40

Újragondolták azokat a Solent-szorosnál található tengeri erődöket, amelyeket Anglia az 1860-as években épített, hogy megvédje déli partját a III.Napóleon által vezetett francia invázió ellen. Az ekkor megépült három és négy szintes, 161 méter átmérőjű, 5 méter vastag gránittömbbel körülvett várakat a nyolcvanas évek elején nyilvánította elavulttá a Honvédelmi Minisztérium, ami után nem sokkal az ingatlanpiac is nagy érdeklődést mutatott az egységek iránt. Az első, Spitbank névre keresztelt erődből egy londoni befektető varázsolt pazar szállodát, amely több televíziós műsor és film is helyszínéül is szolgált az elmúlt években, többek között itt forgatták a James Bond filmek „A világ nem elég” című részének egyes jeleneteit is. Ennek tudatában semmi meglepő nincs abban, hogy a szálloda kidolgozott egy 1500 fontos (kb. 416.190 forint) James Bond csomagot, aminek keretében igazi 007-es ügynökként élvezheti szabadságát az erődítményben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sosem hallott anyagok és furcsa formák jellemzik az új magyar bútorokat

etelka 2015. április 26., vasárnap 10:56

Magyar bútorokkal ritkán találkozik az ember, főleg nem közös térben kiállítva. A múlt hétvégén megrendezett Otthon Design-Construma kiállításon szerencsére minden évben jut egy kis hely a magyar tervezőknek. Németh Gabriella, a Magyar Design standfelelőse vezetett minket körbe, és mesélte el, mik voltak a kiállítás sarokpontjai. 

Fontos volt az újrahasznosítás, a fenntarthatóság, és emellett a társadalmi érzékenység is. Több tervező is megváltozott munkaképességű emberekkel dolgozik együtt, a Maacraft tárgyainak mindegyikét autisták készítik, de a Retextil és a Tervhivatal közös munkája is izgalmas vállalkozás, ráadásul nem a design dominál a funkció felett. Kiss Dávid asztala és padja újrahasznosított fából készült, de előkerül a porcelán is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyar designbabakocsi nyert a Fiat nemzetközi pályázatán

LS 2015. április 25., szombat 11:33

Jó ötlet a Foldee?

 • 40
  Szuper, végre valami jó ötlet!
 • 9
  Mi ebben az újdonság?
 • 44
  Örüljünk együtt a magyar sikernek!

Bemutatták a Fiat új autóját, az 500X névre keresztelt darabot, ami a Totalcar olvasókat biztos lázba hozza, ám számunkra inkább azért izgalmas, mert hirdettek egy versenyt, amelyben kiegészítőket kellett tervezni az autóhoz. A zsűri elnöke az a Gulyás Sára volt, aki egy sikeres Kickstarter kampány után indította el a saját tervezésű Pikkpack cipőit gyártó vállalkozását.

A nyertes Hoffer Gábor lett, aki babakocsi és gyerekülés kombinációjával nyert, több mint 370 pályázat közül. A célegyenesbe Hoffer terve mellett egy kutyatakaró került, Gulyás így indokolta a zsűri választását: „Kíváncsi voltam, hogy melyik célcsoporthoz illő tárgyat fogják preferálni az emberek. Kutyások, vagy gyerekesek? Bárki lehetett volna a befutó, hisz mindkét tárgy koncepciója nagyon tetszett. Jó volt együtt dolgozni az ötletadókkal. Gábor terve, ha egyszer megvalósul biztos egy nagyon szuper termék lesz, amit én is ki fogok próbálni, ha lesz gyermekem.”

 A győztes ötlet, Hoffer Gábor Foldee elnevezésű babakocsija egy mozdulattal alakítható át gyereküléssé és betehető a hátsó ülésre. Ezzel megspórolható számtalan olyan kellék, melyek amúgy a csomagtartóban foglalnák a helyet, vagy plusz pénzbe kerülnek. Hoffer szerint ő inkább a szülők igényére érzett rá, nem feltétlenül női autós kiegészítőről álmodott, hisz „nincs tisztán női vagy férfi igény egy autóval szemben". A Foldee fejlesztését a Fiat ígéretéhez híven elkezdi.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Nem kell nemet választania, ha vécére indul

Dívány 2015. április 24., péntek 12:40

Megnyílt a Fehér Ház első nemtelen mellékhelyisége – írja az Abc.news.com. A bármilyen nemű látogatókat kiszolgáló vécé az Eisenhower Executive Office Buildingben található, de a Fehér Ház szóvivője elmondta, bárki bármelyik vécét használhatja az épületben, amihez kedvet érez.

Ezzel párhuzamosan a Stockholmi Sigtuna Museum számára is elkészült egy logó, amit a vécéiknél kívánnak használni. A Stockholm Grafics rajzolta meg a múzeum kérésére a szokásos piktogramok mellé a nemtelen, jobban mondva gender-neutrális piktogramot, melyen egy félig szoknyás, félig nadrágos figura áll – írja a The Local. A múzeum célja, hogy mindenkit arra bátorítson, hogy betérjen hozzájuk.

Ez a gender-neutrális piktogram kerül a stockholmi Sigtuna múzeum vécéire
Ez a gender-neutrális piktogram kerül a stockholmi Sigtuna múzeum vécéire
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szocialista konyhabútorból menő vintage darab

etelka 2015. április 24., péntek 09:08

Éva munkájával először a Facebookon találkoztam, és nagyon megtetszett, hogy bátran nyúlt a régi, gyerekkoromat idéző konyhaszekrényhez, és nem csak lefestette, meg koptatta, hanem igyekezett a stílusán is változtatni.

Elmondása szerint örökölt egy lakást, de az abban lévő bútorok, nem igazán illettek bele az elképzeléseibe. Mivel pénzügyileg nincs eleresztve, önmaga állt neki, hogy helyrepofozza az ingatlant. Nem nagy átalakításra kell itt gondolni, csak apróságokra, meg persze a bútorok újradizájnolására. A szocreál bútorok alapvetően formailag jól eltaláltak, ezért is keresettek a DIY bloggerek és átalakítósok körében. Éva maga is a Pinterestről és külföldi oldalakról gyűjtött inspirációt,hogy mit kezdjen a régi konyhaszekrénnyel. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lassan talán lépéssel is termelhetjük az energiát

Divany.hu 2015. április 23., csütörtök 19:10

A Design Terminál második alkalommal hirdette meg Smart City Lab Budapest pályázatát, témának pedig ezúttal a személyes, kommunikáló város és a városlakók környezetük iránt érzett felelősségét választották. A fejlesztési pályázatra mintegy 40 pályamű érkezett be, a jelentkezők a tiszta város, az öreg város és a small data kategóriákban tettek városfejlesztési javaslatokat. A zsűri tetszését az emberi lépésből és fényből energiát termelő FUTI térburkolat (tiszta város kategória), az idősek közösségi aktivizálását támogató NagyiApp (öreg város kategória) és az akadálymentes városi közlekedést segítő Route4u mobilapp (small data kategória) nyerte el.

A sajtóközlemény szerint a nyertes csapatok a nyári időszakban a Design Terminál valamint több fővárosi közműszolgáltató és egyetem szakmai együttműködésével dolgoznak majd a megvalósításon, melyet az októberi Design Hét Budapesten mutatnak be a nagyközönségnek.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

 • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
 • Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.
 • Varázslatos gyöngyszemek az azúrkék tengerben, vagy Guadeloupe-tól Savonáig.
 • Vegyen ki egy-két hét szabadságot, és használja fel SZÉP kártyáját belföldön! Segítünk!

Hirdetés