RAKTÁR

Most kicsit irigyeljük ezeket az iskolásokat

mzd 2015. június 20., szombat 09:22

Élénk színűre festett vékony acéllapokból áll az a tetőszerkezet, amit egy andalúz iskola udvarára építettek, hogy megvédje a gyerekeket a esőtől és a tűző naptól. A mű a spanyol építész, Julio Barreno Getiérrez műve és Algodonales-be kell beugrani, ha megnézné – olvasható a Dezeen oldalán.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szép palackok a forró napokra

etelka 2015. június 19., péntek 18:27

Itt a nyár, mindenki hektószám vásárolja a vizet, a műanyagpalackok aztán rekordsebességgel landolnak a kukákban, de időről időre felbukkan néhány, amit sajnál az ember kidobni. Összegyüjtöttünk párat a világ minden részéről.

A Bergwater Kanadából származik, és a jég tisztaságát jeleníti meg. Az üvegszerű palackról nehéz elhinni, hogy PET-ből készült, annyira élethűen mintázza az üveget. A 15000 éves víz persze a legtisztább, legfinomabb és legegészségesebb a világon. A palack a jéghegyeket jeleníti meg a csomagolásban, a zöld árnyalat pedig arra utal, hogy a jéghegyek időnként hidegzöld színben pompáznak.

Az Aqua Carpatica a păltiniși forrásból származik, egy görög-svájci üzletember futatta fel a céget. A magas ásványianyag tartalommal rendelkező víz jót tesz az emésztésnek. Üvege némileg hasonlít a vodavodára, letisztult, egyszerű, visszafogott. 

Ott van a spanyol Lanjaron víz is, mely a hegyekből érkezik. A Mulhacen hegységből származó (Sierra Nevada) víz karcsú letisztult palackja a tisztaságra és a természetességre utal, különleges ötletként pedig mindegyik magában hozza belsejében a hegyet, ahonnan a forrás indul. A prémium kategóriás palackok szofisztikált kidolgozásuk révén nyerték el a Pentaward Silver dizájndíjat.

607 980 2000 lanjaron-01

Az orosz Seryab vízes üveg Andrei Petrov és Victor Ryabov közös munkája, mely2011-ben Red Dot-díjatkapott. Magyarul ezüsöt jelen a név, mely a víz tisztaságára utal. A feltünő struktúra felhívja a termékre a figyelmet. Az, hogy nem került cimke a palackra, még erőteljesebbé teszi az érdeklődést a különös víz iránt.Az extra kiöntőt az éttermekben használják, ez is műanyagból készült, de az ídőtállóságot kívánja prezentálni. 

seryab

A Vodavoda Szerbiából származik, a Vrujci forrás a Suvobor hegyen (Dinári-hegység) található meg. A 18 század végén felfedezett forrásba 598 méter mélyről szármzik a víz, melynek gyógyhatást is tulajdonítanak. A szögletes palackok áttetszősége és letisztultsága a víz egyedülálló beltartalmára utal, valamint megjelenik benne a folyadék azon képessége, hogy bármilyen formát képes felvenni. Ugyanakkor az ilyen formájú palackokat egymás mellé téve jelentős megtakarítást lehet elérni a szállítás során.

Vodavoda water glass bottle

A Vis Vitalis víz Ravazd község egyik forrásából szármaik, amely a történéet szerint még IV. Béla király szomját is oltotta 1238-ban. Az 1700-as évek óta zarándokolnak arra a hívek, akik inni szeretnének a jó minőségű forrásvízból. Az üveg tényleg megkapó,tervezője - aki a névtől kezdve a teljes koncepciót kitalálta -  Unger Zsolt. A jó minőségű, 53 grammos, előformázott palackok Jedlik Ányos első szikvizes palackjaira refelektálnak, aki maga is bencés szerzetes volt egykoron, és ő tervezte meg az első szénsavas vizet előállító gépet. A palackok méreteikben is eltérnek a szokásostól, 4, 6, 8 decis, illetve 1,2 literes kiszerelésben kerülnek a boltokba és az üzletekbe. Különlegességük, hogy igyekeznek visszagyűjteni a palackokat, a környezeti terhelés csökkentése miatt.

IMG 6567
 
A michigani Boxed water abban hisz, hogy a pet palack helyett a tetrapakos a nyerő, mert ennek 76 százaléka újrahasznosítható, és talán nem 500 év kell a lebomlásához. ami nem egy rossz dolog, ráadásul a bevételből jótékonykodnak is. A maga módján elég dizájnos a csomagolás, bár kétségkivül itt nem a formával ügyeskedtek.
 
boxedwater2
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

A hálószoba, ami tökéletes a pihenéshez

ST 2015. június 18., csütörtök 18:12

A hálószobában a megfelelő bútorok alkalmazása nem csak lakberendezési kérdés. Ez a helyiség ugyanis a pihenésé, így ha nem megfelelő a kialakítása, az nemcsak elszúrt esztétikai élményt, hanem kialvatlanságot és teljesítménycsökkenést is eredményez. Hogy ez ne így legyen, szakértőnk Gere Krisztina lakberendező elmondja, mikre kell figyelni a háló berendezésénél.

Távolról sincs vége, olvasson még »

3D-nyomtatással egy csaptelep lehet akár hálós falú is

Menő/Ciki

mzd 2015. június 18., csütörtök 14:44

Az American Standard dizájnstúdió tervezőinek fejéből pattant ki az ötlett, hogy ha már szinte bármit elő lehet 3D nyomtatással állítani, miért ne használják a technológiát sose látott, különleges formájú és felépítésű csaptelepek előállítására? A DXV névre hallgató kollekció darabjai elegánsak és szinte vonzzák a tekintetet – utóbbi egyébként ritkán mondható el csaptelepekről –, de ami igazán különleges bennük, az az, hogy szakítottak is a csőszerű kialakítással - számolt be a kollekcióról a MyModernMet.

Távolról sincs vége, olvasson még »
671 szavazat 964 szavazat

Már a vibrátora is lehet minimalista

mzd 2015. június 16., kedd 20:36

A vibrátorokból néha készülnek egészen extrém darabok is, most viszont olyanba futottunk bele a dezeen oldalán, amelyet akár nyugodtan elöl is hagyhat, mert dekorációnak sem utolsó. Az ötlet a cseh tervező, Anna Maresova fejéből pattant ki, aki azokat a nőket célozza meg, akik nem az égbekiáltóan vulgáris dolgokhoz vonzódnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 bútor, amivel helyet takaríthat meg

ST 2015. június 16., kedd 09:22

Hazánkban a legtöbb lakás alapvetően igencsak kicsi, így akiknek ilyen jutott, örömmel fogadnak minden olyan megoldást, amivel helyet lehet spórolni. Persze a legjobb helyspórolás a rend, de azt fenntartani fárasztó, meg nem is akkora buli, mint egy többfunkciós bútor. Ha viszont új és desiger bútorhoz jut, akkor higgye el, még a rendet is sokkal jobban hajlandó lesz megőrizni!

Ha tehát ön is szeretne olyan darabokat beszerezni, amiket sokféleképpen és helytakarékosan tud használni, akkor most örülni fog: összeszedtünk néhány lehetőséget. Ezek a bútorok rendelhetőek is, határt csak az szab a vásárlásnak, milyen mélyen tud értük a zsebébe nyúlni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kápolna, ami néha nem látszik

mzd 2015. június 15., hétfő 10:35

A Gijs Van Vaerenbergh egy belga építészduó, az egyik látványos projektjük pedig a "Reading Between the Lines" (Sorok között olvasni) nevet kapta. Ez a Brüsszeltől keletre található Borgloonban épített kápolnájukat takarja, amelynek az a különlegessége, hogy nézőponttól függően mindig mást mutat magából, és van olyan látószög, amelynél – bár 100 rétegnyi acéllemezből áll és 30 tonna a súlya –, szinte alig látszik – olvasható a Dose oldalán.

Attól függően, hogy hol állunk, láthatjuk az épületet teljes valójában, de akad olyan helyzet is, ahonnan mintha csak a teteje lebegne a levegőben. Egész évben látogatók tízezrei próbálják megfejteni a titkot, azaz olvasni a sorok között, de az igazság csak annyi, hogy a tervezők azt szerették volna megjeleníteni, hogy épületük a hithez hasonlóan mindig jelen van – akkor is, ha a szem számára csak éppen egy részlete látható.

clk
Fotó: Gijs Van Vaerenbergh

A kápolnát egyébként akár egy hétvége alatt is meglátogathatja: Brüsszelbe a repülőjegy oda-vissza 10-15 ezer forint, onnan pedig már csak egy órányi útra van. Ha menne, itt találtunk önnek egy hasznos térképet, arra azonban felhívják a figyelmet, hogy az épület mezőgazdasági területen van és legyen kedves ne zavarja a munkásokat. Még több képért kattintson ide vagy a fenti képünkre!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Heti másfél millióért lakhat istállóból lett loftlakásban

mzd 2015. június 13., szombat 15:30

Egy egyenlő szárú háromszög alaprajzú, kiadó loftlakást hirdető galériába futottunk bele az egyik képügynökség oldalán – rövid nyomozás után pedig kiderült, hogy London Fitzrovia negyedében található, és egy nappaliból, egy konyhából, egy hálóból, illetve egy fürdőből áll. Utóbbi kettő a magasföldszinten kapott helyet. A leendő tulajdonost nemcsak a minőségi berendezés kényezteti el, de az is, hogy a zuhany hőmérsékletét a telefonja segítségével állíthatja be.

Igaz, mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ha szeretné kibérelni az átépítés előtt istállóként funkcionáló loftot akár csak egy hétre is – ez ugyanis 850 fontba, azaz 350 ezer forintba kerül. Hetente. A fenti képre kattintva galéria nyílik, ahol megnézheti, hogyan is fest a luxuslakás!

Kánikulában ne rohanjon agyatlanul klímát venni!

etelka 2015. június 13., szombat 12:40

Split, digit, parapet  - egy csomó légkondícionáló típus létezik, de vajon melyik a legjobb? Mit tud a legdrágább? Miért érdemes vagy nem érdemes légkondit vásárolni? És tényleg betegek leszünk tőle? Kánikulai kisokos klímavásárláson gondolkodóknak.

A split klíma kifejezést nagyon sokan használják, de kevesebben vannak, akik tudják, mit jelent. A split  kifejezés az osztottat takarja, és arra utal, hogy a klíma két részből áll: egy kültéri és egy beltéri egységre osztható, a két egységet pedig csövekkel kötik össze. Előnye, hogy halk, mivel a zaj kívülre kerül, ráadásul a keletkező hő is kint csapódik le. Szinte bárhová felszerelhetőek, és sokféle dizájnnal kaphatóak. A split klímán belül van mono és multi megkülönböztetés is, értelemszerűen a mono kisebb hűtési kapacítással rendelkezik. A multi klíma esetén egy kültéri egységhez több beltéri kapcsolódik, de maximum 4-5 darab, ezeket pedig egymástól függetlenül lehet kezelni. A klímákat el lehet rejteni az állmenyezetbe is akár, de fel lehet szerelni a plafonra vagy az oldalfalra, vagy akár a fal mellett is állhat - ez a parapetes változat. Split klímát már kap 50000 forintért is, az árak nagyságrendileg innen indulnak. Érdemes megnézni, hogy milyen energiabesorolásba tartozik a készülék, illetve, hogy mennyibe kerül hozzá az alkatrész, és azt is, mekkora helységet tud hűteni. 

shutterstock 270470318

Ha még nem lenne elég, léteznek inverteres split klímák is. Ezek kevesebb energiát használnak (akár 35-40 százalékkal!) a fokozatmentes teljesítményszabályozó miatt, mely mindig úgy szabályozza a hűtést, hogy a megfelelő hőfokot érje el. A klasszikus klíma pedig hűt, majd kikapcsol, aztán pedig ismét hűt, amellyel több energiát használ fel - írja a klímaszereléssel is foglalkozó Aerociklon Kft. az oldalán. Ezen típusú klímák ára 130.000 forintnál kezdődik, és határ a csillagos ég.

Az ablak klímák nevükhöz méltóan általában az ablakokban helyezkednek el. Jó példa volt erre a nemrég lebontott volt Ipari Minisztérium épülete, ahonnan a légkondikból csöpögő víz pottyant a fejünkre, ha nem figyeltünk. Hátránya a nagyobb zaj, a kisebb hatékonyság, és hogy a beépítés kissé bonyolult, de persze nem megoldhatatlan. Az ablakklímák ára 70-80000 forintnál kezdődik.

shutterstock 48701977

A mobil klímák olyanok mint R2D2 csak nem rohangálnak csipogva ide-oda. A vásárlás után azonnal beüzemelhetőek, a klímához csak áram kell. A géphez csatlakozó flexibilis csövet ki kell vezetni a szabadba, ezen keresztül távozik a kondenzációs hő; keletkező vizet pedig egy kis tartályban fogjuk fel, amit időnként ki kell önteni. Értelemszerűen a hatásfoka ennek a legkisebb, viszont az ára alacsonyabb, mint a többi klímának. A mobilklímák 70.000 forinttól kaphatóak. 

shutterstock 224809225

Karbantartás, szerelés

A klíma, mint minden gép, időnként karbantartásra szorul. Akárcsak a kocsinál, itt is kell tisztítani, a gázt esetleg feltölteni, és ellenőrizni, hogy minden jól működjön. Erre azért van szükség, mert a sötét, nedves környezetben pillanatok alatt minden tele lesz bacikkal és gombákkal, és lecsaphat ránk a légiósbetegségnek is nevezett legionella, mely A tipusú tüdőgyulladást okozhat. A cégek általában 10-15000 forintért végzik el ezt a munkát, és évente legalább kétszer javasolják egy nagy teljesítményű klíma esetén. A beszerelés sem olcsó mulatság, 30000 forint körül érdemes vele kalkulálni. Ami lényeges: a legtöbb gyártó is csak szakszerű beépítés esetén ad garanciát, ami egyes esetekben ráadásul csak 2-3 év. Érdemes tehát azt is megnézni, hogy a választott készülékre milyen feltételekkel és hány év a garanciát vállal a gyártó.

Felragyog a palack, ha innia kell

mzd 2015. június 12., péntek 14:23

Egyébként is állandó téma, de a melegebb hónapokban különösen fontos, hogy tudatosítsuk, mennyire fontos az ivás. Az, hogy mindezek ellenére is kevés folyadékot viszünk be, általában nem a lustaságon múlik, sokkal inkább azon, hogy annyira belefeledkezünk a tennivalókba, hogy csak nap végén vesszük észre, hogy még csak a második pohárnál tartunk. Jó hír tehát az okosketyerék rajongóinak, hogy HidrateMe néven olyan palack kerülhet a piacra, amely elkezd világítani, ha eljön a következő ivás ideje - írja a fastcodesign.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Padlószőnyeg vagy laminált padló?

ST 2015. június 12., péntek 12:45

A lakás belső tereinek kialakításánál nem csak a bútorok megfelelő összeválogatása, a csillárok és más lápmák összhangja, a falak színeinek megválasztása a lényeg. Nem szabad megfeledkezni a padlóról sem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Venni vagy csináltatni, az itt a kérdés

ST 2015. június 11., csütörtök 13:25

A lakás berendezésénél az ember általában átnézi a bútorboltok kínálatait, ám sok esetben ez kevésnek bizonyul. Hiszen nem biztos, hogy ráakad épp arra a darabra, amire vágyik, és az is előfordulhat, hogy olyan elképzelései vannak, amiket az áruházak nem képesek kielégíteni. És ilyenkor kezdünk el keresgélni egy jó asztalost.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kulcs, amivel sört és csomagot is nyithat

Menő/Ciki

mzd 2015. június 11., csütörtök 11:50

Azt már megírtuk, hogy nyugodtan búcsút inthet a formátlan kulcscsomóknak, most viszont van egy másik jó hírünk is: akkor sem kell kitömött zsebbel mászkálnia, ha a lakás- és autókulcs mellett még egy bicskát és egy sörnyitót is hordozna magával. Ezt pedig a Los Angeles-i Andrew Capener és Asher Seevinck párosának köszönheti, akik ezt a két funkciót egyetlen tárgyba "gyúrták össze" – tudtuk meg a Coolhuntingtól. Bár a kütyü még csak ötlet fázisban van, a Kickstarteren már most összegyűlt rá a pénz.

Az eszköz az Everyman márka alatt látja majd meg a napvilágot és a Porter nevet kapta. A vékony, kulcsra emlékeztető formája miatt bármelyik csomónkhoz passzol, a projekthez készített videón pedig látszik, hogy milyen könnyedén használható akár csomag vagy sörösüveg nyitásához is. A tervezők egyébként eredetileg 7 500 dollárt (2,1 millió forintot) szerettek volna összekalapozni, ezt viszont már bőven átlépték (most tartanak 5,6 milliónál) és még van is hátra jó pár nap.

Ha önnek is megtetszett az ötlet, nyomjon egy MENŐ gombot itt lent, és ha annyira, hogy szeretne is magának egyet, akkor ide kattintva adakozhat, illetve 15 dollárért (4 200 forintért) előrendelhet (vagy vehet egyet akár már júliusban, ha lezárult a projekt). De vigyázzon, nehogy a nagy sörözés után ezzel akarja kinyitni a lakást! Ha viszont nem látja a nagy wasistdas-t a dologban és inkább megoldja ezeket a dolgokat a svájci bicskájával vagy kézzel, akkor bökjön a CIKI-re!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
644 szavazat 863 szavazat

A rotterdami Mekitől leesik az álla

mzd 2015. június 10., szerda 13:55

Aranyozott homlokzata és óriási csigalépcsője van az egyik rotterdami McDonald's étteremnek, amit a Mei Architects álmodott újra - írja a Dezeen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ennyire jól néz ki a magyar cég 3D falburkolata

bb 2015. június 9., kedd 16:57

Különleges tervezésű és gyártású falburkolatokra hívta fel a figyelmet a design termékekre specializálódott oldalak egyik mérvadó portálja, a Design Milk, akiknek hozzánk hasonlóan tetszettek a Moko 3D technológiával előállított termékei. A különleges burkolatok akár egy méretes, faltól-falig tartó szoborként is megállnák a helyüket, és amiért büszkék lehetünk rájuk: mert mindezt egy magyar cég csinálja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Két magyar is továbbjutott a nemzetközi designversenyen

Edicsek 2015. június 9., kedd 16:23

Két hazai diák is is továbbjutott az elődöntőbe az Electrolux Design Lab versenyen. A legjobb 35 között végzett Lakatos Botond és a nálunk ösztöndíjjal tanuló Tobias Tsamisis.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hozza be a naplementét irodájába!

Dívány 2015. június 9., kedd 11:51

Vannak dolgok, amik nem (vagy csak nagyon keveset) változtak az elmúlt kábé száz évben, ilyen például az asztali olvasólámpa is. A Fade Studio úgy véli, hogy mindez nem véletlen, ezért aztán egy, formailag a régire emlékeztető, mégis alapjaiban másfajta íróasztali világító egységgel rukkoltak elő. A The Fade Task Light fényes fémes színű, nincsenek mozgó alkatrészei, 120 fokban hajlítható, és szinte minden természetes fényerősséget képes megjeleníteni, legyen szó a felhős nappali égbolt- vagy akár a naplemente színeiről, írja a fastcodesign.com.  

A The Fade Task Light mögött Bret Recor és Seth Murray tervezők állnak, akiknek akkor fogalmazódott meg az ötlet a fejükben, amikor stúdiót váltottak, és elveszítették a természetes napfényt, ami korábbi munkahelyük természetes velejárója volt. 

slider-family@2x
Fotó: fadestudio.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szemeteskuka inspirálta a világ legmagasabb lakótornyát

Menő/Ciki

bb 2015. június 8., hétfő 17:25

New York legújabb lakótornya
New York legújabb lakótornya
Fotó: Wikipedia

Lassan végleg befejeződnek New York legmagasabb lakótornyának, a Park Avenue 432-nek a munkálatai, ami nem csak a nagyváros, hanem a világ egyik legmagasabb lakóháza is lesz egyben. A város egyik legértékesebb fejlesztési területén elhelyezkedő ingatlan magassága ugyanis 425.5 méter, ami már jóval meghaladja a One World Trade Center és az Empire State Building magasságát. – írja a curbed.com, amelynek szerkesztője egy különös hasonlóságra hívta fel a figyelmet a Rafael Viñoly által tervezett és oly sokat kritizált kocka dizájnnal kapcsolatban.

Távolról sincs vége, olvasson még »
500 szavazat 541 szavazat

Kávézaccból bögre? Miért ne!

mzd 2015. június 8., hétfő 13:41

A környezettudatos dizájn egyre nagyobb teret nyer: nemrég megmutattuk, hogyan lesz kávéspohárból fa, most pedig egy olyan bögrére bukkantunk a Fast Company oldalán, amelyet kávézaccból készítenek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Provence itt van a Pilis kapujában

etelka 2015. június 7., vasárnap 11:48

Borbála és Guszti Budapesttől alig 5 km-re, Pomázon élnek. A Pilis kapujaként is aposztrofált kisvárosban néhány éve vették meg az akkor még jellegtelen, de lakható otthonukat. A 90 éves ház rögtön megtetszett nekik, pedig kicsi is, sötét is, mégis van benne valami megkapó. Az akkor még régészként dolgozó Guszti, aki azóta olívakereskedő lett, hétvégenként járt ki a házhoz Borival, hogy sok-sok munkával tegyék élhetőbbé. Ők meséltek arról, milyen nehézségekkel szembesültek, és mennyi munka van egy-egy átalakításban.

B: A házat nagyon olcsón és szinte pillanatok alatt vásároltuk meg 2006-ban. Ez egy legalább 90 éves ház, mert a szembeszomszéd jóval elmúlt 80 éves, és ő mesélte, hogy annak idején itt egy szatócsbolt volt. Teljesen spontán módon vettük meg, mint a hülyék, olyanok voltunk, mert  meg sem nézettük se statikussal, se senkivel, csakis érzésre, ösztönből. De teljesen bevált, pont azt hozza, amit gondoltunk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

13 lakberendezési tipp a skandináv stílus rajongóinak

aa 2015. június 6., szombat 15:19

Töretlenül népszerű a lakberendezők és a bútorüzletek körében a skandináv dizájn, ami vélhetően a letisztult és otthonos hangulatot árasztó formák, anyagok és színvilág miatt olyan felkapott. Az Elle Decor csokorba szedte azokat a klasszikus trükköket, amelyekkel könnyen varázsolhatunk nappalinkból, konyhánkból, háló- vagy dolgozószobánkból skandináv stílusú helyiséget. Részletek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kaktusz nemcsak virágzik, de a fagyokat is kibírja

ST 2015. június 6., szombat 12:58

Akik szeretik a különlegességeket a kertjükben vagy az erkélyükön, biztosan szemeztek már a kaktuszokkal. Ezek a növények ugyanis egzotikusak - hiszen nálunk nem igazán található belőlük vadon -, ugyanakkor a legtöbben mégsem veszik komolyan, hiszen „csak” zöldek, ráadásul szúrósak, meg á, úgyse bírják a telet. Nos, ebből csak a szúrós igaz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyetlen gif-ben a legismertebb logók evolúciója

etelka 2015. június 5., péntek 19:59

Vannak vállalatok, melynek logóját bármikor felismerjük, pedig történetük során nagyon sokat változtat. Hogy, pontosan mennyit nem is hittük el, amíg meg nem láttuk a Zing átalakulásokról készített gifjeit. Nézzegese meg, és gondolkozzon el rajta, felismerné-e a McDonald's-ot, ha csak az őslogó lógna az üzlet oldalán?

LeKT3MT.gif
Fotó: Zing
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Mit tud egy sátor másfél millióért?

Divany.hu 2015. június 5., péntek 14:57

Közvetve a németek is beszálltak az űrprojektbe, erre enged következtetni Maverick névre hallgató sátruk, amit különösen extrém időjárási viszonokhoz terveztek, és ami ugyan a Jupiter holdjain még nem biztos, hogy megélne, de a Földön található durva hidegeket - legyen szó Alaszkáról vagy a legmagasabb hegyekről - simán bírja. Legalábbis ezt ígérik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Milánói Expón mindenki utálja a saját pavilonját

Koncz Andrea 2015. június 4., csütörtök 20:18

Népes nemzetközi újságírócsoporttal bejárva a 2015-ös Milánoi Expó kiállításait két dolog lett számomra teljesen világos: egyfelől, hogy nincs ember, aki értené, mi ez a világkiállítás és mire jó; a másik, hogy mindenki utálja a saját pavilonját. Akárhogy is, az idei téma a  "Feeding the planet, Energy for life", magyarul "A bolygó etetése, az élethez szükséges energia" - rövidebben: élelmezés és fenntarthatóság volt, amihez a legtöbb pavilon meglehetősen lazán kapcsolódott, némelyik meg sehogy.

Azt, hogy ki rendezhet világkiállítást, egy nemzetközi szervezet, a BIE (Bureau International des Expositions - Nemzetközi kiállítások irodája) dönti el. A tervezett helyszínt és témát 6-9 évvel a rendezvény előtt kell bejelenteni, ekkor kell részletesen bemutatni a civil és politikai támogatást, a pénzügyi terveket, a megtérülési számításokat és sok egyebet.

A BIE-nek most 168 tagországa van, mindegyik egy szavazattal. A szavazásokon előnyt élveznek a tagországok pályázatai.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 17 díjnyertes fotó 2016-ból

Lakótelepen, slaggal mosdatott elefánt, gyönyörű portrék, sportolói örömkönnyek.

OTTHONTÉRKÉP Szupertuti eladó nyaralók

A legnépszerűbb a Balaton és Pest megye, de az egész országban lehet gyöngyszemekre bukkanni. Nyaralókörkép a hirdetések alapján.

ÉDES POFA Ne dobd ki a zöldjét!

Három tuti recept, és garantáltan más szemmel nézünk a tavaszi zöldségekre, mint eddig. Bónusz: még a gyerek is megeszi.
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

Hirdetés