RAKTÁR

Új Gaudi templom épül Chilében

ST 2015. július 4., szombat 18:02

Antoni Gaudit valószínűleg nem kell senkinek bemutatni, azonban ahhoz, hogy munkásságát láthassuk, mindenképpen szülőhazájába, Spanyolországba kell utaznunk. A híres építésznek ugyanis egyetlen tervét sem valósították meg máshol, kizárólag hazájában. Most azonban ez a hagyomány – szerencsére – megtörik, mivel a chilei kormány támogatásával 2017-re át is adhatják a Rancagua városában épülő Our Lady of Angels kápolnát – írja a Fastcodesign.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így kempingezik egy 21. századi kalandor

bb 2015. július 4., szombat 09:30

Hol van már az a kor, mikor egy hátizsákkal nekivágtunk a természetnek majd naplemente előtt sátrat vertünk, és a tábortűz körül ülve sütögettük a szalonnadarabunkat, amihez műanyag kulacsból ittuk az állott csapvizet! Az éppen leáldozóban lévő hipszter életérzésnek (igen, ezt is nekik tudjuk be) köszönhetően a nomád életbe való elvonulás egy új szakaszához érkezett, amit stílszerűen csak glampingnek hívnak a szakavatott újhullámos kalandorok és a felkészültebb favágószexuális  városiak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A minimál is lehet otthonos!

ST 2015. július 3., péntek 16:34

A minimál stílus nem a tömegekízlés leképeződése, így nem is találkozhatunk vele lépten-nyomon. Bár sokan alkalmaznak belőle elemeket, egy igazán, egyértelműen minimál stílusban berendezett szoba egyesekből akár még visszatetszést is kiválthat. Azok, akik szeretik ezt a stílust, viszont nagyon is rá tudnak kattanni. Hogy honnan lehet tudni, hogy önnek való-e a minimál? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Boroshordóból kutyaágy: menő vagy ciki?

Menő/Ciki

bb 2015. július 3., péntek 10:53

A különös fekhelyet 84.660 forintért szerezheti be házikedvencének. De akár saját kezűleg is összedobhatja.

Wine-Barrel-Pet-Bed-2
Fotó: petplay.com

Különös, egymástól eltérő hobbikat, a borivást és a kutyatartást hozta össze a petplay.com kreatív csapata, akik nemrég boroshordóból készült kisállat-fekhellyekkel jelentek meg a piacon. Ennyiért persze nem egy mezei, tömeggyártott kutyaágyról van szó: a márka a tervezés során együttműködött a kaliforniai székhelyű Wine Barrel Concepttel, akiknek köszönhetően újrahasznosított boroshordókból készült kézműves termékkel lepheti meg házikedvencét mindenki, akinek erre van pénze és igénye - írja a gizmodo.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »
820 szavazat 733 szavazat

Szinte ismeretlen kis építésziroda tervezheti a finn Guggenheim Múzeumot

Edicsek 2015. július 2., csütörtök 15:25

Kihírdették melyik építésziroda nyert azon a pályázaton, amit a Helsinkiben épülő Guggenheim múzeum tervezésére írtak ki. A párizsi székhelyű Moreau Kusonoki iroda eddig próbált távol maradni a média figyelmétől, de most hogy az év egyik legrangosabb díját kapták meg, a Dezeen utánajárt kik is ők valójában.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pár trükk a dúsan virágzó fuksziához

ST 2015. július 2., csütörtök 10:03

Az erkélyek és kertek rendszerint roskadásig vannak leanderekkel, muskátlikkal és petúniákkal. Ám ha egy kicsit szemfüles, akkor felfedezhet itt-ott néhány fuksziát is. Akik szeretik ezt a növényt, azok elsősorban elegáns megjelenése és igencsak bő virágzása miatt teszik. És ezeket a tulajdonságokat valóban hozza is, ráadásul nem is olyan nehéz a tartása, így érdemes beszereznie néhány darabot.

shutterstock 186752528
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mintás fal? Ésszel alkalmazva nagyon is menő lehet!

ST 2015. július 1., szerda 10:20

A saját lakás nagy öröm, hiszen a bérelttel szemben ezt úgy alakíthatja a saját ízlésére, ahogyan csak szeretné. Ez nem csak a bútorokra, hanem a színekre és hangulatokra is vonatkozik, ahol végre szabad kezet kaphat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Unja a foteljét? Üljön át egy vízilóba!

Edicsek 2015. július 1., szerda 09:14

Az unalmas és hagyományos bútorok ideje lejárt – legalábbis Maximo Riera szerint, aki különös bútorkollekcióval állt elő. Az Animal Chairs nevű sorozat minden darabját állatok inspirálták, például betehet a lakásba egy életnagyságú vízilovat, mellé állíthat egy bőr rinocéroszt, de ha kisebb a nappalija, akkor élethű fókaszéket is vehet. Azt azonban meg kell hagyni, hogy bár a modern fotelek nagy része kényelmetlennek tűnik, a víziló vagy a polip egész kényelmesnek néz ki. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

12 cégér, ami több titkot rejt, mint sejtené!

Divany.hu 2015. június 30., kedd 16:08

A logó minden valamire való cég legfontosabb ismérve, ezt nyomtatják az óriásplakátoktól kezdve egészen az apró tollaktól mindenre. Néha, akár kismilliószor is ránézhetünk ezekre anélkül, hogy észrevennénk, van rajta egy apró, ám annál jópofább titkos kis jelzés, aminek jelentése, sőt akár üzenete is lehet. Az mindenesetre biztos, hogy legyen szó bináris kódokról vagy frappánsabb, mélyértelműbb jelzésekről, a galériánkban látható 12 logókban ön is felfedezhet valami extrát! 

Mindenkinek ilyen hintaágy az álma

bb 2015. június 30., kedd 07:39

Az idei Dwell dizájn shown tűnt fel az a szenvedélyes mérnökökből álló csapat, akik innovációjukkal lenyűgözték a Los Angeles-i show közönségét. Az oregoni székhelyű Kodama Zomes ugyanis egy olyan függőágyat dobott piacra, amiben nemcsak pihenni lehet, hanem többek között jógázni, de akár extrém vízi sportot űzni is – mutatja be a Design Milk a jól láthatóan kényelmes, sokoldalú bútordarabot.

Hintaágy családi összejövetelekre, pihenésre.
Hintaágy családi összejövetelekre, pihenésre.
Fotó: kodamazomes.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Csobogót szeretne? Készítsen!

ST 2015. június 29., hétfő 19:12

Szökőkutakat és csobogókat rendszerint a köztereken láthatunk: nemcsak a látványuk kellemes, de a hangjuk és a vízen csillogó fény is megnyugtató, így nem csoda, ha sokan szeretnének valami hasonlót otthonra is. Ez nem lehetetlen, csak aránylag mélyen kell a zsebébe nyúlnia hozzá (és persze egy kert sem árt): vesz egy kutat, a víz keringetését megcsináltatja a szakemberrel, és készen is van.

De mi a helyzet akkor, ha nincs kert, és igazából túl sok pénze sem a projektre? Nos, ilyenkor szépen a saját kezébe is veheti a feladatot, hiszen kis munkával maga is elkészítheti csobogóját, ami ráadásul a balkonon is remekül mutat, de még a szobában is megállja a helyét. Mindössze pár terrakotta cserépre, alátétekre, valamint egy kis vízkeringetőre lesz szüksége – derül ki a Goods Home Design oldaláról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Michelle Obama 100 milliós étkészletet tervezett a Fehér Házba

aa 2015. június 29., hétfő 12:37

Alig fejeződött be a Fehér Ház Ovális irodájának, majd az 'Old Family Dining Room' elnevezésű étkezőjének az átalakítása, Michelle Obama egy újabb szemrevaló kollekcióval szabta személyre a washingtoni elnöki rezidenciát. A kiváló ízléssel megáldott first lady ezúttal a Fehér Ház új hivatalos porcelán étkészletét modernizálta, melyet aztán az amerikai Pickard China gyártott le az elnöki rezidencia részére. A curbed.com értesülései szerint a tervezési folyamat már 2011 óta tart és az elnökfeleség az egyik közeli barátjával, a tervezőként és belsőépítészként ismert Michael S.Smith-el karöltve álmodta meg a Hawaii vizeinek kékjét idéző étkészletet. A szín és név választásban semmi meglepő nincsen, hiszem az Obama család Hawaii Kailua szigetén szokta tölteni a karácsonyi szünetet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézzen körül Robert De Niro eladó lakásában!

bb 2015. június 28., vasárnap 17:20

Ha múltkor nem csapott le Steve Martin kaliforniai beton villájára, íme itt van Robert De Niro West Village-ben található lenyűgöző duplex lakása is, amiért jelenleg 39.8 millió dollárt kérnek a piacon. A 71 éves Oscar-díjas színész és 60 éves felesége, Grace Hightower három évvel ezelőtt költözött a tágas és fényes kétszintes lakásba, amikor előző, az Upper West Side-n található apartmanjuk kiégett – írja a dailymail.co.uk a Manhattan tőszomszédságában található 1022 négyzetméteres otthonról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek a legszebb hazai borászatok önök szerint!

aa 2015. június 28., vasárnap 14:19

A tavalyi évben a szüreti szezont követő időszakban mutattuk be azt a nyolc menő borászatot, amelyek nemcsak az ízletes boraik, hanem építészetük miatt is izgalmasak és ami miatt felfigyelt rájuk a nemzetközi szakmai sajtó is. Akkor szavazhattak is kedvencükre, mi pedig most eredményt hirdetünk.

Az Etyeki Kúria épületére szavaztak a legtöbben.
Az Etyeki Kúria épületére szavaztak a legtöbben.
Fotó: Bujnovszky Tamás / bordstudio.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ökokapszulában nyaralunk majd nemsokára

aa 2015. június 28., vasárnap 09:06

A sátorozás puszta gondolatától is idegenkedő természetkedvelőknek nyújthat kiváló alternatívát a szlovák építésziroda, a Nice Architects legújabb innovációja, amelynek prototípusát a bécsi Pioneers fesztiválon mutatták be május 28-án. A stúdió futurisztikus formát kapott „Ecocapsula” névre keresztelt nap- és szélenergiával működő „lakóautója” ugyanis átvitt értelemben, de lehetővé teszi lakójának, hogy ott éljen, ahol szeretne.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pár ötlet a tiszta és rendezett virágágyásokért

ST 2015. június 27., szombat 18:20

Ahhoz, hogy a kertje tiszta és rendezett képet adjon, érdemes az ágyásokat elkülönítenie a füvezett részektől. Ez történhet egyszerűen úgy, hogy a virágok közé nem vet füvet, de ennél elegánsabb megoldás, ha ágyásszegélyeket használ. Ezek viszont olyan nagy számban és széles anyagkínálatban vannak már jelen a piacon, hogy nem egyszerű eldönteni, melyiket válassza. Hogy tisztább képet kaphasson, Boross Dávid, az Oázis kertészet munkatársa tanácsokkal látja el.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A fákkal együtt a Kertem is eltűnik majd a Városligetből

bb 2015. június 27., szombat 16:43

A ligetlatvany.hu terveit elnézve a jövőben búcsút mondhatunk a város egyik leghangulatosabb kerthelyiségének, a Kertem nevű kocsmának: ha ugyanis a jelenlegi tervek alapján épül meg a Sou Fujimoto által tervezett Magyar Zene Háza a Városligetben, az pont ennek a helyén áll majd. Mi a szabadtéri szórakozóhely miatt is aggódunk, de osztjuk a szakemberek és a környezetvédők álláspontját is, akik az értelmetlen fakivágások okát nem értik.

zene haza 01.gif
Fotó: ligetlatvany.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

126 millió, és ez még csak a lépcső!

mzd 2015. június 26., péntek 13:01

2,6 milliárd forintnak megfelelő összegért kezdték el árulni az a11 éve épült londoni házat, melyben csak a belső acéllépcsőt 300 ezer fontra (126 millió forintra) értékelik – számolt be róla a Daily Mail. A csillagászati árhoz képest az ingatlannak csak 5 szobája és 4 fürdője van, illetve tartozik hozzá egy medence és egy edzőterem is. Ja, hogy a szomszédban a zeneipar meghatározó alakjai laknak! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kubrick, Jarmusch és a Coen fivérek filmjei házakban elbeszélve

bb 2015. június 25., csütörtök 20:07

Nem kellett sokat várni a barcelonai művész, Federico Babina legújabb kollekciójára, mely igazodva az előző munkákhoz (Archist CityArchilife) szintén a művészetek és az építészet körül forog. „A rendezők olyanok, mint a mozi építészei. Történeteket építenek, melyek segítségével egy másik világba juttatják a nézőt. Mindegyikük a saját stílusán, nyelvezetén és esztétikáján keresztül kommunikál a közönséggel” – mondja a 27 darabból álló, 'Archidirector' néven futó gyűjteményről Babina, aki olyan ismert és elismert filmrendezők változatos és egyedi stílusvilágát dolgozta fel, mint Charlie Chaplin, Stanley Kubrick vagy a Coen fivérek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A legtutibb tervezőprogramok lakásátalakításhoz

etelka 2015. június 25., csütörtök 12:05

Mielőtt szétkapja a lakást, hogy új életet leheljen belé, nem árt, ha megtervezi a dolgot, és nem csak úgy nekiáll mályvalilára festeni a falakat, vagy fekete palakővel burkoltatni le a nagyszoba padlóját. Szerencsére látványterveket manapság nem csak egy belsőépítész tud készíteni, hanem bárki, mindössze egy program kell hozzá.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kortárs építészet szereti a fát és nem fél használni!

aa 2015. június 24., szerda 18:35

Nemrég bemutattuk, hogy mennyire jól mutatnak a magyar a Moko valódi fapanelekből készített egyedi tervezésű, 3D-s falburkolatai, és ezen felbuzdulva utánanéztünk, mi mindent terveznek még manapság a kortárs építészek természetes anyagból. A hajtás után megnézheti, hogy mit hozott ki a jól megmunkálható fából a Pritzker-díjas Shigeru Ban, vagy hogy hogyan mutat a fa egy kápolnában vagy üveggel kombinálva!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Azt hitte, a légyvadászat unalmas?

ST 2015. június 23., kedd 13:47

A nyári éjszakák megkeserítője a szúnyog. Persze napközben pedig a legyekkel kell hadakozni, ami idegőrlő, és jellemzően szélmalomharc.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit keresett a Bonanza bútor a 70-es évek Ikeájában?

etelka 2015. június 22., hétfő 19:23

Csodálatos dolog az internet. Most például egy szép példára bukkantunk arról, hogy milyen izgalmas bútorokkal rendezték be a svédek és a nyugaton élő honfitársaink a lakásukat a 70-es években. Az 1973-as katalógusfotók a kor stílusát tükrözik, ám megakadt szemünk egy érdekességen: az egyik fotón a magyar lakások egyik büszkeségét, a Bonanza bútorcsaládot fedeztük fel.

Az ott Toledo néven kapható, zöld és barna színben készülő bútorok származási helye ismeretlen, de azt több forrás is megerősítette, hogy a Bonanza bútorok Romániából érkeztek  szocialista családok lakásaiba. Az ügyben kaptunk egy tippet, hogy talán Karánsebesen (Caransebes) készültek a bútorok. A máig üzemelő, 1950-ben alapított bútorgyár vezetője azt leszögezte, hogy ők nem gyártottak az Ikea számára, viszont a mai napig kapható náluk Bonanza bútor. A gyár egyébként Európa nagy részére szállít, és míg korábban koloniál bútorokat gyártottak, mára modernizálták a gyártást és bővítettek a szortimenten. 

010 78093196

Ez volt tehát az Ikea bútora - a képre kattintva további képeket talál az 1973-as katalógusból - és jöjjön a Bonanza, amelyet leginkább a jófogáson és a Vaterán talál meg. A felújítók és átfestők azért szeretik, mert fából készült, sokféle célra használható, és könnyen átalakítható. Nálam például pont egy ilyen szettből lett konyhabútor: kettévágtuk, az alsó részbe belefért a mosogatótálca, a felső pedig a falra szerelve élt tovább, és emlékeim szerint türkizzöldre festettük le.

Nemiskacat bloggere,Szendrődi Enikő, aki az  Annie Sloan festékek hazai nagyasszonya, például egy gyönyörű asztallá varázsolt át egy régi darabot; Szentgyörgyi Kata székeket festett le, a Nemartdecor pedig egy zsalus szekrénynek esett neki, a türelemért jár a kalapemelés. A bútor sokoldalúsága folytán a mai napig kedvelt a mindent átalakítók körében, ráadásul tényleg jól használható darab (bár emlékeim szerint konyhaszekrénynek például nem elég mélyek a polcaik, de persze valaki meg lehet, hogy pont a keskenyebb verzióért rajong). 

Bonanza talalo szekreny  32970088828571

Mi lehet a Bonanza/Toledo rejtély megoldása?

 • 521
  A románok koppintották az Ikea bútorát
 • 240
  A Toledo gyártóinak harmadik műszakja már nem az Ikeának termelt
 • 116
  Annyira rossz konstrukció, hogy az Ikea eladta a románoknak
 • 218
  Kollektív tudattalan, mindenkinek egyszerre jutott eszébe
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Grillezzen az erkélyen is!

ST 2015. június 21., vasárnap 19:15

A grillezés egy igazi, szabadtéri tevékenység, amiről azonban azok, akiknek nincs kertjük, lemaradnak, hacsak nem akarnak a közeli parkban sütögetni. Az igazság azonban az, hogy a grillezés családi, baráti esemény, aminél fontos szempont az is, hogy lehetőleg a saját társaságunkkal töltsük!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szélfogó növények, hogy végre élvezhesse is a jó időt!

ST 2015. június 20., szombat 13:44

A nyári meleg és a napsugarak sokakat kicsábít a kertbe vagy az erkélyre. Ezt az idillt viszont gyorsan elfújhatja a mostanában gyakori viharos szél. Nehéz nyugodtan relaxálni a napon, ha közben folyton a homokot köpködi, amit a szél az arcába szór. A nyugalomhoz azonban nem is kell olyan sokat tennie, sőt, ha ügyesen válogat, növényekből, akkor nem csak a szél ellen védekezhet, hanem a kertjét is szebbé teheti.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 17 díjnyertes fotó 2016-ból

Lakótelepen, slaggal mosdatott elefánt, gyönyörű portrék, sportolói örömkönnyek.

OTTHONTÉRKÉP Szupertuti eladó nyaralók

A legnépszerűbb a Balaton és Pest megye, de az egész országban lehet gyöngyszemekre bukkanni. Nyaralókörkép a hirdetések alapján.

ÉDES POFA Ne dobd ki a zöldjét!

Három tuti recept, és garantáltan más szemmel nézünk a tavaszi zöldségekre, mint eddig. Bónusz: még a gyerek is megeszi.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés