RAKTÁR

20 film, amit érdemes megnéznie lakberendezés előtt

bb 2015. július 19., vasárnap 10:32

Ha már eldöntötte, milyen színekkel dobja fel lakásának különböző helyiségeit, ideje elgondolkodnia azon is, milyen stílusú bútorokkal pakolja majd tele a frissen festett tereket. Az elledecor.com segítségével összeállítottunk egy listát arról, milyen filmeket érdemes inspirációforrásként használnia a nagy munka előtt. Szerencsére olyan filmekről van szó, amelyeket amúgy is érdemes látnia, szerintünk legalábbis akkor is élvezni fogja őket, ha a bútorait végül mégsem ezek alapján választja. Kattintson a galériára, ahol részletes lakberendezési tippeket kaphat Stanley Kubricktól Woody Allenen és Blake Edwardson át természetesen Wes Andersonig!

Amikor a házad elfordul, ha túlságosan besüt a nap

aa 2015. július 18., szombat 15:04

Nemcsak stílusjegyeiben mutat változásokat az építészet, ma már számos tervező veszi egyre inkább figyelembe az éghajlatváltozásból adódó követelményeket is a munkája során. Az ilyen jellegű kihívásokra adható válaszok közt pedig ott vannak az időjárás változásaira interaktívan reagáló kinetikus épületek is. 

Természetesen a kinetikus építészetnek is voltak előfutárai, akik időben reflektáltak az újkori társadalmi mozgásokra, vízi és szárazföldi, földalatti vagy éppen a légi és űrbéli lehetőségekre. A wikipedia.org szerint az elképzelés a magyar származású Yona Friedmantól eredeztethető, aki 1956-ban,Dubrovnikban publikálta első ilyen jellegű írását A mobil építészet címen. A második világháborút követően nemcsak Friedmant foglalkoztatta a talajtól való elszakadás és a gömbök, poliéderek illetve tetraéderek hozzáadásával készült struktúrák, hanem Eckhard Shulze-Fielitzet is, aki 1959-ben mutatta be tükörasztallal lebegtetett kozmikus térrácsmodeljét, a szintén magyar származású David Georges Emerich pedig önrögzítésű szerkezetekkel kísérletezett.Hasonlóképpen „pszichedelikus” formákkal és szerkezetekkel kísérletezett a geodétikus kupoláiról ismert Buckminster Fuller,majd később Norman Foster is.

Míg az elmúlt évtizedekben leginkább a nyomornegyedek felhúzásánál, a katonai bázisok és a nagyobb vállalatok felépítésénél gondolkodtak hasonló megoldásokban, addig napjainkra már szinte minden menő nagyvárosban fellelhető egy-egy olyan „intelligens”, mérnöki pontossággal megtervezett épület, ami mintegy „élőlényként” működve alakítja a mélyebb kapcsolatot az emberek és az építészet között. A hajtás után megnézheti a legjobban sikerült 21.századi interaktív épületeket!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Közel százmillióért megveheti Nagy-Britannia talán legkisebb házát

etelka 2015. július 18., szombat 13:55

A Northfoto egy csodás galériát állított össze Nagy-Britannia talán legkisebb házáról, amely most eladósorba kerül. A Londontól nem túl távoli Tring földszintes háza egykor bolt volt, amit egy helyi építész, Katharine Allen tervezett át. A 44,5 négyzetméteres egy hálószobás házat 219000 fontért (91 millió forint) dobták piacra, és a Hunters ingatlaniroda közlése szerint máris több ajánlatot is kaptak, így úgy tűnik az aprócska ház hamar gazdára fog lelni.

A viszonylag magas árat az indokolja, hogy minőségi alapanyagok kerültek a térbe, a szerelvények a prémium kategóriát képviselik, a ház rendelkezik saját parkolóval, és a munkalapok a kevéssé ismert corian anyagból készültek.

Az üveges ajtó mögött nyílik a konyha és nappali, és egy kis étkező. A háznak van egy modern fürdőszobája és egy hálószobája is. A kis ház szerepelt a Telegraph listáján,amelyben Nagy-Britannia legkisebb házait gyűjtötték össze.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ilyen porcelánt nem talál Herenden!

mzd 2015. július 17., péntek 08:40

Teljesen mindegy, milyen napja van, ha ránéz ezekre a bögrékre, eszébe jut majd, hogy rosszabb is lehetne. Ez a jelmondata annak a porcelánból készült bögrekészletnek, amelynek ötlete a művész Don Moyer fejéből pattant ki és amelynek pénzgyűjtő kampánya már most 100 ezer dollárt (azaz 28 millió forintot) hozott a konyhára – olvasható a Thisiscolossal oldalán.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Milyen lehet az építészet egy légy szemével?

bb 2015. július 16., csütörtök 08:55

Nem mindennapi projekttel kampányol egy chicagói székhelyű tervezőcsapat két tagja, Alexander Culler és Danny Travis a pénzgyűjtő oldalként ismert Kickstarteren. A duó egy képregény trilógiát szeretne piacra dobni, amiben nem is lenne semmi különös, ha a Beautifully Banal című, ismeretterjesztőnek szánt sorozatukban nem egy légy szemszögéből mutatnák be az építészetet – írja az archdaily.com a kampányról, ami július 15-én zárult, és az eredetileg kitűzött 1000 dolláros (kb 280 ezer forint) célösszegnek több mint négyszeresét gyűjtötte be.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Új terasz 4 nap alatt!

etelka 2015. július 15., szerda 15:36

Volt nekem egy gyönyörű teraszom, nagyjából 2x2 méteres. Lábakon állt, fa padlója volt, alatta pedig jutott hely egy kis műhelynek, ahová a vidéki háztartások összes csetresze került. A terasz konstrukciós hibái hamar kiderültek, a lábakon álló szerkezetet megviselte az időjárás és a gombásodás sem tett jót a fáknak. Eljött az idő, amikor szembe kellett nézni azzal a ténnyel, hogy ide bizony új terasz kell, mert nem lehet egyre újabb és újabb gerendákat kicserélve toldozni-foltozni a régit.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek a szuperhősök a könyvek épségére is vigyáznak

Menő/Ciki

Divany.hu 2015. július 15., szerda 14:54

Mi egyszerűen nem találunk szavakat, de attól önöknek még lehet! Ezeket az igen látványos, fém könyvtámaszokat és kreatív könyvespolcokat az Artori Design tervezte. A könyvtámaszaik nagyon cselesek, a szuperhős-figurák ugyanis mágnes segítségével csatlakoznak hozzájuk, úgy, hogy az adott könyv borítója mögé rejtik a mágnes másik oldalát. Szerintünk jópofa, ahogy egy lebegő hősnek köszönhetően nem borulnak fel a könyveink. 

AD101-2
Fotó: Artori Design

A könyvespolcos megoldás sem rossz, bár ez valamivel egyértelműbb, mégis ki ne szeretné, ha a hőn szeretett könyvei a szó szerint igazi szuperhősök hordoznák a tenyerükön? Mi mondjuk azt is szeretnénk, ha ezek közt a szuperhősök közt csajok is akadnának, de talán idővel az Artoriék is kapcsolnak majd. Aki addig is beéri a pasikkal, a Designboom oldaláról lehet megrendelni őket, 25 dollár (7000 forint) darabja. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
699 szavazat 600 szavazat

Tavirózsája akkor is lehet, ha nincs tava

ST 2015. július 14., kedd 15:54

Van egy kultikus növény, mely sokak nagy kedvence, ám a tartása nem olyan egyszerű. Ennek oka, hogy rengeteg vízre van hozzá szükség, hiszen ez a bizonyos növény a tavirózsa (más néven tündérrózsa), ami, ahogy neve is mutatja, vízben él. Saját tó kialakítására azonban nem mindenkinek van lehetősége, vagy mert helyigényes, vagy mert nincs kertje sem. Nekik van egy jó hírünk: mindössze egy nagyobb edény kell hozzá, és akár az erkélyen is nevelhetnek tavirózsát!

shutterstock 157924643
Távolról sincs vége, olvasson még »

Világító kamumadár: menő vagy ciki?

Menő/Ciki

aa 2015. július 14., kedd 09:45

USB-Birdcage-Lamp-night-light-3
Fotó: usb.brando.com

Emlékeznek még a Tamagochi utódjának kikiáltott, wifi-jelen élő robothalra? Vélhetően hasonló elvek vezérelhették a brando.com alkotóit, mikor elkészítették USB-s madárfészek lámpájukat, melynek köszönhetően van is háziállatunk meg nincs is, de legalább nem kell attól tartanunk,hogy hanyagság vagy tudatlanság miatt elpusztítjuk kis kedvencünket. A toll nélküli, négyféle cukorkaszínben (sárga, narancssárga, kék és rózsaszín) kapható műanyag madarat a 21. századi romantika jegyében egy műfüves gyepen, üvegbúra alatt tarthatjuk, melyet a tetejére applikált kampónak köszönhetően oda akaszthatunk, ahova a kedvünk tartja.

Távolról sincs vége, olvasson még »
539 szavazat 576 szavazat

Instagram ajánló építészet-rajongóknak

aa 2015. július 13., hétfő 18:22

Idén talán nagyobb Instagram-lázban égünk, mint valaha, így semmi meglepő nincsen abban, hogy az őrület a gasztromániások után elérte az építészetre kíváncsi instázókat is. A jelenségre nemrég reagált egy ismert építészet kritikus, Alexandra Lange, aki megkérdőjelezte a közösségi oldalakra feltöltött munkák jelentőségét és hitelességét: „itt van például Bjarke Ingels, az ő Instagram profiljának leginkább az önreklámozáshoz van köze, de igencsak kevés köze van a tényleges építészethez. Sajnos ezt sok építészről el lehet mondani” – vélekedett Lange. A témán felbuzdulva az Archdaily.br, illetve az Archtizier.com segítségével összeszedtük, hogy melyek azok az Insta-profilok, amiket érdemes követniük az építészet iránt érdeklődőknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Téved, ha azt hiszi, hogy utálja ezt a 6 színt

aa 2015. július 13., hétfő 09:52

A nyári szabadságolás alatt sokan kapnak kedvet a lakás újrafestéséhez, jól tudja ezt az Elledecor.com szerkesztősége is, akik tapasztalt szakemberek segítségével olyan színeket ajánlanak a figyelmünkbe, melyekről első körben talán csak az unalmas és a divatjamúlt jelzők jutnak az eszünkbe. A hajtás után bebizonyítjuk, hogy igenis van értelme újragondolni az olyan alulértékelt árnyalatok használatát, mint a piros vagy fekete! További falfestős gyorstalpalóért érdemes a Pinterestre kattintani, meg fog lepődni, hogy mennyi jó tanáccsal szolgálnak az önjelölt ezermesterek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézze meg hazánk legkülönösebb szőlőlé üzemét!

aa 2015. július 12., vasárnap 12:54

Nemrég eredményt hirdettünk és megmutattuk, hogy önök szerint melyek voltak a legjobb hazai borászatok a tavalyi évben. Természetesen az idei szezonban is épültek ilyen üzemek, mint például a 2014-es összesítésben is bekerült Ekler Dezső legújabb munkája, a győrújbaráti szőlőlé üzem, ami a pannonhalmi borvidék egyik legszebb részén kapott helyet. A valamivel több mint 6000 fős település ugyanis Magyarország északnyugati részén, Győrtől nyolc kilométerre, a Sokorói-dombság és a Kisalföld találkozásánál helyezkedik el.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Akár az erkélyen is nevelhet futórózsát!

ST 2015. július 11., szombat 12:25

A rózsa a kertek egyik legszebb virága, de sokan nem szeretik, hogy „csak” egy gömbnyi részen élvezhetik a látványát. Szerencsére erre az esetre is létezik növény, méghozzá a futórózsa, mely tartásában nem sokban különbözik bokros társaitól.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A növénnyel együtt nő a cserép

mzd 2015. július 11., szombat 10:55

Érdekes koncepcióba futottunk bele a contemporist oldalán: a Bike és Begum Ayaskan nevéhez fűződő virágcserép azért különleges, mert origami formájának köszönhetően tetszőlegesen átalakítható nagyobb verzióra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A magyar Gömböc ihlette a Cirque du Soleil új központját

aa 2015. július 10., péntek 15:55

Egy diákokból álló osztrák székhelyű építészcsapat, a Studio Hani Rashid a napokban mutatta be legújabb, futurisztikus tervrajzát, amit a cirkuszkultúrát gyökereiben átértelmező kanadai Cirque du Soleil brooklyni központjának tervezett. A University of Applied Arts Vienna épületében bemutatott új New York-i Cirque du Soleil Performance Center érdekessége, hogy formáját a 2010-es sanghaji expón prezentált 2,5 méter magas Gömböc struktúrája ihlette.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A leander gondozása nem is olyan nehéz feladat

ST 2015. július 10., péntek 14:48

Lassan nincs is olyan háztartás, mely erkéllyel, vagy kertel rendelkezik, és ne lenne benne legalább egy leander.

shutterstock 264109247

Persze ez valahol érthető is, hiszen a nyaralások alkalmával, amikor mediterrán területen pihenjük ki magunkat, akkor bizony nem is egy ilyen növénybe futunk bele. Igaz, ezeknél az országoknál vadon, gyomként is nőnek a leanderek, és fának (valóban fának, nem csak kis fa szerű apróságnak) nevelt változatokkal is találkozhatunk. De amíg a mediterrán területeken vígan, és bőven nőnek, addig hazánkban odafigyelést igényelnek ahhoz, hogy valóban szépek legyenek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Beyoncé alakja az építészeket is megihlette

bb 2015. július 10., péntek 08:25

Az Archdaily.com oldalára feltöltött látványtervek alapján sosem találtuk volna ki, hogy mégis mire gondolhatott az Elenberg Fraser építésziroda tervezője Melbourne legújabb, 226 méter magas tornyának megtervezése közben. Ha önnek sem jutna eszébe semmi frappáns a galéria nézegetése közben, akkor segítünk, a világ egyik legdögösebb énekesnője, Beyonce, illetve a Ghost című videoklipjében látható nőies alakja ihlette meg az építészt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A praktikus konyha kialakítása nem is olyan egyszerű

ST 2015. július 9., csütörtök 11:12

Sokan hihetnék, hogy konyhát tervezni nem is olyan nagy kihívás. Hiszen mit is kell vele csinálni? Kell bele hűtő, mosogató, tűzhely, meg polcok. Igaz, hogy ebben az esetben nem beszéltünk a konyha formájáról, funkciójáról, a benne használt anyagokról, arról, hogy hány személy fog benne ténykedni, hogy menni időt szándékozik itt lenni (vagyis inkább készételeket melegít, vagy ténylegesen főz), és még egy sor másik dologról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyerjenek a magyarok!

Dívány 2015. július 8., szerda 10:59

Az Electorlux idén is meghírdette a Design Lab versenyt, melyben diákok mutatják meg, mi mindenre képesek.Tavaly egészen a döntőig jutott egy magyar, most itt a lehetőség, hogy eldöntse, ki kapja a közönségdíjat és a 2000 eurót – hátha pont az ön szavaztán múlik!

Az esélyes fiatal formatervezők között két hazai versenyző is van: Lakatos Botond és Tobias Tsamisis a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatóiként versenyeznek a legjobbak között. Ha úgy érzi, ezeknek a srácoknak a munkái tetszenek a legjobban, vagy csak megmutatná milyen a magyar virtus, akkor szavazzon rájuk!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az erkély is lehet nyugodt zug

ST 2015. július 7., kedd 15:27

A lakással rendelkező emberek ugyanúgy igénylik az intimitást az erkélyen, mint a házzal rendelkezőek a kertben. Ám míg ez utóbbiban valamivel nagyobb a hely – így pedig több a lehetőség –, az erkély határokat szab a fantáziának.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Forgassa házát a nap felé!

etelka 2015. július 7., kedd 09:43

Bio földrengésálló napraforgóházat vásárolhat az a gazdag hippi, akinek van legalább 1 millió dollárja (300 millió forintja) – adta hírül a Daily Mail. A New York államban található házacska úgy néz ki, mint egy UFO űrhajó, és Solaleya, egy ismert francia ökoépítész tervezte meg. Mára már több mint 200 Domehouse készült el, szerte a világban állnak ezek a furcsa építmények.

A 40 tonna faanyag Franciaországból érkezett az Államokba, és egy erdő közepére került, tökéletes kis hétvégi vityillónak. A kétszintes háznak az egyik legmenőbb része, hogy elforgatható, ergo az időjárásnak megfelelően találhatja ki az ablakok helyét. Ha pedig retteg attól, hogy egy földrengés teszi tönkre a kecót, megnyugtatjuk, a Richter-skála szerinti 8-as szintig, illetve 249 km/h órás szélig biztonságban van.

Saját könyvtárszobája is lehet és a vendégek sem az ön fürdőjében mossák majd a fogukat, mert van 3 háló és 3 fürdőszoba is. A bambusz, cédrus és mészkő felhasználásával készült ház – aminek azért a szén-dioxid-lábnyoma a szállítás miatt igen magas lehet – elvileg igen öko, de alakja miatt csak azoknak ajánlott, akik nem szeretik a hagyományos formákat, viszont szeretnének valamiben kitűnni a tömegből.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

10 négyzetméteres svéd minilakások diákoknak, amikben mégis minden elfér

ST 2015. július 6., hétfő 20:53

Azt régóta tudjuk, hogy a svédek jeleskednek a helykihasználásban, és az sem újdonság, hogy szeretik a letisztult formákat. Még talán azzal sem lepünk meg senkit, ha elmondjuk, hogy az oktatási rendszerük igencsak irigylésreméltó. Most ezt fejeli meg a Tengbom Architects azzal, hogy olyan mini lakótereket terveztek, amiben minden megvan, ami egy egyetemistának csak kellhet – írja az inhabitat.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézze meg a világ legmenőbb repülőtereit!

aa 2015. július 6., hétfő 15:15

Vitathatatlan, hogy a leggyorsabban repülőgéppel juthatunk el A-ból B-be, aminek köszönhetően a nyári szezonban turistákkal telnek meg a repülőterek várótermei. Nemrég bemutattuk, hogy miként varázsolta otthonossá és vidámmá a Bukarest mellett található Henri Coandă Nemzetközi Repülőteret a Nuca Studio két dizájnere, Robert Marin és Ionel Pasci, ezúttal pedig az architecturaldigest.com segítségével gyűjtöttük össze, hogy jelenleg melyek a világ legmenőbb repülőterei. Részletek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fénykard nyári sütögetéshez: menő vagy ciki?

Menő/Ciki

aa 2015. július 5., vasárnap 19:58

Megannyi Csillagok háborújára emlékeztető ereklye, konyhai kütyü és egyéb szürreális kiegészítő után újabb családtaggal bővíthetik kollekciójukat a trilógia megszállottjai. Az Underground-toys és a Disney legújabb termékére a gizmodiva.com hívta fel a figyelmünket, akik örömmel értesítették olvasótáborukat arról, hogy a Jedi lovagok legfőbb fegyvereként ismert fénykardot ezúttal békés célra, hamburgersütögetéshez és grill partikra is bevethetik, ha akarják.

Fénykardra hajazó húsfogó.
Fénykardra hajazó húsfogó.
Fotó: amazon.com
Távolról sincs vége, olvasson még »
841 szavazat 762 szavazat

Fessen vazelinnel!

etelka 2015. július 5., vasárnap 17:45

Nem viccelek, és nem is a reggeli kávé hiányától őrültem meg. Valami festős oldalon bukkant fel az ötlet, ami annyira triviálisan egyszerű, hogy a homlokomra csaptam: a lényeg mindössze annyi, hogy a mostanság az itthon is igen kedvelt, country stílusú koptatott bútorokat csiszolás és többszöri átkenés nélkül is legyárthatjuk. 

A megoldás a vazelin (vagy bármi más kőolaj tartalmú krém), ami nálam egy német körömvirágos volt, ugyanis ez volt kéznél. A kísérlet kedvéért két típusú festést végeztem el, az egyik a natúr fát kombinálja a festett felületekkel, a másikat pedig két rétegben dolgoztam egymásra. A legszórakoztatóbb rész a vazelines kenés volt, ujjal csináltam, mert így a legegyszerűbb.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 17 díjnyertes fotó 2016-ból

Lakótelepen, slaggal mosdatott elefánt, gyönyörű portrék, sportolói örömkönnyek.

OTTHONTÉRKÉP Szupertuti eladó nyaralók

A legnépszerűbb a Balaton és Pest megye, de az egész országban lehet gyöngyszemekre bukkanni. Nyaralókörkép a hirdetések alapján.

ÉDES POFA Ne dobd ki a zöldjét!

Három tuti recept, és garantáltan más szemmel nézünk a tavaszi zöldségekre, mint eddig. Bónusz: még a gyerek is megeszi.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés