RAKTÁR

Tippek, hogy a mikulásvirág túlélje a karácsonyt

ST 2016. december 29., csütörtök 11:31

A tél egyik slágernövénye a mikulásvirág: ilyenkor szinte minden lakásban találunk legalább egyet, hogy piros levél-virágzatával hozzájáruljon az ünnep szépségéhez. A legtöbben a növényt már a decemberi időszak elején beszerzik, majd ajándékozzák, vagy bekészítik, hogy a karácsonyfa alatt is virítson. De kevesen terveznek vele hosszabb időszakra: sajnos ugyanis nem is egyszer történik az, hogy a megvásárolt növény egy-két héten belül tönkremegy. Talán ez az oka annak, hogy sokan nem is terveznek vele hosszú távra, pedig egy kis odafigyeléssel nemcsak évekig lehet szép, de még szaporítani is igen egyszerű!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Újra menő lehet a keresztszemes hímzés?

(sze) 2016. december 28., szerda 12:28

Ulla Stina Wikander szerint igen, aki egészen sajátos módon értelmezi újra nagyanyáink kedvenc időtöltését: keresztszemes hímzéssel borítja be a hétköznapi tárgyakat. Így válik környezete minden darabja avíttasan meleggé, otthonossá-tarkává. Virágok, királyi portrék, parasztidill, tájképek mindenhol. Mindez azért, hogy új életet leheljen a 70-es évekbeli retro tárgyakba. „Sok-sok évig gyűjtöttem a keresztszemes hímzéseket, hogy aztán új kontextusba helyezzem őket” - mondja. A minták és formák ütközése új értelmet ad a tárgyaknak, amiknek így teljesen megváltozik a karaktere. A karácsonyi szünetben akár Ön is kipróbálhatja! További ötleteket ehhez itt talál.

Könyveken ilyen jól még nem szórakoztak gyerekek!

(va) 2016. december 26., hétfő 09:37

A dánok ismét nagyot alkottak: a Gladsaxe-i Könyvtárnak olyan irodalmi játszóteret rendeztek be, ahol a hatalmas színes könyvek között játszhatnak a gyerekek. Ráadásul játék közben tanulnak, miközben nemcsak szellemileg, de fizikailag is kellemesen kifáradnak. Ennél látványosabb kültéri reklámmal ritkán büszkélkedhet egy könyvtár.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A világ legmenőbbjei között jegyzik a Hello Wood két karácsonyfáját

(sze) 2016. december 24., szombat 13:05

A BBC összeállított egy listát a világ legkülönlegesebb, művészi igénnyel megtervezett köztéri karácsonyfa installációiról. Az Erzsébet téren felállított Adományfa és a szintén a Hello Wood által tervezett londoni „Let it Snow”-fa is felkerült a listára.

Adományfa (2016)

A Hello Wood Erzsébet téri installációja 16 méter magas és mintegy tízezer hasáb tűzifából épült, amit majd rászoruló családoknak adományoznak, amikor a fát január 6-án, Vízkereszt napján lebontják. A fa Budapest Főváros Önkormányzata, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft., a Design Terminál, a Vodafone Magyarország és a Hello Wood együttműködéséből épült fel.

"Essen a hó"- fa (2015)

A Hello Wood és a londoni Creatmosphere együttműködéséből született a 11 méter magas Let it Snow karácsonyfa a Granary Square-en. 365 faszánkóból építették, a nevével pedig (a Jégvarázs-betétdal helyett, vagy azzal áthallásban) a fehér karácsony iránti vágyat szerették volna kifejezni, amiben egyre ritkábban van részünk a globális felmelegedés következményeként. Londonban például évek óra nincs lehetőség szánkázásra a hó hiánya miatt. Ettől függetlenül az adományfához hasonlóan a szánkókat helyi lakosok kapták, néhányat pedig elárvereztek közülük, és a befolyt összeget jótékony célra ajánlották fel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Borászat hozta meg a sikert a belsőépítészeknek

etelka 2016. december 22., csütörtök 14:32

Idén is díjazták a legjobb belsőépítészeket a Laki Péter által alapított az Év Belsőépítésze-díj átadóján.  Az elismerést a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata évente ítéli oda az általa kiemelkedőnek tartott, különleges tervezői értékkel bíró belsőépítészeti munka tervezőjének - írja az OTS.

 Az év belsőépítésze címet Lőrincz Szilvia és Mikics András érdemelték ki a Kreinbacher Tasting Salon - Palazzo Dorottya és a Kreinbacher Birtok - Somlóvásárhely borászat megvalósításával. A két teljesen különböző feladatot úgy oldották meg, hogy a munkák enteriőrjei hallatlan eleganciát, korszerűséget, és – ami a legfontosabb – humán karaktert képviselnek. Különösen bravúros a Dorottya Salon, mely egy egészen kisléptékű tér, de modernsége mellett is együtt tud működni az épülettel.

somlohegy ekler dezso Bujnovszky Tamás2
Fotó: Bujnovszky Tamás

A zsűri külön kiemeli és dicséretben részesíti a Tildi Béla Pécsi Klinika rekonstrukcióját, Kiss Dániel és Tóth Péter alkotótársak Batthyány Örökségközpont, fogadóépület és színház - Körmend belsőépítészeti munkáját. A díjazottak, a kitüntetést tanúsító aranyozott bronz emlékplakett mellett, dr. Finta Józseftől, a zsűri elnökétől és az alapítótól, Laki Pétertől, a Laki Épületszobrász Zrt. elnök-vezérigazgatójától egymillió ötszázezer forintos jutalmat vehettek át.

A legtutibb ajándékok papírmániás ismerősöknek

etelka 2016. december 22., csütörtök 09:46

Bevallom nagyon szeretem a naptárakat, legyenek komolyak és vastagok, vagy kicsik és bohókásak, trendik vagy épp oldskoolok, bármelyiket képes vagyok azonnal megvenni. Persze teszem mindezt annak ellenére, hogy alapvetően már rég a telefonomba írom a programokat, ennek ellenére kéthavonta veszek egyet, hátha. Biztos vannak más papírtermék függők is, miért is ne dobbanna meg az ember szíve, ha meglát egy szép borítékot vagy vicces füzetet. Szubjektív válogatás következik papírmániásoknak, meg azoknak, akik papírmániásoknak keresnek ajándékot. 

Dot for You 

Baglyas Erika képzőművész alig két éve hozta létre cégét, a Dot for You-t. A kisszériás határidőnaplókat, noteszek, jegyzeteket- és mindenféle színes-szagos füzetet készítő cégben jelenleg hárman dolgoznak. A Berlinben és New Yorkban tanult képzőművész sorsát 50 db eladatlan notesz pecsételte meg, melyeket átfestett és elkezdte árulni őket. Azóta nagyságrendileg 1000 füzetet adott el, és rajongótábora egyre nő. 

Anti-határidőnapló

A Slow Budapest készítette el az Anti-határidőnaplót, amit tavaly én is kipróbáltam, és bár csúfosan elbuktam a hozzá kapcsolódó életmódváltással, de ettől még rajongok az ötletért, a designért, és a gondolatiságért. Az egész arról szól, hogy a világ felgyorsult, mindenki melózik mint az állat, pörög ide-oda, és soha nincs idő egy kicsit lenyugodni. Ezért találták ki 2014-ben az anti-naptár koncepciót, amit jelenleg háromféle borítóval árulnak. A heti tervezővel ellátott naptárba bekerülhet a havi reflexió, a programok, illetve bármi, amit nem akarunk megcsinálni. 

negyzet honlap 1 9-450x450.png

Fiók

A Fiók nem egy naptár vagy füzet neve, viszont egy csomót árulnak az említett termékekből, úgyhogy kihagyhatatlanok, ráadásul fantasztikus dolgok kaphatóak nálunk. A Budafoki út elején található üzletben mindenféle kultikusnak számító papíráru van, a Papetritől a Leuchtturm1917-ig. A műszaki rajzolóktól a tollmániákusokig mindenki talál itt valami izgalmasat.

Paperblanks

Nem kézműves, nem is magyar, viszont gyönyörű naptárakat és füzeteket árul a Paperblanks, mely a világ számos tájáról szedi össze a szebbnél szebb mintákat. Francia falikárpit, perzsa textil, japán fametszet – itt mindent feldolgoznak, ami szép. A városban a legtöbb papír- és könyvesboltban kaphatóak. 

paperblanks

Szépművészeti shopja

Igen, tudjuk, hogy felújítás alatt áll a múzeum, de attól még a webshop üzemel - szerencsére. Itt számos olyan katalógus és füzet kapható, amit valamelyik időszaki kiállításukra adtak ki. Vaszarytól Brueghelig kapható itt mindenféle, amit az idősebbek és az ifjoncok egyaránt értékelnek, mint például a szupermenő Raffaellós telefontok, vagy egy shopper a piacra.

szépművészeti shop

A vízöblítéses vécé feltalálása óta vártunk a nem csöpögős vécékefére, de itt van!

Divany.hu 2016. december 20., kedd 09:41

A LooBlade nevű újragondolt vécékefe új dimenziókat nyit meg a vécétakarításban, és ennek már épp ideje volt, mert az erre szolgáló eszköz a vízöblítéses vécék feltalálása óta semmit sem változott. Úgy tűnik, feltalálója valódi piaci rést talált meg: egy sikeres közösségi finanszírozási kampány után épp most postázzák az újfajta vécékefék első példányait, amikkel úgy takaríthatják a csészét az első megrendelők, ahogy eddig sose tudták. És amit még csak vécékefének se nevezhetünk, mert keféje az pont nincs neki egyáltalán. Vannak helyette viszont puha, gumiszerű műanyagból készült lapjai/lapátjai/pengéi, melyek spirális alakban tekeredve vécékefe fejet formáznak, csak épp a sörték nélkül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az IKEA segítségével a széthulló párkapcsolatát is összerakhatja

Edicsek 2016. december 18., vasárnap 13:36

Az IKEA legújabb kampányában szinte az összes létező párkapcsolati problémára tud megoldást találni egy megfelelő lakberendezési tárgy segítségével. A múltkori sokkoló lakásbelsős kampány után most könnyedebb vizekre evezett a svéd cég. Ebben a kampányban semmi komolyság nincs, természetesen egyik IKEA tárgy sem tölt be terápiás szerepet, egyszerűen csak átneveztek néhány tárgyat ami akár megoldás lehet egy-egy problémára. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Zaha Hadid megmutatta a matematika szépségét

Edicsek 2016. december 16., péntek 09:29

Csütörtökön nyitották meg a londoni Természettudományi Múzeum új szárnyát, ami a matematika szépségét hivatott bemutatni a látogatóknak. A Winton Gallery belső tereit még a márciusban elhunyt Zaha Hadid tervezte, de a kivitelezési munkálatok elhúzódásamiatt csak most készült el múzeum új szárnya. Hadid imádta a matematikát és a meglepő dolgokat, ez pedig jól látszik a kiállítás belső terén is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dínó után itt hattyú merőkanál

etelka 2016. december 14., szerda 08:43

Láttunk már olyat, hogy valami a Kickstarteren kezdte karrierjét, aztán olyan sikere lett, hogy rövid idő alatt a kínai másolatokkal lett tele a net. Ez történt a Nessie, a Loch Ness-i szörnyre hajazó (szóval dinoszaurusz-formájú) merőkanál esetében is, ami egyszerűen csak cuki. De most megérkezett a trónkövetelő, a lebegő hattyú merőkanál, amely szintén a Kickstarteren indult a világhír felé, és máris sikerült háromszor akkora kezdőtőkét összeszedni rá, mint amennyit terveztek. A legújabb trendeknek megfelelően a termék BPA-mentes, bírja a mikrót és a mosogatógépet egyaránt. Jelenleg három (fehér, fekete és pink) színben dobják piacra, és 2017 januárjától lesz kapható 17 dolláros, azaz 5000 forintos áron. Igen, ez azért kicsit fájdalmas, de nem lepődnénk meg, ha februárban már az Aliexpresszen is felbukkanna. 

Így jelenik meg a tégla a kortárs építészetben

aa 2016. december 13., kedd 18:20

Nemcsak a beton kínál számos innovatív és látványos lehetőséget a kortárs építészeknek, hanem a vörös színű tégla is, amiből napjainkban már nem csak kemence készülhet. A hajtás után mutatunk pár remek példát arra, hogy ez az anyag mennyire sokoldalú, időtálló és szerethető!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szinte teljesen önfenntartó lesz a soroksári IKEA

Edicsek 2016. december 12., hétfő 18:59

2017 első felében nyílik Magyarország legújabb és legnagyobb IKEÁ-ja Soroksáron. Az építkezés javában zajlik, a szerkezeti munkák már elkészültek, most a belső gépészeti munkák folynak, de már meg tudjuk mutatni hova ülhet majd le húsgolyókat enni, milyen lesz a Piactér, vagy hogy üresen is labirintushoz hasonlít az önkiszolgáló raktár. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hóban-fagyban is lehet jó hely a balkon!

ST 2016. december 11., vasárnap 08:35

A tél mindenkit beszorít a négy fal közé, és ez nem is lenne nagy gond, de azért friss levegőre még szükség volna. Ezt ugyan szellőztetéssel többé-kevésbé meg lehet oldani, illetve néha azért mégiscsak elhagyjuk a lakást, de ez azért nem ugyanaz, mint amikor nyáron hosszan relaxálhattunk egyet a kertben vagy az erkélyen. Ez utóbbi ráadásul télen rendszerint kopár és lehangoló, míg a kertben azért ilyenkor is van élet. Persze ennek nem kell így lennie: az erkély is lehet életteli hely, még télen is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

43 millióba került Breuer Marcell tárgyalóasztala

aa 2016. december 10., szombat 11:15

Csütörtöktől tekinthető meg az Iparművészeti Múzeumban az a tárlat, ahol az 1930-1950-es évek legmeghatározóbb magyar építészeinek- iparművészeinek, Molnár Farkasnak, Fischer Józsefnek, Kozma Lajosnak, Bierbauer Lászlónak, Kovács Zsuzsának, Kaesz Gyulának és Wágner Lászlónak az irodaberendezései és kiegészítői láthatóak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha már eléggé feszült az év végétől, nézzen látványos robbanásokat!

bb 2016. december 9., péntek 09:40

Közeledik az év vége, a szeretet ünnepe jegyében mindenki egymást tapossa az üzletekben, a munkahelyén pedig ezer százalékra pörgették fel a hajtást az év végi zárás miatt? – nem csoda, ha feszült! Mi is. Kész szerencse, hogy az Architizer.com szerkesztői összegyűjtötték a történelem leglátványosabb épület robbantásait. Nézze meg a hajtás után, hogyan omlik össze egy Las Vegas-i kaszinó vagy egy baltimore-i toronyház, és gondoljon arra, hogy nemsokára tényleg véget ér ez az év! Mondjuk aztán rögtön jön a következő...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő vagy ciki az előregyártott DIY bútor?

Menő/Ciki

aa 2016. december 8., csütörtök 19:53

A végtelen variációt kínáló moduláris székekben, ágyakban, padokban, asztalokban és gyerekjátékokban utazóSpyntex Kickstarter kampánya annyira sikeres, hogy jóval a lejárat előtt összekalapozták a végcélként kitűzött 30 ezer fontot (kb.10.9 millió forintot), sőt 11 ezer fonttal meg át is lépték azt – írja a felnőtt Legóra emlékeztető, vízálló kül- és beltéri elemekről a trendhunter.com.

Állítólag kényelmes is.
Állítólag kényelmes is.
Fotó: kickstarter.com
Távolról sincs vége, olvasson még »
165 szavazat 228 szavazat

Megjött Budapestre a dánok IKEÁ-ja

ermiz 2016. december 7., szerda 14:47

Első budapesti üzletét nyitotta meg itthon az IDdesign, akik a dán designt hozták el Magyarországra. A Váci úti üzlet a Forgách utcai metrómegállótól kettő percre van, így azoknak is van esélye felmérni, akik nem autóznak. Kíváncsiak voltunk, lehet-e még bármit villantani skandináv stílusban úgy, hogy az IKEA hegemóniája itthon és világszerte egyaránt gyakorlatilag megtörhetetlen, miközben a design üzletek pedig – bár gyönyörű dolgokat árulnak –, árban teljesen más szegmenst képviselnek. Az ID a kettő közé pozicionálja magát, legalábbis gyors felmérésünkből ez derült ki.

A boltban elsősorban kiegészítők kaptak helyet területekre bontva, de néhány beltéri enteriőr is megjelent benne. A megnyitón Szabó Réka, az arculat tervezője elmondta, hogy három stílusban gondolkodtak, és ezt is mutatják meg az üzletben. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Natúr fakorongot minden háztartásba!

ST 2016. december 4., vasárnap 18:48

A natúr dekorációs elemek reneszánszukat élik, így egyre több dekorációs lehetőséget fedeznek fel bennük a szakemberek. Az egyik legegyszerűbb alap ehhez a többé-kevésbé kör alakú fatörzs-szelet, mely bár rendkívül egyszerű, mégis rendkívül sok mindenre lehet használni!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sportbabakocsi lett a legjobb európai formatervezési ötlet

Dívány 2016. december 1., csütörtök 17:37

Milánóban átadták a 2016-os DesignEuropa-díjakat: egyet ipari, egyet kis- és feltörekvő vállalatok kategóriájában, és életműdíj is volt  A nemzetközi megmérettetésen Magyarországot Szőnyi Anna képviselte az IDO pad tervével

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Hello Wood erdőt növesztett a bevásárlóközpontban

ermiz 2016. november 30., szerda 17:43

A Hello Wood munkáit nagyon kedveljük, egyrészt mert nagyon kreatívan nyúlnak a fához, másrészt mert következetesen ragaszkodnak is ehhez az anyaghoz a munkáik során – mondjuk, ha már ez a nevük is, ez nem is olyan meglepő –, harmadrészt meg azért, mert eközben kiveszik a részüket a társadalmi felelősségvállalásból is. Most a MOM Parkba terveztek a Bagatellini pékség számára egy közösségi teret, amely az üzlet meghosszabbított része – és jóval több is annál.

A koncepció alapját természetesen fák alkották, nemcsak az előbb már levezetett okokból, hanem mert az eredeti Villa Bagatelle is egy régi villában és annak udvarában működik. Így nyaranta a vendégeknek lehetőségük van árnyas fák közt üldögélni a kertben; ezt szerették volna bevinni a plázába. A tömör tölgy már önmagában is ellentmond a plázában megszokott laminált bútorlap koncepciónak, és bár ez talán felesleges luxusnak tűnik, de az élő anyagok használata meghálálja a bekerülési értéküket.

Persze ez önmagában még nem lenne annyira izgalmas, de a Hello Woodosok a Meseközpont Alapítvánnyal még a nyáron elindítottak egy workshopot Paloznakon, ahol állami nevelésben élő, 12-16 éves gyerekekkel építettek egy fát (meglepő módon fából).  A következő év nyári táborában már nagyobb létszámú gyerek vett részt, akik több, design- és építészeti témájú workshopba kapcsolódhattak be, ezáltal belekóstolhattak a szakmák rejtelmeibe az elméleti alapozástól a megszerzett tudásuk gyakorlatba való átültetéséig. Ez az együttműködés adta az inspirációt a folytatáshoz, melynek eredménye a mától megtekinthető 5 hatalmas fa.

Albrecht Wirtz emberi és természetközeli teret akart létrehozni, melyet egy korábbi, gyermekvédelmi gondoskodásban élőkkel közös projektjük inspirált. "A tér kialakításakor a természetből kölcsönöztük a hangulatot: a fény olyan módon vetődik rá a fák alatti területre, mintha valódi fák árnyéka lenne. Lombos fák alatt érezhetjük magunkat, a természetből vett emlékeket és jeleneteket előidézve" - mesélte Wirtz.

Ez a projekt ráadásul még csak a kezdete valami még nagyobbnak: a Meseközpont, a Villa Bagatelle és a Hello Wood jövőre szeretne elindítani egy gyakorlati programot, melynek során az arra fogékony gyerekeket bevezetnék az asztalos, ács és vendéglátóipari szakmák rejtelmeibe, hogy használható végzettséget és jövőképet kínáljanak nekik. Ehhez jó tudni, hogy Magyarországon 23000 gyerek van állami gondoskodásban átmenetileg vagy véglegesen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Felfedeztük a Nyugati rejtett zugát, a Királyi várót

Brownie 2016. november 29., kedd 18:41

„Egyesült erővel” – ez volt Ferenc József kedvenc szavajárása, aminek ékes bizonyítéka a Nyugati pályaudvar tizedik vágánya mentén, egy méretes, kopott zöld kapu fölött olvasható VIRIBUS UNITIS felirat. Az ajtó túloldalán rejtőzik az épületegyüttes gyöngyszeme, a Királyi váróterem, ami a nagy nyilvánosság előtt ugyan zárva van, de a MÁV nosztalgiajáratain utazók számára és különleges alkalmakkor azért látogatható. Egy érdekes könyvbemutatón mi is megnézhettük, hol ücsörgött a teáját szürcsölgetve Erzsébet királyné, miközben a gödöllői járatra várt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszteltük a takarítás Uberjét

Divany.hu 2016. november 28., hétfő 08:32

A végeredmény: online rendelhető csomagok, hülyebiztos felület, pontos feltételek, a számla nélkül dolgozó takarítókhoz képest 40-50%-os felár, cserébe tiszta lakás, tartós elkötelezettség nélkül. De kezdjük az elején.

Milyen a jó takarító? Számomra ilyen:

  1. szépen dolgozik,
  2. megbízható,
  3. nem beszél sokat.

Családi takarítónőnk ezeknek megfelelt, évek óta járt a két és fél szobás lakásunkba. 1200 forintot kért óránként, és 4 óra alatt átlagosan végzett. Ebben benne volt az összes helyiség kitakarítása, ötfős családunk egy hét alatt felgyűlt vasalása, és mindig egy kicsit elvégzett a nagytakarítás-jellegű feladatokból is, mint például az ablakpucolás. Ha lejárt épp a mosógép, kiteregetett. Ha úgy adódott, a gyerekeket is rá lehetett bízni fél órára, emellett tényleg nem beszélt sokat. Hogy ez miért olyan fontos számunkra? Mert azért bérelek fel valakit heti fél napra, hogy én közben haladni tudjak a saját, egyéb dolgaimmal, ami nem megy, ha közben társalogni akarnak velem.

shutterstock 182411360

Persze, nekem is alkalmazkodnom kellett hozzá, mert ő mindig ugyanabban az időpontban tudott jönni, ha meg elutazott vagy megbetegedett, akkor koszosak maradtunk. Most is ez történt: a csoda- takarítónéni sajnos kórházba került bizonytalan időre. Mit tegyek? Mivel reméljük, gyógyulás után vissza tud jönni dolgozni, nem szerettem volna mást keresni helyette. Így a Rendi.hu online takarítócégre esett a választásom (ez az, ami korábban Helpy néven indult). A Rendi a közösségi gazdaságra épülő cégek, az Uber és az Airbnb modelljét követi: közvetít a takarítást igénylők és a takarítók között. (A társaságnak külön programja van az Airbnb-vel lakást kiadók számára is.) Mivel az adatbázisukba felvett takarítóikat a cég szigorú előszűrésnek veti alá, és a felhasználók is minden alkalom után értékelik is őket, nagyobb bizalommal fordulok feléjük, mintha egy vadidegent kellene beengednem a lakásomba (amit amúgy is csak ismerős ajánlására tennék meg).

A kezdet bizalomgerjesztő: egy nagyon felhasználóbarát felületen lehet leadni a rendelést, az irányítószám megadása után. A lakás mérete szabja meg az alapcsomag árát: ez 65 és 90 négyzetméter közti lakásnál akciósan 7800 forint, 120 négyzetméteresnél 11 700 forint. Részletes tájékoztatást adnak, hogy az adott csomag mit foglal magában: például ágyhúzást, a sütő és az összes fiók előlapjának tisztítását is. Erre jönnek az extrák újabb díjazásért: lehet kérni teregetést, mosogatást, ablakpucolást, a terasz takarítását, vagy éppen tisztítószer-csomagot, és itt is elmagyarázzák, mit tartalmaz az adott szolgáltatás. A vasalást választom ki, ez 950 forint, és 5 kg ruha kivasalását foglalja magában. Ezután választhatok időpontot, ami nagyon kellemes, hisz nem nekem kell alkalmazkodni. Lehet egyszeri vagy hetente-havonta ismétlődő takarítást kérni, a rendszerességet kisebb kedvezménnyel honorálják. Már csak a címemet kell megadni és választani, hogy a takarítónak fizetek készpénzzel, vagy inkább bankkártyával a weboldalon keresztül. 8750 forint lett a végösszeg, ez közel a duplája annak, mint amit a szokott takarítómnak fizetek, de a közvetítő cég jutalékával, adóval és számlával érthető ez az összeg, még ha nem is akarom hetente kifizetni.

Jobban foglalkoztat a kérdés, mit fog csinálni a takarítójuk öt órán át a lakásomban (ennyit kalkulált nekünk a szoftver), ha se ablakot nem pucol, se nem tereget, se a teraszt nem söpri fel? Elég szépen takarít az ismeretlen személy? Megbízható? Nem akar majd beszélgetni? A Rendi tényleg hülyebiztos, a várakozás napjait azzal dobja fel a rendszer, hogy többször is küld egy-egy emlékeztetőt: ne feledjem, takarítást rendeltem. A nagy napon pedig a megbeszélt időben megérkezik egy kellemes hölgy, Andrea, átöltözik és belecsap a lecsóba.

Rögtön kiderül, hogy mi nem vagyunk elég jók egy igazi színvonalas pucoláshoz, ugyanis nincs otthon vízkőoldó, súrolószer, a gőzölős vasalóból pedig rejtélyes szmötyi folyik. Ezekről a szokásos takarítónénink nem értesített (vagy ha mondta is, elfelejtettem). A szakmai színvonal érdekében azonban a szomszédtól gyorsan kölcsönzünk némi súrolószert és vasalót, majd Andrea bevonul a 2 négyzetméteres fürdőszobába, és egy órán keresztül nem jön ki onnan. Mi a csoda folyhat ott benn? Mikor kijön, minden ragyog, még a fúgák is, a csempéket lemosta, általában olyan tisztaság van, amilyet csak nagytakarításkor láttam. Andrea ezen a színvonalon folytatja a munkát, tényleg nagyon alapos, olyanokat is elvégez, amiket a rendes takarítónk csak többhavonta (például a konyhaszekrény előlapjainak tisztítása). Emiatt viszont a munka jóval tovább is tart a tervezettnél: végül hét órát töltött a lakásunkban, és még az ajtókat is lemossa grátisz, noha ez is és a túlóra is fizetős lenne a rendszer szerint. Beszélgetni viszont kicsit jobban szeret, mint én: érdeklődik a családunkról, a munkámról. Lehet, hogy barátságtalannak tűnök, de ebben a nexusban nem szeretnék belemenni ezekbe a kérdésekbe.

Még el se távozott Andrea, a rendszer már kéri, hogy értékeljem, mennyire szépen takarított, udvarias volt-e, pontos, és viselt-e Rendi pólót. Ez utóbbi mondjuk legkevésbé sem érdekel, de Andrea egyértelműen öt csillagot kap tőlem. 

shutterstock 383657029

Mivel kicsit zavart, hogy 5 óra helyett több mint fél napig keresztül kellett egy idegent kerülgetni a lakásomban, második alkalommal nagy merészen olyan időpontra rendelek takarítást, amikor el kell mennem otthonról. Ezúttal egy másik takarító érkezik, Niki: megmutatom neki, mi merre van, majd magára hagyom a takarítással és a vasalással. Ő a gép által kalkulált öt órával ellentétben már négy és egynegyed óra múlva végez, és bár a tévénk nem tűnt el és a lakás is rendben van, de azért érezhető, hogy nem súrolta át háromszor a konyhakövet, csak egyszer (legalábbis abból sejtve, hogy néhány kisebb historikus maszat láthatóan túlélte az akciót). Bár előzetesen online igényeltem számlát is, Niki ezt nem hozta magával, azt mondja, nem értesítette őt a rendszer, ezek miatt őt csak négy csillagra értékelem. Beszélgetnem viszont nem kellett!

Ha a két tesztet átlagoljuk: a Rendi megbízható emberekkel, elkötelezettség nélkül, egy „okosba” dolgozó mezei takarítónénihez képest 40-50%- kos felárral tényleg rendesen kitakarítja a lakást. 

Rendi.hu

Hol?

Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Győrben.

Mennyiért?

Az alapcsomag a lakás méretétől függően 6-12 ezer forint, ehhez választhatók 1-3 ezer forintért extrák, mint sütő- és hűtőpucolás, ablakmosás, vasalás, teregetés. Rendszeres megrendelésre kedvezményt adnak.

Kinek ajánljuk?

  • aki legálisan szeretne takarítót rendelni
  • aki változó időpontokban ér rá
  • aki nem rendszeresen, csak alkalmilag, például egy buli után szeretne tisztaságot

Kinek nem?

  • aki azt szeretné, hogy 3-4 ezer forintért végigtakarítsák a lakását, inkább felületesen
  • aki „okosba” szeretné ezt megoldani
  • aki nem alaptakarítást, csak valamilyen extrát kérne (vasalás, ablakmosás)

A szürkéskék az új trend a lakberendezésben

bb 2016. november 26., szombat 17:12

A trendelőrejelzések egyik nagy szaktekintélyének tartott francia Nelly Rodi után a vezető festékmárka, a Dulux is előrukkolt a 2017-es év trendszínével: ez szerintük a “Steel Symphony 2” fantázianéven futó szürkéskék árnyalat lesz – írja az Elle.com. A szakemberek által meghatározott új trend az arany okkersárgát és a semleges pasztell színeket váltja majd a sorban.

Búcsút inthetünk a harsány színeknek 2017-ben!
Búcsút inthetünk a harsány színeknek 2017-ben!
Fotó: Dulux
Távolról sincs vége, olvasson még »

A fugázás olyan, mint egy jó utójáték

etelka 2016. november 25., péntek 12:45

Nagy fába vágtuk a fejszénket, amikor bevállaltuk, hogy kicsempézünk egy felújítás alatt lévő konyhát a kolléganőmmel, gyakorlatilag nulla tapasztalattal. A bontás jól sikerült, de persze valamit szétverni, mindig sokkal könnyebb, mint felépíteni, tehát ez nem akkora kihívás. Aztán jött a tényleges burkolás, amivel nem mondom, hogy nem okozott nehéz perceket, de alapvetően simán megugorható volt, csak a dolgok mikéntjére kellett ráérezni. A harmadik rész már a felüdülésé volt, hiszen csak a fugázás maradt hátra, amelyet bárki képes megcsinálni, aki életében egyszer legalább letörölt egy csempét, vagy takarított ablakot. 

Így néz ki a világ legijesztőbb medencéje

etelka 2016. november 23., szerda 15:42

Nem kell nagyon messzire mennie, ha a világ legijesztőbb medencéjében szeretne lazítani, ugyanis Valdorában, Kelet-Tirolban található. A négy csillagos Hotel Hubertust a síelők és a wellnessért rajongók egyaránt értékelik, ráadásul hat medencéje is van, melyek mindegyike fűtött és bizonyára igen kellemes és színvonalas. A legújabbat azonban nem javasolnánk tériszonyosoknak, ugyanis a 25 méteres medence aljának egy része üvegből készült, ami csak azért okozhat izgalmas perceket, mert az ezen kinézelődő úszók így 20 méterrel "lebegnek" a föld felett. De aki nem bánja ezt, annak valóban hatalmas élmény lehet a friss forrásvízben úszni a táj felett, aki meg utálja, az mehet nyugodtan a sós vizes medencébe, vagy mondjuk abba, ahonnan teljes kilátás nyílik a Dolomitokra. A rossz hír viszont, hogy 260.000 forint alatt nem nagyon találtunk szabad szobát. És ez éjszakánként értendő.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

STíLER 5 tipp úszógumi ellen

Hiába edzünk és diétázunk, az a fránya úszógumi csak nem akar leolvadni? Ez az öt tipp bármilyen diétába vagy életmódba könnyedén beilleszthető, és segít a lapos has elérésében.

MÁS TÉSZTA Bögrés kefíres süti

Akkorát estem, hogy muszáj volt sütnöm valami vigasztalót. De isteni reggelire vagy vendégvárónak egy pohár finom tea mellé is.

HATÁRÁTKELŐ Los Angelesben az élet...

Egy idő után nem mondod az itthoniaknak, hogy jól vagy, mert mindenki csak arra vár, hogy mondjak végre valami rosszat
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés