RAKTÁR

Magyar asztalos lett a világ legjobbja

aa 2015. szeptember 2., szerda 14:32

A tavalyi lillei-i sikerek után az idei WorldSkills szakmai bajnokságon is említésre méltó sikereket értek el hazánk szakmunkásai. Sőt, a bútorasztalosként bemutatkozó László Attila a magyar csapat legeredményesebb versenyzőjeként első helyezést ért el, így nemcsak az aranyérmet, de a Best of Nation díjat (Nemzet Legjobbja) is megszerezte Brazíliában. Az augusztus 11-16. között megrendezett Sao Paulo-i szakmai olimpián 63 országból több, mint 1200-an érkeztek a városba, ahol az öt nap alatt ötven versenyszámban mérték össze a tudásukat. A profession.hu információi szerint hazánkat 13 szakmában 14 fiatal szakember képviselte 2015-ben.

Fotó: facebook.com/WorldSkills
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tippek, hogyan spóroljon a vízzel

ST 2015. szeptember 1., kedd 21:32

A kánikulában rengeteg víz fogy, főleg, ha még egy kertet is locsolni kell. A számlafizetésnél aztán mindenki megfogadja, hogy most aztán spórolni fog, és ez az elhatározás aztán ki is tart... akár néhány napig is. És jó, ha tudja: nem csak a locsolás tehet róla, ha a vízszámlája egy kisebb nyaralás költségvetésével is felér.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen madáretetőkért simán lennénk madarak!

Dívány 2015. szeptember 1., kedd 09:50

Nemcsak a borászoknak jár ám a modern építészetből, nemcsak a gazdagok költözhetnek ám pazar faházakba, nem. Vége a diszkriminációnak, a fával kombinált modern építészet ma már mindenkié! Pontosabban minden madáré, aki van olyan szerencsés, hogy ilyen etetőkbe kapja a kaját:

A modern, illetve az ötvenes évek (különösenJoseph Eichler) építészetének hatásait mutató madáretetőket egy kaliforniai cég, a Sourgrass gyártja, és 16-60 ezer forintnak megfelelő összegért árulja őket. Köszi a tippet, Design Milk!

Sztárépítészek hekkelték meg az Ikea konyhabútorait

aa 2015. augusztus 29., szombat 13:51

A napokban ért véget az egyik legizgalmasabb, nemzetközi tehetségekre fókuszáló kiállítás és vásár, a koppenhágai Northmodern, ahol az újonnan alapított dán márka, a Reform is felvonultatta legújabb konyhabútor kollekcióját. Ebben még nem is lenne semmi meglepő, ha a Michael Andersen és Jeppe Christensen által alapított cég nem Dánia három legnagyobb nevű építészstúdióját, a BIG-et, a Norm Architects és a Henning Larsen Architects tervezőit kérte volna fel arra, tervezzenek egy megfizethető, de mégis magas minőségű konyhabútor családot, ami feltudja venni a versenyt például az Ikea által kínált árakkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nemcsak házat, autót is nyomtathatunk már

bb 2015. augusztus 28., péntek 12:01

A legtöbben még mindig úgy gondolják, hogy a 3D-s nyomtatással kisméretű tárgyakat lehetséges előállítani, pedig egyre inkább úgy tűnik, hogy az igazság az egészen más. Sőt, két egymástól homlokegyenest különböző trend figyelhető meg: az egyik típusú nyomtató a legfinomabb technikai eljárásokra koncentrál, míg a másik módszerrel a lehető legnagyobb méretű formákat igyekeznek kinyomtatni.

Azt már tudjuk, hogy 3D-s nyomtatással akár építkezhetünk is majd a közeljövőben, ezúttal pedig a 3dprintingindustry.com segítségével összeállítottunk egy listát arról, hogy pontosan milyen 3D-s nyomtatók is állnak az ilyen nagy méretű projektek hátterében. Bár a nagy méretű 3D-s nyomtatók tábora egyelőre még kisebb, mégis úgy tűnik, hogy nagyobb érdeklődés övezi ezeket a projekteket, mint a kis méretű nyomtatott tárgyakét. A hajtás után megnézheti, mi mindenre képesek ma már 3D nyomtatók egy köbméter felett!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudta, hogy lépcsőket fotózni menő?

bb 2015. augusztus 28., péntek 09:03

Különös jelenségre hívta fel a figyelmünket az elledecor.com: eszerint az Instagrammon nemcsak épületeket, jól fotózható (de nem biztos, hogy finom) ételeket, rózsaszín italokat és pucér lábakat menő posztolni, hanem lépcsőket is. De mégis, mi olyan nagy szám a lépcsőkben?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hűtőmágnes, paprika - milyen a szuvenír, ha nem közhelyes?

LS 2015. augusztus 27., csütörtök 17:28

A Bécsi utca egyik használaton kivüli üzlethelyiségébe költözött be a Projekt Showroom új, a "The Hungarian Concept - folk, design és bútor" témájú üzlete, melyet Csikós Kriszta a We love Budapest közreműködésével hozott létre. Nem ez az első üzletük, mi is írtunk már a vintage bútorboltjukról, vagy a legutóbbi biciklis dizájnfelhozatalról, Csikós Krisztával pedig most beszélgettünk is arról, mi is ez az egész. Ha kíváncsi rá, mások mit árulnak, kattintson ide és sokkolódjon! Ez pedig a balatoni kiadás, csak most, csak önöknek!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak hiszi, hogy Budapest nem fér rá egy tojásra

mzd 2015. augusztus 27., csütörtök 11:38

A Librarius magazin oldalán futottunk bele Sátor Dénes zseniális ötletébe: a fiatal művész egy tojásra "festette" Budapest térképét úgy, hogy ha megszorítjuk, akkor felnagyítja az adott kerületrészt utcástól-buszmegállóstól.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Google navigáció már 1920-ban is létezett

bb 2015. augusztus 26., szerda 18:45

A modern technológiai találmányok és fejlesztések korában azt gondolnánk, hogy már semmin sem tudunk meglepődni. Pedig nincs új a nap alatt, merész, korukat megelőző találmányok nemcsak a Jetson család rajzfilmsorozat készítőinek fantáziájában léteztek, hanem a huszadik századi feltalálók asztalán is. Az alábbiakban kiderül, hogy a mai fejlett technológiai vívmányok korai prototípusai sokszor már évtizedekkel ezelőtt megszülettek, és csak arra vártak, hogy újra felfedezzék őket – vagy hogy a technológia elérje azt a fejlettségi fokot, amelyen már meg is valósíthatóak. A First.com jóvoltából ön is meglátja, milyen szerkezetek voltak a mai Skype, Google Earth vagy éppen a Wii elődjei! Részletek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Függöny, reluxa vagy roló tartja hűvösen a szobát nyáron?

ST 2015. augusztus 25., kedd 18:09

Az ember szereti a saját lakás nyugalmát. Ilyenkor ki tudja zárni a külvilágot, kellemesen ellazul, nem zavarja semmi – már persze abban az esetben, ha az ablakon nem kukucskál be a szomszéd, vagy az utca népe. Így mindenki igyekszik takarni valamivel az ablakot, még akkor is, ha nem a belátás zavarja őket: hiszen a jól megválasztott sötétítő a forró nyarak és a hideg telek esetén is jelent némi védelmet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így kereshet pénzt a csetreszeivel!

zezse 2015. augusztus 24., hétfő 14:19

Régóta halmozódik egy csomó csetresz a háztartásban. Először a padlásra költöztek, később a kerti tárolóba, ahol enyészetnek indulnak. Most úgy döntöttem, változtatok ezen, úgyis kezdődik a suli, ki kéne pakolni a gyerekszobát is, tele van már nem használt játékokkal. Szóval akkor ideje kipróbálni a bolhapiacozást.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dobjon törülközőt a mosogatóba, jó lesz!

mzd 2015. augusztus 23., vasárnap 16:15

A lakberendezés örök és kimeríthetetlen téma, sokan azonban különösebb kreativitás és körültekintés nélkül alakítják ki azt a teret, ahol az életük nagy részét töltik. A Refinery most a Snowe társalapítójától, Rachel Cohentől mutatott be ötleteket – olyanokat, amelyek bár apróságnak tűnnek, mégis rengeteget javíthatnak a lakásán. Világítás, kávéfoltok és konyhai hackek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A fekete is jó választás lehet a lakásba!

ST 2015. augusztus 22., szombat 14:52

A lakberendezésnél az egyik leggyakrabban használt szín a fehér, hiszen kitágítja a teret és tiszta, szellős benyomást kelt. Ezzel szemben az egyik legritkábban alkalmazott szín a fekete, főleg, ha nagy felületekről van szó. Lakásfestéskor szinte fel sem merül például egy fekete fal ötlete, pedig hihetetlenül elegáns és szép megoldás lehet – persze ehhez profi módon kell alkalmazni. Ha kipróbálná, először inkább bútorokkal vagy kiegészítőkkel kezdjen hozzá, adunk pár tippet is, hogyan!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így bányásszák a carrarai márványt

aa 2015. augusztus 22., szombat 09:19

A márványfejtés lenyűgözőbb látvány, mint azt elsőre gondolta volna. Legalábbis az 1972-ben született olasz rendező, Yuri Ancarani szerint egészen biztosan, aki csaknem egy évig forgatott az Olaszország északnyugati részén található Carrara régióban. A ravennai születésű, de Milánóban élő rendezőt ugyanis teljesen magával ragadta az Alpok és a bányát körülölelő túlvilági táj látványa – írja a Nowness.com az „Il Capo” azaz a Főnök című alkotásról, melyben a rendezőnek egyedülálló módon sikerült megörökítenie azt a drámai pillanatot, ahogy a monumentális, fehér márványtömb elválik a hegyoldaltól és világrengető robajjal földet ér. A kortárs filmes egyébként is előszeretettel keres fel és örökít meg olyan területeket, amelyek nincsenek annyira szem előtt a mindennapi életünkben.

Fotó: pinterest.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Női hotelt terveznek a magyarok Dubajban

etelka 2015. augusztus 21., péntek 15:57

Női hotelt terveznek magyarok Dubajban - számolt be róla a Design.hu. Az egyelőre csak látványterveken létező szálloda koncepciója szerint nőknek készül, és kizárólag nők fognak benne dolgozni. Ez azért lesz jó a vendégeknek, mert a hotelen belül így nem kell majd csadort vagy abaját viselniük, ahogy egyébként kötelező lenne, ha férfiak is lennének a szállodában. Ez a vallási előírások miatt kötelező az országban nők számára nyilvános helyen, de épp ezért is léteznek például a kifejezetten nőket szállító, női sofőrök által vezetett női taxik is. A látványterveken jól látszik, hogy a külső homlokzaton egy stilizált női fej látható, aki félig leengedi a csadorját.

Távolról sincs vége, olvasson még »

De igen, a beton elképesztően látványos és szép is tud lenni!

bb 2015. augusztus 21., péntek 09:52

A sikeres ismeretterjesztő könyvsorozatairól ismert Taschen egy új, két kötetes formában dobta piacra legújabb kiadását, melyben a száz legjobban sikerült és legismertebb kortárs beton épületet mutatják be az olvasóknak. A 60 dollárért (kb.16.980 forint) megrendelhető olvasmány válogatásán felbuzdulva mi is összegyűjtöttünk néhány olyan példát, melyek remekül bizonyítják, ajellegtelen parkolóhelyeken és toronyházakon túl micsoda bravúrokat lehet végrehajtani ezzel a sokoldalú anyaggal. Kattintson az óriásgalériára és nézze meg, hogy a 20. illetve 21. században mit hoztak ki a betonból az olyan sztárépítészek, mint Oscar Niemeyer, Santiago Calavatra vagy David Chipperfield!

A tapast nem csak enni lehet, nézni is

Becca 2015. augusztus 20., csütörtök 18:01

Hetek óta keringett már a Facebookon, hogy hamarosan megnyit az Iparművészeti Múzeumban a TAPAS elnevezésű kiállítás, ami nagyon beindított minket. Kíváncsiak voltunk, hogy mik azok a gasztronómiai dizájnok, melyeket a konyha, az asztal és az étel inspirál. Úgyhogy amikor végre megnyílt, a múlt heti rekkenő hőségben rá is szántuk magunkat a tárlatra. Jó hír: kellemesen hűvös van a múzeumban; még jobb hír: nem ez a legjobb az egész kiállításban; még ennél is jobb hír: rossz hír nincs.  

A tapas a spanyol gasztronómiában a változatos, különféle előételként vagy italok kísérőjeként fogyasztott ételféleségeket, falatkákat jelöli, a Tapas című kiállítás pedig szintén változatos és sokszínű módon felöleli konyhai formatervezés minden ágát, melyekben egyvalami közös: kizárólag Spanyolországban tervezett vagy gyártott termékeket mutat be. A kiállított darabok között vannak spanyol dizájnerek által külföldön előállított termékek, de láthatjuk külföldi tervezők Spanyolországban gyártott darabjait is. Többek között látni a jellegzetes spanyol borostömlőt, a füles korsót és a butykost is, amelyből persze vannak fiatal tervezők által újragondolt változatok is, mint például a  Jordi Herrera chef által tervezett Fakircook vagy Andreu Carulla szellemes „élő” edénye.

A kiállítást három címszó köré csoportosították: Konyha, Asztal és Étel a három terem neve, és igen, ebben a sorrendben tárul a nagyközönség elé a múzeumban is. Az első szobában elképesztően látványos az installáció, nagyon jól tálalják a látnivalókat és nagyon jók a fényeffektek is. A szoba végében kicsit megtorpantunk azért, mert nem értettük, hogyan kerülhet egy szimpla Braun citrusprés a felhozatalba, aztán persze kiderült, hogy bármennyire is német a márka, ez a termék bizony spanyol kooperációban született. Az már nyilván nem okoz senkinek túl nagy meglepetést, hogy a Chupa Chups nyalóka dizájnját Salvador Dalí tervezte, így természetesen helyet kapott ez is a kiállításon. Egyébként rengeteg olyan termék szúrt még szemet a felhozatalban, amin elsőre meglepődtünk, mit keresnek itt, de nézze meg őket inkább saját szemével a képgalériában!

Konyha, asztal, étel

A tervező és építész Juli Capella kurátor koncepciója szerint a „Tapas” három kiállítási egységben mutatja meg gasztronómiai dizájnból: konyha - azaz az előkészítés és a hozzátartozó eszközök helye; asztal – azaz az élelmiszerek kóstolására szolgáló tárgyak; és az étel - vagyis az élelmiszerek saját dizájnja.

Tapas

A tapas a spanyol konyha jellegzetességeként (a kisebb adagokban felszolgált) előételek különböző kínálata. Sok helyen Spanyolországban kisebb és nagyobb mennyiségben szolgálják fel a tapast, például lehet választani, hogy 5, vagy esetleg 10 fajta étel kerüljön-e a kis tányérokba. Persze, sok helyen össze is lehet válogatni, hogy mi legyen az asztalon és sokszor nem előételként, hanem főételnek kérik az éhes vendégek.

Érdekesség: a tapa (falatka) eredetét számos legenda és hagyomány is övezi. Ezek egyike szerint, régen, amikor bort rendeltek, a poharat egy szelet kenyérrel vagy felvágottal takarták le, megelőzendő, hogy a por vagy a muslicák bekerülhessenek az italba. A pohár befedése a spanyol tapar igéből származik, mely a mai tapas szóra utal.

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem fogja tudni abbahagyni ennek az órának a bámulását

mzd 2015. augusztus 20., csütörtök 12:51

Mintha életre keltek volna, úgy mozognak Zelf Koelman Ferrolic nevű alkotásában a tintafoltok. Amik persze nem tintafoltok, hanem a NASA által kifejlesztett mágnesezhető folyadék, a ferrofluid. Az órára a TheVerge oldalán bukkantunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tippek, hogy tuti jól tartsa a broméliáját!

ST 2015. augusztus 19., szerda 17:37

Ha ön is vett már broméliát az üzletben, és végighallgatta az eladó utasításait, hogy hogyan gondozza azt, akkor joggal hiheti, hogy ismeri ezt a különleges növényfajt. Pedig ez messze nincs így, hiszen a broméliák több, mint 160 faja teljesen eltérő igényekkel is rendelkezhet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így készül a világ legnépszerűbb műanyag széke

aa 2015. augusztus 18., kedd 12:35

Eames székek Herman Miller gyártásában
Eames székek Herman Miller gyártásában
Fotó: Herman Miller

Ki ne ismerné a világ egyik legnépszerűbb székformáját, a Charles és Ray Eames által tervezett „Shell széket” , aminek története egészen a negyvenes évekig nyúlik vissza és amiből a klasszikus és kortárs dizájn bútorokat terveztető és gyártó Herman Miller a mai napig a legtöbbet eladását produkálja? „Egy tervezőnek olyan átgondoltnak kell lennie, mint egy jó házigazdának, akinek tisztában kell lennie a vendégek igényeivel” – vallotta Charles Eames, aki már azelőtt kísérletezett rétegelt lemezekkel, új technológiákkal és formázható anyagokkal, mielőtt elvette volna későbbi állandó alkotótársát, Ray Eamest (Bernice Alexandra „Ray”). Tehát az 1950-es években piacra dobott szék megtervezése valójában több mint tíz évvel azelőtt kezdődött, hogy valójában debütált volna a nagyközönség előtt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudjuk, mit fog olvasni a vécén!

etelka 2015. augusztus 18., kedd 08:25

450 ezer példányban jelent meg az új IKEA katalógus, amit elsősorban az áruházakban lehet beszerezi, a szerencsésebbek pedig a postaládájukba kapják, hogy aztán boldogan tehessék az x-eket és post-iteket, a megvásárolni kívánt termékek mellé (vagy a falhoz csaphatják a cukibbnál cukibb álomcsaládokat nézve). A katalógus újdonsága, hogy a hozzá letöltött applikáció segítségével körbe lehet járni a szobákat és kipróbálni, hogy milyen lenne a saját lakásunkban egy adott bútor. Ezzel jól el lehet játszani, mi rendesen kipofoztuk a szerkesztőséget. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sok szekrény egy helyen: a gardróbszoba

ST 2015. augusztus 17., hétfő 11:30

Sokan álmodoznak arról, hogy ha egyszer lesz annyi helyük, akkor kialakítanak egy gardróbot. Amikor aztán végül valóban adódik a lehetőség, akkor mégis visszakoznak, mert már úgy megszokták a szekrényeket, és hát olyan szépek is. Jó, első hallásra egy külön szoba a ruháknak tényleg luxusnak hangzik, de ha egy kicsit jobban utánagondol, akkor bizony rengeteg helyet lehet vele megtakarítani.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hol ágy állott, most kanapé

moana 2015. augusztus 16., vasárnap 17:30

A sűrűn lakott városokban bizony minden négyzetcentiméter számít, de a helytakarékosság és a tetszetős berendezés szinte kizárják egymást. Simon Woodroffe tervező YO! Home projektje viszont pont ennek az ellenkezőjét szeretné bizonyítani, vagyis, hogy a luxust nem kell feláldozni a praktikum oltárán.

Woodroffe és csapata többek között azzal spórol helyet, hogy az étkezőasztalt bele lehet süllyeszteni a padlóba, a konyha nem egy külön helyiség, hanem csak egy fal, amit könnyű eltüntetni, a nappaliból pedig azonnal hálószoba lesz, ha az óriási ülőgarnitúrára leeresztjük a plafonról a dizájnos álmennyezetnek álcázott franciaágyat. Az utóbbi átalakulás természetesen kis motorok segítségével történik, de akkor is le tud feküdni aludni, ha este hirtelen áramszünet volna, ugyanis a szerkezet kézi erővel is könnyedén működtethető - írja mymodernmet.com.

A tervező egyébként már a második prototípusnál tart, és a lakás méretét sikerült 40 négyzetméterre lecsökkenteni. Egy éppen készülő manchesteri házban pedig élesben is kipróbálják, hogy mennyire életképes a projekt. 

Szárazságtűrő növények a kertbe, balkonra

ST 2015. augusztus 16., vasárnap 12:03

A hőség mellett valami más is kikészíti a növényeket a nyári időszakban, ez pedig nem meglepő módon a szárazság. És míg mi bármikor ihatunk vagy fürödhetünk egyet, a növényekről ez nem mondható el. Hiszen hiába szeretné megöntözni őket, amikor látja, hogy kókadoznak, akár többet is árthat vele, mint amennyit használ: a tűző napon öntözött növény levelei ugyanis megéghetnek, amitől tönkremehet, így csak nagyon óvatosan szabad bánni vele.

Ezért remélhetőleg már minden terasz- és kerttulajdonosnak alapszabály, hogy locsolni csak kora reggel és késő este szabad – már ha nem felejti el. Akikkel ez gyakran megesik, azoknak itt egy egyszerű megoldás: ültessen szárazságtűrő növényeket!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kellemesnek szánt betontömb az erdő közepén

ST 2015. augusztus 15., szombat 14:03

Egy erőműtől senki sem várja el, hogy szép és esztétikus legyen. Persze azért nem árt, ha nem folyik ki a szeme az embernek, ha ránéz, de a gótikus csúcsívek vagy a organikus formák általában nem jellemzői az ipari épületeknek - kivéve persze, ha Hundertwasser arra járt. Az osztrák TIWAG erőmű látogató- és irányítóközpontja nem ilyen. Egyáltalán nem.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés