RAKTÁR

Így lesz tökéletes a festés!

etelka 2015. október 13., kedd 10:48

Az ősz és a tél nem kifejezetten a csúcsidőszak festésben, pedig logikus lenne: akkor ülünk egész nap a lakásban, és bámuljuk a ronda, elkoszolódott, vagy mára már rég megutált barackvirág színt. Mi ezért elmentünk, hogy továbbképezzük magunkat a Poli-Farbe workshopján, ahol kísérleteztünk fémmel, fával és fallal egyaránt. 

A cég persze felvonultatta  szakembereit, és ez így van jól, de én megőrülök attól, hogy Attila - aki mondjuk 30 éve lakásokat fest - azt mondja valamiről, hogy tök egyszerű, aztán jövök én, és nemhogy nem egyszerű, de köszönőviszonyban sincs egymással az ő meg az én munkám. De festegetés előtt jöjjenek a trendek, és hogy éppen mit keresnek itthon azok, akik átvariálnák a lakásuk színeit. 

Az értékesítési statisztikák szerint (ez a Poli-Farbéra vonatkozik) a földszíneket, a barnás és zöldes árnyalatokat veszik az emberek. A narancs és sárga korszak már a múlté, a vevők inkább a nyugodtabb barnás árnyalatokat keresik, ezért készültek ezekből új színek. 

Kedvelt a több szín kombinációja, sőt akárcsak a divatban, itt is kedveltek a geometrikus mintázatok. A color blocking is egyre nagyobb teret nyer, és a lakásfelújítók bátran kísérleteznek már a színekkel és a formákkal is. 

A barnás árnyalatok mellett a szürkék is nagyon kedveltek, amelyet gyakran használnak a lakberendezők és bútortervezők északon. Nem véletlen, hogy a lakberendezési üzletek is előrukkoltak a maguk szürke kiegészítőivel.  A szürke szín hatása érdekes: szakértők szerint a szürke színt választók kerülik a feltűnést, mégis különlegesebbnek érzik magukat az átlagosnál. Megfelelő bútorokkal és színekkel kombinálva a megnyerően egyedi, különc életérzés hatása sem marad el, ráadásul az egész világostól a majdnem feketéig számos árnyalatot lehet kikeverni belőle. 

 Ami biztosan nem tűnik el, az a fehér: elegancia, letisztultság, visszafogottság és végtelen kombinálhatóság jellemzi. Színek kontra fehér? - ez örök kérdés marad, de vitathatatlan, hogy a fehér például a skandináv, valamint a minimál stílus fő színe. A fehér ugyanakkor kooperatív játékos, képes önmagát alárendelve kiemelni és hangsúlyozni a környezetében lévő tárgyakat vagy akár falrészleteket: tehát a színeket. Ugyanakkor sokan kísérleteznek azzal, hogy a fehér mellé egy-egy részletben becsempészik a színeket, akár tapéta, akár festék formájában, így adva hangsúlyt az alapszínnek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Higgyen a szemének! Mutatjuk a legjobb délibáb házakat!

aa 2015. október 12., hétfő 19:50

Nemcsak a konzolos épületek örvendenek töretlen népszerűségnek az építészetrajongók körében, hanem az olykor megosztó, de mégis látványos tükrös építmények is, amelyek egyes részei gyakran azt a hatást keltik a nézőben, mintha ott sem lennének. Kattintson a galériára és ismerje meg a környezetre és a természetre olykor remekül reflektáló, szemkápráztató házakat, amelyek a világ több pontján megtalálhatóak Japántól Olaszországon át Dániáig!

Íme a polc, ami a könyvtárával együtt nő

mzd 2015. október 12., hétfő 13:17

Ha legalább egyszer előfordult már önnel, hogy bútorvásárlásnál azon görcsölt, mi van, ha költöznie kell és oda már nem passzol majd az új darab, akkor van egy jó hírünk. A japán Nendo bútor dizájnstúdió az orosz matrjoska babákra emlékeztető koncepcióval állt elő: olyan polcot alkotott meg, amit akár a kétszeresére is "nagyíthatunk" egyetlen mozdulattal – írja a FastCompany.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen házakban éltek az amerikai álom vesztesei

bb 2015. október 11., vasárnap 19:45

Ami New Orleansban a shotgun-, San Franciscóban pedig a földrengésbiztos ház, az Los Angelesben egyértelműen a dingbat házat jelenti. Az egyfajta „cipősdoboz” stílust követő sablonos bérházak az ötvenes-hatvanas években bukkantak fel, főképp Dél-Kaliforniában, Arizonában, Floridában, Hawaii-on, Nevadában illetve Vancouverben és elsősorban a gyenge minőségükről és az olcsó bérleti díjaikról voltak ismertek – mutatja be az achitizer.com a két-három szintes épületeket, melyeknek parkolója az utcafrontra néz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha jól tárolja, akkor sokáig lesz friss a most leszedett gyümölcs

ST 2015. október 10., szombat 09:53

Az ősz beköszöntével elérkezik a bőség időszaka, és a gyümölcsök és zöldségek roskadásig töltik a háztartásokat. Ha pedig történetesen nem termelő, akkor is tudja, hogy érdemesebb ősszel venni a finomságokat, hiszen télen az áruk jóval magasabb, és nem is olyan egészségesek, mint a hazai, őszi termés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit kezdjen a dézsás növénnyel télen, ha túl nagy ahhoz, hogy bevigye?

ST 2015. október 9., péntek 19:25

A kert díszítése közben válogathatunk a szebbnél szebb növények között, és ezekből annyi van, hogy sokszor még akkor is szeretnénk egy-egy új szerzeményt, ha már nincs beültethető szabad földfelületünk. Ilyenkor kerülnek elő a ládák, dézsák, meg a kisebb hordónyi cserepek, és aztán egész tavasszal meg nyáron lehet örvendezni, milyen nagyon jól néznek ki. Mostanában viszont, ahogy közeleg a tél, új problémával kénytelen szembenézni: hogyan fogja ezt a nagy és nehéz dögöt bevonszolni a garázsba vagy a pincébe?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megoldások apró lakásokba, hogy az ajtó se foglaljon sok helyet

ST 2015. október 7., szerda 14:15

Az apró lakások általános problémája a helyhiány. Ezen sok esetben a berendezéssel és a renddel sokat lehet javítani, de előfordulhat, hogy ez sem elég. Ilyenkor az ember csak fogja a fejét és azon agyal, hogy mivel is tudna még egy kis helyet spórolni úgy, hogy azért elférjen az ágy és az ülőgarnitúra is, de a konyhaszekrényről se kelljen lemondania. Mivel a lakások esetében a határoló falak bontása egy picit bajos – hacsak nem akar összeköltözni a szomszédjával –, így onnan kell helyet lecsípnie, ahonnan még lehet: az ajtóból.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szentendrei ház lett az Év Háza

ermiz 2015. október 5., hétfő 16:10

Borbás Péter építész saját ökologikus családi háza lett idén az Év Háza. A díjat hagyományosan az építészet világnapján adták át hétfőn Budapesten - írta az MTI. 

A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és az Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével kiírt pályázatra az idén 27 érvényes mű érkezett. A Magyar Építész Kamara különdíját egy veszprémi családi ház kapta, melynek építésze Kovács Zsolt György, Beránková Jana és Kovács Dávid volt, míg a Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját Földes László Pilisborosjenőn található hosszú háza nyerte el. 

Borbás Péter háza Szentendre belvárosában áll, és egy régi négy helyiséges parasztház helyére épült. A régi épület körvonalait hűen követte az építész, a beépített tornác és a fedett terasz adott plusz négyzetmétereket az épületnek. A hagyományos parasztházak mintáját követi a ház, de az apró ablakok helyett hatalmasakkal tágították az amúgy viszonylag szűkös teret. A tisztaszoba megmaradt, vendégszobaként működik.

A házban igyekeztek megjeleníteni és kimenteni a régi építőanyagokat, a teherhordó falak közt cellulóz hőszigetelés van, 21 centiméter vastagságban. A régi épület köveit újrafaragták és beépítették a házba. A régi faanyagokból külső és belső bútorok készültek, ezzel vitték tovább a régit az újba. 

A fűtést és a meleg vízet a napkollektor segíti, vízteres kandalló és kondenzációs gázkazán is van a házban. A tervek szerint a ciszterna esővízével fogják leöblíteni a wc-ket. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézze meg a világ legmonumentálisabb építészeti csodáit!

bb 2015. október 4., vasárnap 15:31

Számos olyan lista kering a világhálón, ami a világ építészeti remekeit mutatja be az olvasóknak. A legjobb épületek begyűjtése azonban igencsak nehéz és szubjektív feladat, ezért is lepődtünk meg annyira a techinsider.com összeállításán. Ők ugyanis merész vállalkozásba fogtak, mikor egy kalap alá vették a világ ősibb épületeit a legvitatottabb, a legmodernebb épületekkel, világszerte ismert templomokkal és a kastélyokkal egyetlen szempont alapján: melyik a legnagyszabásúbb. Kattintson a galériára és nézze meg, hogy milyen hihetetlen építészeti csodák között élünk!

Nézze meg, hogy hogyan néztek ki és mit tudtak a mai számítógépek elődjei!

aa 2015. október 4., vasárnap 09:05

Nemrég megmutattuk, hogy milyenek voltak a mai fejlett technológiai vívmányok prototípusai, melyből kiderült, hogy a Google navigáció vagy a Skype gondolata már évtizedekkel ezelőtt létezett a feltalálók fejében és csak arra várt, hogy a technológia is elérje azt a szintet, amelyen már meg is valósíthatóak az ötletek. Ezúttal az Information Technology School segítségével állítottunk össze egy szórakoztató listát arról, hogy hogyan néztek ki, mit tudtak és mennyibe kerültek a korai számítógépek. A galériában található összeállítás után egészen biztos nem fog panaszkodni a 150 ezer forintos, szuperintelligens laptopjának lassúságára vagy súlyára. Kattintson!

Egy hely, ahol ingyen szerelnek

etelka 2015. október 3., szombat 18:53

A Café Fusi a Design hét alatt várja a Gólyában a látogatókat, akiknek elromlott valamilyen lakberendezési tárgyuk, de nem értenek a megszereléséhez, vagy nincsenek szerszámaik. A Rendezvény házigazdája a Kultúrgorilla csapata. Közülük kettejükkel, vagyis Oravecz Júliával és Göttler Annával beszélgettünk arról, mit jelent a fenntartható design és mit tehetünk érte.

Hogy született meg az ötlet, hogy megcsináljátok ezt a pop-up javítóműhelyt?

Design management szakon tanultunk, és érdeklődtünk azon a megközelítések iránt, melyek valamiféle módon hozzájárulnak nem csak az életminőség javulásához, hanem olyan módon teszik ezt, ami fenntartható és szociálisan is érzékeny. Mi ezt a két dolgot nem csak összeegyeztethetőnek tartjuk, hanem azt gondoljuk hogy lemondások nélkül is lehet fenntarthatóan élni, hanem ezen túl is szükségesnek tarjuk hogy ez a kettő együtt működjön.

Szeretünk beindítani dolgokat, így idén a Fusi műhelyre esett a választás és a repair cafe mozgalmat  szeretnénk népszerűsíteni, hogy ezek minél inkább láthatóvá váljanak Budapesten. Minél több ember összetalálkozik, aki hasonló módon gondolkodik, és hasonló dolgokat szeretne elérni, és céljai vannak, annál hamarabb beindul ez. Négy féle tematikában szervezünk műhelynapokat, mint a bútorok, a varrás vagy volt a hétvégén elektromos műhely is.

Ez abból a szempontból is nagyon érdekes kérdés, és itt kapcsolódunk a designhoz, hogy mit keresünk a design héten, hogy az elektromos készülékeink a környezeti terhelés nagyon nagy részét teszik ki, és sok elektromos eszközt úgy terveznek meg, hogy bele van építve az elavulása, illetve nehéz, vagy nem lehet szétszedni sem. A designon belül van egy olyan irányzat, ami arra figyel oda, hogy a tervezésnél erre gondoljunk, hogy ezt könnyebbé lehessen tenni.

Létezik az open design, amikor hozzá tudsz férni a látványtervekhez. Ennek két ága van, az egyik, hogy a végét nyitva hagyják a történetnek és egy másik designer hozzá tud kapcsolódni, mint egy software esetében, a másik, a downloadable design, amikor megkapom a tervet és én rakom össze az adott dolgot. A javíthatósága és a kiegészíthetősége az ami, hangsúlyos. A 2013-as design hétre már az open designnal készültünk, amikor elindítottuk a DIYsigner nevű workshop sorozatot, ahol közösségileg raktuk össze a külföldi stúdiók open design terveit. Amikor mi ezt elindítottuk, akkor nem volt olyan tervező a Momén, aki felajánlotta volna úgymond a köz javára a bútortervét, ezért egy olasz stúdióval kapcsolódtunk össze, és az ő terveiket tudtuk megvalósítani. 

Mi visszacsatoltunk a stúdiónak, hogy mi nem volt értelmezhető a gyártmányterven, mit kéne máshogy jelölni. Ez teljesen nyitott dolog volt, és egyben terapeotikus és közösségi is. Van a szociális dimenzió, illetve a szakmai is, hogy miközben laikusok jönnek a workshopra tud zajlani egy szakmai diskurzus is.

Közben láttuk, hogy a felületkezelést imádják az emberek, úgy érzékelik, hogy nagyon sokat tudnak perszonalizálni ezen a módon. Hogy hány polcot raksz bele, hogy milyenre fested,. Az lenne a hozzáadott érték, hogy adunk egy tudást. Alapvetően olyan embereket várnánk, akik maguk is akarnak valamit tanulni, vagy hozzátenni a saját kezükkel. 

Miért itt, a VIII. kerület közepén valósult ez meg?

A Gólyával egészen véletlenül találtunk egymásra. Amikor elindultak, pont ezen a helyen Fusi műhely néven elkezdtek egy ezen a koncepción alapuló helybélieknek szóló műhelyt indítani és aztán kapacitás híján ez elmarad, de úgy tűnik hogy most folytatni szeretnék, úgyhogy pont jól jött ki, hoy mi most itt elindítunk valamit. Jönnek ide emberek, megismernek olyan mestereket akik ebben a szellemiségben mozognak, van varrógép, szerszámok úgyhogy szeretnénk, ha a láthatóságát tudnánk növelni, amihez hozzászerveztünk olyan programokat is, melyek ebben a szemléletformálásban segítenek..Itt lesz Ingrid van der Wacht design teoretikus Eindhoovenből, lesz filmvetítés és garázsvásár is. 

Hogy sikerült beszervezni a mestereket?

Olyanokat igyekeztünk megnyerni erre a feladatra, akik már a paradigmaváltás után vannak, és így gondolkoznak és eljönnek, mert nekik ez természetes. 

A nyugdíja mesteremberekre is nagy szükség van.Azok akik nyugdíjba mentek, de előtte volt egy mesterségük, azoknak kell egy átvezetés, legyen ugyanúgy értelme a napokat eltölteni. Az én apukám elektrotechnikus volt, ő minket mint unokáit tanítgatott, mert neki ez volt a lételeme. Ezek a kapacitások itthon nagyon kihasználatlanok. Hollandiában és Angliában évek óta léteznek a Repair Cafék és a Transition mozgalmak.

Ez tud itthon működni?

Szerintem fog, mert nagyon sok jó ember van, és jó szándékú ember is sok van, és az ilyen helyek gyűjtőpontjai ennek a kultúrkörnek. Ezek olyan urbánus sejtek, melyek tudják katalizálni, hogy más szinten induljanak el a kezdeményezések, és ezekből hosszabb távú folyamatok tudnak lenni. A Repair Café már létezik itthon is. Meg kell mutatni, hogy nem egy elvont fogalom a fenntarthatóság, hanem be lehet vinni a saját életterünkbe. Úgy, hogy megpróbáljuk azokat a tárgyakat amelyekkel van egy személyes viszonyunk megpróbáljuk megjavítani, de ha nem lehet, de még megmaradt a személyes viszony, akkor átalakítjuk, és ebből lesz az upcycling. Ebben tudunk mi segíteni.

Egy városban nagyon fontos, hogy mindenkiben tudatosítani kell, hogy kis lépésekkel mit tehetek mint egyén. Például,  hogy a szemétlerakókba kerülő szemetet csökkentsük, itthon ez a szám talán 64 százalék. Ez az, ami nem dolgozódik fel. Ez a tárgy körforgásból kikerülő szemét, az valójában nem is körforgás, hanem van egy pont ahol kikerül az adott tárgy, és ez egy heggyé válik, ami egyre nő.

Ezt többféle módon lehet megfogni, az egyik mód, hogy amit lehet megjavítunk, újra használunk, a másik része pedig a design. Hogy, eleve olyan dolgokat csináljunk és gyártsunk, amelynek a strukturálja olyan, hogy megszereltethető legyen. Vagy olyan anyagokból legyen, amelyek lebomlanak, vagy egészségesebbek legyenek. Ennek sok aspektusa van, ohy hogy kéne úgy tárgyat tervezni, hogy fenntartható legyen.

Ott van az I fix it, ami ennek az egész szerelős történetnek az egyik közepe. Vannak videók, melyek bemutatják, hogy népszerű készülékeket és technikai eszközöket, hogyan lehet megszerelni. VAgy vannak már cégek, akik műanyag helyett fát használnak az elektromos eszközeik becsomagolására.

A műhelybe érkezett kerti ülőgarnítúra egyik széke, stílusosan gördeszkán tolták el a lányok a Gólyába, de volt aki csak azért jött, hogy megnézze, hogyan javítja meg a bútorokat egy egykori hegedűkészítő mester, és Nagy Alex bútortervező, akit nyugodtan nevezhetünk paradigmaváltáson átesett szakembernek is. Ők vállalkoztak arra, hogy egy délutánt a Gólya udvarán töltsenek,és mindent megreparáljanak, ami a kezük ügyébe kerül. Sportszerű nehezítésként csak az ott lévő faanyagot tudták használni, bár ez sem volt kevés, de hihetetlen kreatívitással újították meg a bútorokat. 

Így készítse fel a télre a kerti garnitúrát

ST 2015. október 3., szombat 16:13

Az ősz az az időszak, amikor a kerti garnitúrák még utoljára használhatóak. Érdemes is kihasználni az időt, hiszen a színes levelek és a napsütés nagyon élvezetes látvány a kertben. A tél azonban komoly károkat is tehet a garnitúrában, így mindenképp fontos előre felkészíteni rá.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nagy meló, de ne hagyja ki – ne maradjon levél a gyepen!

ST 2015. október 3., szombat 13:11

Az ősz egyik legjobb része a sárguló, pirosló lombkoronák, amik nagyon szépek – egészen addig, amíg a fákon vannak. Amikor azonban lehullanak, máris csak nyűgöt jelentenek, hisz kezdődik a végeláthatatlan gereblyézgetés. Vagy nem is? Hisz a levelek tulajdonképpen humusz alapanyagok, vagyis a legtöbből kitűnő minőségű virágföld lesz. Adódik tehát a kérdés: minek takarítanánk el a fűtől a leveleket, ha azok később tápanyagként szolgálhatnak?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Látott már akasztott ember árnyékú közlekedési táblát?

mzd 2015. október 2., péntek 13:48

Bár még nincs is Halloween, az Egyesült Királyságbeli Dartmouth-ban élőket már most egy fura árnyék kísérti: ha a megfelelő irányból süt a Nap, a Milton Lane és Waterpool Road találkozásánál lévő ház mellett álló közlekedési tábla és kandelláber egy akasztott ember alakját rajzolja a falra – írja a DailyMail.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Költöztesse be magához a Holdat!

mzd 2015. október 2., péntek 11:58

Mivel vizet találtak rajta, így mostanában inkább a Mars van reflektorfényben, azonban a Holddal is történnek érdekes dolgok. Egészen pontosan az, hogy összegyűlt a pénz arra a projektre, amiben a tervek szerint az égitest mását ábrázoló világítótesteket dobnának piacra. A termék nem meglepő módon a Luna nevet kapta és a kitűzött 40 ezer dollár (11 millió forint) indulótőke helyett 509 ezret (140 millió forintot) kalapoltak össze rá – olvasható a MyModernMet oldalán.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Kertem teraszát szeretik a legjobban az emberek

mzd 2015. október 1., csütörtök 15:07

Tényleg a Kertem lesz a legjobb kiülős hely? – tettük fel a kérdést még pár hete. Mint kiderült, igen: a Terasz Budapest versenyén ugyanis rá érkezett a legtöbb, közel ezer szavazat. Díjazták még a Kioskot, a Mazel Tovot és a Fellinit is, továbbá négy másik hely szóbeli elismerésben részesült.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Örökítse meg az ablakokat is!

aa 2015. október 1., csütörtök 11:43

Ha már rácsodálkozott a korunk építészeti dokumentálásában jelentős szerepet vállaló Instagram szebbnél-szebb épületeire, lépcsőire és padlóira, akkor valószínűleg azon már meg sem lepődik, hogy a világ ablakait is lelkiismeretesen fotózzák és töltik fel az oldalra a felhasználók. Természetesen nemcsak a modern kor ablakai mozgatják a közösség fantáziáját, hanem a történelem során sokat látott darabok, illetve a templomablakok is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Őszi DIY: a terasz felturbózása

ermiz 2015. szeptember 30., szerda 16:23

Ha az ember házban él, akkor előfordulhat, hogy nem is egy, de két terasza is van. Ebben az a jó, hogy pont dupla annyit lehet rákölteni, mintha egy lenne. Ezért is döntöttem úgy, hogy ha már az egyikre egy csomó pénzt költöttem, a másikat felújítom én magam, pont mint a lakber bloggerek. Persze így is elment nagyságrendileg 8000 forint, de ha tud kölcsönkérni csiszolót, ez a tétel csökkenthető.

Azt hozzáteszem, hogy nem igazán van kézügyességem, nem kezelem profin a csiszolókat, és nem fújom kivülről a csiszolóvásznak felhasználásának mikéntjét sem. Ennek ellenére baromi bátran belevágtam a terv megvalósítsába: lecsiszolom és újrafestem a teraszt. Na jó, ez így leírva elég szánalmasan egyszerűnek hangzik, de egy csomó helyen el lehet vérezni, és ezt jobb, ha az ember előre tudja. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Művésztelep lehet a romos debreceni kúriából

bb 2015. szeptember 29., kedd 17:34

A debreceni zsinagóga udvarán található holokauszt emlékmű átadása után Nyitrai Csabának köszönhetően egy újabb látványossággal bővülhet a megyeszékhely. Az építész ugyanis diplomamunkájában foglalkozott az egykor Vértessy-kúriaként emlegetett romos épülettel, ami a Gázvezeték és a Vértesi utca sarkán, a Tégláskertben található – számol be róla az építészfórum.hu A feltételezhetően az 1860-1870 között épült kúriárólla helyi lapokban az a hír járta, hogy esküvői rendezvényházat üzemeltetnének majd benne a költséges felújítás után. Sőt három évvel ezelőtt még egy ilyen szomorú „látványtervvel” is ijesztgettek.

Az eredeti tervekkel ellentétben azonban Nyitrai inkább a Debreceni Művésztelep számára hozna létre négy műtermet valamint közösségi és kiállítóteret. Íme az építész izgalmas koncepciója a 2011-ben műemlékké nyilvánított épületről:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Már legnagyobb ledfala is a kínaiaknak van

Divany.hu 2015. szeptember 28., hétfő 11:48

Nemrég debütált a csungkingi Maoye Plázában a világ legnagyobb kültéri ledfala, ami 3363 négyzetméteren és több mint száz méteres magasságban is képes reklámokat sugározni. Az Unilumin cég által megálmodott ledfal a Guanyin Bridge Business Circle, azaz az üzleti negyed kellős közepén áll, és méretének köszönhetően mindenhonnan tökéletesen látható.

Ugyan arról nem szólnak a hírek, hogy mennyi áramot fogyaszt, de azt ígérik, hogy a lehető legenergiatakarékosabban világít, ráadásul állítólag a környezetre semmiféle fényszennyező hatása nincsen, amit így elsőre azért elég nehéz elképzelni...

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ilyen drónból nézve a világ egyik legmenőbb háza

etelka 2015. szeptember 27., vasárnap 18:13

Frank Lloyd Wright Hollyhock (Mályvarózsa) nevű épülete Los Feliz tetején található, és öt év felújítás után februárban lehetett megnézni - mindössze 24 órán keresztül. Az 1921-ben épült ház Los Angeles egyik leghíresebb épülete, amely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, kilenc másik Wright művel együtt. Az épület eredeti gazdája Aline Barnsdall olajmágnás örökös, aki még 1927-ben adományozta a városnak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mégsem olyan egyszerű becuccolni egy lakókonténerbe?

aa 2015. szeptember 26., szombat 20:21

Még az év első felében jártunk utána annak, hogy mégis mire jók, mennyire gazdaságosak és mennyibe kerülnek az újrahasznosított szállítási konténerek. Vannak azonban olyan szkeptikus építészek, akik szerint ezek a mozgatható otthonok egyáltalán nincsenek rendben, cseppet sem nevezhetjük őket hosszú életűnek vagy költséghatékonynak.

„Körülbelül tíz éves korom óta vagyok kapcsolatban a tengeri konténerekkel, ekkor vágott bele apám ebbe a bizniszbe. Ők az Egyesült Államokban és Kanadában készítették az akkor valóban drágának számító tartályokat, amikről nehéz lett volna elhinni, hogy élhetőek. Ehhez képest nemrég láttam egy fotót néhány afrikai konténerházról, amelynek ablaka és ajtaja is volt.”- mondja a treehugger.com kritikusaként ismert Lloyd Alter , aki szerint hosszú távon egyáltalán nem fenntartható ez a fajta életforma.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gozsdu Antik Market: zsibvásár novemberig

nemoszi 2015. szeptember 25., péntek 13:13

"Itt asszem én vagyok a legidősebb" – hallani egy nézelődő dohogását, aki azt hitte, a "Gozsdu Antik Market és könyv bolhapiac" című rendezvényen tényleg antik dolgokkal fog találkozni. Tulajdonképp igaza is van, a kézzel készült gyöngyfülbevalók, kamu Swarovski-karkötők, antikolt mágneses képek és széthordott táskák valóban nem tartoznak a régiség kategóriába. De éppenséggel nézelődni lehet köztük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

LED lámpa, székcsalád és horgászbot kapta az idei Magyar Formatervezési Díjat

mzd 2015. szeptember 24., csütörtök 17:43

Szeptember 24-én ismét átadták a Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat. Utóbbit a Hello Wood nyerte, előbbiben pedig elismerték többek között a London LED Lanternt, Kerékgyártó András Bieláját és a Luminari Glass-t is. Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Formatervezési Tanács elnöke szerint a hazai kreatívipar lendületben van – ezt támasztja alá az is, hogy a hazai GDP 3,7 százalékát adja, hazánk pedig az Európai Unió nyolcadik legfontosabb dizájnipari központja. A kreatív szellemi termékekből nyílt kiállítás szeptember 25-től egészen november 15-ig tekinthető meg az Iparművészeti Múzeumban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt az év egyik legizgalmasabb építészeti könyve

bb 2015. szeptember 23., szerda 13:00

Októberben kerül a könyvesboltok polcaira az arkansasi egyetem részét képező Fay Jones School of Architecture adjunktusának, Frank Jacobusnak az új könyve, melyben a tanítványaival karöltve különféle diagramokon ábrázolja az építészetet és annak legismertebb művelőit. A 150 szemléltető illusztrációt tartalmazó Archi-Graphic című könyvet a szerző nemcsak építészeknek, hanem olyan lelkes amatőröknek is ajánlja, akik érdeklődnek a látványtervek, a metrótérképek, a huszadik századi építészet szín- és formavilága, valamint az olyan meghatározó építészek munkái iránt, mint Le Corbusier, Frank Lloyd Wright vagy a Pritzker-díjas Richard Meier, akinek többek között a Los Angeles-i Getty Centert köszönhetjük.

Fotó: Courtesy Frank Jacobus, Laurence King Publishing
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés