RAKTÁR

Nem tocsognak többé mosogatólében az evőeszközök

Menő/Ciki

aa 2015. október 20., kedd 10:17

A termékeikkel már számos nemzetközi formatervezési díjat bezsebelt Peleg Design stúdió egy újabb látványos agyszüleménnyel rukkolt elő, méghozzá egy elefánt formájú evőeszköz szárító pohárral, amiben nem is lenne semmi meghökkentő, ha annak ormánya nem vezetné vissza a villáról vagy a kanálról lecsepegő felesleges vizet a mosogatóba.

Távolról sincs vége, olvasson még »
616 szavazat 1878 szavazat

Tarolt a galyatetői kilátó az építészversenyen

Edicsek 2015. október 19., hétfő 10:35

Október 16-án az Urániában adták át a legjobb magyar épületeknek és terveknek járó, 1,5 millió forintos összdíjazású Média Építészeti Díját. 2015 legjobb épületének járó díjat a természet tiszteletét és szeretetét a modern építészet elemeivel ötvöző, Kovács Csaba és  Vass-Eysen Áron  munkája alapján épült Galyatető kilátó nyerte. A legjobb építészeti tervnek a zsűri Palotai Dániel munkáját, az Athenaeum of Philadelphia, vagyis a természetes fényeket és a közösségi tereket egyedi módon kezelő philadelphiai könyvtár tervét választotta. A közönségdíjat - amelyről az Urániában jelenlévő közönség dönthetett - épület kategóriában, szintén a Galyatető kilátó alkotói vihették haza, terv kategóriában pedig Csaba Zita Zarándokszállása kapta.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gereblye, pho, hastáncruha: a Józsefvárosi piacon jártunk

Lina 2015. október 18., vasárnap 12:41

Emlékszik még a híres Négy Tigris, közismertebb nevén Józsefvárosi piacra, ahol állítólag a szamurájkardtól kezdve a bólogató kutyáig mindent lehetett kapni? Na, az már nincs. A helyén csak szemét és törmelék maradt, miután ledózerolták az egészet 2014 nyarán. Viszont a piac újjáéledt, jobban mondva átköltözött a szemben lévő régi gyárépületekbe, ahol már szabályozottabb és kulturáltabb körülmények között zajlik a biznisz.

Ha kíváncsi arra, miket lehet most kapni, kik árulják a portékáikat és igazak-e a piacról keringő urbánus legendák, csatlakozzon hozzánk egy körútra az épületek szövevényében! A cikk megírása során segítségünkre volt egy bennfentes is, Kita személyében, aki a Dang Muoi étkezde tulajdonosának a lánya. Kita és családja testközelből ismeri a piaci életet, hiszen maguk is a józsefvárosin kezdték működésüket, sőt még mindig van egy étkezdéjük az új piac területén. A részletekért erre tessék.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tavi növények egy része simán átteleltethető a tóban. És van, ami nem.

ST 2015. október 17., szombat 17:32

Akik szeretik a tavakat, és a kertjükben is telepítettek egyet, azoknak a tél mindig plusz kihívást jelent. Ez nem is csoda, hiszen ilyenkor nem csak a víz az, ami télen másképpen viselkedik, de a benne élő lényekről is gondoskodni kell. Jó hír: a növények, és akár az állatok is áttelelhetnek a tóban, de ehhez bizonyos feltételeknek teljesülniük kell.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bogarakkal kidekorált szoba: menő vagy ciki?

Menő/Ciki

aa 2015. október 17., szombat 16:03

Bár a közelgő Halloweenre is készíthette volna legújabb munkáját Jennifer Angus, de a wisconsini egyetem professzora egy egészen más alkalomból látott neki a projektnek. A rózsaszín "bogárszoba" ugyanis a washingtoni Smithsonian American Art Múzeumban található Renwick Galéria újranyitásának apropóján készült. Az épületrészt két éves felújítást követően november 13-án nyitják meg újra a nagyközönség előtt, a felfrissült tárlaton pedig kilenc kortárs művész mutatja be nagyszabású vagy éppen inkább hagyományos stílusú munkáját a csoda témakörében.

Bogarakkal kidekorált fal a múzeumban.
Bogarakkal kidekorált fal a múzeumban.
Fotó: facebook.com/jenniferangusartist
Távolról sincs vége, olvasson még »
1447 szavazat 539 szavazat

Nyert a Design Labon a vízforraló, ami fertőtlenít, párol és növényt is termeszt egyszerre

Edicsek 2015. október 16., péntek 14:53

Az Angliát képviselő Jordan Lee Martin nyerte az Electrolux Design Lab 2015 döntőjét és az ezzel járó tízezer eurót, valamint a fél éves ösztöndíjat, a Bloom névre keresztelt vízforralójával. A találmány a eredeti funkciója mellett még a növényeket is gondozza, vagy akár párolni és tisztítani is lehet vele. A közönségdíjat pedig a brazil Larissa Trindade lett Weaver névre keresztelt ruhajavító és anyag analizáló szerkezetével nyerte, igaz ő a legjobb hat közé nem került be.  A 60 ország 1500 pályázatából hat jutott a döntőbe, köztük Tobias Tsamisis is, aki a Moholy Nagy Művészeti Egyetem ösztöndíjas hallgatója. A versenyt élőben izgultuk végig Helsinkiben, majd az Electrolux Design Igazgatójával vettük egyenként sorra a pályaműveket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő építészeti portál élteti a zánkai Gyógynövény-völgyet

aa 2015. október 15., csütörtök 19:28

A Kis Péter által tervezett, megosztó fogadtatású Bazaltbor-Laposa Pincészet után egy újabb balatoni épületet kapott fel az építész szakma egyik legerősebb online lapja, az ArchDaily. Ezúttal a Modum Építésziroda tervezőjének, Krizsán András DLA-nak egyik tavalyi munkáját, a Balaton északi partján található zánkai Gyógynövény-völgy látogató és oktató központot mutatják be az olvasóknak.

„A 7000 négyzetméteres kertbe, ahol időszakosan több mint 400 féle gyógynövény terem meg, egy specializálódott látogató- és oktatóközpontot, egyfajta összetett, sokoldalú szolgáltatást nyújtó ökocentrumot álmodott Takács Ferenc. A tervezésére a terepet már jól ismerő Krizsán Andrást kérte fel, akinek a korábbi tervei jó alapot adtak az új épülethez, a családi léptékkel mérve sok funkciót magába foglaló, nonprofit gyógynövény központ megtervezéséhez” – mutatja be Bán Dávid a Káli-medence kapujában található épületegyüttest.

Fotó: Bujnovszky Tamás / Modum.hu / Bujnovszky Tamás
Távolról sincs vége, olvasson még »

Santiago Calatravaé az idei Európai Építészeti Díj

mzd 2015. október 15., csütörtök 18:51

Jövőképpel rendelkező teoretikus, filozófus, utópista – többek között ezekkel a jelzőkkel jellemezte Christian Narkiewicz-Laine, a chicagói Athanaeum elnöke Santiago Calatravát, majd hozzátette: mint építész, mérnök, szobrász és festő is díjazták őt – olvasható az ArchDaily-n.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vegyen menő angliai ingatlant a tengerparton

Dívány 2015. október 14., szerda 09:02

De csak akkor vegyen, ha teljesen meghibbant, illetve van felesleges hét és félmillió angol fontja (3,1 milliárd forint). Mert hiába pazar saját homokos stranddal, (beltéri) úszómedencével és lila posztós biliárdasztallal az amúgy is felkapott brit Dorset legdrágábban meghirdetett ingatlanja, ha az évi átlaghőmérséklet augusztusban is csak maximum 20,1 fok. De ettől még a környék és a ház is gyönyörű, szóval ha ön kedveli a hűvös időt és marha gazdag, nem ördögtől való gondolat ide költöznie. 

A házban öten tudnak kényelmesen aludni, 8000 négyzetméteren. Amúgy tényleg csak én nem találom a kandallót a képeken? 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Így lesz tökéletes a festés!

etelka 2015. október 13., kedd 10:48

Az ősz és a tél nem kifejezetten a csúcsidőszak festésben, pedig logikus lenne: akkor ülünk egész nap a lakásban, és bámuljuk a ronda, elkoszolódott, vagy mára már rég megutált barackvirág színt. Mi ezért elmentünk, hogy továbbképezzük magunkat a Poli-Farbe workshopján, ahol kísérleteztünk fémmel, fával és fallal egyaránt. 

A cég persze felvonultatta  szakembereit, és ez így van jól, de én megőrülök attól, hogy Attila - aki mondjuk 30 éve lakásokat fest - azt mondja valamiről, hogy tök egyszerű, aztán jövök én, és nemhogy nem egyszerű, de köszönőviszonyban sincs egymással az ő meg az én munkám. De festegetés előtt jöjjenek a trendek, és hogy éppen mit keresnek itthon azok, akik átvariálnák a lakásuk színeit. 

Az értékesítési statisztikák szerint (ez a Poli-Farbéra vonatkozik) a földszíneket, a barnás és zöldes árnyalatokat veszik az emberek. A narancs és sárga korszak már a múlté, a vevők inkább a nyugodtabb barnás árnyalatokat keresik, ezért készültek ezekből új színek. 

Kedvelt a több szín kombinációja, sőt akárcsak a divatban, itt is kedveltek a geometrikus mintázatok. A color blocking is egyre nagyobb teret nyer, és a lakásfelújítók bátran kísérleteznek már a színekkel és a formákkal is. 

A barnás árnyalatok mellett a szürkék is nagyon kedveltek, amelyet gyakran használnak a lakberendezők és bútortervezők északon. Nem véletlen, hogy a lakberendezési üzletek is előrukkoltak a maguk szürke kiegészítőivel.  A szürke szín hatása érdekes: szakértők szerint a szürke színt választók kerülik a feltűnést, mégis különlegesebbnek érzik magukat az átlagosnál. Megfelelő bútorokkal és színekkel kombinálva a megnyerően egyedi, különc életérzés hatása sem marad el, ráadásul az egész világostól a majdnem feketéig számos árnyalatot lehet kikeverni belőle. 

 Ami biztosan nem tűnik el, az a fehér: elegancia, letisztultság, visszafogottság és végtelen kombinálhatóság jellemzi. Színek kontra fehér? - ez örök kérdés marad, de vitathatatlan, hogy a fehér például a skandináv, valamint a minimál stílus fő színe. A fehér ugyanakkor kooperatív játékos, képes önmagát alárendelve kiemelni és hangsúlyozni a környezetében lévő tárgyakat vagy akár falrészleteket: tehát a színeket. Ugyanakkor sokan kísérleteznek azzal, hogy a fehér mellé egy-egy részletben becsempészik a színeket, akár tapéta, akár festék formájában, így adva hangsúlyt az alapszínnek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Higgyen a szemének! Mutatjuk a legjobb délibáb házakat!

aa 2015. október 12., hétfő 19:50

Nemcsak a konzolos épületek örvendenek töretlen népszerűségnek az építészetrajongók körében, hanem az olykor megosztó, de mégis látványos tükrös építmények is, amelyek egyes részei gyakran azt a hatást keltik a nézőben, mintha ott sem lennének. Kattintson a galériára és ismerje meg a környezetre és a természetre olykor remekül reflektáló, szemkápráztató házakat, amelyek a világ több pontján megtalálhatóak Japántól Olaszországon át Dániáig!

Íme a polc, ami a könyvtárával együtt nő

mzd 2015. október 12., hétfő 13:17

Ha legalább egyszer előfordult már önnel, hogy bútorvásárlásnál azon görcsölt, mi van, ha költöznie kell és oda már nem passzol majd az új darab, akkor van egy jó hírünk. A japán Nendo bútor dizájnstúdió az orosz matrjoska babákra emlékeztető koncepcióval állt elő: olyan polcot alkotott meg, amit akár a kétszeresére is "nagyíthatunk" egyetlen mozdulattal – írja a FastCompany.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen házakban éltek az amerikai álom vesztesei

bb 2015. október 11., vasárnap 19:45

Ami New Orleansban a shotgun-, San Franciscóban pedig a földrengésbiztos ház, az Los Angelesben egyértelműen a dingbat házat jelenti. Az egyfajta „cipősdoboz” stílust követő sablonos bérházak az ötvenes-hatvanas években bukkantak fel, főképp Dél-Kaliforniában, Arizonában, Floridában, Hawaii-on, Nevadában illetve Vancouverben és elsősorban a gyenge minőségükről és az olcsó bérleti díjaikról voltak ismertek – mutatja be az achitizer.com a két-három szintes épületeket, melyeknek parkolója az utcafrontra néz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha jól tárolja, akkor sokáig lesz friss a most leszedett gyümölcs

ST 2015. október 10., szombat 09:53

Az ősz beköszöntével elérkezik a bőség időszaka, és a gyümölcsök és zöldségek roskadásig töltik a háztartásokat. Ha pedig történetesen nem termelő, akkor is tudja, hogy érdemesebb ősszel venni a finomságokat, hiszen télen az áruk jóval magasabb, és nem is olyan egészségesek, mint a hazai, őszi termés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit kezdjen a dézsás növénnyel télen, ha túl nagy ahhoz, hogy bevigye?

ST 2015. október 9., péntek 19:25

A kert díszítése közben válogathatunk a szebbnél szebb növények között, és ezekből annyi van, hogy sokszor még akkor is szeretnénk egy-egy új szerzeményt, ha már nincs beültethető szabad földfelületünk. Ilyenkor kerülnek elő a ládák, dézsák, meg a kisebb hordónyi cserepek, és aztán egész tavasszal meg nyáron lehet örvendezni, milyen nagyon jól néznek ki. Mostanában viszont, ahogy közeleg a tél, új problémával kénytelen szembenézni: hogyan fogja ezt a nagy és nehéz dögöt bevonszolni a garázsba vagy a pincébe?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megoldások apró lakásokba, hogy az ajtó se foglaljon sok helyet

ST 2015. október 7., szerda 14:15

Az apró lakások általános problémája a helyhiány. Ezen sok esetben a berendezéssel és a renddel sokat lehet javítani, de előfordulhat, hogy ez sem elég. Ilyenkor az ember csak fogja a fejét és azon agyal, hogy mivel is tudna még egy kis helyet spórolni úgy, hogy azért elférjen az ágy és az ülőgarnitúra is, de a konyhaszekrényről se kelljen lemondania. Mivel a lakások esetében a határoló falak bontása egy picit bajos – hacsak nem akar összeköltözni a szomszédjával –, így onnan kell helyet lecsípnie, ahonnan még lehet: az ajtóból.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szentendrei ház lett az Év Háza

ermiz 2015. október 5., hétfő 16:10

Borbás Péter építész saját ökologikus családi háza lett idén az Év Háza. A díjat hagyományosan az építészet világnapján adták át hétfőn Budapesten - írta az MTI. 

A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és az Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével kiírt pályázatra az idén 27 érvényes mű érkezett. A Magyar Építész Kamara különdíját egy veszprémi családi ház kapta, melynek építésze Kovács Zsolt György, Beránková Jana és Kovács Dávid volt, míg a Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját Földes László Pilisborosjenőn található hosszú háza nyerte el. 

Borbás Péter háza Szentendre belvárosában áll, és egy régi négy helyiséges parasztház helyére épült. A régi épület körvonalait hűen követte az építész, a beépített tornác és a fedett terasz adott plusz négyzetmétereket az épületnek. A hagyományos parasztházak mintáját követi a ház, de az apró ablakok helyett hatalmasakkal tágították az amúgy viszonylag szűkös teret. A tisztaszoba megmaradt, vendégszobaként működik.

A házban igyekeztek megjeleníteni és kimenteni a régi építőanyagokat, a teherhordó falak közt cellulóz hőszigetelés van, 21 centiméter vastagságban. A régi épület köveit újrafaragták és beépítették a házba. A régi faanyagokból külső és belső bútorok készültek, ezzel vitték tovább a régit az újba. 

A fűtést és a meleg vízet a napkollektor segíti, vízteres kandalló és kondenzációs gázkazán is van a házban. A tervek szerint a ciszterna esővízével fogják leöblíteni a wc-ket. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézze meg a világ legmonumentálisabb építészeti csodáit!

bb 2015. október 4., vasárnap 15:31

Számos olyan lista kering a világhálón, ami a világ építészeti remekeit mutatja be az olvasóknak. A legjobb épületek begyűjtése azonban igencsak nehéz és szubjektív feladat, ezért is lepődtünk meg annyira a techinsider.com összeállításán. Ők ugyanis merész vállalkozásba fogtak, mikor egy kalap alá vették a világ ősibb épületeit a legvitatottabb, a legmodernebb épületekkel, világszerte ismert templomokkal és a kastélyokkal egyetlen szempont alapján: melyik a legnagyszabásúbb. Kattintson a galériára és nézze meg, hogy milyen hihetetlen építészeti csodák között élünk!

Nézze meg, hogy hogyan néztek ki és mit tudtak a mai számítógépek elődjei!

aa 2015. október 4., vasárnap 09:05

Nemrég megmutattuk, hogy milyenek voltak a mai fejlett technológiai vívmányok prototípusai, melyből kiderült, hogy a Google navigáció vagy a Skype gondolata már évtizedekkel ezelőtt létezett a feltalálók fejében és csak arra várt, hogy a technológia is elérje azt a szintet, amelyen már meg is valósíthatóak az ötletek. Ezúttal az Information Technology School segítségével állítottunk össze egy szórakoztató listát arról, hogy hogyan néztek ki, mit tudtak és mennyibe kerültek a korai számítógépek. A galériában található összeállítás után egészen biztos nem fog panaszkodni a 150 ezer forintos, szuperintelligens laptopjának lassúságára vagy súlyára. Kattintson!

Egy hely, ahol ingyen szerelnek

etelka 2015. október 3., szombat 18:53

A Café Fusi a Design hét alatt várja a Gólyában a látogatókat, akiknek elromlott valamilyen lakberendezési tárgyuk, de nem értenek a megszereléséhez, vagy nincsenek szerszámaik. A Rendezvény házigazdája a Kultúrgorilla csapata. Közülük kettejükkel, vagyis Oravecz Júliával és Göttler Annával beszélgettünk arról, mit jelent a fenntartható design és mit tehetünk érte.

Hogy született meg az ötlet, hogy megcsináljátok ezt a pop-up javítóműhelyt?

Design management szakon tanultunk, és érdeklődtünk azon a megközelítések iránt, melyek valamiféle módon hozzájárulnak nem csak az életminőség javulásához, hanem olyan módon teszik ezt, ami fenntartható és szociálisan is érzékeny. Mi ezt a két dolgot nem csak összeegyeztethetőnek tartjuk, hanem azt gondoljuk hogy lemondások nélkül is lehet fenntarthatóan élni, hanem ezen túl is szükségesnek tarjuk hogy ez a kettő együtt működjön.

Szeretünk beindítani dolgokat, így idén a Fusi műhelyre esett a választás és a repair cafe mozgalmat  szeretnénk népszerűsíteni, hogy ezek minél inkább láthatóvá váljanak Budapesten. Minél több ember összetalálkozik, aki hasonló módon gondolkodik, és hasonló dolgokat szeretne elérni, és céljai vannak, annál hamarabb beindul ez. Négy féle tematikában szervezünk műhelynapokat, mint a bútorok, a varrás vagy volt a hétvégén elektromos műhely is.

Ez abból a szempontból is nagyon érdekes kérdés, és itt kapcsolódunk a designhoz, hogy mit keresünk a design héten, hogy az elektromos készülékeink a környezeti terhelés nagyon nagy részét teszik ki, és sok elektromos eszközt úgy terveznek meg, hogy bele van építve az elavulása, illetve nehéz, vagy nem lehet szétszedni sem. A designon belül van egy olyan irányzat, ami arra figyel oda, hogy a tervezésnél erre gondoljunk, hogy ezt könnyebbé lehessen tenni.

Létezik az open design, amikor hozzá tudsz férni a látványtervekhez. Ennek két ága van, az egyik, hogy a végét nyitva hagyják a történetnek és egy másik designer hozzá tud kapcsolódni, mint egy software esetében, a másik, a downloadable design, amikor megkapom a tervet és én rakom össze az adott dolgot. A javíthatósága és a kiegészíthetősége az ami, hangsúlyos. A 2013-as design hétre már az open designnal készültünk, amikor elindítottuk a DIYsigner nevű workshop sorozatot, ahol közösségileg raktuk össze a külföldi stúdiók open design terveit. Amikor mi ezt elindítottuk, akkor nem volt olyan tervező a Momén, aki felajánlotta volna úgymond a köz javára a bútortervét, ezért egy olasz stúdióval kapcsolódtunk össze, és az ő terveiket tudtuk megvalósítani. 

Mi visszacsatoltunk a stúdiónak, hogy mi nem volt értelmezhető a gyártmányterven, mit kéne máshogy jelölni. Ez teljesen nyitott dolog volt, és egyben terapeotikus és közösségi is. Van a szociális dimenzió, illetve a szakmai is, hogy miközben laikusok jönnek a workshopra tud zajlani egy szakmai diskurzus is.

Közben láttuk, hogy a felületkezelést imádják az emberek, úgy érzékelik, hogy nagyon sokat tudnak perszonalizálni ezen a módon. Hogy hány polcot raksz bele, hogy milyenre fested,. Az lenne a hozzáadott érték, hogy adunk egy tudást. Alapvetően olyan embereket várnánk, akik maguk is akarnak valamit tanulni, vagy hozzátenni a saját kezükkel. 

Miért itt, a VIII. kerület közepén valósult ez meg?

A Gólyával egészen véletlenül találtunk egymásra. Amikor elindultak, pont ezen a helyen Fusi műhely néven elkezdtek egy ezen a koncepción alapuló helybélieknek szóló műhelyt indítani és aztán kapacitás híján ez elmarad, de úgy tűnik hogy most folytatni szeretnék, úgyhogy pont jól jött ki, hoy mi most itt elindítunk valamit. Jönnek ide emberek, megismernek olyan mestereket akik ebben a szellemiségben mozognak, van varrógép, szerszámok úgyhogy szeretnénk, ha a láthatóságát tudnánk növelni, amihez hozzászerveztünk olyan programokat is, melyek ebben a szemléletformálásban segítenek..Itt lesz Ingrid van der Wacht design teoretikus Eindhoovenből, lesz filmvetítés és garázsvásár is. 

Hogy sikerült beszervezni a mestereket?

Olyanokat igyekeztünk megnyerni erre a feladatra, akik már a paradigmaváltás után vannak, és így gondolkoznak és eljönnek, mert nekik ez természetes. 

A nyugdíja mesteremberekre is nagy szükség van.Azok akik nyugdíjba mentek, de előtte volt egy mesterségük, azoknak kell egy átvezetés, legyen ugyanúgy értelme a napokat eltölteni. Az én apukám elektrotechnikus volt, ő minket mint unokáit tanítgatott, mert neki ez volt a lételeme. Ezek a kapacitások itthon nagyon kihasználatlanok. Hollandiában és Angliában évek óta léteznek a Repair Cafék és a Transition mozgalmak.

Ez tud itthon működni?

Szerintem fog, mert nagyon sok jó ember van, és jó szándékú ember is sok van, és az ilyen helyek gyűjtőpontjai ennek a kultúrkörnek. Ezek olyan urbánus sejtek, melyek tudják katalizálni, hogy más szinten induljanak el a kezdeményezések, és ezekből hosszabb távú folyamatok tudnak lenni. A Repair Café már létezik itthon is. Meg kell mutatni, hogy nem egy elvont fogalom a fenntarthatóság, hanem be lehet vinni a saját életterünkbe. Úgy, hogy megpróbáljuk azokat a tárgyakat amelyekkel van egy személyes viszonyunk megpróbáljuk megjavítani, de ha nem lehet, de még megmaradt a személyes viszony, akkor átalakítjuk, és ebből lesz az upcycling. Ebben tudunk mi segíteni.

Egy városban nagyon fontos, hogy mindenkiben tudatosítani kell, hogy kis lépésekkel mit tehetek mint egyén. Például,  hogy a szemétlerakókba kerülő szemetet csökkentsük, itthon ez a szám talán 64 százalék. Ez az, ami nem dolgozódik fel. Ez a tárgy körforgásból kikerülő szemét, az valójában nem is körforgás, hanem van egy pont ahol kikerül az adott tárgy, és ez egy heggyé válik, ami egyre nő.

Ezt többféle módon lehet megfogni, az egyik mód, hogy amit lehet megjavítunk, újra használunk, a másik része pedig a design. Hogy, eleve olyan dolgokat csináljunk és gyártsunk, amelynek a strukturálja olyan, hogy megszereltethető legyen. Vagy olyan anyagokból legyen, amelyek lebomlanak, vagy egészségesebbek legyenek. Ennek sok aspektusa van, ohy hogy kéne úgy tárgyat tervezni, hogy fenntartható legyen.

Ott van az I fix it, ami ennek az egész szerelős történetnek az egyik közepe. Vannak videók, melyek bemutatják, hogy népszerű készülékeket és technikai eszközöket, hogyan lehet megszerelni. VAgy vannak már cégek, akik műanyag helyett fát használnak az elektromos eszközeik becsomagolására.

A műhelybe érkezett kerti ülőgarnítúra egyik széke, stílusosan gördeszkán tolták el a lányok a Gólyába, de volt aki csak azért jött, hogy megnézze, hogyan javítja meg a bútorokat egy egykori hegedűkészítő mester, és Nagy Alex bútortervező, akit nyugodtan nevezhetünk paradigmaváltáson átesett szakembernek is. Ők vállalkoztak arra, hogy egy délutánt a Gólya udvarán töltsenek,és mindent megreparáljanak, ami a kezük ügyébe kerül. Sportszerű nehezítésként csak az ott lévő faanyagot tudták használni, bár ez sem volt kevés, de hihetetlen kreatívitással újították meg a bútorokat. 

Így készítse fel a télre a kerti garnitúrát

ST 2015. október 3., szombat 16:13

Az ősz az az időszak, amikor a kerti garnitúrák még utoljára használhatóak. Érdemes is kihasználni az időt, hiszen a színes levelek és a napsütés nagyon élvezetes látvány a kertben. A tél azonban komoly károkat is tehet a garnitúrában, így mindenképp fontos előre felkészíteni rá.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nagy meló, de ne hagyja ki – ne maradjon levél a gyepen!

ST 2015. október 3., szombat 13:11

Az ősz egyik legjobb része a sárguló, pirosló lombkoronák, amik nagyon szépek – egészen addig, amíg a fákon vannak. Amikor azonban lehullanak, máris csak nyűgöt jelentenek, hisz kezdődik a végeláthatatlan gereblyézgetés. Vagy nem is? Hisz a levelek tulajdonképpen humusz alapanyagok, vagyis a legtöbből kitűnő minőségű virágföld lesz. Adódik tehát a kérdés: minek takarítanánk el a fűtől a leveleket, ha azok később tápanyagként szolgálhatnak?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Látott már akasztott ember árnyékú közlekedési táblát?

mzd 2015. október 2., péntek 13:48

Bár még nincs is Halloween, az Egyesült Királyságbeli Dartmouth-ban élőket már most egy fura árnyék kísérti: ha a megfelelő irányból süt a Nap, a Milton Lane és Waterpool Road találkozásánál lévő ház mellett álló közlekedési tábla és kandelláber egy akasztott ember alakját rajzolja a falra – írja a DailyMail.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Költöztesse be magához a Holdat!

mzd 2015. október 2., péntek 11:58

Mivel vizet találtak rajta, így mostanában inkább a Mars van reflektorfényben, azonban a Holddal is történnek érdekes dolgok. Egészen pontosan az, hogy összegyűlt a pénz arra a projektre, amiben a tervek szerint az égitest mását ábrázoló világítótesteket dobnának piacra. A termék nem meglepő módon a Luna nevet kapta és a kitűzött 40 ezer dollár (11 millió forint) indulótőke helyett 509 ezret (140 millió forintot) kalapoltak össze rá – olvasható a MyModernMet oldalán.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Kertem teraszát szeretik a legjobban az emberek

mzd 2015. október 1., csütörtök 15:07

Tényleg a Kertem lesz a legjobb kiülős hely? – tettük fel a kérdést még pár hete. Mint kiderült, igen: a Terasz Budapest versenyén ugyanis rá érkezett a legtöbb, közel ezer szavazat. Díjazták még a Kioskot, a Mazel Tovot és a Fellinit is, továbbá négy másik hely szóbeli elismerésben részesült.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

  • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
  • Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.
  • Varázslatos gyöngyszemek az azúrkék tengerben, vagy Guadeloupe-tól Savonáig.
  • Vegyen ki egy-két hét szabadságot, és használja fel SZÉP kártyáját belföldön! Segítünk!

Hirdetés