RAKTÁR

A nyolcadik kerületben találja a legjobb magyar szállodát

aa 2016. január 23., szombat 21:51

Egyre több neves magazin kapja fel a VIII. kerületet, ami lassan olyan menő helynek kezd tűnni a külföldiek szemében, mint a pezsgő éjszakai életéről ismert hetedik. Legutóbb például a Vogue áradozott a sokáig szitokszóként emlegetett környék építészeti és gasztronómiai csodáiról, míg a Mikszáth téri Lumen tulaja a BBC stábjának mesélt arról, hogy hogyan lett sikeres a kávézója Budapest egy leglepusztultabb, de ismét felvirágzóban lévő részén. De éltette már a környéket a CNN, a The Guardian, valamint a Condé Nast Traveller is a közelmúltban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

De hogy kerül a biliárdasztal egy kávéházba?

LS 2016. január 22., péntek 15:49

A karácsonyi szezon közepén nyílt meg az Aulich utca sarkán a Liberté: a különleges  hangulatú kávéházban beszélgettünk Baldaszti Péterrel, a ZONA és a Liberté tulajdonosával, és  Lengyel Márton tervezővel, akik meséltek a kávéház múltjáról, jelenéről és jövőjéről is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha igazi luxusban nyaralna, béreljen várat!

ermiz 2016. január 22., péntek 14:04

Ha már unja a Seychelles-szigeteket vagy a búvárkodást Bonairen, akkor itt az ideje, hogy megnézze Toszkánát is. Persze nem szeretnénk szállodába kényszeríteni, itt egy sokkal jobb lehetőség. A Castel Porrona alapvetően egy szálloda, de ha az ember eleget fizet, akkor van rá lehetőség, hogy az egész várat kibérelje. A 900 éves épületben minimum 3 éjszakát kell megszállni, viszont öné lehet az egész vár. Igaz ez 4,9 millió forintba kerül, de akár 10-en is elférnek a helyen, így a családot is viheti. Ha egyedül akar aludni egy szobában, az 82.000 forintnál kezdődik, de egy fős apartman már csak 250000 forint éjszakánként. Ha nincs pénze ott megszállni, akkor a legjobb amit tehet, hogy gyönyörködik benne, milyen csodás helyek léteznek a világban. 

Ezekkel a színekkel dobja fel otthonát 2016-ban!

bb 2016. január 21., csütörtök 15:40

Mint minden évben, a színszabványokért felelős Pantone idén is kihirdette már, melyek lesznek a következő év vezető színei. Azt már megtudtuk, hogy a tavalyiakat, a lilás-rózsaszín orchideát és a barnásvöröses Marsalát 2016-ban az olyan lányos árnyalatok váltják, mint a rózsakvarc vagy a derűs kék. Természetesen ezek már a lakberendezésben is megjelentek, a jó hír pedig, hogy ezen a terepen e kettőnél azért jóval szélesebb színskálán lehet majd mozogni. A hajtás után olyan színárnyalatokat mutatunk, mellyel garantáltan nem lő majd mellé!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mutatjuk, hogyan kell festés, szerelés vagy fúrás nélkül feldobni a csupasz falakat

ST 2016. január 19., kedd 14:47

Ha kezdi kicsit unalmasnak érezni a lakást, akkor most egy újra felkapott megoldással nagyon gyorsan, és főleg nagyon egyszerűen dobhatja fel és teheti egyedivé azt. És mindehhez nem is kell kézügyesség, nem kell szögelni vagy fúrni, és még csak koszos vagy festékes sem lesz: ez a varázsa a falmatricának, más néven faltetoválásnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Íme a post-it, amit minden irányból lehet tépkedni

Edicsek 2016. január 19., kedd 12:57

M.C. Escher imádta volna azt a post-it tömböt, amit a japán Nendo iroda tervezett. A post-it kocka lényege, hogy három oldalról is lehet cetliket tépkedni, ráadásul egy idő után olyan formát ölt majd az egész, mintha csak Escher álmodta volna meg. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyetlen átszállással elmetrózhat Budapesttől Szöulba

mzd 2016. január 18., hétfő 09:10

A CoolHunting oldalán futottunk bele abba a tervbe, amit Constant Nieuwenhuys Új Babilonja ihletett, és ami 214 város összesen közel nyolcszáz metróvonalát olvasztaná egybe. Természetesen nem a valóságban (de jó lenne!), csupán egy plakát erejéig - a gyártáshoz szükséges pénzt pedig úgy kalapoznák össze.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Üvegcipő alakú templomot húztak fel Tajvanon

mzd 2016. január 17., vasárnap 17:22

Valószínűleg ismeri az üvegcipellőt, amit Hamupipőke a nagy sietségben elhagyott a híres mesében - na, most egy arra tökéletesen hasonlító épületet húztak fel Tajvanon. Ez önmagában annyira nem sokkoló, az már viszont egy fokkal jobban, hogy elvileg templomként fog majd működni. A Christiantoday cikke szerint az alkotástól azt remélik, több nő jár majd istentiszteletre - ennek érdekében az enteriőrt is az ő kedvük szerint alakítják majd.

Az épület január 11-én készült el teljesen, tizenhét méter magas, tíz méter széles, továbbá 320 kékre festett üveglapot használta fel hozzá. Az adminisztrációs iroda szerint egy tajvani esküvő előtt a leendő feleség magassarkúban rálép, majd összetör néhány csempét, majd elhajítja a darabjait. Ez, a hagyomány szerint, egy fejezet végét és a házasélet kezdetét jelenti. A templomot úgy alakították ki, hogy remek esküvői fotókat lehessen benne készíteni - a tervek szerint február 8-án, még a kínai újév előtt megnyitják. A fenti videón megnézheti az épületet, ha viszont fotókra kíváncsi, erre tessék.

Ha ön se tudta csempe nélkül elképzelni a fürdőszobát

ST 2016. január 16., szombat 17:53

Ha csempe, akkor fürdőszoba. Illetve nem is feltétlenül. Hiszen nem kell mindig a megszokott megoldásokat követni, a lehetőségek ugyanis ebben az esetben is szélesebbek, mint az elsőre gondolná. Lássunk néhány elképzelést akkor, ha nem szeretne sok csempét a fürdőben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Eladó Sylvester Stallone mediterrán vityillója

aa 2016. január 16., szombat 17:20

Míg Caitlyn Jenner épp nemrég vett házat Malibun (amit azóta pazarul be is rendezett), addig az örök Rocky, Sylvester Stallone inkább szeretne túladni dél-kaliforniai villáján és az ahhoz tartozó óriási birtokon. A 69 éves akciósztár, akinek éppen a vasárnapi Golden Globe-díjátadón adták át a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat a Creed – Apolló fia című filmben nyújtott alakításáért 4,2 millió dollárt (körülbelül 1,2 milliárd forintot) kér a gazdagok lakta La Quintában található 480 négyzetméteres házért.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Baldachin nem csak a királylányoknak jár

ST 2016. január 16., szombat 09:08

A baldachinos ágy mindig is a királylányok és hercegnők lakosztályának tartozékaként él a köztudatban, ezért nem is nagyon jelent meg a felnőttek hálószobákban. Pedig ha egy kis színt és érzékiséget csempész bele, akkor a baldachin lehet akár egy fátyolos hárem részlete is – ez azért már egy felnőtt hálóban is garantáltan megállja a helyét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Chilei nyerte az építészet Nobelját

Divany.hu 2016. január 15., péntek 15:58

Alejandro Aravena chilei építészt találták a legérdemesebbnek a Pritzker-díjra, amit az építészet Nobeljaként is emlegetnek. A Pritzkert 1979 óta osztja ki kortárs építészeknek a Hyatt Alapítvány, nyertesei a szakmai elismerés mellett 100 000 dollárt is kapnak. 

2016 Announcement Video from The Pritzker Architecture Prize on Vimeo.

Aravena 1967-ben született Santiagoban, volt professzor a Harvardon, tanított Velencében és volt is tagja már a Pritzker-díjat osztó társaságnak 2009-2015 között. Munkái szerte a világon megtalálhatóak, tervezett Chilében, Amerikában, Svájcban, Mexikóban és Kínában is. 

Megéri a hőszivattyú a kisebb házakba is?

ST 2016. január 14., csütörtök 09:43

Napjainkban egyre jobban terjednek azok a megoldások, melyek nem csak a kényelmet tartják szem előtt, hanem azt is, hogy hosszútávon fenntarthatóak legyenek. A megújuló energiaforrások alkalmazása a fűtési rendszereknél is egyre nagyobb teret hódít, így érdemes figyelemmel kísérni a változásokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legszívesebben eltaposná a vekkert reggelenként? Csak nyugodtan!

ST 2016. január 14., csütörtök 09:24

A nehezen ébredőknek eddig is nehéz dolguk volt az ébresztőóráikkal. Jobb esetben csupán nem ébredtek fel a lármára, rosszabb esetben rutinból nyomkodták le, egész a végleges elkésésig, a legrosszabban pedig egy laza csuklómozdulattal a falhoz vágva oldották meg a problémát. Mióta azonban a mobiltelefon a legelterjedtebb ébresztő eszköz, ezzel jobb vigyázni: egy mobil pótlása már nem olyan könnyű, és főleg nem is olcsó feladat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Caitlyn Jenner villájában a tengerpartot hozta össze a hollywoodi csillogással

aa 2016. január 13., szerda 10:02

Idén is folytatjuk a celebek otthonainak bemutatását, Mihalik Enikő New York-i hálószobája és a Marni tervezőjének milánói álomotthona után ezúttal Kim Kardashian 65 éves nemváltó mostohaapjának (azaz most már -anyjának) a malibui villáját mutatjuk be, amit a tavalyi évben vásárolt potom 3.5 millió dollárért, azaz körülbelül 1.1 milliárd forintért. Ezért az árért természetesen már nem akármilyen villa jár, a pazar panorámájú házban négy hálószoba és négy fürdőszoba is helyet kapott, az átalakításokat pedig egy igazi profira, Lori Margolisra bízta az élsportolóból lett celeb.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Közösségi asztalosműhelyben kreatívkodni és jótékonykodni is lehet

zezse 2016. január 11., hétfő 14:58

Nagyon szeretjük azokat a szerveződéseket, ahol valakik valakiknek segítenek, és eközben még valamilyen értéket is teremtenek. Ezért írtunk korábban a közösségi javítóműhelyről, jártunk a Technikában, most pedig Újpestre mentünk, ahol mindenféle egyszerűbb használati tárgyat lehet elkészíteni az AZTA közösségi műhelyben. 

A műhely korábban OTP fiók volt, a lakótelep egyik háza alatt terül el. A régi bank nyomai még fellelhetőek, a márványpadló, a kasszákat elválasztó üvegfalak eredeti helyükön állnak. Ide költözött be tavaly az Azta, hogy októbertől mindenféle tanfolyamokat indítsanak. Ám a történet sokkal korábban kezdődött, már 2015. márciusában. Az egyesület a Norvég Civil Támogatási Alaptól nyert támogatást arra a célra, hogy abból az un. rozsdaövezetben élők számára hozzanak létre csináld magad műhelyt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ennyit változott Brooklyn a hipszterinvázió miatt

aa 2016. január 10., vasárnap 13:17

Nemcsak a budapesti bulinegyedben ugrottak meg albérletárak az elmúlt években, hanem New York felkapottabb részein is, mint például Manhattanben, aminek köszönhetően egyre többen hagyták el a város legmenőbb részét és szorultak ki a jóval megfizethetőbb Brooklynba. A megugrott manhattani lakásárak miatt látványosan megváltozott a közel 2,5 millió lakosú városrész, amit még hollandok alapítottak: a Brooklyn név is a holland Breuckelenből fakad.

Távolról sincs vége, olvasson még »

24 házipraktika, ami megkönnyíti az életét

bb 2016. január 10., vasárnap 09:47

Nemrég már mutattunk pár praktikus tippet arra, hogy milyen könnyen kivitelezhető trükkökkel tarthatja rendben a konyháját. A House Beautiful pedig további pofonegyszerű házifortélyokat ajánl ahhoz, hogyan egyszerűsítsük a krumplipucolást, vagy kukaürítést. Részletek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fotótapétával megnő a szoba

ST 2016. január 8., péntek 15:30

A fotótapéta messze nem új találmány, ami nem csoda, tekintve hogy nagyon jól néz ki. Legalábbis most, mert a régi pálmafás óriásposzter azért még más ligában játszott. Aki viszont mostanában szeretne ilyen képeket a falra, soha nem látott széles választékból dolgozhat, legyen szó előre legyártott darabokról, vagy olyanokról, amiket egyedi megrendelésre, saját fotó alapján készítenek el neki.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Asztal Eredet rajongóknak

etelka 2016. január 8., péntek 08:31

Stelios Mousarris, egy ciprusi dizájner alkotta meg azt az asztalt, amitől leesett az állunk. A 2010-es Inception (Eredet) című film inspirálta asztal a film egyik jelenetére reflektál, ahol a szereplők rájönnek, hogy egy álomban vannak, és semmi sem az és olyan, mint aminek tűnik. Fa és acél keveréke a Wave City nevű asztal, melyet 3D technológiával nyomtattak, és nem ez az egyetlen izgalmas munkája a dizájnernek, érdemes a többit is megnézni. Ha pedig venne is, akkor nyúljon mélyen a zsebébe,mert 4000 euróba (1,26 millió forint) kerül. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Teázzon 3D nyomtatott cseh kubizmusból!

Divany.hu 2016. január 7., csütörtök 17:45

A 3D nyomtatás egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően ma már a legkülönbözőbb műfajokban kezdik alkalmazni a technikát. Nem is olyan meglepő tehát, hogy a Lauriger nevű lakberendezési kereskedőlánc felélesztette a híres cseh kubizmust legújabb teáskészletével, a Lilia márkanevű porcelánkészlettel. A Lauriger a cseh építészt, Svetlana Koženovát bízta meg a feladattal, hogy tervezze meg az asztali készletet, aki meg is tette ezt úgy, hogy a modern művészetet kombinálta a hagyományos porcelán-előállítási technikával. Döntse el ön, hogy sikerült neki! 

Erre figyeljen, ha műanyag ablakot akar!

ermiz 2016. január 7., csütörtök 08:27

A faablakok műanyagra cserélése mindig nehéz kérdés, sok érvet fel lehet sorakoztatni mellette,és ellene is. Ami biztos, hogy a nem megfelelő szigetelésű ablakok egy csomó bosszúságot okozhatnak, nem beszélve a hidegről és a feleslegesen kidobott pénzről.

Tehát ha már úgyis a spórolás a cél, fontos kérdés, hogy melyik mennyibe kerül. A választ persze roppant nehéz megadni, ugyanis minden ablak más és más. Új nyílászáróknál rengeteget számít például, hogy mekkora és milyen alakú az ablak, vagy hogy felújítás esetén mi az, ami még használható belőle. Különleges méretigények esetén az ablakot külön le kell gyártatni, ami pedig nyilván többe kerül, mint egy már kész, szabványméretű ablak.

shutterstock 196570400

A felújítási költségek pedig az ön ablakának jelenlegi állapotától függnek nagy mértékben, így simán lehet, hogy amíg az egyik lakásban az ablakfelújítás éri meg jobban anyagilag, addig a másikban már a cseréltetés a gazdaságosabb. Az mindenesetre valószínű, hogy a legdrágább teljesen új faablakokat csináltatni, az pedig szinte biztos, hogy sajnos az utánajárást nem fogja tudni megúszni. Aki biztos akar lenni benne, hogy az adott helyzetben a lehető legjobban dönt, kérjen árajánlatot több helyről.

Az, hogy mennyire akarja kizárni a hideget csak az ön döntésén múlik. Na jó, meg a pénztárcája vastagságán is. A hőszigetelő képességet az U számmal lehet érzékeltetni, azt mutatja meg, hogy egy egységnyi felületen, 1 Kelvin hőmérséklet-különbség esetén hány Watt energia halad át, illetve az ablak esetében mennyi energia távozik a lakásból.. Minél kisebb a k(U) érték, annál jobb a hőszigetelő képessége az üvegnek vagy az ablaknak. 

Tartósság

Mi alapján érdemes választani a számos cég közül, akik ablakokkal kereskednek? Az egyik fontos szempont az iméng már említett hőátbocsátási tényező, ami azt mutatja meg, mennyi hő távozik csukott ablakok esetén. Az U szám alacsony mivolta jelzi a szigetelés minőségét. Érdemes tudni, hogy a nagyon olcsó ablakon valahol biztosan spóroltak, és ez általában az anyaghasználatban jelentkezik. Számos márka létezik, érdemes pontos árat kérdezni, és az azonos technikai specifikációkat összehasonlítani. 

Ami még fontos az a garancia, és hogy, pontosan milyen feltételek esetén teljesül - kisbetűs részek elolvasása elengedhetetlen - és mikor buktuk a reklamációt. Ha foglalkozunk vele, akkor a fa ablakok szinte elpusztíthatatlanok. De, ugyanez vajon elmondható-e a műanyagról is? Ami biztos, hogy a műanyag ablakokat nem kell évente mázolni, 40-50 jelentenek megbízható minőséget, ha és amennyiben karban tartjuk őket, ami ebben az esetben némi takarítást, törlést takar. Alapvetően azt le lehet szögezni, hogy a műanyag ablakokkal nincs túl sok tennivalója az embernek. 

Az üvegek száma

Manapság nemcsak egy réteg üveget pakolnak az ablakokba, hanem kettőt vagy hármat is. A két üveglap közé szorult levegő szintén a szigetelést javítja, és - hogy bonyolultabb legyen a dolog - van, hogy nem is levegőt, hanem speciális gázt töltenek a két ablak közé, mely fokozza a hőszigetelést, viszont egy idő után elszivárog. Jelenleg a piacon számos gyártó van a nevesektől az olcsósággal operálókig, ebből kell eldönteni, hogy vajon melyik lesz a jó.

shutterstock 165925520

Mekkora kupival jár a csere?

Az új nyílászáró belekerülhet a meglévő ablak- és ajtótokba és úgy is, hogy azt kiszedik. Ez attól függ, milyen állapotú a régi tok, és mennyire lehet szépen és jól illeszteni az újat hozzá.

Ha marad a régi, akkor egy nap alatt kicserélik a nyílászárókat, mindenki boldog, és kész. Ha bontani is kell, az macera, mert porral és kosszal, utána pedig festéssel jár. Tehát kiverik a régi tokot, száll a por, mindent lehet letakarítani, majd a behelyezés után újrafesteni a nyílászáró körüli részt - nem egy leányálom, ezért ajánlatos összekötni más felújítási munkákkal, mondjuk rögtön a festéssel. 

Színek és stílusok

Ha már egy radiátor is lehet dizájnos, ehhez képest unalmasnak tűnne a fehér ablakkeret, így ma már számos színben lehet kapni ablakot a fehértől a feketéig. Ha akarja, hasonlíthat a fára, lehet divatosan szürke vagy éppen fémhatású, de ha a napsárga a nyerő, az is megoldható. Az egyik nagy gyártó, az Inoutic honlapján például a háza vagy lakása ablakait is átszínezheti, hogy kipróbálja, milyen lenne az ingatlana menő meggypiros ablakokkal. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Egyre többen fűtenek kandallóval

aa 2016. január 6., szerda 16:32

Vitathatatlan, hogy egyfajta dizájnforradalom zajlik a világban, melynek köszönhetően a lakástulajdonosok egyre bátrabban kísérleteznek a különböző formákkal, színekkel, de a lakhelyüket is sokkal gyakrabban váltogatják, mint például a múlt században. A luxus kályhákban és kandallókban utazó Paul Chesney szerint többek között ennek is tudható be, hogy a fatüzelésű kandallók is divatba jöttek az elmúlt évtizedben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bútorszereléssel tesztelték a női és férfi agy közti különbséget

Edicsek 2016. január 6., szerda 09:36

Már régóta kutatják, hogy mennyire más a nők és a férfiak agya, ha térbeli gondolkodásról van szó, és mennyire teljesítenek máshogy, ha például olyan feladatot kapnak, ahol képzeletben testeket kell forgatniuk a térben. Általában az ilyen típusú feladatoknál a férfiak jobban teljesítenek. Ebből kiindulva születtek meg azok az elképzelések, miszerint a férfiak jobban tájékozódnak térkép segítségével, vagy könnyebben szerelnek össze bútorokat. Ez utóbbit tesztelték most a gyakorlatban. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez volt az önök 10 kedvenc Raktár-cikke 2015-ben

ermiz 2016. január 5., kedd 21:52

Új bútoráruház, átalakított otthon, az év lakóháza - változatos cikkeket szerettek tavaly. Minden évben kíváncsian várjuk, mely cikkekre kattintottak a legtöbben, és melyikeket olvasták a legjobban. Annak különösen örülünk, ha nem egy fordításért rajonganak az olvasók, hanem a saját anyagainkért is. Nézzük hát a legjobb 10-et!

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ A 30-as évek fotókon

Graffitik, autók, emberek, hatalom, Amerika - John Gutmann a kamera segítségével megtanulta máshogyan látni a világot.

SZUBKULTÚR Utcai divat, de konkrétan, szó szerint

Ki hitte volna, hogy egy csatornafedél vagy irányítótábla ilyen tökéletes mintát ad a textilen. Utcai divat - szó szerint

FILMVILÁG Forog az új krimi Kulkával

Az X egy fordulatokban gazdag, skandináv típusú krimi. Kulka János a forgatás minden percét élvezte, tetszik neki a sztori is, és az általa játszott szereplő is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés