RAKTÁR

Az építészek is Photoshoppal tuningolnak

bb 2016. február 27., szombat 17:58

A napokban, február 19-én ünnepelte 25. születésnapját a világ egyik legelterjedtebb grafikai szoftvere, a Photoshop, ami nélkül természetesen az építészet sem olyan már, mint negyed századdal ezelőtt. Persze a tökéletességre és precizitásra törekvő építészeknek azért nem szalad el olyan könnyen a kezük a munka során, mint például a divat- és reklámiparban dolgozó szakembereknek, de azért itt is gyakran előfordul, hogy a végeredmény fényévekre kerül a valóságtól. Mutatjuk a hajtás után, hogy milyen hatással volt a Photoshop az építész szakmára az elmúlt években!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mutatjuk a Daft Punk zenéjét szék formájában

Edicsek 2016. február 27., szombat 11:19

Mit csinál egy bútortervező, ha nagy hatással van rá például a Daft Punk 1997-es Alive albuma, ahogyan az egész 90-es évek house zenéje? Például tervez belőle egy széket, ami bár nem tűnik túlságosan kényelmesnek, viszont kimondottan az volt a célja, hogy ezt a zenei világot adja vissza. Anyagát tekintve speciális filmréteggel bevont akril, ami a ráeső fényt ezer felé szórja a szivárvány minden színében. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ötleteket mutatunk gyerekszobára!

aa 2016. február 26., péntek 16:13

Nemrég megmutattuk, hogy hogyan hozhatjuk ki legtöbbet a kamaszszobákból úgy, hogy a végeredmény a tizenéves gyereknek is bejöjjön, de mégse kelljen ráköltenünk egy vagyont. Ezúttal mutatunk néhány inspiráló példát arra, hogy milyen apró trükkökkel varázsolhatunk játékos, modern és kényelmes gyerekszobát a lakásba! Kreatív és könnyen kivitelezhető ötletek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Díjat nyert az IKEA mobiltöltős lámpája

mzd 2016. február 26., péntek 13:21

iF Design Award-nyertes lett az IKEA Riggad nevű, mobiltöltős dolgozólámpája. A díjátadót február 26-án tartották Münchenben, ahol a svéd cég terméke világítási kategóriában győzött. Mi ihlette a nyertes darabot? Az IKEA szerint fogyasztói tanulmányok igazolják, hogy az emberek számára a telefonok feltöltése nyűg, amit csak kényszerből csinálnak. A Rigaddal nemcsak a stressz csökken, de az asztalon lévő kábelek mennyisége is.

Idén egyébként több mint ötezer pályázatot értékeltek az iF-en: ezt 2458 jelentkező adta be a világ 53 országából.

Aligruhás nővel a fürdőszoba is jobban eladható

etelka 2016. február 25., csütörtök 19:50

A Teslába fürdőszoba kiállításra menni finoman szólva sem megszokott, de ami a kiállítótérben fogadott, azt szavakkal nehéz leírni. A Caracalla nevű fürdőszoba stúdió negyedszerre rendez design napokat február 25-28. között. A rendezvényen nagyon sok, főleg szakmai előadást lehet meghallgatni, melyek kreditpontokat is érnek, és persze meg lehet nézni a fürdőszobákat és a meghökkentő enteriőrt, melyet Bogár Róbert álmodott meg.

A kiállítás előestéjén hirdették ki a fomatervezési pályázat nyerteseit, melyet minden évben egy nemzetközi márkával közösen hirdetnek meg: idén ez a Laufen nevű svájci cég volt, melynek nemzetközi központjába nyert egy utazást a nyertes. Taroltak a MoME hallgatói, akik tényleg nagyon szép dolgokat álmodtak meg. Az első helyen Farkas Bence végzett, őt követte Csobánczi Patrícia, Nyugat-magyarországi Egyetem SKK, a harmadik pedig az Electrolux pályázatán is a célegyenesbe jutó Kovács Apor lett. A közönségdíjat Szabó Bonifác kapta. 

Ha kíváncsi arra, mitől lehet igazán szürreális egy szaniter bemutató, kattintson a galériára és képedjen el a titokzatosan bevilágított, többezer eurós mosdókon és kádakon - meg a mellettük pózoló, bugyis modelleken!

Ezeken a helyeken barkácsolhat Budapesten!

etelka 2016. február 24., szerda 12:24

Amerika a lehetőségek és a csináld magad mozgalom hazája, időnként sóhajtozva nézzük azokat a bérelhető helyeket, ahová egy két órára vagy napra beesve  készíthetünk egy bútort, dobhatunk össze egy virágtartót vagy nyomtathatunk jelmezt a gyereknek. 

Szerencsére ennek a szikrái már Magyarországon is megjelentek, igaz jelenleg csak budapesti helyekről van tudomásunk, de bízunk benne, hogy csak hozzánk nem jutott el a többi hír. Némelyikről írtunk is már, de most összeszedtük mindet, hogy önnek ne kelljen keresgélnie.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Húzza meg a fékkart a bringakormányon, ha olvasna

Menő/Ciki

Divany.hu 2016. február 23., kedd 20:42

Ön világítana fékkarral? Hogy ez eddig nem jutott eszébe? Belső Péter dizájnernek viszont igen, ő bringás lámpának, bicajbútornak is nevez az asztali lámpának szánt világítótestet, aminek a hivatalos neve amúgy Bike me Home. A lámpa gyártására most indítottak kampányt az Indiegogo-n, nem is rossz eredménnyel, hiszen egyetlen éjszaka alatt összejött a remélt összeg negyven százaléka, sőt még a címlapra is felkerültek. 

Industrial Kid bicikli asztali lampa kampanystart
Fotó: Industrial Kid
Távolról sincs vége, olvasson még »
710 szavazat 569 szavazat

Nyerjen helyet a lakótelepi fürdőszobában!

ermiz 2016. február 22., hétfő 18:40

A klasszikus lakótelepi fürdőszoba alapjáraton inkább a praktikumra mint a dizájnelemekre helyezi a hangsúlyt, ráadásul meglehetősen kicsi is. Azt, hogy mennyien próbálják átpofozni, jól mutatja, hogy több cég is szakosodott panelfürdő felújításra, ahol egységcsomagokat árulnak, fix díjakkal. Az átlagos fürdőszobát 350.000-400.000 forintért pofozzák helyre, de ez természetesen tud jóval több is lenni.

Kád vagy zuhanyzó?

A panelek legnagyobb hátránya, hogy eleve kicsi a fürdőszoba alapterülete. Ezt megnövelni nem igazán lehet, ám arra van mód, hogy egy jó elrendezéssel nagyobbnak tűnjön a helyiség. Mind a kádas, mind a zuhanyzós megoldás működhet kompromisszumok nélkül, de arra is van mód, hogy a kettőt kombinálja az ember. Ilyenek a minikádak, melyek 150 cm hosszúak, de kiöblösödnek, így mind zuhanyozásra, mind fürdésre alkalmasak. Ha viszont helyet spórolna, akkor egyértelműen a zuhanyfülke a nyerő, és máris nyert egy mosógépnyi helyet, melyet egy parapetfallal le is választhat.

avokado
Fotó: Ravak

Persze ehhez az kell, hogy szeressen zuhanyozni, mert különben utálni fog minden pillanatot, amit nem a kádban ázva tölt. A zuhanysarkok 75-120 centinyi helyet foglalnak el, attól függően, milyen konstrukció mellett dönt. Ha üvegajtós verziót választ, számolja bele az ajtó nyitásához szükséges teret is, de az ilyen kis helyiségekben persze a legegyszerűbb megoldás a tolóajtós változat.

jika2
Fotó: Jika
Távolról sincs vége, olvasson még »

Íme, a viselhető tetrisznyaklánc optikai illúzió-rajongóknak

Edicsek 2016. február 22., hétfő 11:43

Eleftheria Stamati görög művész olyan nyakláncokat dobott piacra, melyeket egyszerre imádhatnak azok, akik szeretik a tetriszt, az elegáns és visszafogott ékszereket, az optikai trükköket, meg az elöl-hátul mélyen dekoltált ruhadarabokat. Ez persze így egy nagyon speciális halmaz, de azért abban valószínűleg sokkal többen egyetértenek, hogy ezek az ékszerek egyszerűen piszok jól néznek ki.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kívül átlagos ház, belül reneszánsz kastély, menő vagy ciki?

Menő/Ciki

araya 2016. február 21., vasárnap 13:48

Newportban található egy épület, ami kívülről egy teljesen normális és átlagos kertvárosi ház benyomását kelt, de ha belép az ajtón, azt hiheti, hogy visszautazott az időben a XVII. századig. Vagy átkerült volna egy párhuzamos univerzumba. Az egész csak megközelítés kérdése.  

Távolról sincs vége, olvasson még »
723 szavazat 782 szavazat

Nézze meg, milyen egy autistáknak tervezett tökéletes környezet

bb 2016. február 20., szombat 12:50

Nagy kihívások elé állították a DaSilva Architects csapatát, mikor felkérték őket a New York-i Center of Autism and the Developing Brain (CADB) intervenciós központ újratervezésére, amelynél a fő cél az volt, hogy az autista gyerekek a túlérzékenységük ellenére jól érezzék magukat az új környezetben. Ehhez arra is szükség volt, hogy ahol a tervezők különösen nagy figyelmet fordítsanak a fényviszonyok, az akusztika és az anyagok megtervezésére és kiválasztására a munka során. Mutatjuk a hajtás után, hogy milyen közegben érzi jól magát egy autista gyerek!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha szeretné kirakni legóból Budapestet

mzd 2016. február 20., szombat 11:19

A Kockaműhely Facebook-oldalán futottunk bele a projektbe, aminek keretében arra lehet szavazni, hogy Budapest nevezetességeit ábrázoló készlet legyen a LEGO 2015-ben indított Skylines sorozatának következő résztvevője. A műfaj lényege amúgy az, hogy az adott város emblematikus épületei (a főváros esetében a Parlementet, a Hősök terét, a Halászbástyát és a Lánchidat választották az ötletgazdák) egy hosszúkás, 4*32-es területen sorakoznak fel. Eddig New York, Velence, és Berlin jelent meg, és ebbe a sorba tudna illeszkedni a magyar építmény.

11261814 565570126951928 3755194086386553499 o
Fotó: Facebook / Kockaműhely

Ha tetszik önnek az elképzelés, akkor ezen az oldalon támogathatja is az elkészültét: ha egy éven belül tízezren (azaz naponta 27-en) nyomnak a Support gombra, akkor a LEGO fontolóra veszi az ötlet megvalósítását. A hozzászólásokból egyébként az látszik, hogy eddig mindenkinek tetszik.

Egyszerre digitális, egyszerre napóra és házilag is elkészíthető

Edicsek 2016. február 19., péntek 18:53

Úgy gondolja, hogy a digitális napóra szókapcsolat elsőre nem is értelmezhető? Pedig létezik, és egyszerre nagyon egyszerű és high-tech. Egyszerű, hiszen a napóra már évezredek óta létezik és működik, és high-tech is, mert a megszokottól eltérően ez digitálisan, számokkal jelzi az időt. Ráadásul nemcsak megrendelheti a gyártójától, de ha elég türelmes (na jó, és ha még egy 3D nyomtatója is van otthon), akár otthon is elkészítheti.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az egyszobás kislakásban is lehet növelni a teret

ST 2016. február 19., péntek 14:23

Ismerős a helyzet, amikor a netet böngészve gyűjtöget ötleteket a saját lakásának berendezésére? Ez különösen igaz akkor, ha olyan nehéz feladattal találja szemben magát, mint amilyen egy egyszobás, aprócska lakás berendezése úgy, hogy a lehető legideálisabb térkihasználást érhesse el. Van azonban pár alapszabály, melyekkel egyszerűsíthető a kihívás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Érdemes-e lakásdekort külföldről rendelni?

ST 2016. február 18., csütörtök 18:11

A lakás dekorálása nem csak azért nagy kihívás, hogy miket is válasszunk bele, hanem azért is, mert nem mindegy, mennyiért tehetjük meg. Ráadásul ha szeretne különleges darabokat beszerezni, amik nem jönnek szembe mindenhol, fel kell készülnie, hogy ezek ára hazai viszonyok között többnyire erősen húzósak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy jó belsőépítészt még az is érdekli, melyik fiókban szereted tárolni a bugyidat

Farkas Edina Lina 2016. február 17., szerda 14:20

Az elmúlt évtizedben olyan változás történt Budapest belvárosában, amin a mai napig megáll még egy tősgyökeres pesti is álmélkodni. A zsidónegyed lüktető bulinegyeddé alakult, egymást érik az újabbnál újabb a szórakozóhelyek, éttermek, dübörög a street food: az orrunk előtt zajlott le a belváros arculatát is erőteljesen meghatározó gasztroforradalom. 

Bonta Gáspár, belsőépítész is kivette a részét a folyamatból, számos belvárosi vendéglátóhelynek Apropó tapas & wine bar, Léhűtő - csak, hogy néhány nevet említsünk -, tervezte meg a belső világát vagy az arculatát. Bontával az egyik kedvenc helyén (amihez természetesen köze is van), a Bestiában találkoztunk, és kicsit körbejártuk, hová vezet ez a mai napig tartó ütemes fejlődés, és hogy jön mindehhez a Hadik Irodalmi Szalon?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mutatjuk 2016-os év legjobb épületeit!

bb 2016. február 16., kedd 15:09

Február elején három magyar projekt, a dabasi ravatalozó, az újpesti Főplébánia és a szentkúti zarándokközpont is bekerült az egyik legismertebb építészeti portál, az Archdaily.com által szervezett Building of the Year 2016-os pályázatának jelöltjei közé. A lap a napokban zárta le a szavazást és kihirdette az év legjobb épületeit és azok tervezőit.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szavazzon a leggiccsesebb III. kerületi házakra!

Divany.hu 2016. február 15., hétfő 21:18

A kerületben adót vetne ki az önkormányzat az ízléstelen épületekre, mutatunk pár jelöltet, akikre már eddig is kivethették volna.

Damien Hirst mindenkit szívesen lát a Gyógyszertárban

ermiz 2016. február 15., hétfő 11:36

Február 23-án nyílik meg London Vauxhall negyedében a brit képzőművész régi-új étterme, a Pharmacy2 – adta hírül a Neverordinary blog.

A Newport Street Galériában nyíló éttermet Mark Hixszel közösen jegyzi, és a neve nem véletlenül lett Pharmacy2. Hirstnek ugyanis 1998-ban már volt egy Pharmacy nevű étterme, ám ez 2003-ban bezárt (azóta egy Marks&Spencer van a helyén). A bezárás dacára Hirst jól járt (bár mint a ma élő leggazdagabb képzőművész, anyagilag valószínűleg teljesen mindegy volt neki), mivel az étterem elárverezett berendezéséből 11 millió forintot sikerült visszanyernie - írja a Neverordinary. 

Az új étterem tehát február végén nyílik egy vendéglátós baráttal közösen, akinek érdemes az éttermére, a Tramshedre vetni egy pillantást, hogy megértsük, mennyire jó barátok ők a formaldehidhez szintén vonzódó Hirstttel.

Az új étterem klasszikus brit és európai ételeket fog kínálni, a kiállítások megtekintése közben lehet falatozni, amint pedig bezár a galéria, jöhet a vacsora. Maga a Newport Galéria Hirst saját műgyűjteményének darabjait állítja ki, míg az étterem részben a művész saját munkáit lehet majd megtekinteni, mint például az ikonikus Gyógyszertartó szekrényeket, vagy a kaleidoszkóp festményeiből néhányat.

Pharmacy 2 restaurant at Newport Street Gallery from Newport Street Gallery on Vimeo.

Lelépett a pasija? Pótolja egy székkel!

mzd 2016. február 14., vasárnap 13:37

A szingapúri IKEA Facebook-oldalán futottunk bele az alábbi hatrészes, Valentin-napra készült sorozatba. Mindegyik grafika két kockából áll és ugyanúgy a Love is complicated - IKEA is simple, azaz A szerelem bonyolult, az IKEA egyszerű üzenet látható rajtuk és közös még bennük, hogy mindegyiken vicces jelenetek láthatóak. Egyik nagy kedvencünk azt bizonyítja, hogy ha lelép a Martin nevű pasija, az űr kiválóan betölthető az azonos nevű székkel, egy másik pedig, hogy ha nem jön be önnek a szado-mazo szex, ágyvásárlással még megmentheti párkapcsolatát. A többit a lenti galériában találja!

Nem az álmennyezet az egyetlen megoldás, ha túl nagy a belmagasság

ST 2016. február 13., szombat 12:41

Hazai viszonylatban is igen sok olyan lakással találkozhatunk, ahol a belmagasság, és ebből eredően a túlságosan is nagy tér problémát jelent. Persze nem arról van szó, hogy a lakókat zavarja a tér, csupán arról, hogy ha nem tudják jól kihasználni, tágasság helyett egy hodály lesz a végeredmény.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így lesz a karácsonyi díszből tavaszi dekoráció

ST 2016. február 12., péntek 17:06

A karácsonyi ünnepek után jellemzően szépen dobozokba kerülnek a sokszor méregdrágán vásárolt díszek és fényfüzérek, amik aztán a padláson egy teljes évig várakozhatnak arra, hogy újra szükség legyen rájuk. Pedig a tél díszeit tavasszal, vagy éppen nyáron is felhasználhatjuk: elsőre meglepő ötlet, de megmutatjuk, mennyire nem teljesen elrugaszkodott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő vagy ciki a Warhol ihlette banán formájú lemezjátszó?

Menő/Ciki

aa 2016. február 12., péntek 13:34

Nem mindennapi különlegességet árul az etsy.com oldalán a vintage és retro cuccokban illetve lemezekben utazó CarolynsEclectics nevű felhasználó: nemrég egy hetvenes évekbeli Velvet Underground lemezborító-ihlette banán formájú lemezjátszó jutott a tulajdonába. Emlékeznek, ez az az ikonikus The Velvet Underground & Nico album, amelynek a borítóján szereplő banánt maga Andy Warhol tervezte 1967-ben.

Nem biztos, hogy működik, de lakásdísznek elfogadnánk.
Nem biztos, hogy működik, de lakásdísznek elfogadnánk.
Fotó: tumblr.com
Távolról sincs vége, olvasson még »
419 szavazat 417 szavazat

Miért jó és miért nem a papírbútor?

ST 2016. február 11., csütörtök 21:44

környezettudatosság és az innovációk világában igen keveset foglalkozunk egy olyan lehetőséggel, ami pedig már évek óta elérhető itthon is. A lakberendezésbe is bekúsznak az újítások, így érdemes lehet elgondolkodni azon, milyen volna, ha lenne néhány papírbútora is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt az alkalom, ha kastélytulajdonos szeretne lenni!

Becca 2016. február 11., csütörtök 10:50

Egy elég eszes fehérorosz nő, Natalia Makovik rájött, hogy mekkora biznisz van abban, ha kastélyokat értékesít sima ingatlanok helyett: így nemcsak többet kaszál anyagilag, de el is tudja hitetni az emberekkel, hogy micsoda befektetést csinálnak, ha megvásárolnak tőle egy 13 ezer dolláros (3,6 millió forint) kastélyt. Makovik szerint ugyanis óriási lehetőség van a lepusztult épületekben: „Nézem a romokat és látom benne a befektetési lehetőséget” – mondta el a Bloombergernek. Majd hozzátette, hogy „Egy kastély eladáshoz inkább pszichológusnak kell lenned, mint ingatlanügynöknek. Évekbe is telhet míg megtalálod a megfelelő ingatlant a kliensednek.”

Példaul ez a kastély már potom 19000 euróért az öné lehet!
Példaul ez a kastély már potom 19000 euróért az öné lehet!
Fotó: vipcastle.com

Nos, ha önnek is van fölösleges pár milliója, hogy romos épületeket vásároljon, Makovik honlapján, a VIP Castle-ön, rengeteg lehetőséget talál. De ha nem akar ennyire eltávolodni a hazai földtől, Magyarországon is vehet omladozó kastélyokat, kicsit drágább ugyan, de az élmény hasonló lesz. 

Makovik egyébként 2007-ben indult be, nyolc évvel azután, hogy egy fillér nélkül megérkezett Csehországba. Miután látta, hogy milyen lenyűgözőek a vidéki kastélyok (és milyen drágák), elhatározta, hogy idegenvezető lesz (ha már megvenni nem tudja őket), majd ebből nőtte ki magát ingatlanértékesítővé. Habár több mint öt évébe telt, hogy lezárja élete első üzletét, most már sínen van a dolog, ugyanis három történelmi épületet ad el egy hónap alatt. Ezeknél az árak 3,6 millió forintról indulnak, a határ pedig a csillagos ég. Az ingatlanos általában 3 százalékot rak zsebre egy-egy üzlet után, a tavalyi évben kicsivel több, mint 43 millió forintot szedett össze az eladott ingatlanokból.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés