RAKTÁR

Elhunyt Zaha Hadid

ermiz 2016. március 31., csütörtök 18:50

65 éves korában szívinfarktus következében elhunyt Zaha Hadid. Az iraki születésű sztárépítész volt az első nő aki megkapta a Brit királyi építészeti akadémia (Royal Institute of British Architects) arany elismerését munkájáért.

Világszerte számos épülete megtalálható, Németországtól Azerbajdzsánig. Ez utóbbi miatt díjat is kapott, ami miatt számos támadás érte, a tokiói tervét pedig túlzó ára miatt bírálták.  Februárban, amikor átvette a díjat, úgy nyilatkozott, büszke arra, hogy ő az első nő, aki megkapja az elismerést."Mindennél több női építésszel találkozhatunk. De ez nem azt jelenti, hogy a helyzet könnyű. Néha óriási kihívásokkal kell szembesülni. Az elmúlt években számos változás történt az építészetben, és mi folytatni fogjuk ezt. " -nyilatkozta, amikor átvette a díjat. 

Zaha Hadid számos ismert műve a Serpentine Sackler galéria Londonban, a Glasgow-i közlekedési múzeum, vagy Kínában operaházat. Magyarországra sajnos nem került munkája, pedig 2007-ben a budapesti Szervita téri parkolóház helyére megtervezte az óriási kavics alakú Orco irodaházat, amely azonban nem valósult meg, de most még lehet izgulni mert neve felmerült a Néprajzi Múzeum újraépítésével kapcsolatban is. 

Ingyen komposztálókra pályázhat

mzd 2016. március 31., csütörtök 13:46

Az elmúlt években a közösségi kertek mellett népszerűvé vált a komposztálás is. Sokan nem tudják azonban, hogy komposztálni nemcsak a családi házakkal tarkított külkerületekben lehet, de akár a belváros közepén is. Egy pályázatnak köszönhetően most újabb 50 társasház juthat ingyen komposztálóedényekhez, illetve a használatukhoz szükséges tudáshoz, amit az Ökoszolgálat ad át nekik. Részletek a hajtás után.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézzen be Paris Hilton, Christina Aguilera vagy Khloe Kardashian gardróbjába!

aa 2016. március 30., szerda 20:58

A hírességeknek természetesen nemcsak a fényűző villái mutatósak, hanem az abban található gardrób szobák is, melyek gyakran nagyobbak, mint másoknak az egész lakása. A hajtás után megmutatjuk, milyen menő manapság a méretes szekrényt kiváltó ruhatárolásra kialakított gardróbhelyiség (és hogy milyen pazar cuccokkal pakolják tele a celebek ezeket).

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szavazza be a magyar betonpadot és kilátótornyot a legjobbak közé!

bb 2016. március 30., szerda 08:44

Nemcsak az Archdaily.com választott be magyar projekteket a Building of the Year 2016-os jelöltjei közé, de a másik rangos építészeti portál, az Architizer.com is, ahol a Paunoch Renáta és Varga Péter István által készített Croma betonpad került fel a világ egyik legnívósabb építészeti és designer díj jelöltjeinek listájára köztéri bútor kategóriában.

Betonelemekből álló betonpad a VPI-től.
Betonelemekből álló betonpad a VPI-től.
Fotó: vpi.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Soha többet nem kell aggódnia, hogy kihalnak a növényei

Becca 2016. március 29., kedd 15:40

Nem kell többet szomorkodnia, hogy minden növény kihal a lakásában, mert nem kapnak elég fényt, ugyanis Emilia Lucht és Arne Sebrantke, a német Nui Studio tervezői előrukkoltak egy klassz megoldással erre a célra. A Mygdal Plant Light nevű fényforrást olyan helységekbe tervezték, ahol nincs elég fény, vagy egyáltalán nincsen ablak. A növénylámpa arra alapul, hogy a napfény és a LED-izzó fénye erősen hasonlít, így a LED-izzóval megvilágított növények természetes fény hiányában is képesek a fotoszintézisre. 

a2fa7534741179.56dc590b0af2d
Fotó: Thomas Jakubzik / Nui Studio

A lámpatest egy teljesen önfenntartó ökoszisztéma, ahol a növények zavartalanul élhetnek akár évekig is (mármint, ha a megvilágításon kívül azért locsolják is). Egyelőre nem tudni, mennyibe fog kerülni, de ha egy kevésbé dizájnos változattal is megelégszik addig, az Amazonról rendelhet hasonlót. Esetleg figyelhet, mert másnak is kipattant már a fejéből az ötlet, vajon ki rakja össze hamarabb. 

Kertet a falra, mindenkinek!

ST 2016. március 28., hétfő 09:02

A városi környezet szépítése, zöldítése komoly kihívást jelent, nem csoda, ha sok építészt megihlet. A tetőkertek egyes országokban már kötelező elemei az új városi épületeknek, de itt nem állhat meg a fejlődés. Ezen a területen ígéretes újdonságról számolt be a housebeautiful.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ingyenesen letölthető az első hazai ökodizájn könyv

aa 2016. március 27., vasárnap 13:22

A ReCity.hu oldaláról bárki ingyenesen letöltheti a magazin első, hazai ökodizájnereket bemutató, “A hulladék új élete – Ökodizájn Magyarországon” című könyvét. Ez ötven olyan magyar művész, cég és alkotócsoport munkáit mutatja be, akik a mások számára feleslegessé vált hulladékból, mint például biciklialkatrészből, biztonsági övekből, üvegcserepekből, molinókból készítenek új termékeket.

recity-ecodesign
Fotó: recity.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Az otthoni bútorfestés 5 legnagyobb buktatója

ST 2016. március 27., vasárnap 12:10

Napjainkban nagy divat a DIY, azaz csináld magad mozgalom. Egy bútordarab újjávarázslásához sokszor elég csak annyi, hogy átfestjük: ezzel ugyanis nemcsak a színét, de a teljes hangulatát is alapvetően meg tudjuk változtatni, egyúttal az apróbb hibákat is eltüntetni. Csakhogy a bútorok festése nem is olyan egyszerű. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Évente 385 kiló szemetet termel minden magyar

aa 2016. március 26., szombat 15:10

Az Európai Unió statisztikai hivatalának Eurostat jelentéséből megtudtuk, hogy az EU-ban élők átlagosan 475 kg települési hulladékot termeltek fejenként a 2014-es évben, melynek mindössze a 44% százaléka volt újrahasznosítható vagy komposztálható. A beszámoló szerint ez a mennyiség 10 %-al kevesebb, mint a 2002-es évben, mikor 527 kg szemetet termeltünk fejenként. Az 1990-es átlaghoz képest egyébként 2007 óta folyamatosan csökken a települési hulladék az Unióban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Alternatív vízgyűjtőt díjaztak a Nemzetközi Design Gálán

aa 2016. március 25., péntek 16:15

Dubai után ezúttal Taipeiben rendezték meg a Nemzetközi Design Gálát, melyen az ipari formatervezők nemzetközi tanácsa (ICSID) is benevezte három finalistáját a 2016-os World Design Impact díjra.Az 500 vendéget fogadó rendezvénynek a Mandarin Oriental Hotel adott otthont, az eseményen pedig ott volt többek között a 2,6 millió fős város polgármestere, Wen-Ji Ko, a Kulturális Minisztérium biztosa, a város kormányzója valamint Eindhoven polgármestere, Rob van Gijzel is.

A Warka Watert is díjazták a Nemzetközi Design Gálán.
A Warka Watert is díjazták a Nemzetközi Design Gálán.
Fotó: facebook.com/WarkaWater
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mutatjuk, milyen a fürdőszoba tapétával

aa 2016. március 24., csütörtök 21:57

Nemrég megmutattuk, mennyire nem ördögtől való műanyaggal, fával vagy tapétával felturbózni a fürdőszobát, sőt a legújabb lakberendezési trendeknek köszönhetően a letisztult formák és egyszerű színek mellett újra divatban vannak a giccsesebb, modern és hagyományos minták, a csíkok, a pöttyök és kockák is. A hajtás után néhány látványos inspirációt mutatunk fürdőszoba tapétára, kattintson!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem voltunk elájulva a Gardenexpótól

ST 2016. március 23., szerda 17:23

Mint minden évben, idén is elérkezett a tavasz egyik csalhatatlan jele, a legnagyobb kertészeti kiállítás. A Gardenexpón idén az orchideáké volt a főszerep, de a húsvéti ünnep is teret kapott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Romos retro éjjeliszekrényből vagány alkotás

ermiz 2016. március 22., kedd 10:51

A közös történetünk még valamikor nyáron kezdődött, amikor egy ház fotózásakor megláttam ezt az éjjeliszekrényt. A tulaj árulta a házat, és megígérte, hogyha eladja, akkor elvihetem. Nem vettem komolyan, az ember mond ezt-azt az eladás hevében, ám ő betartotta a szavát, így boldogan lecsaptam a nachtkasnira. 

Szerintem zseniális a mérete, igazi kompakt darab, ráadásul fából készült, és sok mindent bele lehet látni. Én Mondriant képzeltem el hozzá - talán mert Van Gogh-hoz béna vagyok -, ráadásul jól illik a szögletes formákhoz, de lehet, hogy legközelebb Pollockkal vadulok egyet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Költözzön be Keith Richards lakásába!

Edicsek 2016. március 22., kedd 10:32

Ha éppen nagy lakásvásárlási lázban van, akkor mutatunk egy elég menő jelöltet: Keith Richards tetőtéri lakását New Yorkban. Nem is túl rossz helyen, az 5. sugárúton található a Rolling Stones legendás gitárosának a lakása, tehát a környékre sem lehet panasza és a 8 szobában talán el is fér minden cucca. Sajnos CSOK hitellel nem vásárolható meg, úgyhogy lottóznia kell (viszonylag sokat), hogy kifizesse a 12.230 ezer dolláros azaz 3 milliárd 364 milliós lakást

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így lesz tavasz a lakásban

ST 2016. március 21., hétfő 15:44

A tavasz közeledtével sokan szeretik átrendezni a lakásukat is, hogy a téli sötét, fény- és színhiányos hónapok után újra élvezhessék a napsütést és az élénk tavaszi színorgiát. Ez ilyenkor nem csak egy-egy dekorációs elem megváltoztatását jelenti, hanem egy egész „szemléletváltást”.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Karnyújtásnyi széles házat vehet Angliában

mzd 2016. március 21., hétfő 09:30

Piacra dobták Anglia egyik legkeskenyebb házát, írja a Mirror. A lakot az 1900-as évek elején építették a cselédeknek és akkor sem kell aggódnia, ha ön éppen klausztrofóbiás, mert a 25 méteres kertben még így is szaladgálhat majd. Ja, egyébként 60 ezer fontba, azaz 25 millió forintba kerül.

A téglából épült kis lakás egyébként Penny Cottage névre hallgat, Anglia nyugati csücskében, Camborne-ban található és fent, illetve lefelé is két szintje van. Mivel az 1970-es évek óta nem lakják, így egy alaposabb felújítás ráfér - mondjuk erre a lenti galériát nézegetve valószínűleg ön magától is rájött volna.

Füvesítési egyszeregy

ST 2016. március 20., vasárnap 15:45

A kertben a legtöbben nem csak gyönyörködni szeretnének, hanem ki is élvezni azt. Ebben az esetben viszont nagy hangsúlyt kell, hogy fektessen a fűre is, nem csak a virágágyásokra. Előbb azonban végig kell gondolnia, mire is szeretné használni a füvet, ugyanis ettől függ, hogy milyen fajtát érdemes választania.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kitalálja, mikor épült ez a ház?

mzd 2016. március 20., vasárnap 13:21

Csak azért kérdezzük, mert szerintünk simán elhinné, ha azt mondanánk, tegnap készült el – ezzel szemben már a 60-as évek óta áll. Amiatt futottunk bele az egyik képügynökség oldalán, mert éppen árulják: egészen pontosan 1,4 millió fontot, azaz majdnem 600 millió forintot kérnek el a Holyportban található, Manor Way névre hallgató birtokért és a rajta álló házért.

Az épületet a Foggo&Thomas tervezte, ami a 20. századi Egyesült Királyság egyik legmeghatározóbb irodája. Az otthonnak egyébként nagyobb felületén van ablak, mint nem, ha pedig megnézné belülről is, ne fogja vissza magát, irány a galéria!

Sakkozzon, amíg a buszra vár!

Becca 2016. március 19., szombat 14:45

A minap járt körbe a Facebookon egy fénykép, amin egy asztal és két szék látható egy buszmegállóban. Ez annyira még nem volna különös, az viszont igen, hogy a kompozíció - mint a kommentekből kiderül - már több mint egy éve van ott. Persze ez se lenne akkora csoda a világ sok pontján, csakhogy ebben az esetben mégis az: az asztal ugyanis Budapesten van, a 128-as busz végállomásánál, a Városkúti úton. Ráadásul az asztal lapján egy sakktábla, a lábára kötve egy nejlonzacskóban pedig a bábuk várják a játékos kedvű és ráérős buszozni vágyókat. Arról már nem is beszélnénk, hogy az Ismeretlen Installátor arra is odafigyelt, hogy az egyik szék fekete, a másik fehér legyen...

Arról nincs információnk, hogy ez kinek az ötlete volt, de van egy olyan tippünk, hogy nem a városvezetésé. Mindenesetre elképesztően jó kezdeményezés, nem csak azért, mert el lehet ütni az időt sakkozással amíg el nem indul a busz, hanem azért is, mert egy kicsit közelebb lehet hozni így az embereket egymáshoz. És itt feltételezhetően tényleg mindenki ismer már mindenkit, legalább látásból, hiszen egy olyan megállóról van szó, amit leginkább a környékbeliek használnak, tehát nem összekötő-, vagy csomópont és még csak nem is forgalmas területről beszélünk. 

Reméljük, hogy ezután a poszt után sem fogja senki hazavinni a figurákat és/vagy megrongálni az asztalt, hadd legyen már tényleg valami jó is abban, hogy vannak még olyanok, akiket érdekel, mi van a másikkal. Nekünk nagyon tetszik az egész ötlet (és az is, hogy így kiállta az idő próbáját), és ha járnánk arra, le is ülnénk egyet játszani. Addig tegyenek így önök!

Mutatós napernyőkkel várjuk a tavaszt

bb 2016. március 18., péntek 10:52

Már nem kell sokat aludni ahhoz, hogy újra a kedvenc kávézóink és bárjaink teraszán töltsük a várva várt meleg szezont, amire jól láthatóan a dizájnerek is gőz erőkkel készülnek. A szokásos üdítős és sörös logókkal ellátott műanyag kerti bútorokra nyújt kiváló alternatívát többek között az olasz származású Paola Lenti is, aki esernyőkre emlékeztető színes kültéri napernyőkkel dobná fel a teraszokat.

Stílusos, időtálló napernyőkben gondolkodott a tervező
Stílusos, időtálló napernyőkben gondolkodott a tervező
Fotó: paolalenti.it
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nemcsak a szoba, az erkély is lehet otthonos

ST 2016. március 17., csütörtök 12:40

Azoknak, akik olyan szerencsések, hogy van kertjük, kicsit nehezebb kialakítani a teraszt, hiszen sokkal nagyobb a tér, és egy kicsit más is a funkciója elméletben ennek a területnek, mint az erkélynek a lakások esetében. De csak elméletben, gyakorlatban a harmonikus terasz és az erkély ugyanolyan elvek alapján készül, csak a tér más, ami a rendelkezésünkre áll.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A munkaállomás, ami valóban minden igényt kielégít

Menő/Ciki

ST 2016. március 16., szerda 08:53

A munka, vagy éppen a játék a számítógépen akkor az igazi, ha azt kényelmesen tudjuk végezni. Persze a kényelemnek is vannak határai, hiszen ha a süppedős fotelben ülve próbálunk koncentrálni, az azért valamivel nehezebb, mintha egy széken, keményebb felületen tesszük ugyanezt.

Távolról sincs vége, olvasson még »
446 szavazat 632 szavazat

Önkéntesek keze munkáját dicséri a Heim Pál Gyermekkórház

Becca 2016. március 15., kedd 18:17

Rég köztudott a magyar egészségügy szánalmas helyzete és nap mint nap téma mindenhol a gyógyítás szinte lehetetlen helyzete mellett az is, milyen lerohadt épületekben kellene helytállniuk azoknak a keveseknek, akik még megpróbálják működésben tartani a hazai rendszert. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ha már a stadionépítések jobban teljesítése közben ilyesmikre a NER-nek nem futja, azért még akadnak olyan jószívű és lelkes önkéntesek és civil szervezetek, akik megpróbálnak élhetőbb körülményeket teremteni a kórházakban egyébként is épp nyomorúságos élethelyzetben lévő betegeknek. Most is egy ilyen kezdeményezésnek örülünk, ugyanis a Heim Pál Gyermekkórház fül-orr-gégészeti osztályának vizsgálóját nagyon menőn felújították. 

Egy civil szerveződés, a MindCrime Budapest kezdeményezése volt, hogy „családiasabbra” pofozzák a Heim Pál ezen részlegét, és szerencsére fotókat is készítettek az átalakulásról, majd jól kis is posztolták ezeket Facebook oldalukra. Az pedig külön szívmelengető, hogy a kórház osztályvezető főorvosa, Dr. Katona Gábor a poszt alatt szépen meg is köszönte az önkéntesek munkáját. Nekünk is szebb napunk lett ettől, köszönjük!

Ennyit tud egy kávéfőző, ha okos

ermiz 2016. március 15., kedd 09:12

Ezt tudja az okosgép

Kapszulakészlet-követés

Kapszularendelés

Időzített kávéfőzés

Automatikus kikapcsolás

Vízkőmentesítési értesítés

Értesítés megtelt kapszulatartó esetén

Értesítés üres víztartály esetén

Karbantartási értesítések

Az már rég rossz, ha  lézershow-val és vonagló nőkkel kell bemutatni egy kávéfőzőt, ám valamiért a Nespresso úgy érezte, hogy ez a jó irány. A helyszín sem volt mindennapi, a Tesla (nem az autó, a szórakozóhely) arról híres, hogy baromira nem lehet benne semmit látni. Sebaj, az új irány úgyis az okos vonal, a telefon pedig rendelkezik megfelelő fényerővel, így elég csak arra koncentrálni. 

Tehát a Nespresso piacra dobott egy új gépet, a Prodigiot, amely bluetooth technológiával kapcsolódik a telefonra letöltött applikációhoz. Azaz, ha fekszik az ágyban és rájön, hogy a macska még mindig nem főzi meg a kávét, csak szépen elindítja az appot a telefonján, ami elindítja a kávégépet. Ehhez azért kell, hogy ön legyen annyira előre gondolkodó típus, hogy este bekészítse a kapszulát a gépbe és alárakja a bögréjét. A programot iOs és Android rendszerre fejlesztették, szóval Windows Phone-osok továbbra is idomítgassák csak a macskát. 

Évek óta használok Nespressót, ráadásul kedvelem is, mert jók a kávék (bár marha drágák), teljesen egyszerű lefőzni és hamar kész. Ennek ellenére úgy gondolom, ha valakinek egy applikáció kell ahhoz, hogy észrevegye, nincs víz a tartályban (ami ráadásul ennél a gépnél jól látható is), illetve hogy tele a kapszulatartó, és ezért nem fő meg a kávé, akkor ott nincs miről beszélni. Az időzített kávéfőzés persze tényleg jó, ezért bírok lelkesedni, de ez egy férjjel, neadj' isten gyerekkel kiváltható (a macskának még nem sikerült megtanítanom). A legnagyobb szívás pedig, hogy hiába főzi le a okoskávéfőzőnk a kávét, ágyba már nem hozza az applikáció.

Aki mégis szeretne egy ilyen Nespresso Prodigio intelligens kávégépet, az 2016. március 16-tól veheti meg online, a Nespresso Boutique-okban, a Nespresso Club-on keresztül telefonon, valamint viszonteladó partnereknél. A Prodigio javasolt fogyasztói ára 62 990 Ft, a Prodigio&Milk kávégépé 77 990 Ft lesz.

Ne maradjon le a rózsák metszéséről, mert sokat árthat vele!

ST 2016. március 14., hétfő 18:09

A rózsák metszésének ideje a napokban el is érkezik, így mindenképpen érdemes beszélni róla. Sokan hiszik azt, hogy ez egy bonyolult és körülményes feladat, pedig nem okvetlenül. Csak tudni kell, milyen rózsája van, mert nem mindegy, és ez a metszésük mikéntjére is vonatkozik.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ A 30-as évek fotókon

Graffitik, autók, emberek, hatalom, Amerika - John Gutmann a kamera segítségével megtanulta máshogyan látni a világot.

SZUBKULTÚR Utcai divat, de konkrétan, szó szerint

Ki hitte volna, hogy egy csatornafedél vagy irányítótábla ilyen tökéletes mintát ad a textilen. Utcai divat - szó szerint

FILMVILÁG Forog az új krimi Kulkával

Az X egy fordulatokban gazdag, skandináv típusú krimi. Kulka János a forgatás minden percét élvezte, tetszik neki a sztori is, és az általa játszott szereplő is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés