Luxusbunker lett a rakétasilóból

Láttunk már Melbourne-ben vajfeldolgozó üzemet, Londonban pedig lerohadt nyilvános vécét átalakítani trendi lakássá, de Larry Hall valami olyasmibe fogott bele, mint az a páros, akik rakétasilóból csináltak luxuslakást az Adirondack State Park területén. A leleményes üzletember az ország szívében, Kansasban bukkant rá a több méterrel a föld alatt található, elavult nukleáris bunkerre, amit az ötvenes évek végén, a hatvanas évek elején, a hidegháború fokozódásával építettek.

“Van pár ügyfél, akik eljönnek körülnézni vagy bezárkózni, és a szó szoros értelemben sírnak örömükben, mikor meglátják ezt a helyet. Ezeket a luxusbunkereket úgy tervezték, hogy ne csak fizikai, hanem mentális jólétet is biztosítsanak”- mondja Hall büszkén az elegánsan berendezett bunkerről, amelynek ő egyszerűen csak a Survival Condos nevet adta.

Hall szerint egyébként annak ellenére nagy a kereslet a bunkerlakásokra, hogy az árak 1.5 millió dolláról (kb. 432 millió forint) indulnak, egy 334 négyzetméteres penthouse lakosztályért viszont már 4.5 millió dollárt (kb.1.2 milliárd forintot) is elkérnek.

Az ötlet a szeptember 11-i New York-i támadások után pattant ki Hall fejéből, aki akkoriban internetes üzletekben utazott, és különös tekintettel a számítógépes adatközpontok tervezésére és építésére. Az események után megnőtt a kereslet biztonságos szerverparkokra, és ez adta neki az ötletet, hogy felépítsen egy olyan adatközpontot, ami képes ellenállni a nukleáris bombatámadásoknak is- írja a Bbc.com.

Persze voltak olyan potenciális ügyfelek, akik érdeklődést mutattak egy ilyen adatközpont megépítésére, majd később innen jött az ötlet, hogy az embereknek is kellene valami bunker, ami hosszú távú védelmet nyújthat egy nukleáris háború vagy egyéb katasztrófa esetén. Végül egy használaton kívüli, nemzetközi ballisztikus rakétasilóra esett Hall választása.

“Sok ilyen elhagyott rakétasiló bázis van szerte a közép-nyugaton, de csak kevés volt a projektnek megfelelő állapotban” – magyarázza Hall, aki milliókat szórt el arra, hogy a komplexum ne csak biztonságos, de kényelmes és elegáns is legyen. Azaz bár fegyveres őrök járőröznek a bejáratnál, azért működik a levegő és vízszűrő rendszer, az energiaforrásoknak (pl. szélenergia) köszönhetően pedig van élelmiszer-ellátás is. Sőt, van mozi, uszoda, orvosi ellátás, fogorvosi rendelő, golfpálya és még egy sziklamászó fal is. “Olyan, mint egy miniatűr tengerjáró hajó” – túloz az üzletember, aki azt állítja, hogy a legtöbb ügyfele úgy tekint ezekre a föld alatti lakásokra, mint egyfajta “életbiztosításra”, amit igénybe vehetnek vészhelyzet esetén. De állítólag vannak olyanok is, aki második otthonának érzik a bunkerüket, és rendszeresen használják a hétvégeken, vagy a hosszabb szabadságokon.

“Mindenki megjegyzi, hogy milyen jól alszik itt” – állítja Hall, aki annak érdekében, hogy a földalatti közössége jól működjön, pszichológiai szempontból is kutatja a lehetőséget. Többek között ennek tudható be a különleges világítás és a helyenként változó belmagasság kialakítása is. Például a közös helyiségekben nagy a belmagasság, míg az orvosi szárnynak, ahol a páciensek helyzetüknél fogva általában kiszolgáltatottabbnak érzik magukat, alacsony belmagassággal próbált némi kuckós jelleget adni.

A bunker lakói különböző munkákat is végezhetnek, bármelyik milliárdos beállhat például bolti eladónak, vagy gondozhatja a növényeket, ha kedve tartja és elfoglalná magát valamivel. Elképesztő, de a biznisznek saját honlapja és Facebook oldala is van, ide kattintva követheti be, ha akarja.

Ön leköltözne a bunkerbe?

Oszd meg másokkal is!
Mustra