Elférnénk mind a 7 milliárdan egyetlen épületben?

Mi lenne, ha a Föld jelenlegi lakossága, több mint 7 milliárd ember összegyűlne egyetlen épületben? A RealLifeLore Youtube csatornája telis-tele van olyan videókkal, amik eljátszanak az egész Föld népességének elhelyezésével különböző helyzetekben. Mi épp a digg-en bukkantunk rá arra a videóra, ami feltárja és elképzeli azt, hogy mekkora lenne egy ilyen "globális épület".

A videó egy érdekes alaszkai példával indít: van egy olyan épület egy Whittier nevű városkában, melyben egy egész falu, 214 ember él, sőt, az épületen belül megtalálható minden, amire az embernek csak szüksége lehet: orvos, boltok, rendőrség, templom és mosoda is. Rendben, 214 ember, de hol vagyunk a Föld több mint 7 milliárdos népességéhez képest?

A hatalmas stadionok csak kis épületek

A videó bemutatja a világ legnagyobb épületeit, és sorra veszi a befogadóképességüket: a Dallas Cowboys stadionját Texasban, ahol 80.000 ember fér el (ide például beleférne Andorra lakossága), vagy éppen Észak-Koreában a 114.000 férőhelyes Rangrado stadion. Ennél is 70.000 fővel nagyobb befogadóképességű épület lett volna az Adolf Hitler által megrendelt, de végül fel nem épült Volkshalle Berlinben, amibe 180 ezer ember, a város jelenlegi lakosságának 5 százaléka férne el. A nyitott stadionok már több férőhellyel bírnak, de közel sem lenne elég a bolygó teljes népességének.

Hogyan férnénk el ennyien?

De hogyan lehet elvégezni egy ilyen számítást? A  videóban a kutatók 1 négyzetméterre 5 embert számolnak: ez nem volna túl kényelmes, de így még elférnének úgy, hogy nem veszélyeztetnék egymás életét. A világon a legnagyobb alapterülete a Nevadában található Tesla gigaüzemének van: 530.000 négyzetméter, ami egy picivel nagyobb, mint a teljes Vatikán. Így a világ legkisebb országa már bőven elférne ebben a hatalmas gyárban. Ha pedig az 1 négyzetméteres szabállyal számolunk, akkor majdnem 3 millió embernek volna benne helye.

A sok-sok számolás és példa után a videóban elárulják a megoldást: egy 1.346 km hosszú és magasságú, kocka alakú épület elegendő lenne az egész Föld jelenlegi lakosságának összegyűjtésére. Ez ugyan nagyon nagynak tűnhet, de nem az: az óriási kockaépület könnyedén elférne New York belvárosában. A hatalmas kocka méreteinek elképzeléséhez gondoljon mondjuk a világ jelenlegi legmagasabb épületére, a Burj Khalifára: ez 830 méter magas, de 2020-ra lesz kész a Jeddah Tower, amit már több mint 1000 méter magasra terveztek. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek