RAKTÁR

Még át sem adták, de már most megnézheti Hamburg új csodáját

2017. január 5., csütörtök 19:20

Januárban adják át az Elbai Filharmónia (Elbphilharmonie) koncerttermet Hamburgban. Az épületet a Herzog & de Meuron svájci építészeti iroda tervezi, melyet Jacques Herzog és Pierre de Meuron alapítottak 1978-ban: az ő nevükhöz fűződik többek között a londoni Tate Modern átalakítása is.

A koncertteremnél, melynek építését novemberben fejezték be és januárban adják át, minden lehetséges építészeti probléma felmerült: 730 millió euróba került, 30 millióval többe, mint azt előzetesen kalkulálták, és hét évvel a tervezett dátum után fejeződött be az építkezés. A német parlament vizsgálatot is indított, mivel sikkasztást gyanítottak: 300 dolláros vécékefék és 1000 dolláros papírtörlő-adagolók szegélyezték a bizottság útját.

„Voltak pillanatok, amikor úgy éreztük, erre az épületre rámehet a karrierünk. Mi lettünk volna felelősek az egész katasztrófáért, mivel mi győztük meg az embereket az építészeti terveinkről” - mesélte Jacques Herzog a Guardiannek. De ha félretesszük, hogy Németországban egy állami beruházásnál már vacak 5 százalékos költségvetés-túllépés miatt számon kérik a felelősöket (csak annyit mondunk: vizes VB), a végeredmény enélkül is impozáns. A hatalmas, üvegből készült jéghegyszerű építmény például a régi téglaépület tetején több mint látványos.

Az épület nagyra törő tervekről árulkodik: Saarinen-szerű csigalépcsők (az Eero Saarinen által 1960-ban tervezett New York-i TWA Terminál adta az ihletet) vezetnek a kanyargós, üvegből készült homlokzatokhoz, és a 2100 fős nézőteret egy hüllőszerű faragott gipsz kupolával fedték le.

Mielőtt januárban megnyitnák az épületet, egy drónfelvétel segítségével már betekinthetünk a monumentális alkotásba. Az interaktív videónál azt is meghatározhatjuk, hogy milyen sebességgel akarunk „repülni” az épület körül, az ötlet a Jung von Matt and Gestalt Communications fantáziáját dicséri. A légi felvételek segítségével pedig ráadásul még olyan helyekre is eljuthatunk, amelyeket a megnyitás után sem tudnánk megközelíteni szárnyak nélkül.

Blogok, amiket olvasunk

STíLER 5 tipp úszógumi ellen

Hiába edzünk és diétázunk, az a fránya úszógumi csak nem akar leolvadni? Ez az öt tipp bármilyen diétába vagy életmódba könnyedén beilleszthető, és segít a lapos has elérésében.

MÁS TÉSZTA Bögrés kefíres süti

Akkorát estem, hogy muszáj volt sütnöm valami vigasztalót. De isteni reggelire vagy vendégvárónak egy pohár finom tea mellé is.

HATÁRÁTKELŐ Los Angelesben az élet...

Egy idő után nem mondod az itthoniaknak, hogy jól vagy, mert mindenki csak arra vár, hogy mondjak végre valami rosszat
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés