RAKTÁR

A világ legmenőbbjei között jegyzik a Hello Wood két karácsonyfáját

2016. december 24., szombat 13:05

A BBC összeállított egy listát a világ legkülönlegesebb, művészi igénnyel megtervezett köztéri karácsonyfa installációiról. Az Erzsébet téren felállított Adományfa és a szintén a Hello Wood által tervezett londoni „Let it Snow”-fa is felkerült a listára.

Adományfa (2016)

A Hello Wood Erzsébet téri installációja 16 méter magas és mintegy tízezer hasáb tűzifából épült, amit majd rászoruló családoknak adományoznak, amikor a fát január 6-án, Vízkereszt napján lebontják. A fa Budapest Főváros Önkormányzata, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft., a Design Terminál, a Vodafone Magyarország és a Hello Wood együttműködéséből épült fel.

"Essen a hó"- fa (2015)

A Hello Wood és a londoni Creatmosphere együttműködéséből született a 11 méter magas Let it Snow karácsonyfa a Granary Square-en. 365 faszánkóból építették, a nevével pedig (a Jégvarázs-betétdal helyett, vagy azzal áthallásban) a fehér karácsony iránti vágyat szerették volna kifejezni, amiben egyre ritkábban van részünk a globális felmelegedés következményeként. Londonban például évek óra nincs lehetőség szánkázásra a hó hiánya miatt. Ettől függetlenül az adományfához hasonlóan a szánkókat helyi lakosok kapták, néhányat pedig elárvereztek közülük, és a befolyt összeget jótékony célra ajánlották fel.

Mik szerepelnek még a listán?

A Tate Britain „Zöld fája” (2008)

Ez a fa nem a színe miatt zöld, hanem azért, mert a környezetvédelemre és a megújuló energiaforrásokra hívja fel a figyelmet. Bob és Roberta Smith a fát teljes egészében újrahasznosított tárgyakból építette, és az alján elhelyezett nyolc kerékpár tekerésével lehet beizzítani a karácsonyi fénygömböket.

A „fogyasztói fa” Durhamból (2013)

A fogyasztói társadalom pazarlására és a műanyag környezetre gyakorolt káros hatására hívja fel a figyelmet ez az installáció. A készítők 3000 nejlonszatyrot kértek a helyi lakosoktól, akik cserébe textiltáskát kaptak. A zsákokat aztán további szatyrokkal töltötték meg és világítótestet helyeztek beléjük, így egész éjjel színesen világított a fogyasztói fa.

Kalpataru, a kívánság fa” Londonból (2015)

Kalpataru egy kívánságteljesítő fa a hindu mitológiában. 2015-ben a delhi születésű tervezők, Sarthak és Sahil tervezték ezt a Victoria and Albert Museum India Fesztiválja számára. A fa klasszikus indiai motívumokkal van díszítve, legfőképpen a fényre és a természetre utaló ornamentikával, ami két fontos tényező a tradicionális indiai fényünnep, a Diwali során.

Amerika legnagyobb éneklő fája

Mi lenne karácsonyibb egy olyan fánál, ami éneklő emberekből áll? A Michigan állambeli Mona Shores Gimnázium Amerika legmagasabb éneklő fájával büszkélkedhet, ami több mint 30 éve minden évben feláll. A fa a gimnázium kórusának 240 énekeséből épül föl, a fa talapzatánál pedig a helyi szimfonikus zenekar tagjai adják a zene alapját.

Blogok, amiket olvasunk

STíLER 5 tipp úszógumi ellen

Hiába edzünk és diétázunk, az a fránya úszógumi csak nem akar leolvadni? Ez az öt tipp bármilyen diétába vagy életmódba könnyedén beilleszthető, és segít a lapos has elérésében.

MÁS TÉSZTA Bögrés kefíres süti

Akkorát estem, hogy muszáj volt sütnöm valami vigasztalót. De isteni reggelire vagy vendégvárónak egy pohár finom tea mellé is.

HATÁRÁTKELŐ Los Angelesben az élet...

Egy idő után nem mondod az itthoniaknak, hogy jól vagy, mert mindenki csak arra vár, hogy mondjak végre valami rosszat
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés