A Hello Wood erdőt növesztett a bevásárlóközpontban

A Hello Wood munkáit nagyon kedveljük, egyrészt mert nagyon kreatívan nyúlnak a fához, másrészt mert következetesen ragaszkodnak is ehhez az anyaghoz a munkáik során – mondjuk, ha már ez a nevük is, ez nem is olyan meglepő –, harmadrészt meg azért, mert eközben kiveszik a részüket a társadalmi felelősségvállalásból is. Most a MOM Parkba terveztek a Bagatellini pékség számára egy közösségi teret, amely az üzlet meghosszabbított része – és jóval több is annál.

A koncepció alapját természetesen fák alkották, nemcsak az előbb már levezetett okokból, hanem mert az eredeti Villa Bagatelle is egy régi villában és annak udvarában működik. Így nyaranta a vendégeknek lehetőségük van árnyas fák közt üldögélni a kertben; ezt szerették volna bevinni a plázába. A tömör tölgy már önmagában is ellentmond a plázában megszokott laminált bútorlap koncepciónak, és bár ez talán felesleges luxusnak tűnik, de az élő anyagok használata meghálálja a bekerülési értéküket.

Persze ez önmagában még nem lenne annyira izgalmas, de a Hello Woodosok a Meseközpont Alapítvánnyal még a nyáron elindítottak egy workshopot Paloznakon, ahol állami nevelésben élő, 12-16 éves gyerekekkel építettek egy fát (meglepő módon fából).  A következő év nyári táborában már nagyobb létszámú gyerek vett részt, akik több, design- és építészeti témájú workshopba kapcsolódhattak be, ezáltal belekóstolhattak a szakmák rejtelmeibe az elméleti alapozástól a megszerzett tudásuk gyakorlatba való átültetéséig. Ez az együttműködés adta az inspirációt a folytatáshoz, melynek eredménye a mától megtekinthető 5 hatalmas fa.

Albrecht Wirtz emberi és természetközeli teret akart létrehozni, melyet egy korábbi, gyermekvédelmi gondoskodásban élőkkel közös projektjük inspirált. "A tér kialakításakor a természetből kölcsönöztük a hangulatot: a fény olyan módon vetődik rá a fák alatti területre, mintha valódi fák árnyéka lenne. Lombos fák alatt érezhetjük magunkat, a természetből vett emlékeket és jeleneteket előidézve" - mesélte Wirtz.

Ez a projekt ráadásul még csak a kezdete valami még nagyobbnak: a Meseközpont, a Villa Bagatelle és a Hello Wood jövőre szeretne elindítani egy gyakorlati programot, melynek során az arra fogékony gyerekeket bevezetnék az asztalos, ács és vendéglátóipari szakmák rejtelmeibe, hogy használható végzettséget és jövőképet kínáljanak nekik. Ehhez jó tudni, hogy Magyarországon 23000 gyerek van állami gondoskodásban átmenetileg vagy véglegesen.

A többszörösen hátrányos helyzetű állami gondozott gyerekek esetében az egyik legnehezebb feladat, hogyan lehet őket lelkileg megerősíteni, felkészíteni arra, hogy az élet számukra is tartogat valódi lehetőségeket. A Bagatellini pedig – a Villa Bagatelle hagyományát követve – vendégkörének bevonásával a gyermekvédelmi gondoskodásban élők karácsonyi vágyait gyűjti össze és teljesíti; idén a Veszprém megyei nevelőszülőknél élő 338 gyerek kívánsága díszíti a szintén Hello Wood által tervezett karácsonyfát.  

A szakképzés és mentorálás fontos része, hogy mind a Hello Wood, mind pedig a Bagatellini képzési lehetőségeit a gyerekek érdeklődéséhez, tehetségéhez tervezi igazítani. A mentorálási programot fokozatosan építik fel, egyre nagyobb kihívásokat jelentő feladatokba bevonva őket azzal a nem titkolt céllal is, hogy az szakmailag is felkészült utánpótlásképzéssel az itthon egyre kézzelfoghatóbban jelentkező általános munkaerőhiányt is ellensúlyozzák.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek