Időalagúttal emlékezik meg Kanadában '56-ról a Hello Wood

A Hello Wood 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára készített installációja a kanadai magyar emigrációra emlékezik: “Olyan emlékművet akartunk építeni, amely egy Magyarországhoz egyáltalán nem kötődő kanadai fiatal figyelmét is felkeltheti. Az Időalagút elég látványos, aki megnézi közelebbről is, megtudhatja, hogy mi történt Budapesten 1956-ban. A magyar kötődésűek így büszkék lehetnek az óhazára és az őket befogadó Kanadára, az egyébként nagyon nyitott helyiek pedig kapnak egy olyan ízt a világtörténelemből, amit eddig talán nem ismertek” - meséli Pozsár Péter, a Hello Wood egyik társalapítója a torontói Budapest Parkban felépített, Időalagút elnevezésű installáció kapcsán.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc után 37.565 magyar menekült telepedett le Kanadában. Az Időalagút pontosan ugyanennyi darab elemből készült, így mindegyikük egy-egy magyar emigránst szimbolizál. A Torontói Magyar Konzulátus támogatásával létrejött mű kettős célt szolgál: a szabadságharc hőseire való emlékezés mellett egyben gesztus Kanada felé, mely otthont és munkát adott a magyar emigránsoknak.

Az Ontario-tó partján felépült installáció egy olyan áttört alagutat formál, melynek egyik bejárata a forradalmi magyar zászló, másik vége pedig Kanada nemzeti szimbóluma, a juharlevél. Az építmény a Kanadába érkező magyar menekültek útját szimbolizálja.

Kanada számára a magyar menekültek befogadása komoly történelmi fordulópont volt, az észak-amerikai országban a magyarok sikeres beilleszkedését követően alakult ki az a nyitott szemlélet, amelyet Kanada a mai napig képvisel a bevándorláspolitikában. Elég megemlíteni példaként azt a mintegy kétszáz faipari hallgatót, akik a szabadságharc leverése után Kanadában folytathatták tanulmányaikat, fontos szerepet játszva a kanadai faipar fejlesztésében.

2010-ben a kanadai kormány a magyar emigránsok befogadását hivatalosan is kanadai történelem kiemelten fontos eseményévé és nemzeti örökségévé nyilvánította. A Hello Wood nyolc fős csapattal érkezett Torontóba, amelyet a konzulátus mellett a helyi magyarok is minden rendelkezésre álló eszközzel segítettek: volt olyan, aki magában az építkezésben működött közre, de olyan is akadt, aki süteményt sütött az emlékmű készítőinek. Az installáció a tervek szerint egy hónapig marad a Budapest Parkban, utána pedig a Niagara-vízesés mellé kerül, ahol egy kanadai magyar cserkészcsapat fogja gondját viselni.

“Minden külföldi munkánál benne van a levegőben, hogy a kint legyártatott anyagok és elemek nem pont olyanok lesznek, mint amit mi itthon elképzeltünk. Itt szó sem volt ilyesmiről: olyan szakmai segítséget kaptunk, amelyet soha eddig egyetlen külföldi építkezésnél sem. Balla Sándor és Varga István mellett mindenképpen meg kell említenünk Szabó Stefánia főkonzul asszonyt és Pintér-Demeter Mariannt, akik az előkészítéstől az átadásig végig nélkülözhetetlen segítséget és támogatást nyújtottak. Az ő kőkemény munkájuk is benne van abban, hogy nem csupán a kanadai magyaroknak, de a kulturálisan rendkívül sokszínű Torontónak is örömet tudtunk szerezni az Időalagúttal” - teszi hozzá Janota Orsolya, a Hello Wood projekt menedzsere.

Oszd meg másokkal is!
Mustra