Így használja a légkondit az ősszel!

Nemcsak a megfelelő hőszigetelésre érdemes figyelmet fordítani az őszi-téli szezon beálltával, de a légkondicionálásra is. A hajtás után összeszedtük, mennyibe kerül az éves karbantartás és miért nem érdemes jövő tavaszra halasztani, ahogyan azt is megtudhatja, megéri-e a klímát fűtésre használni.

Ráérünk bedurrantani a kazánt

A hűvös őszi idő beköszöntével sokakban felmerül, hogy lassan ideje lenne bekapcsolni a fűtést. Nem biztos azonban, hogy a kora őszi szezonban a távhőszolgáltató is így gondolkodik, míg a házközponti fűtés beindítása a lakók többségének a szavazatán múlik, és az is kétséges, hogy egy-egy ilyen alkalomra (csípős reggelek, hidegebb esték) tényleg megéri-e beindítani a cirkót. Azok, akik korszerű, fűtésre is alkalmas légkondival rendelkeznek, most könnyű helyzetben vannak. Ezek a modern klímák ugyanis ebben az átmeneti időszakban kiválóan használhatóak kiegészítő fűtésre. „Arra is jó megoldást jelentenek, ha az otthonunk egy-egy helyiségében akarunk kellemesebb hőmérsékletet, legyen szó akár egy babaszobáról, akár egy fázósabb családtag hálójáról” – emelte ki Nagy Sándor József, az LG Electronics hazai légkondicionáló üzletágának értékesítési vezetője.

 Fagypontig olcsóbban kijön, ha a klímával fűt

Általában a korszerű monosplit (azaz egy kültéri és egy beltéri egységgel rendelkező) klímákat 0 Celsius fokig jó hatékonysággal használhatjuk fűtésre, de akár -10 fokig is helytállhatnak – hívja fel a figyelmet a spórolási lehetőségre a Noguchi.hu

„A jó hatékonyság ebben a vonatkozásban azt jelenti, hogy fagypont feletti külső hőmérséklet esetén olcsóbb lehet a készülék üzemeltetése, mint ha bekapcsolná a hagyományos gázfűtést” – mondta az LG szakértője. E tulajdonsága révén egy modern hűtő-fűtő klíma ideális választás lehet a hétvégi házakba, nyaralókba is. A klímák azonnal szolgáltatják a meleg levegőt, nem kell várni arra, hogy átmelegedjenek a hét közben lehűlt falak, vagyis a víkendházak tavasszal és ősszel is kényelmesen használhatóvá válnak. Ha pedig WiFi-vezérléssel látják el a berendezést, már az odaúton bekapcsolhatja a mobilja segítségével, hogy kellemes hőmérséklet fogadja érkezéskor.

Winter is coming!!!!! Check your heating system NOW so that you can be comfortable in your home no matter what the Charleston weather decides to do! 843-851-7676

Una foto publicada por Blantons Mechanical & Sons (@blantonscharleston) el

Mikor hívjunk szakembert, szerelőt?

A nyári szezon végével eljött az ideje a készülékek szokásos éves karbantartásának. Ezt a legtöbben vagy tavaszra időzítik, vagy a nyár elejére halasztják, de az előrelátóbbak már ősszel elvégeztetik a munkát.Tavasszal, kora nyáron könnyen előfordulhat ugyanis, hogy – amint ez az utóbbi években mind gyakrabban előfordul – nincs olyan klímás szakember, aki ne lenne jó előre betáblázva, azaz aki belátható időn belül el tudná végezni a munkát. „Az idén például már februárban elindult a klímaszerelési szezon, így aki későn kapott észbe, nehezen talált szerelőt a készülékek karbantartásához, a légkondik beszereléséhez” – magyarázza Nagy Sándor József.

Ekkora költséggel számolhatunk

Sokba kerülhet, ha a karbantartáson akar spórolni. Nem csak arról van szó, hogy – akár az új autók esetében – a klímáknál is érvényes, hogy a garanciális időszak alatt csak rendszeres és szakszerű karbantartás esetén él a garancia. Aki jót akar magának, a karbantartáson a garanciális idő lejárta után sem spórol, hiszen így érhető el a hatékony, energiatakarékos és biztonságos működés, valamint a hosszú élettartam. Könnyű belátni, hogy eltömődött szűrőkkel, poros, szennyezett kültéri egységgel nem csak a saját egészségét teszi kockára: a rosszabb működési hatásfok miatt magasabb villanyszámlára is számíthat, nem is beszélve a feleslegesen nagy terhelés miatt gyorsabban elhasználódó alkatrészekről, amelyek igencsak borsos szervizköltségeket eredményezhetnek.

„Sok tulajdonos nem gondol bele abba, hogy a kültéri egységekben milyen mennyiségű szennyeződés rakódhat le. Nem is kell különösebben poros levegő ahhoz, hogy az egység lamelláit eltömítsék az óránként 1200-1500 köbméter átáramoltatott levegőből lerakódó szennyezőanyagok” – mondta az LG szakértője. A szakember tapasztalatai szerint egy beltéri és egy kültéri egység ellenőrzését, tisztítását jellemzően 6-10 ezer forint közötti összegért vállalják a szerelők. Ha nagyobb rendszerről, esetleg javításról, alkatrészcseréről van szó, természetesen ettől eltérő végösszeggel kell kalkulálni, de még mindig olcsóbban kijön, mint egy kompresszorcserével.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek