Ez a tükör figyeli önt, miközben figyeli magát

Ha már  a környezetünkben minden okos, akkor természetesen a tükör sem maradhat ki, de a Random International Fragments (részletek, töredékek) elnevezésű tükre nem az időjárást mutatja, miközben fogat mos, a vásárlásban sem segít. Itt ugyanis nemcsak ön az, aki megfigyel: itt a tükör az, aki figyeli önt és minden mozdulatára reagál.

A Fragments nem egy tipikus fürdőszobai tükör, ugyanis közel kétszáz kisebb panelből áll, amik lenyűgöző sebességgel képesek pásztázni és különböző szögekben elmozdulni. Természetesen kamera is van benne, azzal figyeli a tükör a előtte elhaladó mozgását, melyre reagálva vízszerűen hullámzik. Ha pedig megáll és belenéz, a kis tükörpanelek azonnal úgy fordulnak, hogy gyakorlatilag felveszi az arcformáját, és ön minden szögből megnézheti magát bennük. "Egy látszólag élettelen tárgy kezd el a szemünk előtt úgy viselkedni, mintha élő lenne. Egyfajta fizikai párbeszéd alakul ki egy ember és egy emberien viselkedő, de nem emberi tárgy között" - nyilatkozta az alkotócsoport a projektről. 

Az biztos, hogy fogmosásra nem tudja használni, pattanást sem lehet benne nyomkodni, sem pedig sminkelni vagy szemöldököt szedni, de jól jöhet, ha különleges szelfit szeretne, vagy esetleg minden szögből megnézné az új frizuráját, de tekintheti egyszerűen műalkotásnak. 

Hasonló, tükörként nehezen értelmezhető, de a vele szemben álló képét visszaadó kísérletek még Daniel Rozin pingvines-pomponos interaktív tükrei, melyek fekete-fehér sziluettek formájában képesek "visszatükrözni" a velük szemben álló megfigyelőt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra