Így készül a kézműves szemüveg

Kézműves szemüveg igenis létezik. Ez számunkra akkor derült ki, amikor a Design hét eseményeit böngészve megtaláltuk a Concept Eyeweart, és azt, hogy meg lehet nézni a műhelyüket, ahol fából és növényi rost alapú acetátból készülnek a keretek sok-sok kézi munkával.

A műhely a VI. kerületi bolt hátsó traktusában helyezkedik el, a hosszú asztalok mellett szekrények, kisebb munkagépek állnak arra várva, hogy elkezdődjön a munka. A keretgyártó cég alig két éve alakult, ebből másfél év a próbálkozásé volt, a piacra pedig idén áprilisban léptek egy divatbemutatón debütálva. Azóta eltelt fél év, jelenleg 25 optikában kaphatóak a termékeik.

Hogy mennyire van helyük a magyar piacon? Jó kérdés. A hazai piacon jelenleg a  legnagyobb a Tipton cég, akik bakelitlemezzel és acetáttal is dolgoznak. Őket világszinten jegyzik, igaz, magasabb árkategóriában helyezkednek el, és korábban is kezdték a dolgot. Rajtuk kívül még hárman foglalkoznak hasonlóval a magyar piacon.

A kézzel készített szemüvegkeretek elkészítése ugyanis hosszú idő, 3-4 hét alatt készül el egyetlen keret, köszönhetően a kézi munkának. Szintén a kézi munkából következik, hogy még az alsóbb kategóriás keretek sem tartoznak az olcsó ársávba. Itthon az 50.000 forint körüli árra sokan felszisszennek - miközben szó nélkül kifizetik ugyanezt egy fröccsöntött, de márkás keretre -, a külföldiek viszont azt hiszik, ez a nagykereskedelmi ár, ugyanis nyugaton sokkal drágábban kaphatóak a keretek.

A Concept Eyewear szemüvegeinek egyediségét az adja, hogy a fát acetáttal is kombinálják, ami igen ritka variáció. A kézi készítés előnye, hogy a keretek teljesen testre szabhatóak, így például a szárhosszt is tudják egyediesíteni, hisz egyikünknek sem egyforma a feje, és ami valakinek jó, másnak kicsi lesz. Van lehetőség egyedi szöveg gravírozására is a szárba, volt olyan vevőjük, aki a rendszámát szerette volna viszontlátni a kereten. Természetesen megkapta. 

Ha kíváncsi, hogyan készül a kézműves szemüveg, nézze végig galériánkat! 

Oszd meg másokkal is!
Mustra