Túl kicsi az ebédlője? Tüntesse el a székeket!

A lakás berendezésénél az elképzeléseket rendszerint semmi más nem tudja felülírni, csak a rideg valóság: "ez nem fér ide". Ha ugyanis kicsi a hely, akkor bizony hiába nézte ki álmai bútordarabját, el is búcsúzhat tőle. Ilyenkor pedig maradnak a kényszermegoldások, amik jók-jók, de igazán senki sincs velük kibékülve. Ezen azonban lehet segíteni, ha tudja, mik a lehetőségei, vagy azokat személyre tudja szabni.

shutterstock 231794884

Az egyik sarkalatos részlete az otthonunknak az étkező. Ezen spórolni nem is olyan egyszerű, hiszen enni mindenképp kell valahol, és ha már nem csak két főt számlál a család, akkor tényleg nélkülözhetetlen, hogy legyen a lakásnak ha nem is egy külön helyisége, de egy olyan sarka, aminek a közös étkezés a funkciója. Az asztallap is variálható, de sok esetben a székek jelentik a megoldást.

Az összecsukható

Ezt a verziót választják a legtöbben, hiszen könnyen elérhető, viszonylag olcsón beszerezhető (bár ez viszonyítás kérdése), és a helytakarékosságához sem férhet kétség. Sajnos azonban ezzel a bútorral sokan mellényúlnak. Bár praktikus, de a helytakarékosságának kihasználásához bizony dolgozni kell egy keveset. Amikor az ember vásárol, ez nem is tűnik olyan soknak, ám amikor már hónapok óta minden egyes étkezéshez ki kell hajtogatnia két-három-négy, esetleg több széket, akkor már nem is olyan jó buli. Ahogy az sem, hogy az összehajtott székeket is tenni kell valahová, és ott is foglalnak valamennyi helyet. A vége jellemzően az, hogy az egész család az összecsukhatónak vásárolt, de soha össze nem csukott székeket kerülgeti, mert már senki sem hajtja őket vissza és teszi őket a helyükre. 

Az asztal alatt

Az is jó megoldás lehet, ha olyan garnitúrát választ, aminél a székek kialakítása ügyesen úgy van megoldva, hogy azokat teljesen az asztallap alá lehessen tolni. Mivel itt is több funkciót kell kielégítenie a bútordarabnak azon kívül, hogy ülnek rajta, előfordulhat, hogy nem lesz olyan kényelmes a szék. Ha hajlandó egy kicsit többet áldozni rá, akkor persze találhat olyat, ami egyszerre praktikus és kényelmes, de ha szűk a költségvetés, akkor maradnak a támla nélküli székek. Ezek megteszik egy-egy étkezés elfogyasztása idejére, de érdemes figyelembe venni a családi dinamikát: szeretnek sokáig ülni az asztal körül beszélgetve, esetleg társasjátékozni, vendégeket hívni? Ilyenkor érdemesebb mégis rászánni azt a plusz összeget a valóban kényelmes székekre. Persze a támla nélkülieknek is van jó oldala: egy idő után megtanul szép egyenesen ülni.

Lehajtható asztallap

Több tervező is gondolt már arra, hogy mi van akkor, ha nem csak a székeknek, de még az asztalnak sincsen elég hely: erre találták ki a falról lehajtható asztallapokat. Igaz, így a dekorációs lehetőségek némileg lecsökkennek, de valóban rengeteg helyet megspórolhat. A hátránya ebben az esetben is az, ami az összecsukható székeknél: folyton munka van vele, hogy ne legyen útban. A könnyebbség talán csak annyi, hogy ennek eltüntetése egyetlen mozdulat, és az összehajtható székekkel ellentétben nem kell külön helyet keresni neki, amikor eltünteti.

Funkcióváltás

Az is egy remek lehetőség, ha úgy tünteti el a székeket, hogy más funkciót is ad nekik. Ez persze túlmutat azon, hogy felállunk rájuk, hogy elérjük a felső polc hátulján meghúzódó edényeket. A több funkció nem csak praktikussá teszi a teret, de abban is segít, hogy könnyebben összemoshassa a különböző tevékenységekre használt helyiségek funkcióit. Az étkező esetében tökéletes megoldás lehet, ha nem asztalban és székekben gondolkozunk, hanem egy éttermekből ismerős boxban. A rögzített asztal és a két pad elsőre kicsit sem tűnik helytakarékosnak, pedig nagyon is azok tudnak lenni: az edények 90%-át elnyelheti két nagy fiók, melyeket a padok alól lehet előhúzni. Így gyakorlatilag nem is egy padról beszélünk, hanem egy tárolóról, amelyikre rá is lehet ülni. Ezt a megoldást azonban valószínűleg készíttetnie kell, hiszen nagyon speciális, tömeggyártásra nem igazán alkalmas.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek