8+1 ötlet, hogy a kert igazán szép és kényelmes legyen

A lakás dekorálása egy olyan feladat, amit szinte mindenki örömmel végez, és nem is kérdőjelezi meg annak szükségességét. A kerti dekor azonban már más kérdés. Pedig a kert is ugyanolyan élettér – bár sokszor különlegesebb megoldásokat igényel –, így annak kényelme és hangulatos díszítése sem csak a kertmagazinok címlapfotói kedvéért készül.

Szőnyeget?! Kertbe?!

A belső terek egyik legjobb díszítő eleme a szőnyeg, ami a hangulat, az otthonosság megteremtésére mindenképpen az egyik legjobb eszköz. Szerencsére ma már a teraszon vagy a balkonon sem kell nélkülözni, hiszen léteznek olyan darabok is, melyeket kifejezetten kültérre találtak ki.

Ezeknek megvan az az előnyük, hogy sem az eső, sem a napfény nem tesz bennük kárt, és ha igazán jó minőséget választ, akkor az ősz folyamán, amikor a kinti ücsörgés már nem olyan kellemes, akkor a szőnyeg a lakásban is mutatni fog.

Tárolók

A kertben nagy hiba, hogy sok olyan bútor, vagy tárgy hever „parlagon”, ami egyébként tárolásra tökéletesen alkalmas lenne. A falhoz állított kültéri polcok, vagy éppen egy párnaláda olyan megoldást jelenthetnek, amik nemcsak szépek, de elnyelik azt az elképesztő mennyiségű apró eszközt, amivel a kertben ténykedik. Ráadásul ezek a bútorok még mutatósak is, így mindenképpen érdemes kihasználni őket.

Falak

Amikor a szobát dekorálja, akkor a falakra is figyelmet fordít: színt ad nekik, képekkel, falmatricával díszíti, hogy igazodjon az enteriőrhöz. Akkor miért ne tehetné hasonlóan a kinti tűzfalakkal, vagy a ház falával? Persze, itt a dekorálásnál figyelembe kell vennie, hogy mégiscsak szabadtéren van, így ha például felakaszt rá valamit, akkor a rögzítésre helyezzen fokozott hangsúlyt, ha nem akarja, hogy az első őszi szél leszaggassa. Virágot futtatni is bármikor lehet rá, és a megkülönböztető színű festéssel sem nyúlhat mellé, hiszen így sokkal mutatósabb lesz, mintha csak a ház megszokott alapszínét bámulná.

Tervezés

A kert akkor lesz igazán szép, ha előre tervez vele. Ez azt jelenti, hogy a kert soha sincsen igazán kész: a tavasszal virágzó növényeket ősszel kell elültetni, míg a nyáriak magjait tavasszal kell vetni. A tudatos tervezéssel viszont elérhető, hogy a kert folyamatosan virágba burkolózzon és legszebb pompáját mutassa. Persze ez cserébe folyamatos törődést és munkát igényel.

Világítson!

A kert díszértékét nagyban növelheti az is, ha megfelelő világítást választ hozzá. Természetesen a legtöbb esetben nem az a cél, hogy ragyogó fényárba öltöztesse az esti órákra is a kertet, de ha jól válogat, akkor a hatás nem marad el.

Egy-egy szoliternövény alsó megvilágítása, vagy a kerti utat jelző színes napelemes lámpák mindenképpen jó választás lehet. A kert sok esetben arra is alkalmas, hogy a csillagokat nézze, így ha kerti világítást választ, érdemes olyat, amit teljesen le is tud majd kapcsolni, hogy saját fényszennyezéssel ne zavarja a világegyetem kémlelését.

Bútorok

Ha az ember nekiveselkedik, akkor kerti bútorokra akár az évi fizetését is könnyedén el tudja költeni. Sokan döntenek úgy, hogy megoldják a kérdést a lehető legolcsóbban, és a legegyszerűbb műanyag garnitúrával letudják a kényelmet: csakhogy ezek se nem mutatósak, se nem kényelmesek.

Ha a kertet valóban a nyugalom szigetének szeretné, és a cél a hosszú távú élvezet és szépség, akkor fogja fel befektetésnek. Inkább gyűjtögessen egy kicsit többet, és vegye meg azt a bútort, ami esztétikailag és funkcionálisan is kielégíti az igényeit! Bár egyszerre nagyobb összegről van szó, de ezek a bútorok – ha megfelelően ápolja őket – sokkal tartósabbak és összehasonlíthatatlanul szebbek a fröccsöntött műanyag társaiknál.

Párnák

Akárcsak a szőnyeg esetében, a párnák között is találhat olyanokat, amik kül- és beltérre is alkalmasak, vagyis ősztől a lakást is díszítheti velük. Ilyenkor ne csak a kis lapos székbetétekre gondoljon: kültéri díszpárnákból sosem elég, és ha jól válogat, akkor könnyen alakíthat ki olyan tereket, melyek az újságok címlapjain is láthatóak.

Kiegészítők

Ha azt hiszi, hogy a kerti bútorok kiegészítői kizárólag a színes, műanyag piknikkészletek, akkor nagyot téved. Egy szép tál, vagy egy elegáns, hangulatos gyertya nemcsak a hangulatot emeli, hanem (utóbbi) például a szúnyogok ellen is védelmet jelenthet.

A kiegészítők között a kültéri hamutartók, a gyertyatartók, a kaspók és a különböző dísztárgyak, szobrok is helyet kaphatnak. Ezeket is csak a nagyobb viharoktól kell megóvni.

+1

Ne féljen az olyan megoldásoktól, amik elsőre furának hatnak. Például a kertben, a kerti garnitúra felett is nagyon jól mutat egy csillár, vagy egy (oldalról akár kuckósan le is függönyözhető) baldachin, annak ellenére, hogy ezek a legtöbbször a lakások ékei. A meglepő megoldások egyedivé és nagyon hangulatossá teszik a kertet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra