Burkolási tanácsok – mit és hova?

A lakás burkolatainak kiválasztása az esetek többségében egyszerűen ízlés alapján történik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindig a jó döntést hozzuk meg: az elképzelések sajnos sokszor visznek rossz irányba, amire már csak akkor döbbenünk rá, ha elkészült a munka.

És mivel nagyon drága lenne a csere, nézzük, mik is az előnyei és a hátrányai egy-egy burkolatnak, és melyiket hova érdemes tenni.

Kő és csempe

A járólapoknak és csempéknek egyértelmű előnye, hogy vízállóak és könnyen takaríthatóak. Elég egy gyors seprés és felmosás, és már készen is van. Mivel nem árt nekik a víz, így a fürdőszobában és a konyhában használjuk őket előszeretettel. Emellett természetesen tökéletesen megállják a helyüket a nappaliban is, és az előszoba burkolataként is ideális választást jelentenek, hiszen itt igazán sok kosz gyűlik össze.

shutterstock 363594665

A kőburkolatok igazi hátránya a keménységük és a hidegségük. Bár a színekkel a hangulatukat nagyon jól lehet befolyásolni, érzetre a padló akkor is hideg marad, ha történetesen mélybordó járólapot tetetünk le. Ennek kompenzálása a padlófűtés lehet, ami azonban egészségügyi szempontból nem a legjobb választás. Bár valóban könnyen tisztítható, egy nappali meghittségén sokat ronthat a rideg felület, és kisgyerekes családoknál is sok ellenérv merül fel a kőburkolatok ellen.

Ha viszont a kő előnyeit szeretné élvezni a hátrányai nélkül, ma már vannak a lehetőségei. Már a fürdőszobában sem kötelező a csempe, és a konyhai fal védelmét is meg lehet oldani egy sor másik anyaggal is, így a kő akár teljesen ki is iktatható a házból

Fa és utánzatai

A fa, illetve a fautánzat burkolatok legalább akkora népszerűségnek örvendenek, mint a kövek. A fautánzatok még elterjedtebbek is, hiszen ellenállóbbak és jelentősen olcsóbbak is, mint az igazi fa, igaz, azt a hangulatot és érzést sohasem érik el, mint a valóban tisztán természetes anyagok.

A gyártási technológiák fejlődésének hála a fürdőszoba és a konyha sem tabu terület többé a hajópadlónak, parkettának. Ezeken a területeken a víz romboló hatása ellen védekezni kell, de ma már megtalálhatja azokat az anyagokat, amik erre is alkalmasak. A fa és utánzatai tökéletesek a hálóba és a nappaliba is, de ha lehet, akkor az előszobában inkább hagyja ki, hiszen a behozott sarat, hólevet sokkal nehezebb innen eltüntetni.

A kopásállósága nem akkora, amint a kőnek, de cserébe sokkal melegebb érzetet kelt, még akkor is, ha a padlófűtést nem preferálja. És a nagyméretű, hosszú lapok a lakás optikai nagyításában is nagy szerepet játszanak.

Műanyag?

Nagyanyáink konyháikban és a nyaralóikban előszeretettel alkalmazták a linóleumot, ami nemcsak csúnya volt, de rettenetes volt hozzáérni is. Ha azt hiszi, hogy a linóleumnak leáldozott, akkor nagyot téved! Az az anyag ugyanis újra divatos, igaz, erőteljes ráncfelvarráson esett át.

A nyomdai technikáknak köszönhetően a mintaválaszték elképesztően széles, sőt, akár saját elképzeléseket is meg lehet valósítani rajta. Vízálló, és érzésre is melegebb, mint a kő, bár a műanyag padló kissé fura tapintása így is megmarad, amiért azonban kárpótol a látvány, amit az egyedi minták jelentenek. Ideális lehet a konyhába, a fürdőbe, de még a nappaliba is, csak a mintát kell jól megválasztani.

shutterstock 137968700

Padlószőnyeg

A jól bevált padlószőnyegek sohasem mennek ki a divatból, ami nem is csoda, hiszen ennél kellemesebb tapintású, melegebb burkolatot nem is igazán találhatunk. Ennek ellenére sok helyiségbe messze nem a legideálisabbak, nyilvánvaló okokból. A konyhát, előszobát és fürdőt magyarázni sem kell, hiszen a szőnyeg és a folyamatos pára nem jó páros, illetve a koszolódással is rengeteg munkát rovunk magunkra. A nappaliban is éppen ez a probléma: a vendégek, és a mindennapos, sűrű használat elkoszolja a felületet, amit takarítani lényegesen nehezebb, mint a többi burkolatot.

Fontos megjegyezni, hogy bár a hálószobákba ideális megoldás, gyerekszobába, főleg csecsemőhöz ne ilyet válasszunk. A benne megülő por, a folyamatos tisztítás ellenére is növeli az allergia kockázatát, és ha mindezt még padlófűtéssel is kombinálja, akkor a gyerekek köhögése borítékolható.

Laminált padlók

"Leggyakrabban fa utánzattal készülnek, de nagyon sok egyéb megjelenésű laminált padlót találhatunk. Viszonylag gyakori a kő utánzatú felület, de vásárolhatunk textil, vagy akár bőr hatású lapokat is, sőt készülnek egészen extrém, egyedi mintázattal is. Itt is szinte csak a fantázia szab határt, hiszen a gyártás során a nyomtatási technológiának köszönhetően bármilyen kép anyag a felületre kerülhet.

A laminált padlók ma generációja nagyon nagy választékban áll rendelkezésünkre és igazán magas minőségben készülnek barátságos árfekvés mellett." - mondja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Műgyanta

"Korábban inkább ipari felhasználással találkoztunk, de az utóbbi években bekerült ez az anyag a lakásokba is. A műgyanta burkolatot a fogadókész betonfelületre kell felhordani, ahol egybefüggő felületet képez. Ezáltal nagyvonalú tereket hozhatunk létre, szinte bármilyen színben. A műgyanta padló lehet fényes vagy matt, lehet egyszínű, lehet színes vagy mintás."

Tervező: Zsoltai Tünde
Tervező: Zsoltai Tünde
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek