Ha idén nem jut el a tengerhez, elhozhatja a nappalijába

Ezek a szuper medúzalámpák nemcsak újrahasznosíthatóak, hanem közvetve az óceánokat is óvják. Roxy Russel kaliforniai dizájner abban a reményben készítette el őket, hogy arra a veszélyre is „rávilágítanak”, amivel a környezetszennyezés és a műanyaghulladék fenyegeti a tengerek ökoszisztémáját. A lámpák eladásából bejövő haszon egy részét az Ocean Conversancy elnevezésű, nagy vizek élővilágát óvó környezetvédő szervezetnek adományozza.

A lámpákat újrahasznosítható és tartós PET-anyagból készítette, alkatrészeit a vásárló rakja össze. Mennyezetről leomló karjaival a lámpák lágy, szórt fényt bocsátanak ki, ami hasonló, mint egyes medúzafajok foszforeszkáló derengése.

meduzageci
roxyrussell.com

Azt maga a tervező is bevallja, hogy ez a nemes környezetkímélő cél elsőre inkább ironikusan hat, hiszen a lámpákat műanyagból készítette. Ugyanakkor kiemeli: a probléma nem az anyaggal van, hanem a „minden eldobható” hozzáállással.

„Nem hiszem, hogy a PET káros lenne – inkább rosszul használjuk. Az emberiség soha nem lesz képes teljesen kiküszöbölni egy ilyen sokoldalú anyagot. De jobban át kell gondolnunk a hétköznapokban betöltött szerepét, és hogy miért dobjuk el egyszeri használat után" - fejtette ki.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek