A jól megválasztott kanapé az életéhez kell igazodjon

A kanapé kiválasztása sosem egyszerű feladat, hiszen a kínálat igen széles. Ha megálmodta az ideális formát, elrendezést, szövetválasztást, és volt olyan szerencsés, hogy meg is találta egy üzletben, még mindig van egy átgondolnivalója: tényleg ez lesz a legalkalmasabb az ön lakásába?

Azt szinte mindenki tudja, hogy a kisebb terekhez kisebb, míg a nagyobbakhoz nagyobb kanapét kell választani. De azt is át kell gondolni, hogy a család nagyságához, az életmódjukhoz, a vendégfogadáshoz mi illik jobban? Ez alapján dől el ugyanis, hogy L alakút, 2, 3 vagy több férőhelyeset, fotelekkel kiegészíthetőt, ágyazhatót, teli lábasat vagy kecseset, karfásat, dönthetőt, szétszedhetőt, vagy ágynak nyithatót tud-e jobban kihasználni.

Sokan esnek ugyanis abba a hibába, hogy elsősorban a vágyaik vezérlik őket egy ilyen döntésben. Ez persze érthető, de nem célravezető. Egy kanapé nem éppen filléres dolog, így ha az nem illeszkedik a térbe, ahová szánja, akkor legyen bármennyire is mutatós, kényelmes, és szeretett darab, viszonylag rövid időn belül kénytelen lesz változtatni a berendezésen.

GettyImages-591403513
Inti St Clair/Blend Images / Europress / Getty

Terek és bútorok

A túlzsúfolt és szűk terek egyértelműen a lehető leglégiesebb bútorokat kívánják, ez különösen vonatkozik a kanapékra, amelyek könnyen válhatnak robusztussá. Ha mégsem, az egyrészt abban nyilvánul meg, hogy vékony lábakon állnak, vagyis nem érik el a padló szintjét. Ha kellően magas a kanapé alja, ezzel akár plusz pakolófelületre is szert tehet, ha viszont ezt a ziccert ki tudja hagyni, a zsúfoltság érzését enyhítheti. Ha nem szokott a kanapén végignyúlva, a karfának támasztott párnának dőlve olvasgatni, úgy a karfát is elhagyhatja, ez a részlet ugyanis sok helyet foglal. Az olyan kanapék, melyeknél a karfa egy párnával van megoldva, kisebbnek hatnak, mégis nagyobb az ülőfelületük.

Az ágyazható kanapék többnyire vendégágyként funkcionálnak. Ezt érdemes ki is emelni: lehet, hogy jó ötletnek tűnik a kanapét használni ágynak is a mindennapokban, de ezek a darabok nem erre készültek. Ez hosszabb távon hát-, nyak- és vállfájdalmat, az ezek miatti kialvatlanság pedig fáradságot, dekoncentrációt, sőt komoly egészségügyi szövődményeket okozhat. A vendégeknek azonban, akik csak néhány napot töltenek el nálunk, tökéletesen megfelelő lehet ez a megoldás.

GettyImages-525440017
Astronaut Images / Europress / Getty

„A kanapé típusát minden esetben az adott tér határozza meg. Hiába vágyunk L alakú kanapéra, ha a feltételek nem adottak hozzá - akár helyhiány miatt, vagy akár a bútorok elrendezése miatt. Egy L alakú kanapénak jóval nagyobb helyre van szüksége, mint egy klasszikus 3 személyes kanapénak.

De ezeket a típusú bútorokat sem szükséges feltétlenül a sarokba erőltetnünk, elhelyezhetők térbe állítva is, csak biztosítanunk kell a bútor körbejárhatóságát, kényelmes megközelíthetőségét.

A 3 személyes kanapéból és 2 fotelből összerakott garnitúra egy klasszikus elrendezés, azoknak pedig, akiknél több vendég fordul meg, kimondottan ideális megoldás. Ilyenkor nem feltétlenül szükséges az adott kanapéhoz tartozó foteltípust megvásárolni, lehet színesíteni, egyedi formájú és színben eltérő modellekkel eklektikussá tenni, amitől izgalmasabbá tud válni egy-egy nappali.

Lakásonként eltérőek a lakók szokásai is: vannak, akik összebújva, közösen szeretnek esténként a nappaliban pihenni és tévét nézni, vannak, akik egy kényelmes fotelhez ragaszkodnak és olvasgatnak, mások körbeülik a dohányzóasztalt és társasjátékoznak. Kiindulásképp a saját szokásainkat kell megvizsgálnunk.

Ha gyakran előfordul, hogy ott éjszakázik egy-egy ismerős, vagy hosszabb időtartamra érkeznek vendégek, mindenképp vendégágy funkcióval bővített kanapét érdemes választani. Itt lehet egy klasszikusabb, kinyitható vagy kihúzható vendégágy megoldásban gondolkodni, de ha valódi kényelmet szeretne számukra biztosítani, egy kinyitható komfortágyas megoldást érdemes betervezni, ami hosszabb távon is kényelmesen használható.

Ami viszont a legfontosabb, hogy ha a formája miatt beleszeret egy-egy darabba, mindenképp üljön bele és próbálja ki. A felhasznált szivacsok minősége és vastagsága a kárpit alatt ugyanis eltérő, lehet puhább, lehet keményebb, és mindenki számára más az ideális" – mondja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező. Ezt egyébként az egyedileg csináltatott kárpitos bútoroknál is érdemes tesztelni: még félkész állapotában, amikor a szivacsréteg még nincs a kiválasztott kárpittal behúzva, tartson egy üléspróbát! Ilyenkor még lehetséges módosítani, ha nem elég kényelmes, végül is kanapét sok pénzért és hosszú távra vesz (főleg csináltat) az ember

GettyImages-184315497
Robert Daly / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Mustra