Gondolt már arra, hogy a vízzel is lehet dekorálni?

A víz egy lakásban rendszerint a fürdőszobában vagy a konyhában található – ha máshová is kerül belőle, az többnyire már problémát jelent. Pedig a víznek lehet szerepe a többi helyiségben is, például dekorációs elemként!

Víz alatti tájak halakkal vagy nélkülük

Ha valaki szereti a nyugalmat és a víz látványát, akkor az akvárium remek megoldás lehet. Azzal viszont számoljon, hogy a valóban hatásos megjelenéshez nem elég kicsiben játszani. Egy nagyobb akvárium ugyan már nem olcsó mulatság, de a betelepített halakkal és növényekkel igazán egyedi látványra és garantáltan nyugtató hatású helyiségre tesz szert.

shutterstock 27079954
Shutterstock

Ha a halakkal nincs kibékülve, akkor létrehozhat víz alatti kertet is. ekkor az akváriumban a talaj behelyezése után meg lehet tervezni, hogy milyen tájat szeretne létrehozni. Egy hegyvidék ugyanúgy lehetséges, mint egy esőerdő, csak éppen most mindez a víz alatt lesz. A kiválasztott tájat a megfelelő növényekkel beültetve a fenntartással kevesebbet kell bajlódni, de a növények metszéséről ne feledkezzen meg.

Akváriumot többféleképpen is elhelyezhet egy helyiségben

Kereskedelmi forgalomban kapható olyan szekrény-akvárium kombináció, amely direkt úgy készül, hogy elbírja a víz és az üveg együttes súlyát, és egyúttal az akvarisztikához szükséges összes felszerelést is tárolható legyen benne. De egy akvárium elhelyezhető úgy is, hogy annak térelválasztó funkciója legyen, például egy polcrendszerbe (vagy akár a konyhapult alá) beépítve.

"Kihasználhatunk egy-egy funkció nélküli falfülkét, átjárót is, ami így a lakás dekoratív elemévé teszi az amúgy kihasználatlan területet” – mondja Zsolati Tünde lakberendező-látványtervező.

Kép: Zsoltai Tünde
Kép: Zsoltai Tünde

Vízoszlop és vízfal

Még mindig egyszerűen beszerezhető dolgokról beszélünk, hiszen mind a vízoszlopot, mind pedig a vízfalat boltban, előre elkészítve megveheti. Itt a hatásról a vízben áramló buborékok gondoskodnak, amik igazán kellemes látványt nyújtanak.

A vízfalak között olyanokkal is találkozhatunk, melyeknek van egy nyitott felülete, vagyis a víz nem egy zárt térben ömlik alá, hanem szabadon. Ez talán még látványosabb, azonban itt az elhelyezésnél számolni kell a fröccsenés lehetőségével, valamint azzal is, hogy ha vannak a lakásban kisgyerekek és állatok, számukra is érdekes lesz a fal, így valószínűleg – legalábbis az elején – törölgetheti majd tócsákat. A másik fontos vonása, hogy megemeli a páratartalmat, aminek előnyös és hátrányos következményei is lehetnek.

Kisebb kiegészítők

Ha a vizes dekor ötlete megfogta, de inkább kis kiegészítőkben gondolkodna, jó alternatívát jelenthetnek a szobai csobogók. Igen, igaza van, tízből kilenc borzalmasan ízléstelen, de érdemes keresgélni, lehet belőlük visszafogott, szép darabot is találni. Ha pedig nem sikerülne, el is lehet készíteni őket, hiszen nem egy ilyen leírás található hozzá a neten. 

shutterstock 928736

Tökéletes megoldás lehet az úszógyertyás dekoráció is. Ezt elkészítheti úgy is, hogy tartós dísz legyen, de egy nagyobb vacsorához is ideális asztaldísz lehet. Nincs másra szüksége, mint egy pár szép formájú üvegedényre. Ezek lehetnek akár nagyobb, öblös poharak is, melyek csak a vízzel és az úszógyertyákkal is mutatósak lesznek. A hatás fokozható, ha az edény aljára dekorhomokot vagy -kavicsot tesz, vagy akár levágott virágfejekkel díszíti a kompozíciót. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek