Így lehet úrrá a szeméten, ha szelektálja!

A budapestiek és számos vidéki város számára már nem újdonság, hogy a szemetet szelektíven viszik el, de sokak számára januártól indult az új rendszer. Ez a lakástulajdonosoknak nem jelent nagy változást, de a házban élők számára érdemes kidolgozni egy rendszert, hogy a havi elszállítás ne legyen macera. 

Azok, akik eddig a hulladékgyűjtő szigetre adták le a szemetet, szembesülni fognak azzal, hogy általában havonta egy alkalommal fogják elvinni tőlük a szemetet. Ez részben előnyökkel jár, részben hátrányokkal. 

Első kérdés, hogy hol gyűjtse az ember a hulladékot? A szolgáltató általában meghatározza, hogy pontosan milyen módon gyűjtött szemetet visz el. Vagy ő ad zacskót, vagy előírja, hogy pl. átlátszó szemeteszacskóban gyűjtse az ember a szétválogatott hulladékot - és itt jönnek a nehézségek. Ha például kutyája vagy macskája van, már tudja, hogy a konzervek irtó sok helyet foglalnak el, és elég egy kevés bennük ragadt húsmaradék, hogy egy hónap alatt borzalmas szagot árasszanak, szóval ha szelektíven gyűjti őket, érdemes elmosni. A műanyag hulladékból pedig megdöbbentő mennyiség keletkezik, nem is beszélve a papírról, bár az legalább nem büdös, és viszonylag könnyen elhelyezhető.

A cél, hogy minél kisebbre zsugorítsuk a szemetet. Ez műanyag esetében akár segítséggel is megoldható, de a PET palackokat tényleg könnyen össze is lehet taposni. A zacskókat, hústálcákat mindenképp öblítse át, csakúgy mint a tejfölös és joghurtos poharakat. Értelemszerűen sok helyet spórol, ha ezeket egymásba helyezi. 

Van akit meglep, van akit nem, de a klasszikus papírhulladék mellett a Tetrapackos italos dobozok is a papírhulladék közé kerülnek. Nem kerülhet viszont a papír közé használt zsebkendő, szalvéta, szennyezett csomagolóanyag: ezek kerüljenek inkább a háztartási szemétbe, vagy ha van kertje, égetésnél fel tudja használni. 

műanyag hulladék kategóriába sok minden fér, a PET palackok, a fürdőszobai flakonok, élelmiszer csomagolások. A takarítószeres, tusfürdős, öblítős flakonok szintén ide kerülhetnek, átöblítés után.

fém csomagolóanyagokat is érdemes összetaposni, a konzervdobozok tetejét pedig külön bedobni valamibe, hogy ne vágja szét a zsákot. Ja, és taposni sem árt, mert az üres konzervdoboz szintén egy csomó helyet foglal. 

Az üveget nem viszik el, ezt továbbra is mindenkinek magának kell megoldania. Viszont szerencsére az üveget nem csak hulladékgyűjtő udvarokban lehet leadni, hanem bárhol, ahol amúgy üveget váltana vissza.

 A rossz hír, hogy igazán szép és formatervezett szelektív gyűjtők nálunk nem léteznek, a mosogató alatti hely pedig a legtöbbünknél kicsi arra, hogy egy hónapnyi szemetet befogadjon. Ezért jelenthet megoldást a házakban élőknek a fedett tároló kialakítása, ahol elfér egy hónapnyi szemét. Viszont ennek ellentételezéseként simán előfordulhat, hogy a kuka méretét le lehet csökkenteni, és ezzel az ember tud spórolni. Gödön például évi 6000 forint a különbség egy 60 és egy 120 literes kuka között, de a díjak településenként eltérőek. Ha viszont nem szeret költeni, de barkácsolna akkor itt egy szép megoldás a Tudatos vásárlóktól. A zöld boltban pedig számos megoldást talál a szelektív gyűjtés problémájára.  

Ha van tuti tippje, hogyan érdemes gyűjteni és tárolni a hulladékot, kérjük írja meg nekünk, hogy mi is tanulhassunk belőle! 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek