Baldachin nem csak a királylányoknak jár

A baldachinos ágy mindig is a királylányok és hercegnők lakosztályának tartozékaként él a köztudatban, ezért nem is nagyon jelent meg a felnőttek hálószobákban. Pedig ha egy kis színt és érzékiséget csempész bele, akkor a baldachin lehet akár egy fátyolos hárem részlete is – ez azért már egy felnőtt hálóban is garantáltan megállja a helyét.

Nem csak szép

A baldachint eredetileg nem a szépsége miatt találták fel, hanem praktikussága miatt. A szúnyogok és más repülő rovarok ellen az ablakokra szerelt szúnyogháló hatásos fegyver lehet, de ha mégis bejut egyikük, akkor az aznapi alvás adrenalinpörgető vadászattal kezdődik, feltéve persze, ha nem akarja telepermetezni a hálót valami méreggel. A baldachin ezt a gondot is megoldja, hiszen nemcsak kisebb térben vesz minket körül, ahová nehezebben jut be szúnyog, de ha mégis, akkor gyorsabban meg lehet találni.

„Ha baldachinos megoldást választunk az ágyunk köré, akkor tehetjük ezt esztétikai vagy dekorációs okokból, lehetnek funkcionális okai is, illetve szerencsés esetben a kettő együtt jut érvényre.

shutterstock 147052337

Esztétikailag természetesen fontos, hogy az ágy környékének megjelenése legyen összhangban a lakás többi részével, de különösen a hálószoba egészével. Stílusban és anyaghasználatban választhat az egészen puritán megoldástól a „glamúros” hatásig bármit, az egyéni igények szerint" - tanácsolja a szakértő, Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Funkcionálisan a régebbi korokban a hatalmas hálótermek ridegségét-hidegségét volt hivatott ellensúlyozni a baldachin, ami persze lehet ma is szempont, ha valaki olyan szerencsés, hogy akkora hálószobában alhat, ahová szükséges a meghittséget ezzel visszahozni. De életszerűbb az alkalmazása például egy kisbabánál, hogy a kiságyat körülvevő baldachin biztosítsa a kisgyermekek számára fontos kuckós érzést és akár a környezeti zajok csillapítását.

Baldachin jellegű megoldást alkalmazhatunk egyes kerti bútoroknál is – ezek jellemzően fekvő-, pihenőbútorok, amiknél a baldachin egyaránt véd a naptól, a rovaroktól és intimitást is ad.

Határolás

A baldachin nem csak könnyed, áttetsző anyagból készülhet, hanem nehezebb, térhatárolásra is alkalmas textilekből. Ennek segítségével az egylégterű lakásokban is szépen el lehet rejteni az ágyat, megőrizve annak intimitását – és így nem kell mindig bevetni sem.

Emellett természetesen akkor is nagyon jó hasznát veheti egy sűrű szövésű baldachinnak, ha éjszakai bagoly, és inkább reggel tud aludni. Az alváshoz ugyanis szükséges a sötét, a szervezet ilyenkor könnyebben és gyorsabban merül álomba. Ezt a vastagabb anyagú baldachin tökéletesebben tudja megadni, mint a sötétítő függöny. Így a szoba virágai is megkapják az éltető fényt, és még az alvással sem lesz majd gond.

Kialakítás

A baldachin kerülhet az ágy fölé és az ágy köré is. Első esetben az anyag egy pontból van lelógatva, jellemzően a plafonról. A lógatott anyag felső részében helyezkedik el az a perem, ami lehetővé teszi, hogy szélesebben essen az anyag, vagyis könnyebb legyen az ágy köré rendezni. A baldachin keretét később díszelemként is használhatja, vagy akár világítás elrejtésére is alkalmas lehet. Az ilyen baldachin megoldások azoknak ideálisak, akik nem forgolódnak hevesen éjjelente, az esetben ugyanis előfordulhat, hogy maga alá gyűri a baldachin anyagát, és könnyen le is tépheti a tartójáról. Ezt elkerülendő mindenképp érdemes az anyag alját súlyokkal ellátni, így nemcsak az esése lesz szebb, de nem is akad fenn a takarókon.

shutterstock 108561782

Egy másik lehetőség, amikor az ágy egy megemelt keretet kap, ilyenkor a baldachin megjelenése is sokkal hatásosabb. Ez "felnőttesebb" megoldás, de azzal is számolni kell, hogy az ilyen kialakítású ágyak sokat elvesznek a térből – viszont tökéletes megoldás, ha az ágy a nappalival egy térben van. Ilyenkor a keretről lógatják le a baldachin anyagát, ám a felső, vagyis a tetőrészről külön kell gondoskodni.

„Ha csak a baldachin hatást szeretnénk elérni, de nem fontos, hogy körben zárt teret tudjunk kialakítani vele, akkor szóba jöhet minden olyan kialakítás, ami lehetővé teszi, hogy a textilt az ágy köré, fölé, mögé helyezzük. Kerülhet a magas ágyoszlopokat összefogó elemre csak simán átvetve a textil. De egyszerű és házilag is elkészíthető megoldás lehet egy kör alakú karnis felszerelése a mennyezetre, amire a baldachint, mint függönyt rögzítjük” – fűzi hozzá a szakértő.

Gyerekeknek

Gyerekek esetében is tökéletes lehet a baldachin megoldás, de csecsemőknél óvatosan kell alkalmazni. Bár a legtöbb kiságyhoz kapható baldachin tartozék, érdemes szem előtt tartani azt, hogy a kicsik, ha már tudnak, akkor előszeretettel kapaszkodnak bele az anyagba, a nem jól rögzített tartót így anyagostul-keretestül akár magukra is ránthatják, ami sérüléseket okozhat.

Persze az is igaz, hogy az altatást megkönnyíti, hiszen a baldachin a fényt és a hangot is többé-kevésbé szűri, a színes-mintás anyag pedig a kicsik figyelmét is leköti.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek