Ez az igazán piros mikulásvirág titka

A tél, és főleg a decemberi ünnepi időszak nagyon kedvelt ajándéka a mikulásvirág. Ez nem is csoda, hiszen nem csak mutatós, hanem strapabíró növényről is van szó, melyet egy kis trükkel évről évre virágzásra lehet bírni.

Vásárlás

A mikulásvirág eredetileg egy közel 4 méter magas cserje, ami a nemesítésnek köszönhetően szobanövény méretben is megtalálható. Amikor a virágot nézegetjük, akkor szembetűnő, nagy, piros szirmait vesszük észre először. Azonban tudni kell, hogy ezek nem szirmok, hanem fellevelek, melyek a valódi virágot veszik körül. A mikulásvirág kicsi, sárga virágokat nevel, mely a piros fellevelek centrumában található. Amikor a növényt kiválasztjuk, akkor az egyik szempont, amire figyelni kell, hogy ezek a kis virágok még bimbósak legyenek, mert így valóban sokáig lesz majd a növény a lakás dísze.

„Sajnos a mikulásvirág szára nagyon törékeny. Amikor hazaviszi érdemes óvatosan, gondosan becsomagolni, hiszen a letört szár nem fog visszanőni, a "lombkorona" lyukas marad. Ha megsérül a szára, akkor tejszerű nedvet is láthatunk - a mikulásvirág, egy Euphorbia, azaz kutyatejféle -, ami viszont mérgező. Szembe, sebbe kerülve égető érzést okozhat, esetleg allergiás tüneteket. Mindig alaposan mossuk le a kezünkre került tejnedvet!” – tanácsolja Boross Dávid, az Oázis kertészet munkatársa.

shutterstock 90284017

Tartása

A mikulásvirág viszonylag strapabíró növény, ami azt jelenti, hogy hosszasan jelzi, ha valamiben hiányt szenved, és csak jó idő elteltével szenved tartós károkat, vagy pusztul el. Ha a hiány nem tartós, akkor a tápanyag, vagy a víz pótlásával a növény gyorsan regenerálódik.

Ahhoz, hogy a növény igazán szép legyen, hűvös, de nem száraz klímára van szüksége. Fényigénye télen nagy, hiszen ilyenkor a napos órák száma kevés, ám a nyári tűző naptól biztosan elpusztul, így ilyenkor védett helyet kell neki keresni. Rendszeresen, de csak kisebb mennyiségben szabad öntözni. Ilyenkor az a lényeg, hogy a kaspóban ne álljon a víz, mert az gyorsan tönkreteszi a növényt. Akkor öntözze, amikor a földje épp kezd kiszáradni, de ilyenkor se adjon neki egyszerre sok vizet.

A mikulásvirág tejnedvet termel, ami sajnos, ha a levelekre kerül, elcsúfíthatja a növényt. Ha egy levelet megtör, vagy esetleg egy szárat levág, akkor a nedvet törölje le egy ronggyal, hogy a látvány ne sérüljön. Metszésnél – mi inkább tavasszal történjen – figyelni kell arra, hogy ne késztesse a növényt túl sok elágazásra, vagyis ne vágja meg nagyon. A sok elágazás túl sok levelet eredményez, ami az alsókra nézve nem kedvező, így a növény felkopaszodhat.

shutterstock 241273477

A régiből is lehet dísz

Sok esetben azt tapasztalhatja, hogy az előző évben beszerzett mikulásvirág a következő télen is szép, zöld, és dús, de sehogy sem akar bepirosodni. Ennek az az oka, hogy ez a növény rövidnappalos, vagyis ha túl sok fényt kap – vagy túl meleg a környezete – akkor a virágzása, ezzel pedig a piros fellevelek kialakulása is elmarad.

Hogy mégis teljes pompájában mutathassa meg magát, érdemes olyan helyre tenni, ahol kevesebb, mint 12 órát kap fényt, és sem utcai, sem a lakásban tartott lámpa nem világítja meg este és éjjel. Ha máshogy nem megoldható, akkor egy kartondobozzal is letakarhatja nagyjából este 7 órakor, és reggel 8 körül leveheti róla a takarást. Egy hónapnyi kimért fényadagolás segítségével a mikulásvirág jó eséllyel újra pirosba öltözik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra