Ön sajnos lemaradt Ázsia legdrágább lakásáról

A napokban elkelt a hongkongi Opus toronyban található „elnöki lakosztály”, amivel rekordot döntött az ázsiai ingatlanpiac, mivel ez a Frank Ghery által tervezett luxus apartman volt az egyik legdrágább valaha eladott ingatlan Ázsiában – írja a money.cnn.com a felhőkarcoló legfelső szintjén található lakásról.

A sztárépítész, Frank Gehry első hongkongi tervezésű épületében található 506 négyzetméteres lakásért egyébként 66 millió dollárt, azaz nagyjából 19 milliárd 33 millió forintot adtak a tulajdonosok, amiért többek között elképesztő panorámát, négy fürdőszobát, egy dolgozószobát, két parkolóhelyet és egy jakuzzival ellátott, több száz négyzetméteres tetőteret kapnak majd cserébe.

Ennek az épületnek a legtetején lehet lakni ennyi pénzért.
Ennek az épületnek a legtetején lehet lakni ennyi pénzért.Bloomberg / Europress / Getty

Míg ez az egyik legdrágább lakás Ázsiában, addig ugyanebben az épületben található a régió legdrágább négyzetméter ára is, ugyanis ez év júniusában 12.383 dollár (körülbelül 3.6 millió forint) per négyzetméter áron adott el egy duplexet (két szintes lakás) az ingatlanközvetítéssel foglalkozó Knight Frank. De még ez az összeg is eltörpül amellett az ár mellett, amit az Alibaba elnöke, Jack Ma csengetett ki egy háromemeletes hongkongi házért augusztusban. A megosztó üzletember ugyanis 190 millió dollárt fizetett az ingatlanért.

Bár Hongkong a világ egyik legdrágább városa, de eltekintve a feltűnően magasra vert ingatlanáraktól, még mindig lemarad némiképp a londoni és a New York-i áraktól, ahol a világ leggazdagabb emberei bármennyi pénzt megadnak egy jó fekvésű penthouse lakásért. New York legdrágább lakását, egy One57 épületében található penthouse-t például 100.5 millió dollárért (körülbelül 2 milliárd 927 millió forint) vásárolta meg egy inkognitóban maradt vevő még 2015 legelején. A Central Park West környékén található ingatlanok négyzetméter ára pedig átlagosan 5849 dollár, körülbelül 1.7 millió forint körül van.

De Londonban sem jobb a helyzet, ott egy ukrán bányamágnás például elképesztő összeget, 208 millió dollárt fizetett egy háromszintes, a Hyde Parkra néző lakásért még 2011-ben. Mindenesetre úgy tűnik, hogy Hongkongnak sikerült beállnia az olyan megfizetethetetlen városok sorába, mint New York, London, Párizs vagy Szingapúr.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek