no

Hangelnyelő színes falakkal nem mennek egymás agyára a kollégáival

Ha ön is egyterű irodában dolgozik, akkor tudja, hogy megvannak az előnyei és a hátrányai is. Az előnye, hogy mind együtt vannak, az információáramlás gyorsabb, a csapat is jobban összetart. A hátrány, hogy a hangzavar sokszor elkerülhetetlen.

Az egyterű irodák nagy hátulütője az, hogy nagyon nehéz bennük „elvonulni”. Akkor is önnel vannak a kollégák, a háttérzaj, a beszédük, az az alapzaj, ami egy ilyen helységnek alapeleme, amikor koncentrálna, vagy fontos hívása van. Ez pedig kifejezetten zavaró tud lenni, és eddig nem is nagyon lehetett tenni ellene. Stefan Borselius tervező ezt ismerte fel, és közös munkába kezdett az Abstracta nevű, irodai kiegészítőket gyártő vállalattal, és megalkották a Domo-t – számolt be munkájukról a Coolthings.

Gyakorlatilag nagyobb táblákból álló rendszerről van szó, mely a hangot nyeli el. Az egyik felén szövettel bevont, több színben és kivitelben is készült eszközök ráadásul mágnesekkel összekapcsolhatóak, így a telepítésük során nem kell nagyon feldúlni az irodát.

3 formában képzelte el a gyártó a Domo-t. Az első saját állványokon áll, és saját kis boxot választ le a dolgozó számára. Az asztalt három oldalról határolja, így a hangokat nagymértékben képes kiszűrni.

Kép: abstracta.se
Kép: abstracta.se

Másmilyen elrendezés esetén elég csak az asztal egyik oldalára felerősíteni a panelt, egy viszonylag nyugodtabb irodában ezzel már tökéletesen elegendő szűrést lehet elérni.

Kép: abstracta.se
Kép: abstracta.se

Ha tökéletes eredményre törekszik, akkor a falakat is burkolhatja a Domo-val, hiszen a paneleket bárhová fel lehet erősíteni, ezzel a megoldással pedig az irodai hangok nemcsak ön körül, hanem az egész helyiségben hatékonyabban nyelődhetnek el.

Kép: abstracta.se
Kép: abstracta.se

Egy apróbb probléma azért adódhat a fallal kapcsolatban. A szép, több színben is választható szövet borítás szinte könyörög azért, hogy a dolgozó teleaggassa mindenféle dekorációval, jegyezetekkel, kiegészítőkkel - ez pedig rontja az eredeti funkciót. Így sajnos az egyedi munkakörnyezet kialakítása a Domo esetén nagyjából a szín kiválasztásában ki is merül.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra