Most vegyen rózsát, ha jót akar

A rózsa olyan növény, amit cserepes formájában is rengetegen tartanak, de igazán szép mégis a kertben lesz. Persze ehhez megfelelő ápolásra, gondozásra is szüksége van: a dús virágzás és az erős növekedés titka a napos fekvésben, a jó tápanyag- és vízellátásban rejlik. Figyelnünk kell még a bokrok tavaszi metszésére, a talaj tisztán tartására, a permetezésre és a téli feltöltésre. És ha kedvet kapott egy szép rózsaágyáshoz vagy lugashoz, akkor van egy jó hírünk: éppen most van itt a szezonja a nagy rózsavásároknak.

Vásárlás

Bár ez a növény – ha nem valami nagyon különleges darabot választunk – nem tartozik a drága virágok közé, de ilyenkor, szezonban már akár 300-700 forintért is hatalmas színválasztékú tövekből válogathatunk - bár nem mindegy, hol tesszük ezt. És még ez is csak egy dolog, hiszen hiába a szép szín, ha a hazavitt darabok nem hajtanak ki tavasszal.

„Kezdje az ültetést minőségi alapanyag beszerzésével. Többnyire gyökércsomagolt tövekkel találkozhat a szupermarketek polcain. Sajnos sok esetben az ott vásárolt növény az otthoni elültetés után folyamatos száradásnak indul. Ennek okai a nem megfelelő tárolási körülmények és a kevésbé jó minőségű szaporítóanyag.

A kertészeti árudákban vásárolt töveket látjuk teljes egészükben, a vesszőt és a gyökérzetet is szemrevételezhetjük, nem zsákbamacska a vásárlás” – mondja Papp László, a LavandArt kertészet munkatársa.

Ültetés és karbantartás

A rózsa, legyen szó kúszó-, terülő-, bokor- vagy sövényrózsáról, mindenképpen tápanyag- és törődésigényes növény. Szerencsére azért ezt sem úgy kell elképzelni, hogy ezután már örökké a kertben kell szöszmötölnie velük, de ha azt szeretné, hogy a növény szép legyen, akkor tápozást és a metszést nem ússza meg: így a dús virágzás is serkenthető.

„A szabadgyökeres töveket ősszel és kora tavasszal ültesse, a konténeres rózsákat viszont bármikor, akár a nyári hónapokban is biztonsággal telepítheti. Ültetés előtt metssze vissza a növény gyökerét pár centiméterrel, a sérült, törött végeket is vágja le. Ásson ki egy 60x60x60 cm alapterületű gödröt: ne spóroljon a nagyságával, kell a hely a tápanyagnak és a gyökerek megindulásához. Az ásóval lazítsa fel a kiásott földet.

Állítsa a növényt a gödörbe, hogy lássa, mennyi földet kell lapátolni alá a megfelelő ültetési mélység kialakulásához. Ezt követően annyi porhanyós föld kerüljön a gyökérzet köré, hogy a szemzés helye kb. 1-2 cm-rel legyen a talajfelszín fölött. Tömörítse óvatosan, lábbal a földet, légmentes közeget képezve. Öntözze be alaposan a bokrot legalább 10-15 cm mélységig.

Tegyen jó minőségű, érett marhatrágyát, tartós hatású műtrágyát vagy házi készítésű komposztot a gödör mélyére. A tápanyag rétegre tegyen a kiásott porhanyós földből, hogy a szerves trágya meg ne égesse a gyökereket. Védekezzen a kártevők ellen talajfertőtlenítő por kiszórásával.

A rózsák metszése tél végén-tavasszal történjen. Enyhe télen akár februárban is metszhet idősebb töveket, de szerencsésebb márciusban, amikor már nincsenek komoly fagyok” – ajánlja a szakértő.

Kártevők

Sajnos a rózsák erősen fogékonyak a betegségekre, és a kártevőknek is könnyű prédát jelentenek. Míg ez utóbbiakat vegyszerrel, vagy egyszerűen egy levendulás összeültetéssel ki lehet küszöbölni, a gombás fertőzésekkel már nehezebb a dolga.

„A betegségek az ellenállóképesség csökkenésével alakulnak ki. A növény ellenállóképességét növelheti: megfelelő tápanyagellátással, optimális öntözéssel, a talajszerkezet javításával. Sajnos így sem kerülhető el jó néhány kártevő: levéltetű, atka, tripsz, rózsakabóca, lisztharmat, rozsda, szürkepenész vagy a peronoszpóra.

Amit nem tud befolyásolni, az az időjárás: a tartós esőzések, kemény fagyok, nyári kánikula nincsenek jó hatással a növényre. Ezért fontos a tövek tavaszi és őszi lemosó permetezése.

Néhány jó tanács:

  • Csak hobbikertészek számára engedélyezett szereket használjon
  • A készítményeket soha ne permetezze kinyílt virágokra
  • A növényvédő szereket csak szélcsendes időjárásban használja.
  • A méhekre nem veszélyes és a hasznos állatokat kímélő szereket alkalmazzon.
  • Használat után a munkaeszközöket gondosan tisztítsa meg.
  • Alternatívaként serkentse a levéltetveket pusztító hasznos állatok elszaporodását (katicabogár, fátyolkák stb.).”
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek