Áram és hólapát is készül a használt kávékapszulákból

Mostantól semmiképpen se dobja ki a használt kávékapszuláit, hanem vigye vissza a Nespresso üzletébe, ugyanis a cég már itthon is elindította kapszula újrahasznosítási programját. A boltokban begyűjtött kapszulákat Csepelre szállítják, ahol a feldolgozás után tiszta alumínium nyerhető ki belőlük. Az Inter-Metal Recycling Kft. eljárása után a megmaradt kávéból hőerőmű áramot állít elő, míg a szállítótasakból hólapát készül. 

A Nespresso alumíniumból készült kapszulái korlátlan alkalommal újrahasznosíthatóak anélkül, hogy tulajdonságaikból veszítenének, és az eredeti alapanyagot 100%-ban fenntartható forrásból szerzik be. A főzés után visszamaradt kávézaccot pedig fel lehet használni természetes trágyaként a mezőgazdaságban, vagy energiaforrásként elektromosság előállításához vagy háztartási fűtéshez.

A magyar vásárlók az Andrássy úti és az Allee-beli üzletekben található gyűjtőpontokon, gyűjtőtasakokban adhatják le a használt kapszulákat, amelyek ezt követően a csepeli újrahasznosító üzembe kerülnek. A kapszulákat 3-4 hétig szárítják, majd a kávégyártó által telepített feldolgozó gépsor segítségével szétválasztják az alumíniumot és a kávézaccot.

A Nespresso mára már 80% fölé emelte a világszerte értékesített kapszulák újrahasznosítási kapacitását, amelyet öt éven belül 100%-ra kívánnak növelni. Jelenleg 34 országban létezik kapszula újrahasznosítási program, egyes gépek oldalpaneleit pedig a kapszulákból újrahasznosított alumíniumból készítik.

Magyarországon 2012 óta gyűjtik vissza a használt kapszulákat és azon dolgoznak, hogy folyamatosan növeljék a gyűjtőpontok számát a nyugat-európai mintákat követve akár szelektív gyűjtőhelyek melletti kapszula gyűjtőpontok, vagy viszonteladói gyűjtőpontok létrehozásával.

Oszd meg másokkal is!
Mustra