A romantikus kert legfőbb eleme: a hortenzia

Sokan ódzkodnak a hortenziától, mondván temetővirág, pedig a hatalmas virágfejek minden kertet szebbé tesznek. Azonban nem elég, ha túlteszi magát az előítéletein, ezt a növényt nem olyan egyszerű tartani, mint azt elsőre gondolnánk.

Nevelése

A hortenzia nem szereti a közvetlen, tűző napot, így amikor a helyét keresi a kertben vagy a teraszon, akkor ezt tartsa szem előtt. Ha túl sokáig éri a nap, akkor megég, és a csodálatos virágtenger helyett csak barnás, szomorú kóró marad belőle.

„A hortenziák viszonylag hamar jelzik szomjúságukat, az egész növény feltűnő lelankadásával. A kaspóban tartott növényeket ilyenkor érdemes vízbe állítani úgy, hogy a teljes cserepet ellepje a víz. Így a föld a gyökérzettel együtt átnedvesedik, és a növény pár óra alatt visszanyeri eredeti állapotát. Ha úgy döntünk, hogy kertünkben tartjuk, érdemes télálló azáleával és rododendronnal társítva egy árnyékosabb zugba kiültetni. Azoknak, akik mindenképpen a kertben szeretnék tartani, azoknak az Észak–Amerika mérsékelt öveiben honos Hydrangea arborescens-t ajánljuk, mivel ez egy igen jól télálló díszcserje. Fehér virágai lapos álernyőben nyílnak, júliustól egészen októberig díszítenek. Ha minden körülmény optimális, akkor évről évre hozni fogják virágaikat a kiültetett tövek" – tanácsolja Boross Dávid, az Oázis Kertészet munkatársa.

Színek vonzásában

A hortenzia színváltozatai igen széles skálán mozognak. Az abszolút romantikus sötét rózsaszíntől a babás árnyalatig, pirosban, vagy éppen lilában is pompázhat. A legtöbben mégis a különleges kék árnyalatot keresik, ami azonban nem egy természetes árnyalata a növénynek. Ahhoz, hogy kéken virítson, a földjéhez timsót kell adagolni.

„Mint kiderült, hortenziáink virágainak színe attól függ, hogy milyen az ültető közeg kémhatása, ezért meszes földben rózsaszínes-pirosas, míg savas talajon kék színűvé válik. Házi körülmények között a kék virágszín elérésének legegyszerűbb módja a speciális rododendronoknak, azáleáknak és hortenziáknak előállított savanyú kémhatású földkeverékbe ültetés.”

Bokor, sövény vagy futónövény?

Ha eldöntötte, hogy hortenziát szeretne ültetni, és a színét is sikerült eldöntenie, akkor már csak egy feladata van: eldönteni, melyik méret lesz az ideális. Ebből a növényből létezik ugyanis kisebb bokros, nagyobb, akár 3 méteres sövényszerű, és még futó verzió is.

„A hortenziák közt akad olyan faj is, mely a kertünk apácarácsára futtatva, a kíváncsi szemek elől ad menedéket. A Hydrangea petiolaris kiültetés után lassan indul fejlődésnek, de legyen türelemmel, mert a második– harmadik évtől a kívánt díszértékkel fog pompázni kertjében. De ehhez a kedvében kell járnia. A napos helyet is elbírja, de leginkább félárnyékos helyen futtassa, valamint jó vízgazdálkodású talajba ültesse.

A virágzó hortenzia (Hydrangea macrophylla) töveket tavasszal tarthatja lakásban, ha 18-20 ◦C alatti hőmérsékletet, bőséges öntözést és világos, de tűző naptól védett helyet tud számukra biztosítani. Ha van rá mód, elvirágzás után 2-4 levélpár felett visszavágva ültesse ki szabadba a növényt. A Hydrangeák a tél beállta előtt a leveleik színesedésével, majd lehullásával jelzik a hideg idő közeledtét. Kiültetéskor tartsa szem előtt, hogy a hortenziák a félárnyékos, árnyékos helyet kedvelik.

A hortenzia tövek télen is kint maradhatnak, ha védettebb helyet és lombtakarót tud biztosítani számukra. Amennyiben nem szeretne ennyi időt fordítani kezelésükre, jobb télire felszedni őket és sötét, hűvös, száraz helyen öntözésmentesen tartani őket. Februárban állítsa vízbe az egész cserepet, hogy a kiszáradt földlabda átnedvesedjen, ezután vigye világos és fokozatosan melegebb helyre, de a legmelegebb helyen se legyen 20 fok fölött a hőmérséklet. Így rendszeres öntözés mellett bevirágoztathatja kedvenceit” – tanácsolja a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek