Szárazságtűrő növények a kertbe, balkonra

A hőség mellett valami más is kikészíti a növényeket a nyári időszakban, ez pedig nem meglepő módon a szárazság. És míg mi bármikor ihatunk vagy fürödhetünk egyet, a növényekről ez nem mondható el. Hiszen hiába szeretné megöntözni őket, amikor látja, hogy kókadoznak, akár többet is árthat vele, mint amennyit használ: a tűző napon öntözött növény levelei ugyanis megéghetnek, amitől tönkremehet, így csak nagyon óvatosan szabad bánni vele.

Ezért remélhetőleg már minden terasz- és kerttulajdonosnak alapszabály, hogy locsolni csak kora reggel és késő este szabad – már ha nem felejti el. Akikkel ez gyakran megesik, azoknak itt egy egyszerű megoldás: ültessen szárazságtűrő növényeket!

A kertbe

A nyári forró időszakban még a fű sem zöldell. Sokszor hiába locsolja, akkor is kiszárad, elbarnul, ami a 38-40°C-ban nem is olyan meglepő. Ám azért maradhat élénk, színes része is a kertnek, ráadásul olyan nagyon sok törődést sem igényel.

„A fűzéres díszcsorba (Liatris Spicata) egy évelő cserje, egészen hosszúkás alakba rendeződő, lila virágokkal. Lágy szára is magas, vékony, ettől egészen kecsesen néz ki. Kevés gondoskodást igényel, és a nyár közepétől kora őszig virágzik. Leginkább ősszel érdemes elültetni a díszcsorba hagymáit, mielőtt a korai fagyok veszélyeztetnék. Elültetheti tavasszal is, de akkor csak az utolsó fagyok után. A számára ideális ültető hely napos, minél több napfényt kap, annál intenzívebben virágzik. A fűzéres díszcsorba számos fajta összetételű talajban termeszthető az enyhén savastól, az enyhén lúgosig, ezért talajjavításra ritkán van szükség.

A sásliliom (Hemerocallis sp) koloncos gyökerű, bokros növekedésű, lágyszárú évelő. Rövid, vastag gyöktörzsű, két sorban elhelyezkedő, szálas, tőálló, visszahajló levelekkel. Hosszú életű növény, amely szétterülő földalatti szárai révén sarjadzik. A tövek évenként válnak dúsabbá és erőteljesebbé. Keskeny fűszerű leveleik már márciusban kihajtanak, nem szenvednek kárt a hidegben. A pasztellszínű hibridek (sárga, rózsaszín, barack-bézs), igénylik a legtöbb fényt, míg a sötét tónusú fajták (vörös, bíbor, lila, feketés-vörös) inkább szórt fényt, félárnyékot kedvelik, mert az erős napfényben szinte elégnek a virágok. Nem tűrik a pangó vizet, így tartós csapadékhiány esetén inkább ritkán sok vizet adjunk a töveknek, mint gyakran keveset, kímélve a levélzetet és a virágokat. Igénylik a kissé nyirkos, mindig üde, laza, jó vízháztartású, hűvös talajt. Nyáron érdemes vékony mulcstakaróval fedni az ágyak felszínét a túlmelegedés elleni védekezés céljából. Tökéletesen télállóak, téli takarást nem igényelnek.

A kerti krizantém évelő növény, amely föld alatti hajtásokkal vészeli át a telet, széles bokrot nevelve. Rövidnappalos növény, ami azt jelenti, hogy a virágképződés csak akkor indul meg, amikor a nappalok rövidülnek, az éjszakák pedig hosszabbodnak. Ez a tulajdonságuk a legnagyobb értékük, hiszen akkor virágoznak, amikor a többi kerti növény már díszét vesztette. A hosszú virágzás titka, hogy óvjuk krizantémunkat a közvetlen napsugárzástól és a száraz, meleg helyektől. Magas tápanyagigényű növény, ezért a hosszú, tartós virágzás és a következő évi egészséges fejlődés érdekében a fagyok beálltáig kéthetente tápoldatozza. A cserepes krizantém vásárlás után nem igényel átültetést. Ha következő évben is szeretne hasonló virágpompában gyönyörködni, akkor vágja vissza az elvirágzott részeket, és fagymentes pincében, kevés öntözéssel teleltesse a töveket. Tavasszal ültesse át laza szerkezetű, tápanyagokban gazdag virágföldbe. A kártevőkkel és kórokozókkal szemben úgy védekezhet a leghatékonyabban, ha szükség esetén kiváló minőségű virágföldbe ülteti a növényt. Kerülje továbbá, hogy a lombozatát víz érje, csak a földjét öntözzük. Ha nem akar bajlódni a folyamatos tápoldatozással, akkor használjon szabályozott tápanyag-leadású műtrágyát. Egyes változatai akár fél éven keresztül is folyamatosan tápanyaggal látják el a növény gyökérzetét” - tanácsolja Boross Dávid, az Oázis Kertészet munkatársa.

A balkonon

Akkor sem kell lemondania a virágok látványáról, ha történetesen nem rendelkezik kerttel. Tény, hogy a szárazságot a szabad földbe ültetett növények valamivel jobban bírják, így a cserepesekre jobban oda kell figyelni, de ettől még egy alapvetően forró, és száraz erkélyen is pompázhatnak.

„ A szerelemvirág (Agapanthus) egy igen különleges, hazánkban még ritkaságnak számító dísznövény, amely hatalmas kék színű virágával feltűnő jelenség lesz kertünkben. Nyáron az akár méteres száron egymás után nyílnak az ernyős virágzatú kék fehér, és lilás színű virágzatok. A növényt ültetheti kertbe, de akár teraszra egy védett, napos sarokba, dézsába, vagy bármilyen nagyobb méretű virágtartóba is. Gondozása egyszerű, nem igényel nagyobb odafigyelést. Lakásban tartva keressen számára egy világos, napsütötte helyiséget és ide helyezze el a cserepét. Így akinek nincs kertje az is bátran nevelhet szerelemvirágot.

A cserépben nevelt levendulát évente érdemes átültetni, hiszen egy kisebb cserépben hamar kifogy a tápanyag. A cserepes levendulákat elhelyezheti az erkélyen, a teraszon, vagy a lépcső mellett, bárhol gyönyörű színfolt lesz háza környezetében. Nyáron rendszereens kell locsolni a növényeket, és heti rendszerességgel az öntözővíz mellé érdemes tápoldatot is adni, így pótolva a felhasznált tápanyagot” – mondja a szakértő.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek