Kellemesnek szánt betontömb az erdő közepén

Egy erőműtől senki sem várja el, hogy szép és esztétikus legyen. Persze azért nem árt, ha nem folyik ki a szeme az embernek, ha ránéz, de a gótikus csúcsívek vagy a organikus formák általában nem jellemzői az ipari épületeknek - kivéve persze, ha Hundertwasser arra járt. Az osztrák TIWAG erőmű látogató- és irányítóközpontja nem ilyen. Egyáltalán nem.

Az épületről a Dezeen cikke számolt be, mert egészen modern formát kapott, ahol a fő építőanyag a beton lett. A modern építészet előszeretettel használja a csupasz betont látványelemként, hiszen letisztult, egyszerű, természetes. Ugyanakkor igencsak komor látvány tud lenni, amin nem segít a formai variálás sem.

A Bechter Ziffignani Architekten cég gyakorlatilag egy brutalista betontömböt tervezett, amit a harmadik emeletnél eltoltak, ebből adódóan pedig olyan, mint egy fura legókocka. A belső terek kifogástalanok, kellemesek, ám a külső megjelenés igencsak megosztó.

Az egyetlen érdekes külső jegy, vagyis az eltolt emelet belsőépítészetileg sem szokványos. Ha oldalról is megnézi az épületet, akkor kiderül, hogy a második emelet kétszer olyan széles, mint a többi, így kap rajta eltolva helyet a harmadik szint. Emiatt pedig a második és harmadik emeletek egy légtérré olvaszthatóak, ami egy olyan tárgyalót eredményez, ami nem csak kellemes és szellős, de a sor ablaknak köszönhetően még fényes is.

Különösen fura a tömb akkor, ha a környezetet is nézzük, mivel a harsogó zöld fenyőerdő előtt a natúr beton erőteljes kontrasztot alkot.

Ön szerint milyen az erőmű látogatóközpontja?

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek