Keressük 2015 legszebb magyar szőlőbirtokát!

Biztosan emlékeznek még arra tíz magyar szőlőbirtokra, amelyek közül megszavazhatták kedvencüket, majd a szavazatok összesítése után kiderült, hogy az etyeki Öreghegyen található Etyeki Kúria, a Kis Péter által tervezett Bazaltbor-Laposa Pincészet valamint a Gereben-Marián féle egri borterasz nyerte el legjobban az olvasók tetszését. Ezúttal a Bor és Piac néven futó szaklap kérdezte meg közönségét arról, hogy szerintük melyik az ország legszebb szőlőbirtoka 2015-ben. Bár az általunk izgalmasnak ítélt „hipszterzöld” szőlőlé üzem nem került fel a tízes listára, a hajtás után megnézheti a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka verseny tíz döntősét és megszavazhatja kedvencét!

1. Anna Borház, Érsekhalma

A Hajós-Bajai Borvidéken található családi szőlőbirtokon és biogazdaságban a mai trendekhez igazodva ültetvénylátogatásra és borkóstolóra is benevezhetünk, de megismerkedhetünk a hagyományos sváb ételekkel, valamint a kenyérsütés rejtelmeivel és az egyedülállónak mondott Hajósi Pincefaluval is. A borházat elsősorban azoknak ajánljuk, akik valami miatt előnyben részesítik az indokolatlanul felkapott bioborokat az egyéb iható borokkal szemben. A családi vállalkozás ugyanis már 1998 óta foglalkozik biogazdálkodással.

2. Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Erdőbénye

A tokaji borvidéken található borászatot a Magyarországon élő ausztrál származású Anthony Gall tervezte a Béres család felkérésére 2006-ban, majd a következő évben tervezése elnyerte a Pro Architectura Építészeti Nívódíjat és a 2007. évi Építőipari Nívódíjat is. „Célunk a kezdetektől az volt, hogy a birtokhoz tartozó történelmi dűlőkből származó szőlőből modern szemlélettel és eszközökkel Tokaj-Hegyalja rangjához méltó, nagy borokat alkossunk. Ma már büszkén mondhatjuk, hogy ezt a célt elértük: a kiváló talajadottságoknak, a mikroklímának, hozamkorlátozásnak és a hozzáértő, kíméletes feldolgozásnak köszönhetően már az első, 2003-as évjáratból igen szép, ígéretes borokkal mutatkozhattunk be, melyeket azóta is további sikerek követnek hazánkban és külföldön egyaránt” –mutatja be a 3000 négyzetméter területű birtokot a Béres család.

3. Etyeki Kúria Borgazdaság

A Bord Építész Stúdió által tervezett épület együttes ismerős lehet olvasóink körében, hiszen ezt a modernizált borászatotszavazták meg a tavalyi év legjobbjának. A látványos terasszal, borbíráló helyiséggel és vinotékával kibővített borászat az Etyek-Budai borvidéken elsőként telepített Pinot Noir szőlőt, ami bátor, de jó döntésnek bizonyult, hiszen az ebből készült bor nívós kitüntetéseket hozott a Mérész Sándor, Matolcsy Sára és Babarczi László által vezetett Etyeki Kúriának.

4. Fekete Borpince, Szekszárd

A több nemzetközi szakmai versenyen is arany illetve ezüst érmet (pl: Challenge International du Vin, Bordeaux) szerzett borpince a kilencvenes évek óta családi vállalkozásként üzemel. A közel 120 éves eredeti építésű pincében természetesen borkóstolásra is van lehetősége az oda látogatóknak. ″A szőlőművelés és borkészítés módját számomra a kezdetektől fogva a hagyományok és a környezet iránti tisztelet, valamint a boraimat fogyasztók iránt érzett felelősség határozza meg. Borászként is ugyanolyan odafigyeléssel állítom elő boraimat, mint azt korábban szőlősgazdaként tettem. A pincészethez tartozó területek ökoszisztémájának és biodiverzitásának megőrzésére is nagy hangsúlyt helyezek. Az eddigiekben is és továbbra is a célom a folyamatosan és egyenletesen jó minőségű, a szekszárdi borvidék karakterére hagyományosan jellemző gyümölcsös, bársonyos kézműves szekszárdi borok természetes és környezetbarát módon történő előállítása. Örömmel tölt el, hogy a Fekete Borpince borait fogyasztók visszajelzései és a nemzetközi, valamint hazai versenyeken elért eredmények igazolják törekvéseinket″ - vallja a Fekete Mihály, a borpince tulajdonosa, aki törekszik rá, hogy mindig a szekszárdi borvidékre jellemző hatszáz éves kézműves hagyományok szerint járjon el a feldolgozás során.

 5. Hetényi János Pincészete, Decs

A Hetényi család 1993 óta termeli borait a Szekszárdi borvidékhez tartozó Decsi-hegy és alsónánai Kürtöshegy területén. A nemcsak a borkészítéshez, hanem a vendéglátáshoz is értő, több lábon álló vállalkozás legalább akkora hangsúlyt fektet az általuk nyújtott szolgáltatásokra (pl. apartman bérlés, bográcsozás, kerékpár-bérlés, íjászat, darts, horgászat) mint az általuk csúcsminőséginek mondott boraikra.

 6. Holdvölgy Pincészet, Mád

„1772-ben Tokaj-Hegyalján klasszifikálták a világon elsőként a dűlőket. A dűlőminősítésekből tudjuk, hogy melyek azok a parcellák ahol több száz évvel ezelőtt is kiváló szőlő termett, amelyből minőségi bor született. Tudatosan kerestük, válogattuk és vásároltuk meg 7 különböző dűlőn a 20 kiváló parcellát. A mádi medencében rendkívül gazdag a talajszerkezet, amely területeink diverzifikáltságának köszönhetően maximálisan megmutatkozik borainkban is. Az egyedi terroir és dűlőink kiválósága együtt teszi lehetővé különleges birtokstílusunk kialakítását is. Csak kiváló szőlőbogyókból lehet elkészíteni a magas szintű elvárásoknak megfelelő bort. Mindehhez elengedhetetlen a megfelelő szőlészeti szakmai és technikai háttér, parcelláink egységesen egészséges képe illetve a szőlész és borász egész éves szoros együttműködése. Egyedül így alkothatjuk meg a kivételes minőségű borainkat” – olvasható a 25 hektáros borászat bemutatkozásában, melyből többek között az is kiderül, hogy az érlelő pince a 1, 8 km hosszú járataival a környék egyik legrégebbi és leghosszabb pincerendszere, aminek egyes részei már a 16.században is rendelkezésre álltak.

 7. Istvándy Pince, Káptalantóti

"Az Istvándy család története több mint 200 évre, az 1800-as évek kezdetére vezethető vissza. A család életében a paraszti gazdálkodáson belül kezdettől fogva a szőlő- és bortermelés jelentette a legfontosabb megélhetési lehetőséget. Nagypapa borász volt, Édesapám agrármérnök, saját ültetvényei is voltak a szövetkezeti munka mellett, a borászkodással pedig kiegészítésképpen foglalkozott. Eleinte nem is árulta palackozva a borait, csak a barátainak adta őket és egy-két étteremnek szállított” – olvasható az egyik legfelkapottabb balatoni borászat oldalán, ahol azt is megtudtuk, hogy a család összesen 40 hektáron gazdálkodik és évente 13-15 ezer liter bort palackoznak.

 8. Koch Borászat, Borota

„1969-ben születtem, nagyapáim és dédapáim is szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkoztak, ezért már gyermekkoromban megszerettem a szőlőt, a löszfalba vájt pincék illatát és hangulatát” – mondja Koch Csaba, akinek családja 1746-ban érkezett Hajósra, majd onnan 1748-ban Császártöltésre telepedtek. A falu egyik alapítójaként számon tartott Koch Józsefet a község első kereskedőjeként tartják számon. Koch Csabát a Magyar Borakadémia 2013-ban választotta a tagjai közé, de emellett számos hazai és nemzetközi díjat is bezsebeltek már az elmúlt években.

9. Liszkay Borkúria, Monoszló

„Vulkanikus, ásványokban gazdag, meszes-agyagos talajjal megáldott, mediterrán mikroklímájú, dombos vidékről beszélhetünk. A Pangyér-dűlő a kecskeméti szőlő termőhelyi-kataszteri besorolás szerint, a 400-ból 385 ponttal, Magyarország egyik legértékesebb szőlőterülete. A teljes birtokméret 10 hektár és elsősorban vörösborok kerülnek előállításra. A telepített szőlőfajták: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir és Pinot Gris” – olvasható a Káli-medencében található borászat oldalán, ahol azt is megtudtuk, hogy egy közel 250-300 éves pincét újítottak fel az új tulajdonosok, akik az elmúlt években nagy sikereket értek el a borversenyeken is (pl: ezüst és bronzérem a londoni Decanter világborvesenyen).

10. Petrányi Pince, Csopak

„Szőlőtermelő és borkészítési munkánkban fenntartjuk Csopak XX. századi múltjának fehérboros tradícióit. Ugyan akkor bátran nyitunk a mediterrán terroir adta vörösboros lehetőségek felé, ahogy XIX. századi őseink is tették, amikor e területen még több kékszőlő termett, mint fehér.

Érlelésre kisméretű magyar és francia hordókat használunk. A magyar hordókat azzal a céggel készíttettük, amelyik a néhány év előtti hordóversenyen az első 12 helyezésből hármat megszerezve, abszolút győztes lett. A zempléni tölgyből készült, több évig napon, esőn, szélben, fagyban érlelt dongájú hordók méltó közreműködők a szépen érlelt illatok és zamatok kialakulásában. A kisméretű ászokhordós érlelést követően értékelünk minden bort, majd a kiválasztott tételeket összefejtve egybeérleljük őket. Ez a módi különösen a több borfajtából készített cuvée-nél nagyon fontos” – mutatkozik be a borászat, melynek pincéjét a neves pincetervező mester, Heimann Ferenc tervezte. A Szitahegyi dűlőben található Petrányi pince egyébként körülbelül 20 ezer palack bort készít szezononként. Nézze meg a versenyben lévő borászatokat és szavazzon kedvencére!

Melyik borászatot juttatná a döntőbe?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek