Tavirózsája akkor is lehet, ha nincs tava

Van egy kultikus növény, mely sokak nagy kedvence, ám a tartása nem olyan egyszerű. Ennek oka, hogy rengeteg vízre van hozzá szükség, hiszen ez a bizonyos növény a tavirózsa (más néven tündérrózsa), ami, ahogy neve is mutatja, vízben él. Saját tó kialakítására azonban nem mindenkinek van lehetősége, vagy mert helyigényes, vagy mert nincs kertje sem. Nekik van egy jó hírünk: mindössze egy nagyobb edény kell hozzá, és akár az erkélyen is nevelhetnek tavirózsát!

shutterstock 157924643

A dézsa

Ha telepítésbe vág, elsőként a dézsát kell kiválasztania. Mindenképpen a lehető legnagyobb mérettel érdemes dolgoznia, amit még a balkon elbír, a túlságosan kis edények ugyanis gyorsan megtelnek még akkor is, ha kifejezetten kis, törpe növekedésű növényeket telepít beléjük.

„A tündérrózsa nagy levélzetet nevelő növény, ami gyorsan nagyméretűre növekszik. A dézsában a növény felett 40-50 cm magasságban még víznek kell lennie, és a dézsa átmérője is legyen legalább 60 cm. Az edény anyaga ne legyen könnyen átmelegedő, így a műanyagból vagy ideális estben fából készülő dézsa a legmegfelelőbb számára” – mondja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft. ügyvezetője.

Fajta

Természetesen a dézsakert mérete nagyban befolyásolja, hogy mennyi és mekkora növényt tud telepíteni bele. Szerencsére a tavirózsák egyes hibridjei kifejezetten törpe növekedésűek, ám ez nem jelenti azt, hogy ne kellene velük foglalkoznia.

shutterstock 245053543

„A törpe növésű tündérrózsák gondozása évközben kimerül a víz folyamatos pótlásában. Tápoldatozni nem kell az év során, vagy speciális vízinövény műtrágyát szerezzünk be számára. Ez utóbbi nagyon lassan bomlik le, ezért nem jut hirtelen túl sok tápanyag a vízbe, és így elkerülheti az algásodást. Három-négy évente a kisméretű tündérrózsa is kinövi a helyét, ezért a növényt érdemes kiemelni az edényből, szétosztani kisebb tövekre, majd a nekünk tetszőt vissza lehet helyezni a dézsába. A dézsában lévő víz télen teljesen átfagy, ami nem tesz jót a növénynek. Ezért télire fagymentes helyre helyezzük el növényestül az edényt. A fűtött szoba semmiképpen sem jó, 3-5 C fok körüli hőmérséklet a legjobb számára.

Mivel a tündérrózsa nagyméretű növény, ezért csak valóban nagyobb edény ültethető be más növénnyel is. Társíthatjuk a mocsári növények közül mocsári gólyahírrel, szittyóval vagy bármilyen más vízinövénnyel is.

Az edényben a vízminőséget vagy egy kisebb méretű és teljesítményű szűrővel, vagy pedig biológiai úton: hínárnövényekkel vagy az úszó vízi tutajjal és vízi jácinttal tudjuk karban tartani. A dézsában a víz nem melegedhet túl, ezért is érdemes a lehető legnagyobb edényt választani” – magyarázza a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra