A magyar Gömböc ihlette a Cirque du Soleil új központját

Egy diákokból álló osztrák székhelyű építészcsapat, a Studio Hani Rashid a napokban mutatta be legújabb, futurisztikus tervrajzát, amit a cirkuszkultúrát gyökereiben átértelmező kanadai Cirque du Soleil brooklyni központjának tervezett. A University of Applied Arts Vienna épületében bemutatott új New York-i Cirque du Soleil Performance Center érdekessége, hogy formáját a 2010-es sanghaji expón prezentált 2,5 méter magas Gömböc struktúrája ihlette.

Az első és egyetlen stabil és instabil egyensúlyi helyzettel bíró testet, azaz a Gömböcöt a BME Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének tanárai, Domokos Gábor és Várkonyi Péter készítették, a Gömböc köré felhúzott pavilont pedig Lévai Tamás tervezte meg – írja a matematikai találmányról az archdaily.com.

„Az épület belső és külső részei összenyithatóak, aminek köszönhetően az egész épület egy színpaddá alakítható át. A nagy méretű ablakok lehetővé teszik, hogy a kinti közönség is bepillantást nyerjen az előadásokba és fordítva, a bent lévők is a külvilág szemlélőivé válhatnak” – mondta a környezetvédelemre és a fenomenológiára nagy hangsúlyt fektető építészcsapat a stabil egyensúlyi állapoton nyugvó épületről, mely állításuk szerint teljes mértékben beleillik az építészstúdió jövő-orientált architektúrájába. Nézze meg a galériában, hogy hogyan jelenik majd meg a Gömböc a világ egyik legismertebb cirkusztársulatának az életében!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek