A praktikus konyha kialakítása nem is olyan egyszerű

Sokan hihetnék, hogy konyhát tervezni nem is olyan nagy kihívás. Hiszen mit is kell vele csinálni? Kell bele hűtő, mosogató, tűzhely, meg polcok. Igaz, hogy ebben az esetben nem beszéltünk a konyha formájáról, funkciójáról, a benne használt anyagokról, arról, hogy hány személy fog benne ténykedni, hogy menni időt szándékozik itt lenni (vagyis inkább készételeket melegít, vagy ténylegesen főz), és még egy sor másik dologról.

Mindent egyben nem is érdemes tárgyalni, hiszen akkor ez a cikk nagyjából egy kisebb regény terjedelmével egyezne meg. Ugyanakkor az alapokat mindenképpen érdemes átvenni, hogy később ne bánja meg a döntéseit.

Multifunkciós tér

Ha a régi felfogás szerint értelmezzük a konyhát, akkor ki lehet jelenteni, hogy ez az ételek tárolásának és elkészítésének színtere. Ugyanakkor, ha egy kicsit belegondol, akkor ennél azért több dolgot is csinál ebben a helyiségben. A legtöbb esetben itt van az étkező, és mivel a magyarok sokat főznek, így a családi élet egy részét is itt éli majd (a házibulikról nem is beszélve, ahol valamiért mindig a konyha a legkedveltebb terület). Az étkezőnél lehet társasozni, a gyerekek leckét is írhatnak itt, a baráti beszélgetések színtere is lehet.

shutterstock 234658525

Rendszerint a konyhát és az étkezőt együtt alakítják ki, hogy aki főz, az se maradjon ki a család mindennapi dolgaiból. Emiatt az amerikai, vagyis a nappalival is egybenyitott tér igencsak népszerű, hiszen így valóban nem marad le majd semmiről. Azzal azonban számoljon, hogy az ilyen terekben bizony az illatok terjedésének sem lehet megálljt parancsolni, és a szagok előszeretettel ragadnak bele a textilekbe, kanapékba, függönyökbe is.

"Amerikában valamikor a 60-as években terjedt el az a szokás, hogy az emberek előre elkészített, fedett tányérokra, kompakt módon csomagolt ételeket vittek haza, amelyeket otthon csak átmelegítettek és máris kezdődhetett a családi vacsora. Ez a szokás a 80-as évek elején a mikrók ottani megjelenésével méginkább uralkodóvá vált, olyannyira, hogy az otthoni főzési tevékenység oly mértékben lecsökkent, hogy a konyhák szinte egy térbe kezdtek kerülni a nappalival.

Ha nincs szag és zajprobléma, akkor ez nagyon jól működik is, hiszen a család összes tagja egy térben lehet és senki sem záródik a konyha magányába. Tehát a kevés otthoni főzést folytató családok számára mindenképpen előnyös az amerikai konyhás alaprajzi kialakítás.

Az itthoni jellemző főzési szokásokat figyelembe véve, olyan megoldásokat javasolnék, ahol az egy térben elhelyezett konyha és nappali inkább valamiféle "igen is és nem is” jellegű kapcsolatban él együtt. Arra érdemes törekedni, hogy a két helyiség össze is kapcsolódjon – nagy térben érezhesse magát –, de ugyanakkor valamennyire el is legyen szeparálva egymástól.

Ennek sokféle eszköze lehet, tapasztalatom szerint a kapcsolódási keresztmetszet lecsökkentésével lehet a legoptimálisabb megoldást megtalálni. Tehát az alaprajz alapos átgondolásával tehetjük a legtöbbet a jó konyha-nappali találkozás létrehozásáért” – fejti ki Sághy Zoltán lakberendező.

A konyhai háromszög

Bár tény, hogy a konyha is egy olyan terület, amiben rendre eltűnnek dolgok (a sörnyitótól elkezdve a nagymama díszes tányérjain keresztül egészen a család fizetésének nagyrészéig), a konyhai háromszögnek mégsincsen semmi köze a bermudai rokonához. Ez a háromszög a használhatóságot hivatott megkönnyíteni.

„A konyhai háromszög a főzőlap-sütő, a mosogató és a hűtő között felrajzolható mértani alakzat, amely L és U alaprajzú konyhákban egy háromszöget ad ki.

shutterstock 167790518

Az L és U alakú konyhákban többnyire egyszerűen kialakítható a háromszög. Gondot inkább a kicsi, vagy soros konyhákban okoz, ahol a legtöbbször kompromisszumok árán sikerül csak elfogadható megoldást találni. Ezeknél az alaprajzoknál elsősorban a helyes technológiai sorrend betartása az elsődleges. Arra kell figyelni, hogy a hűtőből az ételt egy kisebb pultszakaszra téve elő tudjuk készíteni a tisztításhoz, majd ezután bele tudjuk tenni a mosogatóba. Mosás után pedig legyen még egy pultdarabunk, ahol az alapanyagok összeállítása elvégezhető, mielőtt a sorrend végét jelentő főzőlapra, vagy sütőbe kerülne az étel.

Persze, ha nem a helyszűke, hanem inkább a nagy terület miatt esnénk gondolkodóba az elhelyezést illetően, akkor azt mindenképp tartsuk szem előtt, hogy ne kényszerítsük magunkat arra, hogy forró vagy csepegő edényekkel kelljen tíz métereket gyalogolnunk!

A konyhai háromszög kialakítása valóban fontos, de néha akadnak olyan konyhák, ahol a nem szokványos adottságok miatt örülni kell annak is, ha egyáltalán elhelyezhető valahogyan a mosogató és a készülékek. Ezek a konyhák azután igencsak rendhagyó használatra kényszerítik a tulajdonosaikat, de az a tapasztalatom, hogy ezeket a konyhákat is belakják, kialakulnak a használatot segítő egyéni, néha egészen ötletes megoldások” – fűzi hozzá a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra