Padlószőnyeg vagy laminált padló?

A lakás belső tereinek kialakításánál nem csak a bútorok megfelelő összeválogatása, a csillárok és más lápmák összhangja, a falak színeinek megválasztása a lényeg. Nem szabad megfeledkezni a padlóról sem.

A kő, és a ma már igencsak mutatóssá és tartóssá fejlődött linóleumok mellett a két leggyakrabban használt anyag a padlószőnyeg és a laminált padló. De a választás közöttük nem is olyan egyszerű, hiszen mindkettőnek van olyan tulajdonsága, ami nagyon vonzóvá, és olyan is, ami rossz választássá teheti. Ennek megfelelően, döntés előtt mindenképp gondolja végig, hova szánja, és hogy mely előnyöket szeretné kihasználni.

Laminált padló

Épp a fentiek miatt egyértelmű nyertest hirdetni a laminált padló vagy padlószőnyeg versenyben nem lehet, de tény, hogy egyes helyiségekbe mindenképpen hasznosabb az előbbi. Ennek oka többek között az, hogy lényegesen egyszerűbben tisztítható, mint egy padlószőnyeg, és ha kicsit meztelennek érezné a szobát, a padlóra még mindig kerülhet valamilyen szőnyeg. Ha pedig azt hiszi, hogy ez a padlótípus még mindig csak "valami ócska, műanyag parkettautánzat" lehet, ami nem bírja a vizet, akkor van egy jó hírünk. Sőt, több.

„A mai laminált padló kínálat igen széles mind minőségben, mind funkcióban, mind dizájnban. Emiatt gyakorlatilag minden helyiség burkolásánál van lehetőségünk a laminált padló mellett dönteni. Elsősorban a lakószobákba és nappaliba szoktuk alkalmazni, de ez inkább csak a megszokás miatt van így. A gyártók kínálnak olyan laminált parketta jellegű burkolatot például, ami teljesen vízálló és alkalmas fürdőszobai használatra is. Azonban egy átlagos, normál minőségű laminált parketta is bátran használható a konyhában, előszobában is. A ma kaphatóak már olyan minőséget képviselnek, amelyek mind kopásállóságban, mind takaríthatóságban megállják a helyüket a lakás bármelyik helyiségében

shutterstock 206436010

Dizájn tekintetében pedig szinte csak a fantázia szabhat határt az elképzelései megvalósításának. Megtalálja a hagyományos fa hatású lapok mellett a hideg burkolat hatású parkettákat, csakúgy, mint akár a textil, bőr, kő hatású laminált lapokat is. Ezeken túl pedig egyes gyártók kínálatában léteznek egészen extrém mintával ellátott burkolatok is.

A padlószőnyeggel szembeni nagy előnye, hogy ma már a laminált padló is bárhol használható a lakáson belül – a szobákban, konyhában, előszobában, de - ahogy fent már kiderült - akár a fürdőszobákban is. Jól takarítható, jó kopásállóságú, ami miatt intenzívebb használatú helyiségekben is megállja helyét, valamint rendkívül nagy szín- és mintaválaszték áll belőle rendelkezésre.

A laminált padlók megjelenése igen változatos, ennek oka a gyártási technológia. A padlók mintázatát egy fotó adja, melyet a padló hordozóanyagára „ragasztanak”, ez a fotóanyag pedig bármi lehet. Ezért találhatunk ma már valóban élethű fa hatású burkolatokat éppúgy, mint kő- vagy bőrhatásúakat, vagy akár teljesen a fantázia szülte absztrakt mintákat is.

A laminált padlók változatosságát biztosítja továbbá az is, hogy a vizuális megjelenésen felül a dekor felület kialakítása is bármilyen burkolat jellegét vissza tudja adni. Lehet a parkettánk hajópadló hatású, vagy akár hagyományos parkettára emlékeztető is. "Az újabb fejlesztéseknek köszönhetően már olyan felületi kialakítások is léteznek, ahol nem csak a fa/kő/stb. mintája jelenik meg, hanem ezzel szinkronban a felületi struktúra is megfelel a valódi anyagnak – így találunk olyan laminált burkolatot, amelynek tapintása is megtévesztésig hasonlít pl. egy igazi fa burkolathoz” – magyarázza Zsoltai Tünde lakberendező és látványtervező.

Padlószőnyeg

Azok a helyiségek, ahol a puhaság és a melegérzet fontosabb az egyszerű tisztíthatóságnál, a padlószőnyeg ideális választás lehet. Azzal mindenesetre érdemes számolni, hogy a porszívózás ezután gyakoribb lesz ezekben a helyiségekben, ami nem pont előny. De vannak azért azok is.

shutterstock 164184248

„Padlószőnyeget lakószobákban és kevésbé igénybe vett lakóterekben alkalmazunk – pl.: háló- és gyerekszobákban, emeleti folyosókon, gardrób szobákban. Elsősorban a lakó komfort megteremtése miatt kedvelt választás ezekben a helyiségekben, hiszen mennyivel kellemesebb érzés egy puha szőnyegre kilépni az ágyból, vagy biztosan tudni, hogy a gyermekünk meleg és puha felületen ücsörög játék közben a szobájában" - mondja a szakértő.

Gyerekszobában is bátran lehet padlószőnyeget választani. Ma már kaphatóak olyan magas minőségű, növényi rostból készülő szőnyegek, amelyeket könnyű tisztítani és az esetleges allergiás problémák esetén is alkalmazhatóak.

A mai kínálat szerencsre már igen széles padlószőnyegek terén is. Találhatunk nagyon egyszerű, olcsó megoldást is, ha épp nem a szépség az elsődleges szempont, de széles palettán választhatunk mind színben, mind mintában, mind anyagminőségben.

Rendelkezésre állnak hurkolt és különböző szálhosszúsággal készült szőnyegek is. Az igényeink szerint tehetünk pl. egy hálószobába nagyon magas szálhosszúságú, akár shaggy jellegű padlószőnyeget is, de egy gyerekszobába tudunk olyan tömött, de kisebb szál hosszúsággal rendelkezőt választani, amiben nem vesznek el a legókockák sem.

Az sem gond, ha megunta a választását, ugyanis padlószőnyeg cseréje egy viszonylag tiszta és gyors művelet, általában pár óra alatt elvégezhető.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek