Venni vagy csináltatni, az itt a kérdés

A lakás berendezésénél az ember általában átnézi a bútorboltok kínálatait, ám sok esetben ez kevésnek bizonyul. Hiszen nem biztos, hogy ráakad épp arra a darabra, amire vágyik, és az is előfordulhat, hogy olyan elképzelései vannak, amiket az áruházak nem képesek kielégíteni. És ilyenkor kezdünk el keresgélni egy jó asztalost.

Megvenni és eltenni

Sokan a berendezés vagy átalakítás során bútorüzletek katalógusaiból inspirálódnak. Ez logikus, hiszen a kínálat igen széles, és annyira sok forma és stílus létezik, hogy valószínűleg mindenki megtalálja azt, ami neki tetszik. A szállítással sem lesz sok baja, hiszen a legtöbb bútort lapra szerelve árulják, amit otthon összeállíthat akár ön, akár az üzlet szakembere.

shutterstock 99199868

„Az üzletek kínálatában nagyon sok és sokféle bútor megtalálható. A legtöbb gyártó gondol arra, hogy a vásárlóinak egyedi igényei vannak, így egy adott bútorcsaládon belül többféle elemet kínál, amiből mindenki összeállíthatja azt a kompozíciót, ami neki a legmegfelelőbb. Persze itt is adott méretű bútorelemekből „építkezhet”, amiből kialakíthatja a számára legmegfelelőbb összeállítást, de a keze kötve van az elemek előre meghatározott méreteihez" – magyarázza Zsoltai Tünde látványtervező és lakberendező..

Ezzel együtt a kész bútorok előnye, hogy kipróbált, többszörösen tesztelt termékekről van szó, amik a kiforrott gyártási technológiának és a megbízható helyről származó alkatrész felhasználásnak köszönhetően többnyire jó minőségűek, hibajavításuk megoldott.

A készbútor előnye, hogy többnyire azonnal megvásárolható – nincs rendelési, gyártási idő –, vagy legalábbis egy mintadarab ismeretében megrendelhető katalógusból. Sokan szeretik megnézni, megfogni, kipróbálni a terméket, mielőtt döntenek – ezt a készbútor esetén többnyire meg lehet tenni, így később kisebb az esély a csalódásra.

A készbútorok egy részét lapra szerelve tudja megvásárolni, ekkor nekiállhat maga az összeszerelésnek, vagy a forgalmazótól igényelhet szakembert, esetleg kérheti asztalos segítségét a bútor összeállításához. 

Saját igényekre szabva

A készbútorok esetén a széles választék vitathatatlan, ugyanakkor a gyártók nem gondolhatnak mindenre. Ez azt jelenti, hogy a lakás helyiségeinek egyes részleteit nem biztos, hogy ki tudja használni, ha azok eltérnek a sztenderdtől, vagy ha a készbútor elemeinek méretei nem illenek pontosan az adott szobába.

Ilyenkor marad az asztalos és a készített bútor - ami ugyan drágább lehet, mint a bolti darabok (ez sincsen kőbe vésve, hiszen az árak boltonként akár több tízezer forinttal is eltérhetnek), cserébe viszont tökéletesen az ön ízlésére és lakására szabják.

„Az asztalos által gyártott bútorok nagy előnye, hogy pontosan akkora méretre készülnek, amennyi hely rendelkezésre áll, akár milliméter pontossággal. Az alapanyag gyártók kínálatából teljesen egyedi színösszeállítást választhat ki. Egy asztalos sokféle anyaggal dolgozik - hasonló megjelenésű bútort készíthet számunkra kedvezőbb áron olcsóbb anyagokból, vagy magasabb árfekvésű terméket prémium anyagokból, ahogy az anyagi lehetőségei engedik. Minden esetben a megrendelő határozhatja meg, hogy melyik bútor(elem) milyen funkcióval legyen ellátva, extra igények is könnyen megvalósíthatóak" - mondja a lakberendező.

shutterstock 219167017

Egy jó asztalos sokat tud segíteni a kívánt bútor megtervezésénél, hiszen sokféle bútorral volt már dolga, és a tapasztalatait érdemes meghallgatni. Érdemes azonban egy nagyobb, összetettebb funkcióval ellátott bútornál (konyha, gardrob) lakberendező, enteriőr tervező segítségét is igénybe venni, hogy biztosan minden részlet a megrendelői igény szerint készüljön el, helyén legyen minden funkció és összhangban legyen a megjelenés a lakás, helyiség többi részével. Az egyedi gyártású bútorok ezáltal személyre és „helyre” szabottak, így egy esetleges költözés esetén az új lakásba többnyire nehezen helyezhetőek át (bár egy ügyes asztalossal együttműködve kisebb-nagyobb átalakításokkal ez is megoldható).

Az egyedi gyártású bútorok általában 4-6 hét alatt készülnek el, ez nagyjából megegyezik egy rendelésre érkező késztermék szállítási idejével, így ezekre sem kell többet várni az esetek nagy többségében, mint a kész berendezésre.

Árban az asztalos által gyártott bútor ára könnyen lehet versenyképes a készbútoréval, lehet persze drágább és olcsóbb is. Az ár elsősorban a megrendelői igényektől, anyagválasztástól függ, de mint fentebb olvashatjuk hasonló megjelenésű bútor készülhet olcsóbb és drágább anyaghasználattal is.

A szakértő szerint nemcsak konyhabútor vagy polcrendszerek esetén érdemes az asztalosra gondolni, akár kanapét, ebédlőasztalt, vagy más berendezési tárgyat is lehet így készíttetni - elsősorban a drágább daraboknál kaphat kedvező ajánlatot rájuk az asztalostól, kárpitostól.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra