Szemeteskuka inspirálta a világ legmagasabb lakótornyát

New York legújabb lakótornya
New York legújabb lakótornyaWikipedia

Lassan végleg befejeződnek New York legmagasabb lakótornyának, a Park Avenue 432-nek a munkálatai, ami nem csak a nagyváros, hanem a világ egyik legmagasabb lakóháza is lesz egyben. A város egyik legértékesebb fejlesztési területén elhelyezkedő ingatlan magassága ugyanis 425.5 méter, ami már jóval meghaladja a One World Trade Center és az Empire State Building magasságát. – írja a curbed.com, amelynek szerkesztője egy különös hasonlóságra hívta fel a figyelmet a Rafael Viñoly által tervezett és oly sokat kritizált kocka dizájnnal kapcsolatban.

A montevideói származású építész ugyanis egy valószínűtlen forrásból merített ihletet a tervezés során: az ausztriai építész és formatervező Josef Hoffmann ikonikus, 1905-ben tervezett papírkosarának felépítéséből inspirálódott. Minderre a projekt társfejlesztőjének, Harry Macklowe üzleti előadásán derült fény, ahol többek között arról is szó volt, hogy az épületre kiírt pályázaton az olasz sztárépítész, Renzo Piano is részt vett, a zsűri azonban a szemetesből inspirálódó Viñolyt választotta a penthouse lakások megtervezésére.

Íme a híres papírkosár.
Íme a híres papírkosár.neuegalerie.org

A 88 szintes toronyban egyébként átlagosan 95.000.000 dollárért lehet majd lecsapni a luxuslakásokra (hat hálószoba, hét fürdőszoba, könyvtár, privát golfpálya, étkező és vetítőterem), de Hoffmann klasszikusának gyártása sem állt még le: a Neue Galerie oldalán megkérik az árát az egyedi dizájnak, 225 dollárért (kb.62.869 forint) juthatunk hozzá a 110 éve töretlenül népszerű kiegészítőhöz. Ön mit gondol, menő ennyi pénzt kiadni egy utángyártott szemetesért vagy inkább cikinek találja a túlárazott kukákat? Szavazzon!

Oszd meg másokkal is!
Menő! (1400) (1187) Ciki!
Mustra