Inspirálódott-e Panyi Zsuzsi az Alessitől?

Panyi Zsuzsi üvegművész eddig ékszereiről lehetett ismert, ám időről időre design tárgyakat is készít. Most dobta piacra a Limes névre hallgató tálját, amely négy színben kapható a webshopjában, 45000 forintért. Nem akadtunk fenn az áron, megértjük, hisz kisszériás, kézzel gyártott termékről van szó, ráadásul a Panyi nevet is hozzá lehet kapcsolni. Azon azonban egy kicsit igen, hogy a tál talán túlságosan is emlékeztet az Alessi tervezőjének, Emma Silvestrisnek a Mediterraneo nevű darabjára, ami a közismert olasz dizájncég egyik legsikeresebb terméke már hosszú évek óta.

"Panyi Zsuzsit a természetben előforduló ágas-bogas szerkezetek – korallok, fák és bokrok koronájának – véletlenszerűsége inspirálta, azonban gyümölcsöstál légies kuszasága tudatos és aprólékos tervezői munkát rejt, így alakult ki a forma és a funkció harmonikus egysége" - írják az üvegművész munkájáról a webshopban.

Persze, miért is ne juthatna több tervező eszébe is a korall, mint design elem? Hisz az Alessi ikonikus darabja mellett számos egyéb oldalon is lehet találni hasonló alkotásokat, az Etsy tele van velük. Szóval a problémánk csak annyi, hogy bár Panyi gyümölcsöstálja valóban szép, de újszerűnek, saját és egyedi ötletnek semmiképp nem mondanánk. A kérdéseinket feltettük magának Panyinak is, aki az alábbiakat írta megkeresésünkre.

"A korall egy nagyon érdekes és izgalmas forma. Szépnek találom azt, ahogyan a természet egyszerre szabályosat és szabálytalant alkot. Számomra ez volt az inspiráció. Ugyanakkor a tálakat mégsem nevezném korall tálnak, hiszen a korall, ha egyszer elágazik, akkor annak a szárnak a vége nem nő bele egy másikba, mint a LIMES tálak esetében.  Több újszerű elem van ebben a tálban: sokan azt mondják rólam, hogy én csak egyenes vonalakban és szabályos formákban tudok gondolkodni és ez valóban így van. A LIMES tál egy új irány, kalandozás a szabálytalan felé. Ahogyan a természetben a korall ötvözi a szabályosat a szabálytalannal, ugyanúgy a tálon is megjelenik a panyizsuzsira oly jellemző egyenes vonal és a kuszaság, hiszen a kerek alakot és a gömbszelet formát egyenes "üveg-vonalakból" alkottam meg."

Arra is kiváncsiak voltunk, mi indokolja a relative magas árat."Ezek a tálak nem egy távol-keleti gyárban készülnek több ezres, tízezres darabszámban, embertelen körülmények között, sokszor gyerekeket is alkalmazva.  A panyizsuzsi egy fenntartható, női vállalkozás: reális és legális bért fizet az alkalmazottainak. Aki egy panyizsuzsi LIMES tálat tesz az asztalára, biztos lehet benne, hogy a tál árával többek között Magyarországon dolgozó részmunkaidős anyák bérét fizette ki. Ugyanis a panyizsuzsi LIMES tálak egy szentendrei műhelyben készülnek. A tálakhoz egyesével válogatjuk ki és tisztítjuk meg a megfelelő üveget, minden darabot egyedileg állítunk össze. Minden egyes tálban benne van ezeknek a nőknek a története és egy kis darab a szívükből..." - írta válaszában a cég.

Szóval az alábbi galériában összegyűjtöttük, miket találunk nagyon hasonlónak, ezek alapján döntsék el önök, mi vagyunk-e a túlságosan szőrösszívűek, akik tönkre akarnák tenni a szegény kisvállalkozó ötletét, ami amúgy tök menő, vagy mégsem volna annyira egyedi ez a tárgy, és akkor ez kicsit mégiscsak ciki? 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Menő! (1311) (1201) Ciki!
Mustra