Átalakítás: Egy lakásból kettőt

A Király utca tuti befektetés, a néhány éve még halott utca bulinegyeddé avanzsált, az árak 200.000/nm árnál kezdődnek és egyre emelkednek.Ezért döntött úgy a most bemutatandó lakás
tulajdonosa, hogy ezen a környéken keres ingatlant. A cél egy felújítandó lakás volt, melyben ki lehet alakítani egy nagyszoba-háló kombinációt. Végül abban az izgalmas házban találta meg a megfelelő
lakást, ahol egykor Budapest főrabbija élt. Amikor kiderült, hogy a kinézett lakásnak 2 bejárata is van, akkor jött rá, hogy akár két apartman is kialakítható belőle, ami tökéletessé teszik arra, hogy Airbnb apartman legyen belőlük

A tulajdonos időhiány miatt nem tudott az átalakítással foglalkozni, így megkérte Szilviát, aki már több lakás berendezésében segített, hogy vállalja el a lakás kitalálását és berendezését. A mérnökként dolgozó tulajnak két kérése volt: legyen kényelmes az ágy, és legyen hová tenni a bőröndöket. A felújítás nem volt zökkenőmentes, hiszen ez volt az első lakás, aminek a felújítását meg kellett terveznie, levezényelnie.

„Ott álltam egy teljesen komplett feladattal, ahol minden függ mindentől és mindent egyben kell látnom. Még a falakat bontották mikor a villanyszerelő kérte tőlem a dugaljok, villanykapcsolók, csillárok helyét. Ahhoz, hogy tudd hol lesznek a villanykapcsolók, már mindent tudnod kell: attól kezdve, hogy mekkora lesz a kanapéd addig, hogy hol lesz az étkezőasztal”. A felújítás 2014. februárjában kezdődött, és nagyjából 4 hónap alatt fejeződött be. "De ebben voltak olyan holt szakaszok, amikor például a gázterv engedélyeztetésére vártunk 3 hetet, illetve a házban a hétvégi és az esti munkavégzés sem megengedett, így lassabban haladtunk a tervezetnél."

Az egyik legnagyobb átalakítást a fűtési rendszer kialakítása igényelte. Gázhéra volt a kiindulási alap a szobákban, a konyhában-fürdőben pedig fali gázmelegítő. Ezek egyrészt nem gazdaságosak, másrészt nem felelnek meg egy külföldi vendégnek, hiszen nagy részük nem ismeri a működtetésüket, és nehéz a hőfokszabályozás is: "Volt olyan brazil vendég, aki közölte, hogy - bár nyár volt - ha nincs fűtés, akkor nem marad itt. Ha 22 fok alá csökken a hőmérséklet, akkor ő fázik és fűtenie kell".

A másik nem várt meglepetés és legyőzendő akadály az elrendezés áttervezése. Az eredeti elképzelést teljesen felülírta, hogy a belső falakról kiderült, salakból vannak. Ezzel az anyaggal a háború után sokszor dolgoztak, de sajnos az egyik tulajdonsága, hogy málik, nagyon porózus, véséskor félő, hogy egyben kidől. Bontáskor derült ki, hogy nem tudják megtartani ezeket az eredeti falakat, emiatt át kellett gondolni a terveket. Végül sikerült előnyükre fordítani a helyzetet: rájöttek, ha gipszkarton falak kerülnek az eredeti helyére, akkor nagyvonalúbban lehet bánni a négyzetméterekkel. Így alakult, hogy a kisebb lakás már nem csak egy aprócska fürdőt kapott.

A nagy tapasztalat az volt, hogy a munkásokat mindig ellenőrizni kell. "Itt a falak gipszkartonból készültek, és egy nap mire ideértem, azt láttam, hogy áll egy fal, de 30 centivel arrébb, mint ahogy terveztem. Elindult egy vita, a munkások meg feltették a kérdést, hogy miért centizek? Mert 20 négyzetméternél a 30 centi igenis számít!”

A lakás eredeti hangulatából is szerettek volna visszaadni valamit, ezért is került a kisebb lakásba a régi telefon, vagy Szilvia műve, a Budapest feliratú óra, melynek fája az itteni, betonozás előtt felszedett  padlólécekből készült. Az is ennek köszönhető, hogy a nagyobb lakásban a hálószobába az eredeti csillár került vissza némi felújítás után, ami meghatározza az egész szoba hangulatát. A lakások hangulatával és kialakításával természetesen már a célközönséget is meg lehet határozni. Az első, kisebb lakásban az eredeti koncepció szerint a fekete-fehér vonal a meghatározó. A metrócsempe is eldöntött volt az elejétől, valamint pár retro kiegészítő. Az egész lakásba egységesen csiszolt betonpadló készült volna, kompromisszumként lett végül az expona padló, ami végülis bevált, de nem úgy néz ki, mint az eredeti elképzelésben. Ez a lakás - mérete miatt is - a rövidebb időszakra érkező fiatalok között kedvelt, akik aztán egész éjjel a bulinegyedben élvezik az életet.

A nagyobb lakás a letisztult, klasszikus vonalat követi, visszafogott színhasználattal. Itt nem elhanyagolhatók a szobák hatalmas ablakai. Az is volt a cél, hogy ne rejtsék el őket, de belső udvarra néző lakásként szükség volt az intim szféra megteremtésére, így kerültek az ablakokra a saját tervezésű fóliák. A szürke falak pedig kiemelik az eredeti ajtókereteket, és szép kontrasztot alkotnak a díszléccel. Ebben a lakásban is vannak olyan karakteres bútordarabok, amelyekre aukciós portálokon találtak.

A hálószoba szekrényét 3000 forintért sikerült megvásárolni, bár a szétszedéséhez és összerakásához asztalosra volt szükség. Az étkező székei pedig, amelyekre apróhirdetésben akadtak az Idea Iparművészeti Vállalat 1988-as Minőségi bizonyítványa szerint az I. osztályú termékek. Az ár mindig releváns kérdés a felújítások során, végül 6 millió forintból hozták ki a teljes renoválást a gépészeti munkáktól kezdve a bútorokig. Összességében nagyon jó befektetésnek bizonyult, hiszen a két lakás azóta is kedvelt a Budapestre érkező turisták körében.  

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra